Compare Listings

Bol, symBOL of Adriatic

Bol, simbol Jadrana

Bol je slavno braško naselje. Predvsem njegova plaža Zlatni rat je ponesla ime Bol širom po svetu. Bol je najstarejšo obalno naselje na otoku Braču, osamljenega pa ga najdemo na južni strani otoka. Nad Bolom se dviga gorski venec Bolska kruna in razgledna Vidova gora, ki je s 778 metri nadmorske višine tudi najvišja gora vseh jadranskih otokov.

Bol, simbol Jadrana

Bol je edina večja naselbina na južni strani otoka Brača, torej gleda na otok Hvar, v smeri Jelse in Vrboske. To slikovito mestece je bilo nekoč kraj vinogradnikov, ribičev in mornarjev.  Danes pa je Bol s svojo prelepo naravo, z očitnim dalmatinskim šarmom, z vrvežem mondenega letovišča postal pravo surfersko zatočišče, turistično svetišče.

Čudovite peščene in prodnate plaže najdemo po prekrasnih zalivih kilometre levo in desno od Bola. Seveda pa je od vseh najbolj znana plaža Zlatni rat. Nebeška modrina morja obkroža podolgovat prodnat rt, ki pa je proti celini prekrit z osvežilnim gozdom. Zlatni rat je »milijonkrat« fotografirana plaža, ki svoj »zlati jezik« steguje (skorajda) pol kilometra v morje. Vrh plaže se včasih obrne na zahod, včasih na jug (to je odvisno od vetra in morskih tokov). Zagotovo pa lahko rečemo, da je plaža Zlatni rat prva in zagotovo najpomembnejša bolska turistična atrakcija. Še več, to je ena izmed največjih in najprivlačnejših naravnih lepot v celotni Dalmaciji.

Samostan

Burna bolsko-braška (dalmatinsko-hrvaška) zgodovina je zapustila številne kulturno-zgodovinske spomenike tudi v Bolu in njegovi okolici. V sami vasici Bol je markanten Dominikanski samostan iz leta 1475. V prekrasnem in čudovito ohranjenem samostanu, ki stoji na polotoku Glavica vzhodno od Bola, si lahko ogledamo številne zgodovinske zbirke slik (tudi sliko Matere Božje z detetom in svetniki, ki jo leta 1563 naslikal italijanski slikar Tintoretto), rokopisov, inkunabul (ohranjeni primeri so zelo redki in dragoceni) in starega denarja.

Bogata kulturna dediščina Bola pa sega še mnogo dalje v preteklost. Številna arheološka najdišča pričajo o bogati zgodovini Bola; bil je naseljen že v rimski dobi. Iz obdobja antike najdemo nagrobne stele, starokrščanske sarkofage, reliefe in rimske akvadukte. Ob tem dodajmo, da je sam nastanek Bola skorajda zagotovo povezan z vodo. Bol ima namreč »srečo« s pitno vodo, saj so v njegovi bližini manjši, toda trajni izviri sladke vode. Kljub temu sedaj Bol, enako kot drugi kraji na Braču, »uvaža pitno vodo iz celine«. »Podvodni vodovod« med Omišem (oz. reko Cetino) in Bračem so postavili šele v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prej so vodo (predvsem deževnico) za ljudi in pa tudi živali zbirali v posebnih zbiralnikih.

V Bolu ali pa njegovi okolici se je ohranilo več zgodovinskih spomenikov, med njimi so najzanimivejši: predromanska cerkev Sv. Ivana in Tudorja iz 11. st., škofovska rezidenca iz 12. st., cerkev Gospe od Milosti iz 15. st., utrjena gotska poletna rezidenca iz 15. st., renesančna baročna palača z bogato galerijo sodobne hrvaške umetnosti „Branislav Dešković“ iz 17. st. (razstavljenih je več kot 400 del petdesetih avtorjev, vezanih na obmorske kraje) in  lokalna cerkev Gospe od Karmela iz 18. stoletja.

Izlet v zgodovino končajmo s tremi dodatnimi podatki. Prvič, ime Bol je izpeljanka latinske besede »vallum«, ki pomeni »vkop«, zemeljski branik oz. z zemljo utrjeno naselje. Drugo, Bol se v pisani besedi prvič omenja v Povaljski listini (leta 1184) in kot zadnje, tretje, Bol je kot naselbina prvič omenjen leta 1475. Seveda opozarjamo na dve zgodovinski »čudesi«, ki pa spadata že v bližnjo okolico Bola. To sta Zmajeva votlina z znamenitimi reliefi (okrog 6 kilometrov zahodneje od Bola, v bližini kraja Murvica) ter »neverjetni« samostan Blaca, o katerem smo že pisali).

Tako, z izletom v preteklost smo opravili (zelo na hitro), sedaj se vrnimo v sedanjost, med sladke »probleme« turista, ki se sprašuje: »Kaj početi v Bolu«? Kakor vsako »starinsko« dalmatinsko mestece je tudi Bol »zelo priročen« za sprehajanje med starimi (kamnitimi)  zgradbami. Mini atrakcija je tudi »hiša v hiši«, za katero se skriva družinska drama.

Turisti bomo zlahka našli prenočitev (predvsem) v novejših zgradbah, v večjih ali manjših  hotelih (hotel Elaphusa iz leta 1971, hotel Borak iz leta 1976, hotelski kompleks Bretanide iz leta 1984 ter leta 1999 še en hotelski kompleks Bonaca, če naštejemo le nekatere »zgodovinsko« pomembnejše, mogoče dodamo še moderen in arhitekturno dovršen Lifestyle hotel Vitar) ali »luštnih« apartmajih (samo v apartmajih je okrog 2.500 postelj). Domačini, Bol ima okrog 1.700 stalno naseljenih prebivalcev, nam bodo z veseljem pripravili hrano in pijačo »kot se šika«.

Bolski kuharji in natakarji še posebej radi priporočajo pečeno jagnje ali kozlička, opozarjajo pa tudi na »procip« – poseben braški mlad sir, ki se peče v karameliziranem sladkorju. Seveda lahko vse skupaj v številnih barih, restavracijah, konobah poplaknemo z najbolj znanim »domačim« vinom – plavcem. Zvečer pa se mnogi radi privlačno uredijo in odpravijo na divjo zabavo v katerega izmed številnih znanih nočnih zabavišč. Zabave na Bolu namreč nikoli ne zmanjka. Pa tudi športnikov ne …

To nikakor ne preseneča, saj Bol športnikom ponuja zares polno različnih možnosti »sproščanja energije in adrenalina«. Najprej bomo omenili preko 20 teniških igrišč, ki nudijo odlične pogoje za treninge teniških šol. V sklopu teniškega cetra Potočine je zgrajen tudi  teniški stadion s skoraj 2.000 sedeži, na katerem se je odigral (in baje se še bo) marsikateri pomembnejši ženski) turnir, spomnimo se samo WTA Croatian Bol Ladies Opena-a (sedaj, v letu 2018, pa se turnir imenuje WTA 125K Series Bol Open).

Seveda si lahko omislite tudi druge zanimive »zemeljske športe«: nogomet, košarko, odbojko (na mivki), bočanje … Še posebno boste uživali ljubitelji kolesarstva, saj so tukaj idealni pogoji za kolesarjenje. Kolesarje opozarjamo na bližnjo Vidovo goro, s katere je prekrasen razgled (tudi na Bol), seveda pa je celoten Brač s svojimi razgibanimi in lepimi cestami pravi raj za cestne kolesarje. Če pa imate raje bencinske hlape in nočete trpeti ob vrtenju kolesarskih pedal, pa si za izlete po Braču omislite skuter ali pa kakšen »divji« štirikolesnik, ki vas zna zapeljati tudi po kakšnem neznansko privlačnem braškem brezpotju … Seveda se na manjši izlet lahko odpravite tudi peš, toda pazite, sonce zna biti zelo vroče … Opozorilo pa je namenjeno tudi tekačem na dolge proge.

Seveda pa večina tistih, ki se znajdemo na Bolu, najbolj uživa ob, na in v vodi. Za začetek navajamo, da veter maestral, ki piha po morskem kanalu med otokoma Brač in Hvar, ponuja idealne pogoje za surfanje in kajtanje. Vsako leto se tu odvija več različnih tekmovanj. Na svoj račun boste prišli tudi ljubitelji potapljanja, vode Brača in Hvara privlačijo … Ob skorajda obveznem sončenju ter plavanju so obiskovalcem na voljo seveda tudi drugi vodni športi, ki jih običajno ponujajo športni centri na plažah: vožnja s pedolini, kajaki, vodnimi skuterji, bananami in koluti, padali, smučanje na vodi, supanje, jadranje, … »Ni da ni«. Bol je namreč s svojo celotno »turistično infrastrukturo« upravičeno prvak turizma.

Vam je še zmeraj dolgčas? Upam, da ne. Če pa že, potem se pustite razvajat in si privoščite različne uživaške wellnes vsebine ali pa ne pozabite na številne prireditve, ki jih organizira turistična skupnost Bol (njim ge tudi zahvala za fotografije).

Posebej živahno je seveda poleti, na višku turistične sezone, ko se v okviru »krovne« prireditve Bolska noč odvijajo raznovrstni kulturno-zabavni dogodki: od gostovanj znanih gledališč in glasbenikov do nastopov lokalnih kulturno-umetniških skupin z izvedbami lokalnih plesov. V »Bolski litnji noći« se skrivajo manjši, specializirani festivali: ciklus klasičnih koncertov v dominikanskem samostanu, v kulturnem domu so vsako poletje na ogled različne razstave, poletno gledališče vabi na »Teatrinu Dva ferala«, na istem prizorišču – torej poletnem gledališču – pa lahko prisluhnete jazz glasbenikom, koncertom klapskih zasedb in predstavitvam knjig.

Drug sklop prireditev se imenuje »Bolsko kulturno ljeto« in predvsem dopolnjuje večje prireditve »s kopnega«: festival klap v Omišu ter festival mediteranskega filma Split, s projektom Kino Mediteran v Bolu. Opozarjamo še na Imena (bolski festival kulture), Lovely Days (dnevi video umetnosti), Graffiti na gradele (mladi za mlade) in mednarodni braški poletni karneval (pustovanje). Skratka, dogodkov ne Bolu ne manjka. Tudi dostop na Bol (oziroma Brač) je, zaradi letališča, ki je od Bola oddaljen le 15 minut avtomobilske vožnje, zelo enostaven. Ste vedeli, da lahko tja (dokaj poceni) letite iz Ljubljane ali Zagreba?

Smo povedali, kar smo hoteli? Upajmo. Če pa ne, bomo to storili drugič, v nekem drugem članku. Ob koncu tega zapisa bomo navedli stavke turistične skupnosti iz Bola: »Bol je počitniški kraj s petimi zvezdicami. Bol je destinacija sofisticiranega in kvalitetnega turističnega produkta. Bol je privlačen v vseh letnih časih in nudi popolno, resnično izkušnjo otoka Brača. Danes je Bol turistična meka Dalmacije in hrvaškega Jadrana, Bol je svetovna blagovna znamka.« Pa to drži, je Bol zares simbol Jadrana?! Najboljše, da preverimo kar sami. Adijo, se vidimo na Zlatnem ratu.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem