Compare Listings

Račišće, »luka spasa«

Račišće, »pristan rešitve«

Manjši kraj Račišće leži na otoku Korčula. Račišće je zelo prijetno turistično naselje, še posebej je pri srcu ljubiteljem fotografije, saj zlahka naredijo fotografije ali posnamejo video posnetke v – zmeraj fotogeničnem – slogu »Mediteran, kakršen je nekoč bil«. Za umirjen dopust je Račišće odlična izbira.

Račišće, »pristan rešitve«

Že v naslovnih besedah smo Račišće imenovali tudi »luka spasa«. V bistvu bi lahko rekli, da je besedna zveza »luka spasa« številnim Hrvatom sopomenka za Račišće. Vasica Račišće je v očeh številnih Hrvatov postala »luka spasa« (slovensko – pristan oz. luka rešitve) zato, ker je v preteklosti nudila nujno potrebno zatočišče, prepotrebno rešitev, številnim mornarjem, ki so se na odprtem morju znašli v resnih težavah.

Račišče je vasica in pristanišče na severni obali znamenitega otoka Korčule, leži v manjšem, istoimenskem, zalivu v Pelješkem kanalu (pogled v smeri Viganj, Lovište na polotoku Pelješac). Račišće je od mesta Korčula oddaljeno le 12 kilometrov (do starega dela mesta Korčule boste za vožnjo in sprehodom od parkirišča potrebovali dobre pol ure).

Ob korčulanski obali, prav tako zahodno od Račišća – sta svoj prostor našla Žrnovska Banja (10 kilometrov) in Račišću sosednja Kneža, središči teh dveh vasic sta, tako vsaj trdi google maps, oddaljeni le slabe tri kilometre. Račišću najbližje naselje v notranjost otoka Korčule pa je naselbina Pupnat (glej naš tekst z naslovom Plaža Pupnatska Luka in Pupnat), med njima je slabih 8 kilometrov ceste (okrog 15 minut vožnje).

Račišće je zraslo ob vznožju hriba Klupca (586 metrov nadmorske višine), v samem naselju pa živi okrog 500 ljudi. Prebivalci Račišća so, vsaj tako trdi verodostojna hrvaška enciklopedija, večinoma pomorščaki, domačini pa se ukvarjajo tudi s kmetijstvom, ribištvom in – seveda – zmeraj bolj razvijajočim se turizmom.

Nekoč je »vsaj nekaj domačinov« delalo tudi v bližnjem kamnolomu Vaja, verjetno pa je to tudi razlog, da pozoren turistični sprehajalec po Račišću kaj hitro opazi razkazujoče se številne »obrtniške, kamnite miniature« (glej fotogalerijo na koncu prispevka).

Pogled v zgodovino nam razkrije, da je Račišće dokaj mlado naselje. Račišće so namreč šele v drugi polovici sedemnajstega stoletja, v času beneško-turških vojn, ustanovili begunci iz Makarskega primorja (okoli leta 1730 so se jim dokaj množično pridružili še begunci iz Hercegovine).

V času ustanovitve vasi Račišće je bila postavljena cerkev Gospe Pomočnice kristjanov (1682). Novejša cerkev, ki pa je tudi župnijska, pa je cerkev sv. Nikole (iz leta 1907). Ob stoti obletnici cerkve sv. Nikole, torej leta 2007, so pred cerkvijo postavili bel, kamnit spomenik papežu Janezu Pavlu II.

Turistična skupnost Korčula na svoji spletni strani poudarja, da so podjetni prebivalci naselja Račišće hitro sprejeli t.i. pomorsko kulturo (hrvaško: maritimno kulturo) in so od konca 19. stoletja pa vse do leta 1950, ko pride do državne nacionalizacije in posledično tudi do množičnega izseljevanja ljudi v tujino (takrat je imelo Račišće okrog tisočdvesto prebivalcev), imeli v lasti največjo otoško floto malih obalnih tovornih jadrnic.

Ta tradicija pomorstva se je ohranila še do modernih časov, saj so predvsem številni moški prebivalci vasice Račišće še danes pogostoma častniki in mornarji na sodobnih ladjah vseh zastav.

Turistom v kraju Račišće so na voljo manjša trgovina, pa tudi nekoliko barov oziroma restavracij. Ne samo, da je Račišče obdano s čudovitimi bližnjimi plažami in zalivi (še posebej sta hvaljeni od kraja Račišće zahodno ležeči plaži Vaja in Samograd), brez zadržkov se lahko kopamo, ali pa razigrano skačemo v morje z novejšega pomola, v samem centru naselja Račišće.

Za boljše spoznavanje lepot kraja Račišće je možen tudi najem manjših čolnov. Organizirani so tudi izleti na nekatere druge, bližnje otoke (predvsem Hvar). Tisti, ki si želite nekoliko več (večernega ali celo nočnega) dogajanja, pa se boste morali odpeljati v samo kozmopolitsko Korčulo, mnogo manjše Račišće je namreč idealna počitniška destinacija predvsem za vse tiste, ki iščemo dokaj miren, lagoden družinski dopust.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Korčula in novinarji www.pag.si, turističnega portala o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Prigradica in Črnja Luka

Večja Prigradica in zelo majhna Črnja Luka se nahajata na severozahodni obali otoka Korčule. Oba kraja, še posebej pa Prigradica, sta približno na prehodu zadnjega tisočletja ugotovila, da je mogoče od turizma tudi »na tem koncu otoka Korčula dokaj lagodno živeti«. Tudi zato sta sedaj Prigradica in Črnja Luka skorajda popolnoma orientirana proti tej čudoviti (in na Hrvaškem še posebej pomembni) gospodarski panogi, ki je po odprtju atraktivnega mostu na Pelješac, tudi na otoku Korčuli, dobila dodaten zagon. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Rab, mestece štirih zvonikov

Rab na istoimenskem otoku Rabu je večkratni dobitnik nagrade za najboljše turistično mestece na Jadranu. Rab, njegov stari del, ki je turistom tudi najbolj zanimiv, se nahaja na manjšem in dokaj ozkem polotoku, ki je opasan s starodavnim, delno porušenim, obzidjem. Najbolj prepoznavno vizuro starega mestnega jedra sestavljajo štirje visoki zvoniki, s katerimi Rab spominja na veliko jadrnico s štirimi jambori.

Nadaljujte z branjem

Otok Pašman je otok radosti

Otok Pašman je zelo lep otok. Pašman je zadarski turistični dragulj, ki ga morate obiskati. Očarala vas bo neokrnjena narava, prijazni domačini, prelepe plaže, odlična hrana. Predvsem tisti, ki se radi naokoli podite s kolesi, boste neizmerno uživali. Če »prelistamo« internet, kaj hitro opazimo, da turisti otok Pašman zelo hvalijo. Na enem izmed forumov je bilo zaslediti naslednje besede: »Otok Pašman je otok sreče in radosti. Zlahka bi ga opisali kot čudovito miniaturo popolne lepote in skritih turističnih adutov, ki prepričajo vsakega novega obiskovalca.«

Nadaljujte z branjem