Compare Listings

Hrvaška Kalifornija

Vodice z nagrado Cvet turizma

Vodice so mesto in pristanišče v osrednji Dalmaciji med Zadrom in Šibenikom. Na obali izjemno čistega morja, kjer ob plitvem zalivu Vrulja leži mesto, boste doživeli lepote Dalmacije in neizmerno gostoljubnost domačinov. Vodice so zelo obiskano turistično središče, z lepimi plažami, obdanimi z borovimi gozdovi in s slikovito okolico. Kdor pride enkrat v Vodice, se vanje vedno vrača.

Vodice z nagrado Cvet turizma

Vodice! Pozabite na uro in obveznosti, vstanite, zajtrkujte in večerjate, kjer in kadar vas je volja ter se v ponudbi apartmajev in drugih namestitev počutite kot doma. Kilometre dolga plaža od Tribunja do Srime, ki jo imenujejo tudi »hrvaška Kalifornija«, nudi sanjski dopust za vsakogar.

Plaže so peščene, prodnate, kamnite ali betonirani pomoli, ki tvorijo zalivčke. Najbolj znani sta prodnata in betonska plaža Hangar ter peščena Plava plaža, ki je še posebej privlačna za otroke. Dišeči bori dajejo naravno senco za prijetno celodnevno bivanje ob morju. Na plažah je pestra ponudba za vsako starost: potapljanje, fitnes v morju, ski, jet-ski, aquapark, tobogan,odbojka, košarka, nogomet, kolesarjenje,  ležalniki in senčniki,  najamete lahko tudi kanuje ali vodne skuterje.

Obširna je ponudba kavarnic, restavracij in raznih stojnic s hrano, oblačili in spominki. Prijetne mirne kavarnice se zvečer spremenijo v nočne bare in plesišča. Če želite preživeti aktivni dopust, se lahko celo leto sprehajate ob morju, kolesarite, jadrate, potapljate, ribarite, ali pa se enostavno pridružite feštam domačinov. Vodice so prejemnik nagrade “Cvet turizma”, ki jo prejmejo kraji s še posebej privlačno turistično ponudbo.

Poleg športnih aktivnosti so posebna odlika Vodic tudi pestro kulturno dogajanje in običaji. Tu prirejajo več tradicionalnih dogodkov:

  • Najbolj znan običaj je Žudija, ko se ob Veliki noči in obenem pričetku turistične sezone, mladeniči oblečejo v uniforme rimskih vojakov, ki v cerkvi čuvajo Kristusov grob. Drugi dan Velike noči ponudijo Vodičani svojim gostom velikonočni zajtrk z lokalnimi specialitetami. Večkrat letno pripravijo tudi degustacije svoje kulinarične ponudbe, katere bogastvo je poleg rib, kvalitetnih vin, olivnega olja in drugih dalmatinskih specialitet dopolnjeno še s specialitetami Hrvatov, ki so se pred 25 leti priselili iz Bosne.  Priseljenci so sprejeli običaje in kulturo Dalmacije in jo dopolnili s svojimi specialitetami, običaji in svojo znamenito gostoljubnostjo.
  • Zgodovinsko – kolesarska dirka Prižba –z imenom Dober dan pomlad – poteka konec marca skozi zaledja Vodic.
  • Velikonočna regata – poteka sredi aprila, pred veliko nočjo in je zelo priljubljena med lastniki jadrnic.
  • Moto srečanja – zgodnji junij – ob koncu tedna iger, koncertov in kitar je večer za vse ljubitelje motociklov.
  • CMC festival – vsako leto v sredini junija leto Glasbeni hrvaški kanal organizira glasbeni festival z veliko zvezdami hrvaške glasbene scene.
  • Vodički praznik – tradicionalni ljudski festival, ki poteka od 4. avgusta in je ena izmed najbolj priljubljenih prireditev v Dalmaciji. Tudi po več desetletjih temu priljubljenemu festivalu vedno uspe, da ponudi nekaj novega. Težko je premagati nočno življenje v Vodicah v poletnih mesecih, vendar Vodičkemu prazniku uspe narediti to vsako leto. Med svečanostjo se glasba sliši od vseh trgov in kavarn, medtem ko polnočni ognjemet osvetli  mesto in napolni nočno nebo.


Mesto  Vodice je ponosno na svojo zgodovino  in tradicijo, zato je potrebno omeniti še kulturno dediščino Vodic in okolice. Obiščite številne kulturne spomenike, ki pripovedujejo zgodbo o preteklosti mesta.

V centru je prelepa cerkev  ter nekaj kapelic  in cerkev Marije Karmelske na hribu Okit nad Vodicami. Znamenite so še cerkev Sv. križa, župnijska cerkev Sv. križa z  zvonikom in cerkev Sv. Ilija preroka. 

Ćorić stolp iz časov turških vpadov je zgrajen s kamenjem z otoka  Brača. Danes se dvorišče uporablja kot  kino na prostem.

Za tiste, ki želijo raziskati okolico in naravne lepote mesta, so na voljo različni izleti.

Na otok Prvić prispete z redno ladijsko linijo v 15 minutah. To je manjši otok nasproti Vodic, brez avtov in prava oaza miru. Lahko se kopate, sprehajate ali samo popijete kavo in se vrnete v Vodice ali pa nadaljujete na otok Zlarin ali še dlje, do Šibenika, ter se od tam vrnete v Vodice.

Iz Vodic lahko preko celega leta z avtom ali z ladjo obiščete narodni park Krka.  Lepote slapov Krke je težko opisati, potrebno jih je doživeti. Naravne lepote in bogastvo rastlinstva ter živalstva dopolnjuje še ohranjena kulturna dediščina. Tu je stari mlin iz 19. st. in ostanki hidroelektrarne iz 1895. leta, ki je pričela obratovati samo dva dni za Teslino hidroelektrarno na slapovih Niagare. Po ogledu odplujte z malimi ladjicami naprej do Roškega slapu ob pečinah in  pokrajini, kjer snemajo nov film o Winnetouju.  Do Oziđana pećina vodi 517 stopnic, tu so našli ostanke praljudi. Lahko se tudi okopate in preizkusite naravno podvodno masažo. Biser reke Krke je vsekakor otoček Visovac, na katerem sta frančiškanski samostan in cerkev.

Šibenik je priljubljeno izletniško mesto za ljubitelje zgodovine. Tu je obnovljeno staro mestno jedro in razne zgodovinske prireditve se vrstijo preko celega leta. V bližini Vodic lahko obiščete trdnjavo Sv. Nikola, ki je postavljena v morju in le z ene strani dostopna s pešpotjo. Blizu Šibenika lahko obiščete še Sokolarski center Dubrava, kjer boste lahko vzpostavili prvi stik s pticami ujedami.

Murter je otok, s kopnim povezan z mostom in prava priložnost za raziskovanje, kopanje in sprehode ob morju.

Kornati so narodni park z 89 otoki. Skale Kornatov dajejo vesoljski videz, voda pa je čista kot solza. Na enem otoku je tudi jezero, kjer se lahko skopate, voda pa je nekaj toplejša od morja. Po Kornatskih plažah lahko popotujete z ladjico. Ves dan lahko uživate na morju, obedujete na ladjici ter imate dovolj časa za kopanje na teh prečudovitih otokih. Zvečer se boste vrnili v Vodice z najlepšimi vtisi z Jadrana.

Nedaleč od Vodic je naravni park Vransko jezero, bogato z ribami in pravi raj za ribolov. Tu je tudi bogat ptičji svet.

V večernih urah uživajte v sprehodu ob obali, poskusite specialitete tega območja v eni od številnih restavracij (ribe, pripravljene na vse različne načine, pire, kroštule, vino ….), ali se vkrcajte na staro ladjo, ki vam bo omogočila nočni ogled otočja in okolice.

V Vodicah stoji manjše pristanišče z dvema valobranoma in več pomoli. Pristanišče je zlasti v zimskih mesecih izpostavljeno burji, pa tudi jugo je lahko zelo močan in povzroča visoko vodo. Na pomolu stoji svetilnik. V sklopu pristanišča deluje tudi »ACI Marina”, ki ima več kot 400 privezov in je prejemnik “Modre zastave”- nagrade  za infrastrukturo in podporne objekte.

Področje Vodic (na to kaže že ime) je zelo bogato z izviri vode. Tako so bile Vodice  naseljene že v rimskih časih, ko so se imenovale Araus ali Arausa Antonina. Vodice se v starih zapisih prvič omenjajo leta 1402 in kmalu preidejo pod mljetsko upravo. V 16. st. je bilo okoli naselja zgrajeno obrambno obzidje z več obrambnimi stolpi, od katerih se je ohranil samo eden (Ćorić stolp) in je služilo predvsem obrambi pred Turki, ki so kraj večkrat neuspešno napadli. Kasneje so Vodice prešle pod avstrijsko, nato pa še francosko upravo, leta 1813 pa še za dobrih sto let spet pod Avstrijo. Iz časopisa konec 19. st. je zapis: »Vodice so med največjimi proizvajalci v pokrajini, v pristanišču se med drugim letno naloži preko 20.000 hektolitrov vina. Tu osemkrat tedensko pristaja tudi poštni parnik.«  Danes pa je glavna gospodarska panoga turizem.

V Vodicah in okolici vam, kot vidite, ne bo dolgčas.

Sorodni članki

Rab, mestece štirih zvonikov

Rab na istoimenskem otoku Rabu je večkratni dobitnik nagrade za najboljše turistično mestece na Jadranu. Rab, njegov stari del, ki je turistom tudi najbolj zanimiv, se nahaja na manjšem in dokaj ozkem polotoku, ki je opasan s starodavnim, delno porušenim, obzidjem. Najbolj prepoznavno vizuro starega mestnega jedra sestavljajo štirje visoki zvoniki, s katerimi Rab spominja na veliko jadrnico s štirimi jambori.

Nadaljujte z branjem

Otok Pašman je otok radosti

Otok Pašman je zelo lep otok. Pašman je zadarski turistični dragulj, ki ga morate obiskati. Očarala vas bo neokrnjena narava, prijazni domačini, prelepe plaže, odlična hrana. Predvsem tisti, ki se radi naokoli podite s kolesi, boste neizmerno uživali. Če »prelistamo« internet, kaj hitro opazimo, da turisti otok Pašman zelo hvalijo. Na enem izmed forumov je bilo zaslediti naslednje besede: »Otok Pašman je otok sreče in radosti. Zlahka bi ga opisali kot čudovito miniaturo popolne lepote in skritih turističnih adutov, ki prepričajo vsakega novega obiskovalca.«

Nadaljujte z branjem

Igrane, rojstni kraj kralja Arturja?!

Igrane so svoje mesto pod soncem našle približno v sredici Makarske riviere. Igrane se ne ponašajo s številnimi in zares atraktivnimi turističnimi znamenitostmi, kar pa sploh ne pomeni, da obiskovalci tega turističnega kraja ne marajo. Glede na veliko število postelj za turiste bi zlahka trdili celo nasprotno. Sprehodimo se po kraju Igrane in njegovi okolici ter nekoliko podrobneje poglejmo kaj – ob morju in soncu – je še zanimivo turistom.

Nadaljujte z branjem