Compare Listings

Otok slavnih in bogatih

Otok Hvar: očarljiv v svoji lepoti

Lepota je v raznolikosti, prav raznolikost je tisto, kar naredi Hvar najlepšega med njimi. Kaj pa je tisto najlepše na Hvaru? Odgovor najdete lahko samo vi, ker njegova raznolikost pusti vsakemu posamezniku svoj unikaten pečat.

Otok Hvar: očarljiv v svoji lepoti

Hvar lahko toliko nudi nedotaknjene gozdnate zalive na vznožju surovih strmih kanjonov, valovi in veter lomijo ostre kamnite okruške ter mehke plaže z belimi okroglimi kamenčki… . Gosti gozdovi zimzelenega hrasta in borovcev se menjujejo s kraško, lunini površini podobno pokrajino. V notranjosti otoka je najplodnejša jadranska ravnica, na jugu pa tako rekoč navpični stari vinogradi, ki se kopajo v soncu … in še bi lahko naštevali.

Hvar je najdaljši otok (68 km) v srednji Dalmaciji in ima nekaj manj kot 4.000 prebivalcev. Pobočja otoka so porasla z borovim gozdom, vinogradi, nasadi oljk in sivke. Hvar se nahaja med otoki Bračem, Visom in Korčulo. Otok je naseljen že od kamene dobe in je znan kot najtoplejši in z 2718 sončnimi urami na leto, najbolj sončen kraj na Hrvaškem.

Otok je očarljiv zaradi naselij s številnimi kulturnozgodovinskimi spomeniki in je eden najbolj atraktivnih otokov na Jadranu. Leta 1997 je bil Hvar razglašen za enega med desetimi najlepšimi otoki na svetu (Traveller magazin).

Hvar, foto HTZ in Damir Pačić

Če se odločimo za pot z avtom, avtobusom ali vlakom, se moramo v vsakem primeru pripeljati v Split ali v Drvenik v srednji Dalmaciji, od koder lahko nadaljujemo svojo pot s trajektom.

Mesto Hvar leži na jugozahodnem delu istoimenskega otoka v dobro zavarovanem zalivu na temeljih antičnega Dimosa. Mesto Hvar je administrativno, kulturno in turistično središče otoka, in eno najbolj znanih turističnih mest na zahodni obali Jadrana.

Največ turistov obišče otok Hvar v poletnih mesecih, vendar pa obisk otoka pozimi, spomladi ali jeseni predstavlja prav posebno doživetje. V drugih letnih časih ni gneče in množice turistov, kar pomeni, da lahko domačine spoznamo med vsakodnevnimi opravki v čisto drugačni luči, kot poleti. Lahko se sprehodimo do tržnice, kjer bomo po vsej verjetnosti našli vsaj kakšnega ribiča s svežim ulovom, posedimo lahko v tistih pravih »konobah«, ki so odprte tudi pozimi in v tem času niso usmerjene samo na dobiček od razsipnih turistov.

Sveta Nedelja, foto HTZ in Ivo Bioćin

Domačini otoka Hvar izkoriščajo številna naravna zelišča, ki jih je na otoku ogromno. Le te uporabljajo pri pripravi nekaj najboljših dobrot na svetu: aromatičen kozji sir, hladen metin čaj, sirup iz koriandra in žajblja, poprovo pecivo, fige, polnjene s suhimi mandlji, Prošek – sladki nektar vina. Na Hvaru pridelujejo tudi nekaj najbolj priznanih hrvaških vin, morske sadeže in ročno izdelano kozmetiko.

Na Hvaru ni nikoli dolgčas, še posebej poleti, ko je čas za zabave do jutra, ki potekajo tako na plaži, kot v lokalih in hotelih. Zamuditi se ne sme naslednjih dogodkov:

  • Tradicionalni poletni festival, kjer prirejajo različne koncerte in poteka od 1. do 30. junija;
  • „FOR PULENA“ poteka v sredini junija in ponujajo tradicionalne kulinarične dobrote, zbiranjo se tradicionalni dalmatinski čolni;
  • Festival sivke, ki poteka konec junija in organizirajo različne delavnice ter koncerte.

Otok Hvar e izredno priljubljena destinacija tudi za domačo in tujo družbeno smetano. Med drugimi so ga obiskali Tom Cruise, Beyonce, princ Harry, Gwyneth Paltrow, Roman Abramovich, Bernie Ecclestone, različni kralji in princi s svojimi princeskami …

Vrboska, foto HTZ in Damir Pačić

Otok Hvar je obdan s slikovitimi zalivi in raznolikimi plažami s kristalno čisto vodo. Plaže so na Hvaru v glavnem prodnate, nahajajo se v zalivih, obkrožene so z borovim gozdom ali z nizkim rastjem. Na Hvaru obstajajo tudi naravne peščene plaže, nahajajo se predvsem na severni strani otoka, zaradi dejstva, da so severni vetrovi (burja) in valovi na severni strani otoka močnejši od tistih na južni.

Tako so tudi plaže v zalivih na severni strani iz bolj drobnih kamenčkov in so zato otrokom bolj prijazne. Peščene plaže s plitvim morjem lahko najdemo v globokih zalivih pri Jelsi in v zalivu Mlaska pri Sućuraju, ter tudi na južni strani otoka, na plaži “Česminica” v Sućuraju.
Kjerkoli na Hvaru se boste želeli okopati, vas bo nedvomno dočakalo kristalno prozorno, čisto in ne onesnaženo morje.

Sućuraj je majhno mesto in pristanišče na skrajnem vzhodnem delu otoka Hvar (Srednja Dalmacija, Hrvaška). Čisto morje, lepe slikovite plaže, prijazni ljudje, dolge promenade ob morju, mir in tišina v naselju brez velike gneče, rustikalna gradnja hiš, zgodovina in tradicija, lepote Biokova, Neretvanski kanal in Pelješac, in bogata gastronomska ponudba privleči številne turiste – ravno pravo za prelep oddih.

Svetilnik, foto HTZ in Ivo Biočina

Številne plaže v zalivih, ki se nahajajo na območju Sućuraja, ponujajo možnost da si vsakdo najde svoj prostor pod soncem. Obala je 25 km dolga – severni in južni strani. Sućuraj je eno od najbolj sončnih mest na otoku Hvaru, z več kot 2700 sončnih ur letno. Morje je primerno za kopanje od maja do oktobra. Plaža Česminica, zaliv Perna, plaža Mlaska in zaliv Židigova sta zanimiva zaradi zelo finega, drobnega peska, ki ga ni nikjer v okolici.

Kolesarjenje je dober način za spoznavanje otoka in se nadihati svežega zraka. Po otoku je speljanih ogromno kolesarskih poti. Ena najboljših je: Jagodna (kamp) – Sv. Nedelja – Lučišče – Dubovica – vzpon do tunela – Stari Grad – Jelsa – Pitve – čez hrib – Jagodna.

Otoka ne krasijo samo prekrasne plaže in zalivi, zanimiv je tudi zaradi svojih znamenitosti. Na hribu s čudovitim pogledom na mesto Hvar se nahaja hvarska trdnjava (Citadel). Zgrajena je bila v začetku 16. stoletja (v času Beneške republike), obnovljena pa leta 1579, zatem, ko je bila poškodovana v eksploziji smodnika.

Njena sedanja oblika je plod številnih nadgradenj. V trdnjavi danes hranijo zbirke amfor in drugih predmetov iz antičnih in srednjeveških časov. Za turiste je privlačna točka predvsem, ker se od nje odpira čudovit panoramski pogled na mesto Hvar in otoke.

Cerkev, Hvar, foto HTZ in Damir Pačić

Trdnjava Sv. Stjepana, katedrala se nahaja na vzhodni strani glavnega trga v mestu Hvar. Zgrajena je bila na temeljih zgodnje krščanske cerkve iz 6. stoletja, današnjo podobo pa je dobila v 16. in 17. stoletju. Arsenal je bil zgrajen v 13. stoletju, na podlagi, oziroma nadstropju le tega, pa so leta 1612 zgradili gledališče, ki slovi kot eno izmed najstarejših v Evropi in najstarejše javno gledališče na svetu.

Stari Grad (Pharos) je najstarejše mesto na otoku in eno izmed najstarejših v Evropi in so vidni ostanki tega starodavnega mesta. Ustanovili so ga grški kolonisti 384 ali 385 let pred našim štetjem in je imel status svobodne države (polis). Frančiškanski samostan je bil zgrajen v 15. stoletju kot zavetišče za mornarje. Znotraj samostana se nahaja muzej z razstavljenimi slikami, starimi kovanci, verskimi knjigami in drugimi predmeti. Najbolj znana je slika “Zadnja večerja”.

Že od davnih časov so se na tem prostoru mešale različne kulture in civilizacije, priseljenci in osvajalci. Izmenjavali so se in se združevali Iliri, Grki, Benečani, Avstrijci… ter tako oblikovali z zgodovino bogata kamnita mesteca, trdnjave in pristanišča. Hvar je bil prizorišče kar nekaj velikih pomorskih bitk.

In obstaja še en razlog zakaj je Hvar tako zanimiv. Leta 2008 je otok Hvar prejel Unescovo priznanje, in sicer za veliko rodovitno kmetijsko področje poleg Starega Grada, ki je vpisano na seznam svetovne kulturne dediščine. To področje se uvršča kot eno izmed največjih kmetijskih zemljišč na jadranskih otokih, uredili pa so ga že antični Grki. Ti so na otok Hvar prišli pred 2.400 leti in kultivirali njive, ki so dokaz visoke stopnje razvoja grške civilizacije v tistem času.

Vrboska, foto Damir Pačić in HTZ

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem