Compare Listings

Galešnjak je srček

Otok Pašman je otok radosti

Otok Pašman je zelo lep otok. Očarala vas bo neokrnjena narava, prijazni domačini, odlična hrana. Predvsem tisti, ki se radi naokoli podite s kolesi, boste neizmerno uživali.

Otok Pašman je otok radosti

Če »prelistamo« internet, kaj hitro opazimo, da turisti otok Pašman zelo hvalijo. Na enem izmed forumov je bilo zaslediti naslednje besede: »Otok Pašman je otok sreče in radosti. Zlahka bi ga opisali kot čudovito miniaturo popolne lepote in skritih adutov, ki prepričajo vsakega novega obiskovalca.«

Prebivalci: Otok Pašman ima le nekaj čez 3.000 prebivalcev. Seveda se ta številka, predvsem v poletnih mesecih zelo zviša zaradi prihoda turistov. Administrativno otok upravljata dve občini, občina Pašman zavzema 77 odstotkov otoka, občina Tkon pa ostalih 33 odstotkov.

Geografija:
Otok Pašman ima površino 63 kvadratnih kilometrov in je dvanajsti največji jadranski otok. Otok Pašman leži južneje od Zadra in jugozahodno od otoka Ugljan (z njim je povezan z mostom). Od celine otok Pašman loči Pašmanski kanal, v katerem je veliko malih otočkov, tudi znameniti otoček Galešnjak v obliki srčka. V Pašmanskem kanalu voda menja smer vsakih 6 ur, zato je ta del morja eden najbolj čistih na Jadranu.
Najvišji vrh na otoku je Bokolj, ki doseže višino 274 metrov nadmorske višine. Celotna obala okrog otoka Pašmana je dolga okrog 65 kilometrov. Vzdolž položnejše vzhodne obale se nahajajo vsa otoška naselja: Banj, Barotul, Dobropoljana, Kraj, Mrljane, Neviđane, Pašman, Tkon, Ugrinić in Ždrelac.

Klima: Mediteranska klima naredi otok Pašman idealnim za življenje. Poletja na otoku so vroča, sončnih ur je čez celo leto preko 2.500, jesen je blaga (zna tudi pihati veter), pozimi se temperatura redko spusti pod 10 stopinj Celzija, pomlad pa na otok prinaša novo življenje, spet vse zazeleni in zacveti.

Wikipedija nas zlahka poduči, da je otok Pašman naseljen že iz prazgodovinskih časov. »Staro naseljenost« dokazujejo ilirski grobovi in arheološke najdbe iz rimskih časov. Kulturno-zgodovinsko dediščino je najlažje opaziti skozi »prizmo sakralnih objektov. Vsak kraj ima svojo cerkev, še najbolj zanimiva pa sta frančiškanski samostan svetega Dujma v kraju Kraj ter benediktanski samostan sv. Kuzme in Damjana na hribu Ćokovac.

Mnogi, ki so na Pašmanu že bili, priporočajo tudi ogled mini cerkvice v majhnem kraju Banj oziroma na hribu Mali Bokolj. Pot do cerkvice je dokaj strma, na koncu pa bo naša vztrajnost poplačana s sanjskim razgledom na otok Pašman in bližnje Kornate.

Kakor na vseh otokih Jadrana, je bilo skozi zgodovino življenje na otoku zelo težko. Ljudje so se le stežka prebijali skozi življenje, trdo so morali garati za vsako skorjo kruha. Nekoč so prebivalci živeli in preživeli, ker so se ukvarjali z ribolovom in poljedelstvom, sedaj pa se večina lokalnega prebivalstva ukvarja tudi turizmom, ki prinaša domačinom tudi največ denarja.

Pašman, kolesarjenje, foto HTZ in Aleksandar Gospić

Otok je pravi raj za ljubitelje divjih plaž, odmaknjenih od množice, torej tudi kot že večini poznanega robinzonskega preživljanja dopusta. Prav tako je otok raj za ljubitelje kampiranja seveda pa so na voljo tudi mnogi privatni apartmaji.

Na Pašmanu boste našli lepe peščene in kamnite plaže, borove gozdičke ter tipična majhna otoška naselja. Otok je prav tako pravi raj za vse ljubitelje divjih plaž, teh je v izobilju, zato n preseneča, da je na otoku Pašmanu zelo razvit tudi »robinzonski turizem«. Mnogi turisti bodo verjetno najbolj uživali, če bodo zajahali kakšno kolo in se odpravili po številnih cestah, ki križajo otok po dolgem in počez.

Ugodna mediteranska klima je pripomogla, da je rastlinje na otoku zelo bogato, Jadransko morje pa v sebi skriva prepolno vrst rib in školjk. Harmonija sožitja človeka z naravo ponuja vsakemu obiskovalcu otoka Pašmana priložnost, da preprosto uživa v hrani, ki je na tem otoku, ki le čaka na vaš obisk, zmeraj pripravljena z veliko mero ljubezni.

Ribe, Pašman, foto HTZ in Nikola Matić

Na zelo dobri uradni spletni strani otoka Pašmana,  http://www.pasman.hr, boste že na naslovnici lahko prebrali približno takole: »Pašman. Otok, ki nima meja. Otok sreče in radosti, malih ljudi z velikim srcem. Pašman nas, kljub svoji majhnosti,  zlahka osvoji in zasvoji.«

Sorodni članki

Dalmacija: dejstva plus 12 zanimivosti

Dalmacija je verjetno najbolj privlačen del Hrvaške, s številnim in raznolikim naravnim bogastvom, okusno hrano in zanimivimi ljudmi z značilnim, samosvojim karakterjem. Sprehodili se bomo čez statistične, pa geografske podatke, vse skupaj pa začinili tudi z zanimivimi dejstvi o Dalmaciji in Dalmatincih. Vabljeni k branju.

Nadaljujte z branjem

Mesto Hvar: top 10 znamenitosti

Ena izmed najbolj znanih turističnih destinacij na Hrvaškem je mesto Hvar. To prekrasno dalmatinsko mesto Hvar ponuja izredno bogato zgodovino in čudovito naravo, ponaša pa se tudi s sanjskimi razgledi in pogledi.

Nadaljujte z branjem

Lastovo, carski otok

Lastovo je otok presežnikov, hvaljen je oh in sploh, z izbranimi besedami, poglejmo nekaj primerov: Lastovo, čarobni hrvaški otok, za vse, ki želijo uiti ponorelemu svetu. Lastovo, hrvaški otok, ki jemlje dih. Lastovo, prebujajoča se dalmatinska Trnuljčica. Lastovo - čarobni otok, kjer so vse plaže videti, kot da so padle iz pravljice. In to nočno nebo! Lastovo – otok, ki te prevzame. Lastovo je (v medijih) tudi: carski otok, zeleni otok, otok sreče, srce Jadrana in pa tudi najmlajši hrvaški naravni park.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.