Compare Listings

Starigrad Paklenica: Velebit in Jadransko morje

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Nežno položena vzdolž dvajset kilometrov dolge morske obale, ob vznožju veličastnega Velebita, turistična t.i. Riviera Paklenica (z »glavnim krajem« Starigrad Paklenico) združuje gore in morje, sredozemsko podnebje z gorskim podnebjem, tradicijo z današnjimi modernimi časi. Vsekakor je potrebno znova in znova poudariti, da Starigrad Paklenica ni samo prijetno poletno obmorsko letovišče, ampak tudi tradicionalno zbirališče planincev in ljubiteljev narave, ki tudi izven glavne turistične sezone neizmerno uživajo v lepotah Paklenice oziroma celotnega Velebita.

Starigrad Paklenica: med nebom in morjem

Starigrad je občina na Hrvaškem, geografsko – v severni Dalmaciji, upravno – na skrajnem severozahodnem delu Zadarske županije. Občina Starigrad (načeloma) obsega tri naselja z imeni: Starigrad Paklenica, Seline in Tribanj. Pogosto se občina Starigrad imenuje tudi Starigrad Paklenica po (največjem) naselju Starigrad Paklenica, da se (predvsem) razlikuje od Starega Grada na otoku Hvaru, pa tudi zato, ker je ime občine Starigrad Paklenica že »udomačeno«, suvereno zapiše Hrvatska enciklopedija.

Lokalna turistična skupnost dodatno pojasnjuje, da se t.i. »Riviera Paklenica« razteza vzdolž približno 20 kilometrske obale Jadranskega morja nad katero se dviga mogočni Velebit, največja oziroma najdaljša hrvaška planina, ki v svojih »skalah« skriva, tudi mnogim slovenskim planincem dobro poznan, »plezalni« Nacionalni park Paklenica.

Turistična »Riviera Paklenica« skupaj s Starigradom Paklenico – središčem morske riviere, vključuje še kraje Seline, delno Modri, Tribanj-Kruščica, Tribanj-Šibuljina in delno Tribanj – Sv. Marija Magdalena (Mandalina), lahko (dodatno) preberemo na uradnem lokalnem turističnem portalu www.rivijera-paklenica.hr.

Riviera Paklenica se v celoti nahaja v zaščitenem naravnem okolju, saj je Velebit skupaj z obalo zaščiten s statusom naravnega parka. Kanjona Velike in Male Paklenice z okoliškimi gozdovi uživata še večji status državne zaščite, saj sta bila že leta 1949 razglašena za narodni park, zaradi česar je Paklenica drugi najstarejši narodni park na Hrvaškem (takoj za NP Plitvička jezera, ki so od kraja Starigrad Paklenica oddaljene 100 km).

Za lažjo geografsko umeščenost pa bomo navedli še druge kilometrske razdalje od kraja Starigrad Paklenica, ki leži na obali Velebitskega kanala. Na severu, ob obali, je nekoliko večji kraj Karlobag (48 km). V drugo smer pa se moramo zapeljati, če hočemo doseči: Posedarje (20 km), Nin (52 km), mesto Pag (64 km), »dalmatinski« Novigrad (32 km) in kralj severne Dalmacije, Zadar (46 km).

Za enodnevne izlete so primerni tudi Vransko jezero z atraktivnim zabaviščnim parkom Fun park Biograd (okrog 70 km), kopališče Muškovci na reki Zrmanji (37 km), ljubezenski Kudin most na Krupi (54 km), izletniška ladja pa vas lahko popelje npr. do čudovitih Kornatov ali do naravnega parka Telašćica (na Dugem otoku). Čudovit izlet si lahko omislite tudi, če ste dokaj pogumni in se z avtom podate po bližnji Majstorski cesti, ki jo zlahka uvrstimo med najlepše panoramske ceste Hrvaške.

Toda, resnici na ljubo, večina turistov, ki v času dopusta prenočuje v Starigrad Paklenici, sploh ne prestopi meja občine Starigrad. Zakaj? Ker ni nobene potrebe. Vse, kar turisti potrebujejo, kar jim je všeč, imajo dobesedno na dosegu roke. Najprej, tukaj so čudovite lenobne plaže z modrozelenim Jadranom.

Drugo, raznolikih možnosti za aktivno, športno dopustovanje je v občini Starigrad več kot dovolj. Ob klasičnem morskem plavanju in potapljanju, pa tudi jadranju ali supanju, za začetek naštejmo še kolesarjenje (približno 40 km gorsko kolesarskih poti), rafting ali vožnja s kanuji (doživite neverjetno avanturo na neverjetni reki Zrmanji), jamarstvo (podzemni svet Velebita vabi, priporočata se ogleda jam Manita peć v nacionalnem parku Paklenica ter Cerovac jame v bližini mesta Gračac, od Starigrada oddaljene 54 km).

Posebno pozornost in nekaj več besed si zaslužita planinarjenje in (alpinistično) plezanje oz. plezanje v skali. Nacionalni park Paklenica ima več kot 150 km urejenih pohodniških cest in poti, od turističnih, lahkih, do najzahtevnejših, ki vodijo na najvišje vrhove Velebita (Vaganski vrh – 1.758, Sveto brdo – 1.753 metrov nadmorske višine). Na širšem območju Parka narave Velebit pa je cela vrsta atraktivnih krajev, do katerih vodijo urejene planinske učne poti (Mirila, Terezijana, Premužićeva staza). Več o sami planini Velebit boste izvedeli, če boste kliknili na naslednjo povezavo: Velebit in Narodni park Severni Velebit.

Turistična skupnost Rivijera Paklenica dodaja: »Narodni park Paklenica je ena najbolj znanih plezalnih destinacij v Evropi. Navpične pečine kanjona Velike Paklenice, visoke preko 400 m, se nahajajo na samem vhodu v park in so le 2 km oddaljene od morja. Zato je Paklenica izredno priljubljena med plezalci, pa naj bo to v turistični sezoni ali pa pred oz. posezoni.

Profesionalne plezalne vodnike lahko tudi najamete, uprava »Nacionalnega parka Paklenica« alpinistom sporoča, da je na voljo kar 500 opremljenih in urejenih plezalnih smeri različnih težavnostih stopenj in dolžin (ocene od 3 do 8c). Priporočamo tudi branje našega članka z naslovom NP Paklenica je plezalni raj, kjer med drugim zapišemo: »Od leta 1962 do leta 1968 so na širšem Velebitskem področju posneli kar 11 legendarnih (nemških) filmov o indijanskem junaku Winnetouju in njegovem zahodnjaškem pajdašu Old Shatterhandu«

Ugodne podnebne razmere na tem območju zaznamuje preplet blage sredozemske in ostre gorske klime. Zato je v letu veliko sončnih dni, zrak pa je še posebej dober za ljudi z dihalnimi težavami in srčne bolnike. Tisočletni hudourniki potokov Velike in Male Paklenice, ki izvirajo visoko v Velebitu, so ob svojem vznožju ustvarili rodovitno ravnino in položno obalo, kjer se nahajajo »naši fokusni kraji« Starigrad Paklenica, Seline in Tribanj.

Starigrad Paklenica je središče turistične riviere Paklenica, ki je nastala na temeljih antičnega mesta Argyruntum. Danes je Starigrad Paklenica živahna turistična destinacija z nekaj več kot tisoč prebivalci, ki so tradicionalni način življenja na obronkih Velebita pred pol stoletja zamenjali z življenjem ob morju.

Na prostrani ravnici, med lepo prodnato plažo in osupljivim kanjonom Male Paklenice, se nahaja vas Seline (okrog 500 ljudi), kraj ohranjene preprostosti. S Starigradom ga povezujejo promenade ter peš in kolesarske poti, ki potekajo skozi slikovite (skorajda zapuščene) zaselke v goratem zaledju.

Tribanj, z manj kot 300 prebivalci, pa nam TZ Riviera Paklenica predstavi takole: Tribanj-Kruščica, Šibuljine in Sveta Marija Magdalena so miniaturna naselja kot dragulji raztreseni v globokih zalivih severozahodnega dela Riviere Paklenica. Našteta naselja so okrog deset kilometrov oddaljena od Starigrad Paklenice ter so idealni kraji za miren družinski oddih v naravnem okolju.

Tukajšnje prebivalstvo se je v preteklosti ukvarjalo z nomadskim ovčarstvom, o čemer pričajo tudi številna poletna planinska pastirska bivališča, gozdarstvom in delno tudi poljedelstvom. Zaradi slovite Jadranske magistrale ter – seveda – čudovitega zelenomodrega naravnega čudeža (Velebit – Jadransko morje) je v teh krajih pred desetletji začel prevladovati turizem.

Wikipedija pritrjuje našim stavkom, da ima občina Starigrad, tam kjer se planina dotika morja, prav odlične predpogoje za razvoj posebnih oblik turizma, kot so podeželski in avanturistični ali športni turizem. Čisto okolje daje možnosti za pridelavo kakovostne avtohtone hrane, s čimer bi se lahko dodatno razvile številne dodatne gospodarske panoge: oljkarstvo, sadjarstvo, zelenjadarstvo, živinoreja, čebelarstvo, ribištvo in marikultura (pridelava rib in školjk v kontroliranih pogojih).

Čeprav Starigrad Paklenica oz. celotna občina Starigrad slovi predvsem po športnem turizmu, moramo pa opozoriti tudi na nekaj kulturno-zgodovinskih spomenikov. Prva v vrsti bo Večka kula, fotografom ljub objekt, srednjeveška utrdba iz šestnajstega stoletja, ki se nahaja tik ob obali, med Starigradom in Selinami. Stolp je še iz časa obrambe pred Turki, po ljudski legendi o kralju Pasoglavu pa je bila Večka kula kraljevi dvor. Deli (porušenega) stolpa Večke kule so delno pod morjem, domnevajo pa, da je imel tri nadstropja.

Paklarić je razrušena srednjeveška trdnjava, ki se nahaja na vzhodni strani vhoda v kanjon Velike Paklenice na nadmorski višini 121 metrov. Do razgledne točke vodi pot, ki se začne pri starem obnovljenem mlinu. Na razgledni ploščadi je teleskop in dve interpretacijski plošči o pomembnih arheoloških najdiščih. Cerkev svetega Petra je srednjeveška cerkev ob jadranski magistrali med Starigradom in Selinami. Okoli cerkve je pokopališče, ki se uporablja od sredine 13. stoletja.

Prav posebno zgodbo nam pripovedujejo t.i. »mirila«. Mirila so nagrobni spomeniki ob velebitskih poteh, ki so nastali v obdobju od 17. do 20. stoletja. Povezani so s pogrebno navado prebivalstva, ki je moralo zaradi oddaljenosti od župnijske cerkve in pokopališča svoje mrtve daleč nositi na pokopališče.

Mistični spomeniki mirila so sestavljeni iz naglavnega in vznožnega kamna s tlakovanim kamenjem med njima. Na poti do pokopališča bi pokojnika položili na tla in mu izmerili telesno dolžino, meritev pa zapisali na kamnite plošče. Po pokopu so naredili mirilo. Ljudje so ta mesta, mirila, v nekem obdobju spoštovali in obiskovali bolj kot sam grob, v katerem je ostalo le »telo, brez duše«.

Približujemo se koncu uvodnega prispevka o Rivijeri Paklenica, dolgujemo vam še kratek vpogled v najbolj zanimivo obdobje zgodovine. Nad naseljem, na vzpetinah, ki zapirajo vhod v kanjone Paklenice, so ostanki utrjenega naselja Liburnov. V rimskih časih se je ob morju razvil municipij Argyruntum, utrjen z trdnim obzidjem in številnimi stolpi.

Podobno kot v Zadru, Poreču in drugih mestih iz zgodnjega rimskega cesarskega obdobja se domneva, da je znotraj obzidja Argyruntuma obstajala pravilna mreža ulic (cardo in decumanus). Ob glavni starodavni cesti, ki je vodila v mesto, je bilo “mesto mrtvih” – pokopališče. Raziskave antične nekropole so podale številna pričevanja o visoki kulturni in civilizacijski ravni prebivalcev tega mesta.

Pepel upepeljenih pokojnikov so polagali v steklene, kamnite ali keramične žare, zraven pa so, kot je bila navada po vsem rimskem cesarstvu, polagali različne predmete, ki so pokojnika spremljali »na onem svetu«. Najdene so bile različne steklene in keramične posode, kostni, kovinski in jantarni nakit, oljne svetilke, orodje itd. Najbolj zanimiva je zagotovo zbirka antičnega stekla – kar 146 posod različnih oblik (sklede, kozarci, steklenice), ki si jo lahko ogledamo v zanimivem Muzeju antičnega stekla v Zadru.

V srednjem veku je na ruševinah tega antičnega mesta nastal Starigrad. V času največjih osmanskih (turških) nevarnosti v šestnajstem in prvi polovici sedemnajstega stoletja je bilo celotno območje Starigrada opustošeno, preživeli so zbežali. Šele Benečani so območje Starigrada po t.i. Kandijski vojni ponovno poselili, največ z Bunjevci (Hrvati iz Hercegovine).

Naj bo to dovolj o preteklosti Starigrada, za sam konec se vrnimo v sedanjost. Obiskovalce Starigrad Paklenica oziroma celotna rivijera Paklenica, očara s svojim edinstvenim spojem mirnega Jadrana in divjega Velebita, katerega najlepši del, Narodni park Paklenica, se nahaja prav tukaj.

Poseben čar daje temu območju bližina obale, kar omogoča edinstveno doživetje vseh lepot gora in morja na – dobesedno – enem mestu. Starigrad pritegne s svojo zelo raznoliko pokrajino: kristalno čistim morjem, zelenimi gozdovi in planinskimi vrhovi. Klimatske značilnosti in edinstveni geografski položaj Starigrad Paklenice nudijo neverjetne, idealne pogoje za počitnice vsem, ki so predvsem športnega in pustolovskega duha.

Ps. Fotografije: TZ Rivijera Paklenica (in različni fotografi) ter novinarji uredništva www.pag.si.


Sorodni članki

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem