Compare Listings

»Na krilih zmaja«

Kajtanje na Neretvi

Reka Neretva je ob izlivu v Jadransko morje izoblikovala ogromno sipino s plitvino, ki nudi idealne razmere za kajtanje. Pa kajtanje, za ta šport sta v rabi tudi »tuji« besedi kiteboarding in kitesurfing, ne bi smel biti edini razlog, da obiščete »ušće Neretve«.

Kajtanje na Neretvi

Verjemite, izliv Neretve v morje je super izletniška točka, če se nahajate v »tistem delu Dalmacije«. Največ »kajtarskih gostov«, vsaj tistih, ki ne kampirajo tik ob »vodnem kajt igrišču«, apartmajsko prenočišče najde v najbližjem kraju Blace, ki leži nekoliko južneje ob morju. Nekoliko večji kraj blizu »kajtarskemu raju« je Komin, ki leži prav ob reki Neretvi, še nekoliko dlje (po cestah 12 km), severneje, pa najdemo turistom neatraktivno pristaniško mestece Ploče (turistična atrakcija so predvsem bližnja Baćinska jezera).

Do turistične točke »ušće Neretve«, se zlahka odpravite, če se nahajate nekje na Makarski rivieri (najbližje so Gradac, Zaostrog, Drvenik, nekoliko dalje pa so že npr. Živogošće, Podgora, Tučepi, do Makarske je že skorajda 100 kilometrov oz. okrog ura vožnje z avtomobilom).  Predlagam, da se na ustju Neretve ustavite tudi, če se odpravljate proti Dubrovniku, na polotok Pelješac ali pa otok Korčulo. Dodajamo, da je do bosanskega Mostarja le uro vožnje.

Kakor smo že omenjali v samem tekstu »Metković, hrvaška Kalifornija«, delta reke Neretve, ki je vse od leta 1992 pod zaščito UNESCA-a, ponuja prav zanimive gastronomske užitke. Seveda pa, roko na srce, se velika večina turistov na izlitje Neretve v morje odpravi predvsem zaradi samo enega razloga, kajtanja.

Ustje Neretve je mogoče najboljše hrvaško mesto za kajtanje, zato ga nekateri ljubitelji tega športa imenujejo tudi »jadranska Brazilija«. Na Hrvaškem so odlični pogoji za kajtanje tudi v Ninu, Bolu na Braču in na Pelješcu (bližina Orebića). Evropski kajtarji se za odličnimi vetrovi in mirnim morjem radi odpravijo tudi v Budvo, Grčijo, na Kanarske otoke, na obale Rdečega morja, v južnoafriški Cape Town, Dominikansko republiko ali seksi Brazilijo.

Slovenski začetniki kajtanja izkušnje radi nabirajo na madžarskem Blatnem jezeru, predvsem  pa v bližnjem, severnoitalijanskem Gradežu. V Sloveniji prav odličnih točk za kajtanje ni, zna pa se zgoditi, da bomo »pisane zmajske poskoke« videli predvsem v bližini Izole.

Inštruktorica kajtanja Lana Bauman je za Slovenske novice razložila kakšne so idealne razmere za kajtanje: »Ko enkrat šport obvladaš, ni več važno, kakšna je obala in veter, za začetnike pa je zagotovo zelo priporočljivo, da gre za ‘spot’ s plitvo vodo, da je ‘flat’, torej, da ni valov in mirna voda, da je na plaži veliko prostora in lahko mirno pripraviš opremo, da ne ogrožaš sebe in drugih. Da je plaža tudi razmeroma prazna, brez kakšnih manjših objektov; senčnikov, dreves, hišk. Vetra tudi naj ne bo preveč, idealno za učenje je med 15 in 20 vozli.«

O maestralu, oboževanem vetru kajtarjev, se podučimo nekoliko podrobneje v naslednjih treh točkah:
1. Poletno sonce močno ogreje obalna pobočja in kopno nad katerim nastane območje toplejše zračne mase kot nad morjem. Kite spot na izlivu Neretve je še posebej privlačen v poletnih mesecih, ko piha konstanten terminčni veter, maestral.
2. Na smer in jakost močno vplivajo visoka prisojna pobočja nad obalo in zožitve morskih kanalov med otoki (Pelješac – Korčula, Brač – Hvar).
3. V Dalmaciji navadno prične pihati popoldne okrog 2h in piha do sončnega zahoda. Jakost vetra je odvisna predvsem od stabilnosti vremena in temperaturnih razlik med morjem in kopnim.

In takšen, idealen »spot«, odlično točko, najdemo tudi na ustju Neretve, ki nam zlahka ustvari številne prekrasne fotografske razglednice. Neretva je s svojimi odličnimi pogoji (veter, pesek, plitvo in mirno morje) za kajtanje zelo zaželena točka tako za začetnike kot že izkušene mojstre tega atraktivnega, dokaj adrenalinskega športa.

Vsekakor lahko na Neretvi obiščete različne stopnje tečajev, pri vašem »skajt izobraževanju« pa vam bodo s profesionalno opremo na pomoč priskočili prijazni in profesionalni inštruktorji.

Kajtarji, ki s svojimi atraktivnimi in živopisanimi zmaji slikajo nebo, se radi vračajo na ustje Neretve. Pa temu ne botrujejo le odlični športni pogoji, katerim smo že namenili kar nekaj stavkov, ampak tudi celotno vzdušje, ki ga ustvari svobodomiselna »kajtarska skupnost«. V samosvojem baru, ki je postavljen med morjem in peščeno plažo oz. obalo, se neredko stkejo številna prijateljstva in romantične vezi. Dolgčasa, tudi takrat, ko bog vetra ne da tistih nekaj vozlov čez 15, fantje in punce tukaj ne poznajo, zmeraj se nekaj »dogaja«.

Če nisi tip, ki bi lahko cele ure ležal na plaži, je Neretva odlična izbira, pravijo kajtarji. Tudi zato se popolne svobode, adrenalinskih dogodivščin, tovarištva, odlične energije in zabave na ustju Neretve vsako turistično sezono udeležuje zmeraj več Slovencev. Ali kot bi dejal znani slovenski kajtar Domen Simčič: »Najslabši dan na kajtanju je boljši kot najboljši dan v službi.«

Navedimo še nekaj stavkov, ki so nam jih zaupali pri največji lokalni »kajt skupnosti« Kiteboarding Komin Neretva: »Največja težava destinacije »ušće Nereteve«, ki je po zaslugi naše ekipe v zadnjih 15 letih iz “grde račke” prerasla v čudovitega laboda, je pomanjkanje infrastrukture in komunalnih storitev. Tega pa še nimamo urejeno zato, ker ta  lokacija nikoli ni bila v načrtu nobenega lokalnega turističnega razvoja ali turistične cone.

Zahvaljujoč nam zdaj vsi vidijo potencial izliva Neretve v morje in v našem klubu vsekakor upamo na hitro podporo lokalnih oblasti v obliki osnovne infrastrukture, saj smo si jo s svojim delom v zadnjem desetletju in pol več kot zaslužili.

Pri Kiteboarding Komin Neretva smo pozitivni, optimistični in zato verjamemo, da bo to kmalu uresničeno. Dolgoročni cilji Kiteboarding Komin Neretva so dvigniti raven kakovosti samih turistični vsebin, ter ohraniti in graditi ustje Neretve kot “zen” destinacijo, ki si ne želi prevelikega števila turistov, skajterjev. Vsekakor množični turizem na naši lokaciji ni primeren, saj le tako lahko ohranjamo to pozitivno energijo, to »dušo tega vetrovnega, svobodnega prostora«.

Za konec lahko rečemo le, da želimo Kiteboarding Komin čim prejšnje uresničitev zadanih ciljev, kajtarjem na Neretvi pa želimo čim več vetrovnih, »maestralnih« vetrov. Ps. Fotografije sta prispevala Kiteaboarding Komin Neretva in www.pag.si. Še preden odvihrate na kakšno drugo spletno stran, pa vabimo na ogled fotogalerije.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem