Compare Listings

»Ode di kamen jubi more, a val miluje žal«

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so svoje mesto pod soncem našle približno v sredici Makarske riviere. Igrane se ne ponašajo s številnimi in zares atraktivnimi turističnimi znamenitostmi, kar pa sploh ne pomeni, da obiskovalci tega turističnega kraja ne marajo. Glede na veliko število postelj za turiste bi zlahka trdili celo nasprotno. Sprehodimo se po kraju Igrane in njegovi okolici ter nekoliko podrobneje poglejmo kaj – ob morju in soncu – je še zanimivo turistom.

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so danes (predvsem) turistično naselje in manjše pristanišče Makarskega primorja, ki upravno spada pod občino Podgora (oddaljenost med njima je devet kilometrov). V isti smeri, torej severozahodno, ob sloviti Jadranski magistrali, je kraju Igrane najbližje vasica Drašnice (5 km), »glavno mesto« Makarske riviere, Makarska, je »nekoliko dlje«, slabih 20 km.

Če pa se od vasice Igrane zapeljemo v smeri jugovzhod pa si bodo sledili kraji Živogošče (tri do štiri kilometre), krasen Drvenik (dobrih 12 km) in Zaostrog (16 km). Do ustja Neretve pri Pločah je 47 km, do kmalu odprtega mostu Pelješac je nekaj čez 60 km in posledično bo od kraja Igrane do Orebića, ki gleda na otok in mesto Korčulo, okrog 100 km, do Stona, ki je znan predvsem po svojem dolgem zidu – prav tako na polotoku Pelješac – okrog 85 km. Naštevanje  kilometrskih razdalj končajmo svetovno znanim Dubrovnikom (okrog 140 km).

Igrane ležijo na manjšem polotoku, katerega jugovzhodni obalni del ob zalivu Igrane poudarja dominantna, kilometer in pol dolga, peščena plaža. Sonce se v vasi Igrane praviloma pokaže nekoliko kasneje, saj mora najprej splezati na Biokovo (ste že obiskali turistično atrakcijo Biokovo Skywalk?) in šele potem lahko sramežljivo pokuka v spalnice dalmatinskih prebivalcev. Redno stanujočih ljudi v kraju Igrane naj bi bilo le nekaj manj kot 500.

Hrvaška wikipedija je zapisala: »Igrane so danes znan turističen kraj s številnimi hoteli, počitniškimi hišami in apartmaji, lepo plažo ter športnimi in zabavnimi dogodki. Ob dolgi plaži proti Živogošću, ob promenadi, so zgrajene udobne hiše in vile, kavarne, trgovine in restavracije. Igrane, nekoč tradicionalno oljkarsko središče, svojih oljčnih nasadov pa prebivalci še danes niso opustili, temveč jih obnavljajo, s skupnimi močmi pa so zgradili najsodobnejši obrat za predelavo oljk«. Vsekakor drži, da so Igrane tudi zaradi ugodne prometne in geografske lege priljubljena destinacija turistov z vsega sveta.

Turistu, ki se pelje po Jadranski magistrali, v oko naprej pade predvsem plakat, ki nam zaželi dobrodošlico v kraju Igrane in rimski vojak, ki pa je – če verjamete ali pa ne – povezan tudi s slovitim kraljem Arturjem?! Saj veste, Artur je kot mladenič izpulil meč excalibur iz kamna in zato postal kralj. V legendah so naslikani še dvorec Camelot, vitezi njegove okrogle mize (npr. Perceval, Galahad, Gavain in seveda najboljši prijatelj Lancelot), čarovnik Merlin in Arturjeva žena Guinevra.

Čislan britanski zgodovinar John Matthews, ki je bil leta 2004 celo strokovni svetovalec pri snemanju filma o kralju Arthurju (v glavni vlogi filma King Arthur sta zaigrala filmska zvezdnika Clive Owen in Keira Knightley), namreč suvereno trdi, da je kralj Artur pokopan v Dalmaciji, v Podstrani pri Splitu in da naj bi za to obstajali tudi materialni dokazi, med drugim tudi nagrobna plošča velikega vojskovodje?!?

Svojo tezo je zgodovinar John Matthews osnoval na predpostavki, da je bil kralj Artur  v resnici rimski vojskovodja Lucius Artorius Castus (baje je bil neverjeten ljubitelj soparnika), po njegovi smrti pa naj bi ga pokopali v Dalmaciji. Sporne trditve naj bi bile podkrepljene celo z namigovanji, da naj bi bil kralj Artur celo rojen v vasici Igrane. Še več Igrane naj bi dobile naziv po Arturjevi mami, ki ji je bilo ime Igrayne.

Slovenski časopis Delo je zato že leta 2011 popolnoma pravilno zapisal, da v hrvaški vasici Igrane slavnega sovaščana kralja Arturja spretno in pretkano izkoriščajo v reklamno turistične namene. Pogosto namreč v kraju Igrane prirejajo prireditve, imenovane ‘Noči kralja Arthurja’. Po drugi strani pa takšna namigovanja, pa čeprav prihajajo iz ust čislanega britanskega zgodovinarja, strašno jezijo Britance, ki so kralja Arturja, pa čeprav naj bi bil izmišljen britanski kralj in predvsem pomemben lik v britanski bajeslovni zgodovini, postavili na seznam 100 najpomembnejših Britancev vseh časov.

Britanski zgodovinar John Matthews je leta 2012 v Splitu celo vodil strokovno konferenco, ki se je ukvarjala s tem vprašanjem. ”Teorija je, da je imel Lucius Artorius Castus, ki se je na tem dalmatinskem področju morda rodil, zagotovo pa je tukaj umrl in bil pokopan, dolgo vojaško kariero v rimski vojski. Preživel je številne vojne, bil je zelo aktiven. Nekje v 2. stoletju pr. Kr. je večjo skupino vojakov popeljal v Britanijo, kjer so ostali več let, nekateri so se tam naselili za stalno. Zaradi tega verjamemo, da so njihove zgodbe vplivale na poznejše legendarne pripovedi o Arturju.”

»Zgodovina nas ne zanima najbolj, saj nismo strokovnjaki. Ne želimo se vmešati ali dokazovati, da je (Arturjeva) mati Igrayne iz Igranov. Si pa želimo, da se ta zgodba razvija naprej, da bi lahko ustvarili novo blagovno znamko, ki bo zabavala nas kot turiste,” pa je za POP TV oz. 24ur.com dejal Emil Talijančić. Občinski svetnik iz Igran je za nek hrvaški medij dodal približno takole: Tudi če ni mogoče z gotovostjo dokazati, da kralj Arthur nima nič opraviti z Igrani, ni mogoče dokazati, da nima. Če lahko Italijani v Veroni privabijo turiste s prikazom domnevnega balkona Romea in Julije, imamo krajani Igran vso pravico do noči kralja Arthurja.

Sedaj pa se vendarle iz polja mogočega oziroma nemogočega premaknimo v stanje obstoječega in dokazanega, lotimo se kratke zgodovine kraja Igrane in – predvsem – njegovih turističnih sladkorčkov.

Igrane so bile naseljene že v starih časih. Predhodnik današnjega naselja Igrane je obstajal že v rimski dobi, kar dokazujejo predvsem arheološka odkritja na lokaciji današnjega pokopališča, kjer so odkrili rimske sarkofage. Na pokopališču kraja Igrane je ohranjena le apsida srednjeveške cerkvice sv. Spasa, na njenih ostankih pa je bila leta 1925 zgrajena cerkvica sv. Nikole, biskupa (slovensko: škofa).

Prvič se kraj Igrane omenja leta 1466, v pismu vojvode Stjepana Vukčića Kosače bogati in v tem delu sveta prevladujoči Beneški republiki. Vse od konca petnajstega stoletja pa do t.i. Kandijske vojne (1645–69) so bile Igrane pod otomansko (turško) oblastjo. Čez Biokovo, na severni strani, je staro naselje Gornje Igrane, prvotno prebivališče, iz katerega se je prebivalstvo postopoma selilo vzdolž jadranske obale, obdelovalo oljčne nasade in vinograde ter se ukvarjalo z ribolovom. Dodajmo, da sedaj skozi zaselek Gornje Igrane pelje relativno moderna cesta od Vrgorca do Makarske.

Igrane so sicer znane po starodavnih nasadih oljk, mnogo jih je nekoliko višje nad samim krajem, na pobočju hriba, tam kjer najdemo prvi turistični sladkorček kraja Igrane – cerkvico sv. Mihovila (in ob njej križev pot).

Starohrvaška cerkev sv. Mihovila je eden izmed najpomembnejših spomenikov na Makarski obali in je zato že desetletja pod državno zaščito. Zgrajena je bila konec 11. stoletja.  Zanimivo je, da v listini iz leta 1633 piše, da je bil v Benetkah kupljen zvon »za župnijsko cerkev sv. Mihaela v Igranah«. Ta podatek priča, da je bila cerkev takrat župnijska.

V kraju Igrane je, ob hotelih, najbolj mogočna stavba baročna župnijska cerkev Gospe od Ružarija, ki je bila zgrajena leta 1752. Od same cerkve ločen, markanten, neoromanski zvonik, ki ga je po vzoru na splitsko katedralo sv. Duje zasnoval arhitekt Nikola Perić, je dobila šele leta 1925, cerkev je bila obnovljena leta 1906 ter razširjena z dvema kapelama leta 1939. Ob cerkvi je postavljen bel spomenik Marije z majhnim Jezusom, na njem pa piše: Majko obitelji, zvijezdo mora, moli za nas!

Visok in vitek zvonik cerkve Rožnovenske Matere Božje se dviga nekaj deset metrov nad celotnim (glavnim) naseljem ob morju, zdi se, kot da bdi nad naseljem. V neposredni bližini cerkev in zvonika je na ogled obnovljena t.i. »Zalina kula« (Zalin stolp), ki predvsem s svojimi številnimi strelnimi linami spominja na čas strašnega boja proti Turkom (1687), v katerem je izstopal lokalni junak Zale Antičić, po katerem je obrambni stolp tudi dobil ime.

Če se od tukaj po dokaj strmem bregu spustimo do morja, se bomo »zaleteli« še v dva turistična sladkorčka kraja Igrane. Tik ob morju stoji stavba, nekoč zelo pomembne, »Uljarske zadruge Igrane«. Tik ob njej oz. za njo, če gledamo z morske strani, pa stoji načičkana  baročna poletna rezidenca družine Šimić-Ivanišević, ki je bila postavljena v 18. stoletju. Danes so v tej stavbi številni apartmajski prostori, ki se oddajajo predvsem »poletnim« turistom, ki radi prisluhnejo uradnim in neuradnim koncertom lokalnih pevskih klap.

V manjšem pristanišču Igrane je postavljen šibkejši valobran, ki nudi zatočišče le manjšim čolnom in jadrnicam. Obiskovalci in turisti namestitev iščejo predvsem v mnogih apartmajih, ki so na voljo tik ob morju (kar pa ni pretežko, saj je glavna, centralna plaža dolga kar kilometer in pol, družbo pa ji delajo manjše plaže Jarsan, Porat, Punta, Djevičanska in Ratac).

Ker imajo Igrane dokaj bogato turistično ponudbo (npr. uživali bodo tudi zaljubljenci v šport), ki zadovolji okuse različnih tipov gostov, na voljo pa so tudi številni zanimivi enodnevni izleti (z ladjicami npr. bližnja otoka Hvar in Brač), si marsikateri turist privošči prestižne hotelske storitve (leta 2022, ob objavi tega članka, sta najbolj aktualna hotela Tui Blue Makarska oz. med domačini znan kot Hotel Punta, ki je postavljen na samem koncu polotoka in Beach Hotel Croatia, ki stoji v smeri proti Drašnici).

Kaj povedati ob samem koncu prispevka? Mogoče se bo najbolj primerno in predvsem najlepše posloviti z besedami, ki jih svojemu kraju Igrane namenja domača turistična skupnost in jih namenoma ne bomo prevajali iz hrvaškega originala: »Igrane – Ode di kamen jubi more, a val miluje žal, zvono navišta zoru, nama i tebi putniče, namirniče …«

Ps. Fotografije sta prispevala Turistična skupnost Igrane in novinarji uredništva www.pag.si.

Sorodni članki

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Nadaljujte z branjem

Seget, Seget Donji

Zanimiva zgodovina iz časa Turkov in turistično nekoliko preveč zanemarjen kaštel Rotundo iz leta 1564, dolgo in dokaj neurejeno sprehajališče ob morju, »nekulturna razgledišča s prekrasnim pogledom na pol Dalmacije«, neraziskana in izzivov polna divja Zagora, stihijska gradnja ob obali, ignoranca turističnih in občinskih komunalnih delavcev, toda tudi odlična geografska umeščenost in nekateri manjši odlični turistični podjetniški projekti, ki vendarle popravljajo turistično sliko občine Seget in dajejo upanje, da bo nekoč bolje, so bistveni poudarki kratkega bivanja v Segetu oz. Segetu Donjem (ki bo tudi v samem fokusu tega članka). Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem