Compare Listings

Seget Vranjica, le korak do Trogirja

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica se nahaja na majhnem polotoku Vranjica, okrog 6 kilometrov zahodno od zgodovinskega mesta Trogir, ki je – seveda – pod Unescovo zaščito. Od letališča Split-Kaštela je Seget Vranjica oddaljena le 8, od samega mesta Split pa nekaj čez 30 kilometrov.

Če se peljete od kraja Marina proti npr. naselju Seget Donji (med njima se je namreč stisnila Seget Vranjica) boste na majhnem polotoku zagledali hiše Seget Vranjice, ki se v veliki večini terasasto dvigujejo strmo po hribu (manjšega polotoka). Na vrhu hriba, polotoka, izstopa cerkev Hrvaških mučenikov, ki je bila postavljena leta 2002 (kar je le še en dodaten dokaz, da je Seget Vranjica »zares mlado naselje«).

Nekdanja ribiška naselbina Seget Vranjica, ki se je do leta 1991 imenovala zgolj Vranjica, ima okrog 1000 stalniih prebivalcev. Vsaj tako trdi hrvaški statistični urad, kar pa verjetno ne drži, ker je v Seget Vranjici verjetno prijavljenih kar mnogo hrvaških »vikendašev«, ki pa v (hladnejših mesecih) sploh ne živijo tam. Turizem se je kot gospodarska panoga začel razvijati okrog leta 1980 in nudi danes zaposlitev večini prebivalcem naselja. Danes je Seget Vranjica predvsem mirna turistična destinacija, kjer so na voljo številni apartmaji (kmalu bo zaživel tudi kakšen manjši hotel).

Še posebej izstopa znani kamp, ki se je nekoč imenoval Vranjica Belvedere, danes pa je tam elegantni in prestižni Kamp Amadria Park Trogir (polno je krasnih uniformiranih mobilnih počitniških hišic, ki so množično postavljene tam ob pešpoti do kraja Seget Donji). Polotok Vranica je obkrožen s čudovitimi peščenimi, peščenimi in kamnitimi plažami, ki ponujajo nepozabne poglede na jadranske otoke Šolta, Čiovo in Drvenik, ki so idealni za krajše izlete z ladjicami.

Okolico Seget Vranjice zaznamujejo bujna sredozemska vegetacija, stoletni vinogradi in oljčni nasadi, primerni za sprehode in kolesarjenje. V Seget Vranjici je pestra ponudba dalmatinske kulinarike, še posebej se priporočajo sveže morske dobrote. Redna ladijska taksi linija vozi vsake pol ure od Seget Vranjice do trogirske obale, poudarja turistična skupnost Seget. Poudarjamo, da je tako le v času poletne, visoke turistične sezone. Kmalu po izteku turistične sezone kaj hitro zaprejo svoja vrata tudi maloštevilne lokalne gostilnice (konobe), najnujnejša živila ponuja le manjša lokalna trgovina.

Kaj povedati ob samem koncu tega prispevka? Seget Vranjica je primerna turistična destinacija predvsem za tiste turiste, ki si želijo umirjenega dopusta, daleč od vrveža večjih turističnih središč. Seveda pa je potrebno upoštevati tudi, da ima Seget Vranjica odlično (celodnevno) izletniško izhodišče (Šibenik, NP Krka, Primošten, Rogoznica, Trogir, Split, čudovita trdnjava Klis, alkarski Sinj in seveda številni otoki, ob treh že omenjenih vas pričakujeta predvsem prava turistična bisera: Brač in Hvar, blizu je tudi podvodni muzej Via Crucis), kar pa je lahko tudi zelo pomembno pri izbiri samega kraja »počitnikovanja«.

Fotografije: naslovnica TZ Seget, ostalo novinarji www.pag.si. Objava tega članka je nastala pod pokroviteljstvom hotela Rotondo iz bližnjega kraja Seget Donji.

Sorodni članki

Vrnik, otok Vrnik

Otoček Vrnik (ali – preprosto - Škoj, kot ga kličejo nekateri domačini) v neposredni bližini otoka Kurčula so odkrili (tudi) domači in tuji zvezdniki. Pravljični otok Vrnik, nekoč znan predvsem po svojem odličnem belem kamnu, so med drugim turistično spoznavali Novak Đoković, Beyonce, Jay-Z, Chris Rock, Matthew McConaughey, Woody Harrelson in hrvaške pevke Severina, Nina Badrić, Maja Šuput, Danijela Martinović. Verjetno že zaradi teh slavnih oseb otok Vrnik ne potrebuje dodatne reklame, se pa spodobi, da ga na www.pag.si vendarle spoznamo nekoliko pobliže. Poglejmo skupaj.

Nadaljujte z branjem

Jelsa, nekoč tudi Jelša

Jelsa se nahaja v dobro zaščitenem zalivu v osrednjem delu prestižnega otoka Hvara, na njegovi severni obali. Z bogato in kakovostno ponudbo namestitvenih kapacitet, ki jih ponujajo hoteli, apartmaji in kampi, je Jelsa eno izmed najbolj zaželenih in najbolj obiskanih turističnih središč na otoku Hvaru. Večino turistov očara predvsem številna kulturna in sakralna dediščina, ki jo je opaziti po vsej občini Jelsa, sestavljeni iz kar dvanajstih naselij.

Nadaljujte z branjem

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Nadaljujte z branjem