Compare Listings

"To je raj na zemlji"

Dubrovnik očara prav vse ljudi

Južna Dalmacija »skriva« največji hrvaški turistični biser. Ta biser je mesto Dubrovnik, ki je ovit v kulturno-zgodovinsko dediščino in prečudovito arhitekturo. S svojo lepoto, popolnim podnebjem in bogato turistično ponudbo Dubrovnik vabi turiste iz vsega sveta.

Dubrovnik očara prav vse ljudi

Če želite občudovati znamenitosti Dubrovnika, je najbolje, da se na ogled odpravite peš. Tako boste lahko občutili romantično vzdušje ozkih kamnitih uličic, občudovali boste lepote naštetih spomenikov in poskusili bogato kulinarično ponudbo mesta.

Dubrovnik leži na najjužnejšem delu Hrvaške obale. Tukaj živi okoli 50.000 prebivalcev, ki se ukvarjajo predvsem s turizmom in ladjedelništvom. V njegovi okolici prevladuje izrazito mediteranska klima. Zime so blage, snega skoraj da ne poznajo, saj pozimi večinoma dežuje, poletja so topla in suha. Kopalna sezona traja od aprila do oktobra. Se pa turisti ne ozirajo na vreme, v Dubrovniku sezona traja 12 mesecev.

Večina hotelov se nahaja v neposredni bližini javnih mestnih plaž, nekateri ekskluzivni kompleksi imajo celo svoje zasebne plaže, ki so odlično vzdrževane in ponujajo različne storitve in aktivnosti. Vse hotelske plaže so označene z modro zastavo, ki po najbolj priznani mednarodni ocenjevalni lestvici prikazuje kakovost vode in varnost na plaži.

Le nekaj kilometrov stran od starega mestnega dela pa lahko najdete lepo in vedno polno ACI Marino. Odprta je skozi celo leto in je sposobna sprejeti več kot 350 čolnov in velikih jaht (dolžine do 60 m). Marina se nahaja ob ustju reke Ombla in je ponosna nosilka modre zastave. Uvršča se med eno izmed najvarnejših in najlepših ACI marin na Jadranu.

Žičnica na Srđ
Foto HTZ in Daniel Pavlinović

Čeprav ima staro mestno jedro Dubrovnika večino zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, ima tudi sodobni Dubrovnik veliko za ponuditi. Najbolj impresivna je utrdba Imperial, ki se nahaja na gori Srđ (415 metrov nadmorske višine) že od začetka 18. stoletja. Zgrajena je bila v času francoske okupacije Dubrovnika, v času Napoleonove prevlade. Danes je tu zgodovinski spomenik in muzej hrvaške vojne za neodvisnost. Ponuja tudi čudovit pogled na dubrovniško riviero.

Staro mesto je vsekakor najbolj zanimiv in privlačen del Dubrovnika. Ker zaseda dokaj majhno površino mesta, je najbolje, da se na ogled znamenitosti odpravite peš. Med hojo po romantičnih poteh boste občutili posebno ter nekoliko mistično vzdušje, katerega oddajajo antični kamniti zidovi. Vonj aromatičnih zelišč, belina rjuh, ki se sušijo na soncu med hišami, nenehno klepetanje domačinov na ozkih, prometnih ulicah … To je resnično najboljši način, da spoznate ter občutite mesto. Vsa ta občutja vas popeljejo na nepozabno popotovanje skozi stoletja in labirint dubrovniških mestnih uličic.

Celotno staro mestno jedro je obdano s srednjeveškim obzidjem, ki ustvarja popolno iluzijo dobro zaščitenega naselja iz nekega preteklega časa. V staro mesto vodi več vhodov, ki se nahajajo pod veličastnimi utrdbami, ki so varovala mestna vrata. Če se boste obzidju približali iz smeri sodobnega mestnega centra Dubrovnika, boste v staro mesto vstopili skozi mestna vrata Pile, ki so bila glavni vhod v mesto.

Vrata sta varovali dve utrdbi: Minčeta s severa in Bokar z juga. Utrdba Minčeta velja za eno izmed najlepših utrdb na svetu. To je tudi eden izmed najbolj prepoznavnih simbolov Dubrovnika, ki ponuja veličasten pogled na celotno mesto. Utrdba Bokar je bila zasnovana za obrambo mesta pred napadi z morja. Danes pa je to prizorišče predstav dubrovniških poletnih iger.

Romantika v Dubrovniku, foto HTZ in Nikola Matić

Ko vstopite skozi mestna vrata, boste zagledali lep Onforijev vodnjak, ki je tudi najbolj priljubljeno zbirališče mladih. Najbolj zanimiv in čudovit spomenik na tem delu starega mesta je Frančiškanski samostan, ki je bil zgrajen v poznem obdobju srednjega veka. To je eden izmed najboljših in najbolj harmoničnih primerov gotske in romanske arhitekture v Dubrovniku. Samostanska cerkev je pogostokrat prizorišče različnih koncertov skozi celo leto. In kje najdete drugo najstarejšo sinagogo in tretjo najstarejšo lekarno v Evropi? Oboje najdete v Dubrovniku.

Najbolj znana in priljubljena dubrovniška mestna ulica je ulica Stradun. S svojimi številnimi trgovinicami s spominki, galerijami, kavarnami in restavracijami Stradun ni nikoli miren in tih. Na ulici lahko uživate ob predstavah številnih uličnih zabavljačev.

Na drugem koncu se Stradun konča z ljubkim trgom, obkroženem z nekaj najbolj pomembnimi zgodovinskimi znamenitostmi Dubrovnika. Tukaj se nahajajo mestna katedrala, cerkev svetega Vlaha (Sv. Vlaho je zaščitnik mesta Dubrovnik), palačo Sponza (mestni arhiv), Knežji dvorec, zvonike in Orlandov steber. Vsi ti lepi spomeniki so najboljši primeri pozne srednjeveške in zgodnje renesančne arhitekture.

Dubrovnik vas bo presenetil z labirintom ozkih mestnih uličic, kjer lahko raziščete še druge znamenitosti. Tu so številni muzeji in galerije, kjer lahko uživate ob najboljših razstavah zgodovinske in sodobne umetnosti.

Ljubitelji upodabljajoče umetnosti bodo gotovo obiskali katero od številnih galerij. Najbolj znana je Dubrovniška umetnostna galerija, kot muzej moderne in sodobne umetnosti, ki je gostila tudi grafike slavnega Pabla Picassa.

Jadrnice, križarke, jahte
Foto: HTZ in Hrvoje Serdar

Višek kulturnega dogajanja predstavljata vsakoletni festival Dubrovniške poletne igre, ki velja za najstarejši in najbolj ugleden hrvaški festival. Nekaj posebnega je na prostem, med starodavnim obzidjem v najlepših delih mesta spremljati gledališke, glasbene in baletne predstave.

Med sprehodom po mestu se prepustite ritmu njegovega življenja. Naužijte se pristnega vzdušja in opazujte dinamično vsakodnevno mestno življenje. Ko boste utrujeni in lačni, dobesedno sledite svojemu nosu. Po ozkih mestnih uličicah se iz številnih restavracij in gostiln širijo omamne arome okusne mediteranske kuhinje, ki vas vabijo, da si vzamete nekaj odmora in poskusite lokalne specialitete.

Staro mesto ponoči ne izgubi svoje živahnosti. Številne glasbene in gledališke predstave, ki se izvajajo na mestnem trgu in na drugih številnih mestnih prizoriščih, ohranjajo dinamiko mestnega življenja tudi dolgo po sončnem zahodu.

Dubrovniško pristanišče je zaščiteno s številnimi otoki, grebeni in skalami. Le-ti varujejo dubrovniško obalo že skozi celotno zgodovino, varovali pa so že premožno in uspešno dubrovniško republiko, tako pred pirati kot tudi pred močnimi mediteranskimi vetrovi.

Njihova zaščitniška funkcija je bila prepoznavna vse do današnjega dne, danes pa so otoki v prvi vrsti znani predvsem po čudovitih plažah, kulturni dediščini in mirnem okolju. Otoki dubrovniškega arhipelaga so odlična destinacija za kratke izlete v času vašega bivanja v Dubrovniku. Večina otokov je z rednimi ladijskimi linijami zelo dobro povezana z Dubrovnikom.

Dubrovnik, stolp
Foto: HTZ in Ivo Bioćina

Večina grebenov, skal in otokov pred Dubrovnikom je del priljubljenih in čudovitih Elafitskih otokov. Sestavlja jih pet otokov in nešteto otočkov, skal in grebenov. Koločep, Lopud in Šipan so naseljeni otoki. Otočka Jakljan in Olip nimata stalnih prebivalcev. Ta otoška skupina je bila prepoznana in opisana že v antičnih časih, ko so jo poimenovali po jelenih, ki so jih včasih naseljevali (Elaphos po grško pomeni jelen).

Šipan je največji in najbolj naseljen otok v skupini Elafitskih otokov. Največji naselji sta Šipanska Luka in Suđurađ, ki ju ločuje veliko polje. Poleg prelepih plaž in mirnega okolja, zaradi česar je Šipan odlična destinacija za izlet, ima otok tudi bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Tu so številne renesančne poletne hiše, utrdbe, cerkve in kapele. Šipanski domačini pa so znani po svoji gostoljubnosti, saj se ne bodo obotavljali pri ponudi svojih storitev, okusnih jedi in odličnih vin šipanskih vinogradov.

Lopud je med Elafitskimi otoki najbolj obetaven otok. Iz Dubrovnika vas bo čoln popeljal do naselja, ki nosi isto ime, Lopud. Tam lahko najdete namestitev v eni izmed mnogih zasebnih apartmajev ali pa se namestite v enega izmed treh dostopnih hotelov. Lopud ni znan le po svoji čudoviti peščeni plaži Šunj, temveč tudi po svoji bogati zgodovinski dediščini. Po osvežitvi v kristalno modrem morju, si lahko ogledate številne srednjeveške cerkve, poletne hiške, obrambne stolpe in obzidje. Lahko pa si ogledate in občudujete tudi dragoceno umetniško zbirko v Frančiškanskem samostanu iz 15. stoletja.

Koločep je najmanjši med Elafitskimi otoki, je pa najbližje Dubrovniku in najbolj pogosto obiskan. Ker ga prerašča bogata vegetacija borovcev, oljk in citrusov, je pogosto poimenovan kot zeleni otok. Dve njegovi vasi sta medsebojno povezani z ovinkasto potjo, katero obdajajo številni ostanki antične in srednjeveške arhitekture. Prelepe plaže in ogromen park pa omogočata, da je Koločep tudi ljubka destinacija za kratko poletno osvežitev in miren pobeg od dubrovniške množice.

Lokrum je nenaseljen otok in je le 10 minut oddaljen od Dubrovnika. Čeprav je Lokrum pogosto obiskan kot priljubljena poletna destinacija, je tudi zajet v skrivnost kot nekakšen eksotičen kraj, katerega omenjajo številne legende in pripovedke. V času svojega bivanja lahko tam obiščete srednjeveško cerkev, po legendi zgrajeno s strani Richarda Levjesrčnega, in prelep botanični vrt, ki slovi po svoji bogati zbirki sončnic, kaktusov in evkaliptusov. Otok Lokrum je zavarovan kot naravni rezervat. Poleg čudovitih plaž je Lokrumova posebna atrakcija slano jezero, imenovano Mrtvo morje. Povezano je z odprtim morjem in je primerno za kopanje.

Na koncu bomo nekaj odstavkov namenili slavni dubrovniški zgodovini. Vsebinski sklop si zasluži svoj večji podnaslov: BOGATA IN PESTRA ZGODOVINA DUBROVNIKA.

Začetki Dubrovnika segajo v prvo polovico 7. stoletja, ko so se na skalnatem polotočku Lausu, ki se je kasneje preimenoval v Ragusium, začeli naseljevati ljudje, predvsem Iliri, iz bližnjega Epidauruma, današnjega Cavtata, ko so bežali pred napadalci. Mesto na polotočku je bilo naravno zaščiteno s samo geografsko lego, saj je bilo od kopnega ločeno z ozkim morskim kanalom, proti morski gladini pa je bilo zaščiteno z nedostopnimi soteskami.

Na nasprotni strani morskega kanala pa so se naseljevali Slovani, večinoma Hrvati,  in tu se je razvilo naselje Dubrovnik. Ime Dubrovnik je naselje dobilo po hrastovih gozdovih, ki se še danes imenujejo dubrave.

V 10. in 11. stoletju je morska ožina med naseljema zaradi nanosa postajala vse bolj plitka. Tako je bil nekdanji polotoček Laus ob koncu 11. stoletja združen s kopnim in nekdanja morska ožina je postala današnji Stradun. V 12. stoletju sta bili naselji dokončno združeni, utrjeni z istimi okopi in novo nastalo mesto so poimenovali Dubrovnik.

V tem času je bilo zgrajeno prvo obzidje mesta, da bi ga varovalo pred vdori Arabcev, Benečanov, Makedoncev, Srbov in drugih ljudstev. V Dubrovniku sta bila že od vsega začetka zelo razvita pomorstvo in trgovina, ki sta veliko pripomogla k svetovljanstvu tega mesta.

Umetnost in Dubrovnik, foto HTZ in Hrvoje Serdar

Dubrovnik je bil svobodna plemiška republika z lastno ustavo, z lastno upravo, s knezom na čelu in je šest stoletij priznaval le formalno oblast najmočnejšega soseda (do leta 1205 Bizanta, od 1205 do 1358 beneške republike, nato do 1526 hrvatsko-ogrskih vladarjev, od 1526 do 1808 turškega sultana), zato pa je imel pravico svobodnega trgovanja s temi deželami. V svoji zgodovini se je Dubrovniška republika rešila močnih osvajalcev s pomočjo visoke diplomacije in velike državniške modrosti. Silovite in zastrašujoče napadalce je umirila z obilico daril v srebru in zlatu.

Leta 1808 so Francozi pod vodstvom Napoleona ukinili Dubrovniško republiko, leta 1815 pa je na dunajskem kongresu pripadla Avstriji, kasnejši Avstro-Ogrski. Tako se je dokončno končala samostojnost Dubrovniške republike, ki je svoj največji razcvet doživela v 15. in 16. stoletju.

Dubrovnik je bil pod avstrijsko vladavino vse do konca 1. svetovne vojne (leta 1918), ko je Avstro-Ogrska razpadla. Potem je postal del Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ki je leta 1929 postala Kraljevina Jugoslavija. V tem času so zaradi velike revščine prebivalci Dubrovnika masovno odhajali v ekonomsko emigracijo na vse strani sveta. Razvoj mesta se je čisto ustavil, v okoliških vaseh pa sta prevladovali revščina in nerazvitost (vasi so bile brez cest, brez vode, brez električne energije in večina tudi brez šol).

Po 2. svetovni vojni (leta 1945) je postal Dubrovnik del socialistične republike Hrvaške in s tem posredno tudi SFR Jugoslavije in v kratkem času mu je uspelo ustaviti proces propadanja. Prišel je na vrh hrvaškega turizma in odprl vrata vsem ljudstvom sveta. V sedemdesetih in osemdesetih letih je bil na vrhuncu svojega razvoja, bil je mesto pospešenega življenjskega ritma, mediteransko vesel, poln kulturnih znamenitosti.

Leta 1991 je postala Hrvaška samostojna država in takrat je Dubrovnik za kratek čas zopet izgubil svojo svobodo, saj ga je napadla srbsko-črnogorska vojska. Prebivalstvo se je umikalo iz mesta, ki ga je vojska želela popolnoma uničiti. 20. oktobra 1992 je jugoslovanska vojska zapustila zadnje zasedeno ozemlje v okolici Dubrovnika in meje republike Hrvaške so se zopet vrnile tja, kjer so bile že desetletja.

Dubrovnik ni podlegel času in objemu nasilne zgodovine. Ostal je trden in veličasten. Dubrovnik je zvezda iz naslovnic prestižnih svetovnih revij, je na samem vrhu lestvice svetovno najlepših mest. V Dubrovnik se, kot k neusahljivemu viru navdiha, iz leta v leto stekajo umetniki z vsega sveta, člani kraljevskih družin in svetovni zvezdniki.

Na milijone turistov se zgrinja v Dubrovnik
Foto: HTZ in Ivo Bioćina

“Tisti, ki iščejo raj na zemlji, naj pridejo v Dubrovnik”, je zapisal George Bernard Shaw, očaran z mestom, katerega nedotaknjeno mestno obzidje, ki je danes pod zaščito UNESCA, v neprekinjenem nizu, dolgem celih 1940 metrov, obdaja mesto, ki doma in v svetu utemeljeno nosi titulo „Biser Jadrana“.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem