Compare Listings

10 najboljših zanimivosti otoka Hvara

Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti

Hvar, po velikosti četrti med hrvaškimi jadranskimi otoki, najbolj obiskan otok v osrčju Dalmacije, skriva številne – takšne in drugačne – lepote, ki jih je vsekakor vredno raziskati. Otok Hvar je izjemno priljubljen predvsem med mlajšo generacijo, ki išče odličen prosti čas z neumorno in divjo zabavo. Po drugi strani pa je otok Hvar dobro zapisan tudi med starejšimi popotniki, vsemi, ki si želijo počitnic v čudoviti naravi in šepet kristalno čistega Jadranskega morja.

Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti

Čarobni otok Hvar je eden najbolj sončnih otokov na Hrvaškem. Hvar ni majhen otok in vsaka stran otoka Hvara ponuja raznoliko ponudbo za različne globine žepov. Medtem ko ena stran otoka Hvara ponuja razkošje najbogatejšim, druga stran otoka Hvara ponuja dovolj ugodne cene tudi za neumorne popotnike z nahrbtniki.

Na otoku Hvaru lahko najdete vse – od kulturnih znamenitosti, razčlenjene obale, različnih športnih in adrenalinskih aktivnosti, zanimivih razgledišč in čudovitih razgledov,  tradicionalne kuhinje, zlatega oljčnega olja, aromatičnega vina, očarljivo šarmantnih domačinov in neverjetno lepe narave. To je turistična destinacija, ki jo morate doživeti. Tudi zato smo opisali 10 turističnih »sladkorčkov«, 10 top turističnih stvari, ki jih morate videti ali narediti na dalmatinskem otoku Hvaru.

1. Staro mestno jedro Hvara in trdnjava Španjola – Fortica

Za raziskovanje mesta Hvar na otoku Hvaru, vsaj starega mestnega jedra, ne potrebujete nobenega prevoznega sredstva, ampak le svoje noge. Pravzaprav je hoja po starem delu mesta Hvar edina prava možnost mobilnosti, ker je tukaj »območje brez avtomobilov«.

Hiše, stavbe v mestu Hvar so bile večinoma zgrajene od 15. do 17. stoletja. Pravo veselje je hoditi po teh srednjeveških ulicah, saj se počutimo v kakšnem zgodovinskem  filmu ali dokumentarcu. Na glavnem trgu boste videli zvonik katedrale sv. Stjepana, ki se nahaja zelo blizu avtobusne postaje.

Katedrala je baročna, ampak se je gradila in popravljala tudi v »drugih stilih«. Vstop v katedralo je prost, vstop pa se vsekakor splača, saj boste v cerkvi zagledali veliko umetnin. Nežno opozarjamo, da bodite – seveda – primerno oblečeni, tudi v vročih poletnih dneh, da ne boste imeli težav z duhovnikom ali redarji.

V mestu Hvar lahko obiščete tudi Arsenal, zgradbo najstarejšega evropskega gledališča, ki je bila za obiskovalce odprta že leta 1612. Danes se v tej impozantni stavbi nahaja tudi sodobna umetniška galerija, nekoč pa je celotno stavbo uporabljala beneška vojska.

Sedaj si obujte  udobne sprehajalne čevlje ali športne superge in se odpravite na hrib nad mestom Hvarom, kjer se nahaja znamenita trdnjava Fortica, začetki njene gradnje segajo v 13. stoletje.

Domačini jo imenujejo tudi Španjola, saj so trdnjavo Fortica pod Benečani – da bi se ubranili Turkov -, v štirinajstem stoletju, gradili španski inženirji. Do trdnjave Fortice bomo nekoliko počasnejši sprehajalci potrebovali slabe pol ure, vendar se nam trud povrne že v nekaj sekundah čudovitega razgleda.

Pa tudi že med samo hojo do Fortice boste uživali ob pogledih na starinske uličice, na številne detajle, ki vas bodo spremljali, pot pa nas bo vodila tudi skozi čudovit sredozemski botanični park.

Kmalu po razkošju mediteranskega rastlinja bomo priča fantastičnemu panoramskemu razgledu, ki se razprostira vse od vrha Fortice in sega še dlje od bližnjih Paklinskih otokov. Razgled od tukaj je res neverjeten in preprosto ne smete obiskati Hvara in se ne povzpeti na znamenito trdnjavo.

Vstop v trdnjavo stane nekaj evrov (7, če me spomin ne vara), na trdnjavi pa si lahko privoščite tudi osvežilno pijačo ali sadni sladoled, mnogi turisti si tam kupijo tudi kakšen manjši spominek. Fortica ob razgledu skriva še eno atrakcijo in sicer starodavni zapor, ki se nahaja dva metra pod zemeljsko površino.

2. Zapuščena vasica Humac

Med raziskovanjem otoka Hvara boste naleteli na številne zapuščene vasi in tako imenovana mesta duhov, v katerih ne živi nihče. Veliko prebivalcev se je namreč preselilo v večja hrvaška mesta ali v tujino. Eno takšnih zapuščenih mest je tudi idilična vasica Humac, najdemo jo v bližini Jelse oziroma Zavale. Humac je bil naseljen od 17. stoletja, ko so tu živeli kmetje in pastirji z živino, ki so delali v vinogradih in na poljih sivke.

Danes pa je Humac že več kot 100 let nenaseljen. V Humcu si lahko ogledate kamnite, stoletne hiše, cerkev in nekaj lokalnih gostiln, ki delujejo le v turistični, poletni sezoni. S Humca, na 350 metrih nadmorske višine, imate čudovit razgled na hvarske vinograde, sosednji otok Brač, morje in neokrnjeno naravo.

Mimogrede, ko ste že na Humcu, ne zamudite organiziranega izleta v Grapčevo jamo, ki se nahaja v bližini. Ta jama je najpomembnejša prazgodovinska najdba na Jadranu. Verjemite ali ne, sledi kulture so iz 4. tisočletja pred našim štetjem, iz obdobja neolitika. Kot zanimivost dodajmo le, da so najstarejšo upodobitev ladje v Evropi našli prav v Grapčevi špilji, na drobcih, fragmentih razbite posode.

Dodatek: jame oziroma jami. Jama Svete Nedelje je precej velika, s čudovito notranjostjo. V prazgodovini je služila ljudem za obrede in kot zavetišče, danes pa je lažje dostopna vsem obiskovalcem. Obstaja tudi Markova jama na območju Pelegrina. Raziskava te jame je dokazala prisotnost prazgodovinskega človeka na otoku Hvaru in sicer pred približno sedem tisoč leti.

3. Starogradsko polje, grška parcelizirana ravnica

Če imate radi kraje, ki imajo izjemno vrednost, potem je Starogradsko polje idealen kraj za vas. Od leta 2008 je na UNESCO-vem seznamu svetovne dediščine in je izjemen primer starogrške parcelizacije (vidna naj bi bila celo iz vesolja).

Imenuje se »chora«, Hora ali Ager Pharensis, polje Farosa, oziroma njegova parcelizacija, ki so jo že pred 2400 leti, v četrtem stoletju pred Kristusom, uvedli grški kolonialisti.

Te ravnice, polja, pokrivajo površino okrog 3.400 hektarjev in so večinoma sestavljene iz oljčnih nasadov in vinogradov, ki so ostali nespremenjeni od antične kolonizacije starih Grkov pa vse do današnjih dni. So izjemen primer geometrijskega sistema in delitve zemlje v starih časih. Polja se nahajajo med krajema Stari Grad (mesto Hvar) in Vrboska ter so razdeljena s suhozidi, najdejo pa se tudi kažuni, poljske kapelice, mini cerkvice.

Polja si je zanimivo ogledati, saj nas »parcelizirani prizori polj« popeljejo v daljno preteklost. Ti nasadi se uporabljajo še danes in ljudje tukaj gojijo predvsem oljčna drevesa, trto in fige. Do enega dela polj se lahko pripeljete z avtomobilom, ne pa tudi dlje, zato je najboljši način za raziskovanje teh unicefovih polj hoja ali kolesarjenje. Na srečo ne manjka kolesarskih in pohodniških poti. Mimogrede, to Starogradsko polje morda predstavlja najbolje v celoti ohranjeno starodavno grško pokrajino v celotnem Sredozemlju.

4. Čari in vonj polj sivke

Zaradi sivke (hrvaško: lavande) vam ni treba v francosko Provanso, obiščite otok Hvar. Ob začetkih poletja sivka, ta čudovita vijolična rastlina, ko je obdobje cvetenja najmočnejše, zadiši na polno in odišavi ves otok Hvar.

Največ polj sivke lahko vidite v bližini majhne vasice Velo Grablje, nekaj pa jih je tudi v naselju Pitve, Zastražišću in okoli Starogradskega polja. Tu boste doživeli popolno izkušnjo vijoličnih polj.

Vsako leto junija se na Hvaru odvije praznik sivke. Mimogrede, proizvodnja sivke na otoku Hvaru je vsaj v času nekdanje rajnke Jugoslavije pridelala 10 odstotkov celotne svetovne proizvodnje sivke. Domače izdelke iz sivke lahko kupite skoraj v vsakem kotičku sončnega otoka Hvar: od parfumov, dišavnic, pa do dodatkov v prehrani in okrasnih izdelkov.

5. Z ladjico se odpravite do Crvenih stijena

Crvene stijene (slovensko: Rdeče stene)  so čarobne, so mesto, ki ga preprosto morate obiskati. Crvene stijene se nahajajo na vzhodni strani mesta Hvar. Če radi plavate in se potapljate – to je pravi kraj za vas. Tu je namreč v morje zapičena ogromna skala, ki je  zgrajena iz številnih plasti rdečega apnenca. Lepo so razvidne navpične vdolbine, ki strmo padajo v morje in tako dajejo vtis nekoliko strašljivih, vsekakor pa impresivnih skal.

Do Crvenih stijena lahko pridete le s plovili, skiperji različnih ladjic vas lahko sem pripeljejo iz skoraj vseh pristanišč na otoku Hvaru. Najnižjo ceno za izlet boste vsekakor plačali v mestu Hvaru. To pa zato, ker je rdečim stenam Hvar najbližji, Crvene stijene so iz hvarskega pristanišča oddaljene le 8 kilometrov. Priporočamo, da si ne organizirate zasebnih (manjših, družinskih) izletov, saj so mnogo dražji kot skupinski izleti.

7. Sprehodite se po fantastičnih ulicah mesteca Stari Grad

Stari Grad je od mesta Hvar oddaljen približno 20, od Jelse pa 10 kilometrov. Stari Grad je najstarejše mesto na Hrvaškem, leta 384 pred našim štetjem so ga ustanovili antični Grki in ga imenovali Faros oz. Pharos. Stari Grad je tako – seveda – tudi zgodovinsko središče otoka Hvara.

Tako kot nekoč je tudi danes Stari Grad najbolj urbano območje na otoku Hvaru. Tu si lahko ogledate številne kulturne znamenitosti, poleg tega pa je tudi tukaj morje čudovito, zato je Stari Grad idealna destinacija tako za sproščujoče kot aktivne počitnice. Za razliko od mesta Hvar, Stari Grad ponuja veliko več umirjenosti in tišine, zato je idealen za družine in vse tiste popotnike, ki radi uživajo brez prevelike gneče.

Če pa imate radi zgodovino in znamenitosti, vsekakor izberite Stari Grad. Ena glavnih znamenitosti mesta so palače: Palača Biankini z mestnim muzejem, kjer si lahko ogledate grško dediščino, kot so posodje, različna keramika in kovanci. Na južni strani Starega Grada, tik ob morju, pa boste naleteli na palačo Šime Ljubića (ne boste je zgrešili, saj je topla roza barva palače zelo v nebo vpijoča).

Nikakor ne smete preskočiti obiska dvorca Tvrdalj, domovanja Petra Hektorovića (1487-1572) – enega izmed pomembnejših hrvaških pesnikov/pisateljev. Dvorec Tvrdalj so nekoč uporabljali tudi kot »kaštel«, za obrambo pred Turki, danes pa je dvorec Tvrdalj, predvsem zaradi svojega notranjega ribnika v katerem plavajo ciplji, zelo priljubljena turistična atrakcija.

Od sakralnih spomenikov je omembe vredna predvsem cerkev sv. Stjepana (cerkev svetega Štefana). Trg sv. Stjepana pred istoimensko župnijsko cerkvijo, nekdanjo prvo hvarsko stolnico, je najpomembnejši javni prostor starega mestnega jedra. Cerkev sv. Stjepana je baročna stavba, katere gradnja se je začela leta 1605, zvonik je bil postavljen šele leta 1753. Cerkev so gradili lokalni mojstri, notranjost cerkve pa so okrasili beneški mojstri.

Skupaj z že omenjenim starogradskim poljem je bilo tudi staro mestno jedro mesteca Stari Grad leta 2008 vpisano na Unescov seznam svetovne dediščine, kar dodatno priča o lepoti in pomenu tega kraja.

8. Kopajte se na najlepših plažah otoka Hvara

Lepota je v očeh opazovalca. Kljub temu se bodo mnogi strinjali, da so spodnje hvarske plaže ene najlepših na celotnem otoku Hvaru:

– plaža Mekićevica – najlepša prodnata plaža.

– zaliv Milna – najlepša peščena plaža z bogato floro, do katere lahko pridete z avtomobilom ali peš. Naj vas ne skrbi za hrano, Milna namreč skriva več restavracij z odlično hrano.

– Zaliv Zaraće – čudovite prodnate plaže in bogat podvodni svet, idealen za potapljanje. Do zaliva Zaraće lahko pridete s čolnom ali avtomobilom.

Dubovica – tukaj najdemo strmo pot, zaliv in neverjetno turkizno morje. Tu je tudi restavracija, do katere lahko pridete z ladjo ali avtomobilom. Prav tako je idealna lokacija za potapljanje.

– Zečevo – to je majhen naturistični, nudistični otok, do katerega lahko pridete le z ladjico iz Jelse ali Vrboske. Znan je po svojem nudizmu, čudoviti neokrnjeni in čisti naravi.

– Sveta Nedjelja – čudovite prodnate plaže v vasi, do katerih je najbolje priti z avtomobilom.

– Jagodna – Bojanića Bad – malo oddaljena plaža, a res lepa. Do te plaže lahko pridete le z avtomobilom.

9. Obiščite Paklinske otoke

Paklinski ali Pakleni otoki, kot jih mnogi imenujejo, so skupina približno dvajsetih gozdnatih otokov, otočkov in pečin, ki se nahajajo nasproti mesta Hvar.

Paklinski otoki so izjemne lepote in čudeži narave, predstavljajo pa prostrano turistično in izletniško točko. Večina od teh otočkov ima izjemno razkošno (in drago) ponudbo restavracij in barov, se pa najdejo tudi cenovno ugodnejši.

Paklinski otoki se ponašajo z nadrealistično, neokrnjeno naravo. Do Paklinskih otokov se lahko pripeljete z ladjicami v okviru številnih izletov iz vseh pristanišč na otoku Hvaru. Sveti Klement je največji otok v arhipelagu Paklenskih otokov, otok Marinkovac pa ima najlepše prodnate plaže.

Na plaži Stipanska je eden najbolj znanih jadranskih klubov ob plaži – Carpe Diem, kjer se prirejajo odlične zabave na plaži, pa tudi nočne zabave s svetovno znanimi DJ-ji (tudi v samem mestu Hvar obstaja še en klub Carpe Diem, tudi tukaj je »večinoma precej živahno«).

10. Okušajte tradicionalne jedi in slavna vina otoka Hvara

Medtem ko ste na otoku Hvaru, obvezno obiščite eno od “konob”, torej tradicionalnih, dalmatinskih restavracij, gostiln s pristno lokalno kuhinjo. Seveda so najbolj znani različni morski sadeži: školjke, ribe (na žaru) in hobotnice. Ne smete zapustiti otoka Hvara, ne da bi poskusili jed imenovano “gregada“; to je nekakšna ribja juha, enolončnica iz rib, čebule, krompirja, česna, olivnega olja in peteršilja.

Zaradi velikega števila sončnih dni je Hvar znan po številnih oljčnih nasadih in vinogradih. Zato lahko tukaj poskusite najboljša oljčna olja in vrhunska otoška vina.

Najbolj znana vina so: rdeče vino “Plavac Mali”, rumeno-zlata “Bogdanuša” in sadna vina, muškatne arome –  “Prč”. Predlagamo, da obiščite vsaj eno zmed (atraktivnih) lokalnih kleti, npr. Carić – Vrboska, Zlatan Otok – Sv. Nedjelja ali Tomić – Jelsa, kjer boste izvedeli mnogo več o domačih vinih, okusih in aromah otoka Hvara.

Vinarstvo je še danes, ob turizmu, prevladujoče gospodarstvo čarobnega otoka Hvar, vinogradništvo pa obstaja že od časa starodavnih Ilirov. Na strmih (severnih) pobočjih osrednjega dela otoka (Vrbanj, Dol, Svirče, Pitve, Vrisnik) raziščite terasaste vinograde, pred vami se bodo razpirali fantastični razgledi.

Še lepše poglede na otok Hvar in njegovo okolico pa vam bosta nudili naslednji razgledni točki: Sv. Ante oziroma sv. Antonij, blizu Zavale, na 500 metrih nadmorske višine in hrib Sv. Nikola, 626 metrov nad morjem. Sv. Nikola je najvišji vrh na otoku Hvaru in tretji najvišji med jadranskimi otoki, na samem vrhu sta postavljena slikovita kapelica sv. Nikolaja iz 15. stoletja in velik kamniti križ.

Tako, pa smo preleteli naš izbor 10 naj turističnih zanimivosti otoka Hvara. Upam, da vam je naš izbor turističnih »sladkorčkov« otoka Hvara všeč?! Če se z napisanim ne strinjate, pa nam lahko pošljete vaš osebni izbor, lepo napisan tekst z veseljem objavimo na https://pag.si/blog/.

Ps. Za fotografije, nekatere so le simbolične, se v uredništvu www.pag.si, spletnem portalu o hrvaškem turizmu, zahvaljujemo TZ Hvar, TZ Stari Grad, TZ Jelsa in Turistična skupnost Hrvaške (HTZ). Posebna zahvala gre tudi hrvaški avtorici prispevka, neumorni popotnici Valentini Vučičić iz kookylovestotravel.com.

Sorodni članki

Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu

Skywalk na fantastično lepem Biokovu bo zagotovo postal ena izmed najbolj spektakularnih turističnih atrakcij na Hrvaškem. Obiska steklenega adrenalinskega balkona nad Makarsko se bodo razveselili predvsem tisti pogumneži, ki imajo radi atraktivne razglede.

Nadaljujte z branjem

Marjan, simbol Splita

Hrib Marjan, ki se nežno dviga nad glavnim dalmatinskim mestom Split, ob sami jadranski obali, je izredno priljubljena destinacija tako za same domačine kot za turiste. Marjan, s svojimi bogatimi naravnimi in kulturnimi znamenitostmi, številnimi možnostmi za rekreacijo (tudi plaže!) ter čudovitimi panoramskimi razgledi, vsekakor predstavlja srce in dušo hrvaškega dragulja - Splita. Obiskovalcem Splita, turistične destinacije, vsekakor priporočamo, da se sprehodijo tudi na – ne pretirano visok - Marjan. Že zaradi novega, atraktivnega razgledišča, ki bo zagotovo hipoma postalo eno izmed pomembnejših turističnih znamenitosti mesta, se splača nekoliko potruditi in se povzpeti na dokaj položen hrib Marjan. Poglejmo.

Nadaljujte z branjem

Nikola Tesla Experience Center Karlovac

Genialni izumitelj Nikola Tesla je s svojimi revolucionarnimi izumi na področju elektrike – dobesedno - spremenil svet. Nikola Tesla Experience Center Karlovac ponuja edinstveno priložnost, da nekoliko bolje spoznamo fascinantno življenje in delo tega neverjetnega vizionarja skozi interaktivno razstavo, obogateno z najnovejšo tehnologijo.

Nadaljujte z branjem