Compare Listings

Vodice z nagrado Cvet turizma


Notice: Undefined offset: 1 in /home/pagsi/public_html/wp-content/themes/houzez/framework/functions/helper_functions.php on line 952
Vodice z nagrado Cvet turizma

Pozabite na uro in obveznosti, vstanite, zajtrkujte in večerjate, kjer in kadar vas je volja ter se v ponudbi apartmajev in drugih namestitev počutite kot doma. Kilometre dolga plaža od Tribunja do Srime, ki jo imenujejo tudi »hrvaška Kalifornija«, nudi sanjski dopust za vsakogar.

Iščete apartma v Vodicah? Poiščite apartmaje Lara:  www.facebook.com/apt.lara/.

Plaže so peščene, prodnate, kamnite ali betonirani pomoli, ki tvorijo zalivčke. Najbolj znani sta prodnata in betonska plaža Hangar ter peščena Plava plaža, ki je še posebej privlačna za otroke. Dišeči bori dajejo naravno senco za prijetno celodnevno bivanje ob morju. Na plažah je pestra ponudba za vsako starost: potapljanje, fitnes v morju, ski, jet-ski, aquapark, tobogan,odbojka, košarka, nogomet, kolesarjenje,  ležalniki in senčniki,  najamete lahko tudi kanuje ali vodne skuterje.

Obširna je ponudba kavarnic, restavracij in raznih stojnic s hrano, oblačili in spominki. Prijetne mirne kavarnice se zvečer spremenijo v nočne bare in plesišča. Če želite preživeti aktivni dopust, se lahko celo leto sprehajate ob morju, kolesarite, jadrate, potapljate, ribarite, ali pa se enostavno pridružite feštam domačinov. Vodice so prejemnik nagrade “Cvet turizma”, ki jo prejmejo kraji s še posebej privlačno turistično ponudbo.

Poleg športnih aktivnosti so posebna odlika Vodic tudi pestro kulturno dogajanje in običaji. Tu prirejajo več tradicionalnih dogodkov:

  • Najbolj znan običaj je Žudija, ko se ob Veliki noči in obenem pričetku turistične sezone, mladeniči oblečejo v uniforme rimskih vojakov, ki v cerkvi čuvajo Kristusov grob. Drugi dan Velike noči ponudijo Vodičani svojim gostom velikonočni zajtrk z lokalnimi specialitetami. Večkrat letno pripravijo tudi degustacije svoje kulinarične ponudbe, katere bogastvo je poleg rib, kvalitetnih vin, olivnega olja in drugih dalmatinskih specialitet dopolnjeno še s specialitetami Hrvatov, ki so se pred 25 leti priselili iz Bosne.  Priseljenci so sprejeli običaje in kulturo Dalmacije in jo dopolnili s svojimi specialitetami, običaji in svojo znamenito gostoljubnostjo.
  • Zgodovinsko – kolesarska dirka Prižba –z imenom Dober dan pomlad – poteka konec marca skozi zaledja Vodic.
  • Velikonočna regata – poteka sredi aprila, pred veliko nočjo in je zelo priljubljena med lastniki jadrnic.
  • Moto srečanja – zgodnji junij – ob koncu tedna iger, koncertov in kitar je večer za vse ljubitelje motociklov.
  • CMC festival – vsako leto v sredini junija leto Glasbeni hrvaški kanal organizira glasbeni festival z veliko zvezdami hrvaške glasbene scene.
  • Vodički praznik – tradicionalni ljudski festival, ki poteka od 4. avgusta in je ena izmed najbolj priljubljenih prireditev v Dalmaciji. Tudi po več desetletjih temu priljubljenemu festivalu vedno uspe, da ponudi nekaj novega. Težko je premagati nočno življenje v Vodicah v poletnih mesecih, vendar Vodičkemu prazniku uspe narediti to vsako leto. Med svečanostjo se glasba sliši od vseh trgov in kavarn, medtem ko polnočni ognjemet osvetli  mesto in napolni nočno nebo.


Mesto  Vodice je ponosno na svojo zgodovino  in tradicijo, zato je potrebno omeniti še kulturno dediščino Vodic in okolice. Obiščite številne kulturne spomenike, ki pripovedujejo zgodbo o preteklosti mesta.

V centru je prelepa cerkev  ter nekaj kapelic  in cerkev Marije Karmelske na hribu Okit nad Vodicami. Znamenite so še Cerkev Sv. križa, župnijska cerkev Sv. križa z  zvonikom in cerkev Sv. Ilija preroka. 

Ćorić stolp iz časov turških vpadov je zgrajen s kamenjem z otoka  Brača. Danes se dvorišče uporablja kot  kino na prostem.

Za tiste, ki želijo raziskati okolico in naravne lepote mesta, so na voljo različni izleti.

Na otok Prvić prispete z redno ladijsko linijo v 15 minutah. To je manjši otok nasproti Vodic, brez avtov in prava oaza miru. Lahko se kopate, sprehajate ali samo popijete kavo in se vrnete v Vodice ali pa nadaljujete na otok Zlarin ali še dlje, do Šibenika, ter se od tam vrnete v Vodice.

Iz Vodic lahko preko celega leta z avtom ali z ladjo obiščete narodni park Krka.  Lepote slapov Krke je težko opisati, potrebno jih je doživeti. Naravne lepote in bogastvo rastlinstva ter živalstva dopolnjuje še ohranjena kulturna dediščina. Tu je stari mlin iz 19. st. in ostanki hidroelektrarne iz 1895. leta, ki je pričela obratovati samo dva dni za Teslino hidroelektrarno na slapovih Niagare. Po ogledu odplujte z malimi ladjicami naprej do Roškega slapu ob pečinah in  pokrajini, kjer snemajo nov film o Winnetouju.  Do Oziđana pećina vodi 517 stopnic, tu so našli ostanke praljudi. Lahko se tudi okopate in preizkusite naravno podvodno masažo. Biser reke Krke je vsekakor otoček Visovac, na katerem sta Frančiškanski samostan in cerkev.

V bližini Vodic lahko obiščete trdnjavo Sv. Nikola, ki je postavljena v morju in le z ene strani dostopna s pešpotjo.

Šibenik je priljubljeno izletniško mesto za ljubitelje zgodovine. Tu je obnovljeno staro mestno jedro in razne zgodovinske prireditve se vrstijo preko celega leta.

Blizu Šibenika lahko obiščete še Sokolarski center Dubrava, kjer boste lahko vzpostavili prvi stik s pticami ujedami.

Solaris je še eno atraktivno mesto, oddaljeno le 12 km od Vodic. Tu je vodni park enkratnega videza in vsebin, primeren za celotno družino, stara gusarska ladja ter urejene plaže, kavarnice in restavracije.

Blizu je tudi Skradin in številna arheološka mesta.

Murter je otok, s kopnim povezan z mostom in prava priložnost za raziskovanje, kopanje in sprehode ob morju.

Kornati so narodni park z 89 otoki. Skale Kornatov dajejo vesoljski videz, voda pa je čista kot solza. Na enem otoku je tudi jezero, kjer se lahko skopate, voda pa je nekaj toplejša od morja. Po Kornatskih plažah lahko popotujete z ladjico. Ves dan lahko uživate na morju, obedujete na ladjici ter imate dovolj časa za kopanje na teh prečudovitih otokih. Zvečer se boste vrnili v Vodice z najlepšimi vtisi z Jadrana.

Nedaleč od Vodic je naravni park Vransko jezero, bogato z ribami in pravi raj za ribolov. Tu je tudi bogat ptičji svet.

V večernih urah uživajte v sprehodu ob obali, poskusite specialitete tega območja v eni od številnih restavracij (ribe, pripravljene na vse različne načine, pire, kroštule, vino ….), ali se vkrcajte na staro ladjo, ki vam bo omogočila nočni ogled otočja in okolice.

V Vodicah stoji manjše pristanišče z dvema valobranoma in več pomoli. Pristanišče je zlasti v zimskih mesecih izpostavljeno burji, pa tudi jugo je lahko zelo močan in povzroča visoko vodo. Na pomolu stoji svetilnik. V sklopu pristanišča deluje tudi marina »ACI Marina, ima več kot 400 privezov in je prejemnik “Modre zastave”- nagrade  za infrastrukturo in podporne objekte.

Področje Vodic (na to kaže že ime) je zelo bogato z izviri vode. Tako so bile Vodice  naseljene že v rimskih časih, ko so se imenovale Araus ali Arausa Antonina. Vodice se v starih zapisih prvič omenjajo leta 1402 in kmalu preidejo pod mljetsko upravo. V 16. st. je bilo okoli naselja zgrajeno obrambno obzidje z več obrambnimi stolpi, od katerih se je ohranil samo eden (Ćorić stolp) in je služilo predvsem obrambi pred Turki, ki so kraj večkrat neuspešno napadli. Kasneje so Vodice prešle pod avstrijsko, nato pa še francosko upravo, leta 1813 pa še za dobrih sto let spet pod Avstrijo. Iz časopisa konec 19. st. je zapis: »Vodice so med največjimi proizvajalci v pokrajini, v pristanišču se med drugim letno naloži preko 20.000 hektolitrov vina. Tu osemkrat tedensko pristaja tudi poštni parnik.«  Danes pa je glavna gospodarska panoga turizem.

V Vodicah in okolici vam, kot vidite, ne bo dolgčas.

[unitegallery vodice]

Objavljeno

Sorodni članki

Pirovac, kraj lagodnega življenja

Zaliv, v katerem je v stoletjih burne preteklosti zrasel kraj Pirovac, je znan po toplem morju. Temperatura morja v zelo dolgem, 12 kilometrskem, rokavu zaliva je zaradi blagega morskega toka vedno približno 4 stopinje Celzija nad povprečno temperaturo Jadranskega morja.

Nadaljujte z branjem

Pazin, srce Istre

Pazin je mestece v središču Istre. Pazin je tudi sedež Istrske županije. Pazin je kraj, kjer si roko podajata »rdeča in siva« Istra. Pazin zna biti tudi izredno fascinanten. Za to poskrbijo predvsem gradič (kastel) nad skrivnostno Pazinsko jamo in rečna ponikalnica Pazinčica s svojim znamenitom Zarečkim krovom.

Nadaljujte z branjem

Susak, ameriški otok

Otok Susak je morebiti najbolj čuden otok na celotnem Jadranu. Da, prav ste prebrali. Čuden. Znan je po svojem značilnem pesku, hrvaško-ameriških ekonomskih emigrantih, »minicah« (krilo pri ženskih nošnjah se nosi visoko nad kolenom), domačini govorijo »čisto svoj jezik«, sorodniki na Susku so se baje redno poročali med seboj, pa še kakšna zares neverjetna bizarnost se zlahka najde.

Nadaljujte z branjem

Oddajte svoj komentar