Compare Listings

Biograd ne pozna dolgčasa

Biograd na dlani

  • 23. januarja, 2019
  • Blog

Vtisnjen kot kraljevski pečat v srce jadranske obale, se je Biograd na Moru očarljivo razprostrl vzdolž obale in polotoka. V njem boste našli niz prelepih plaž z ogromno vsebinami in borovo senco, zgodovinske sledi, ki pričajo o kraljih in potopljenih ladjah, dve marini kot zatočišče za številna bela jadra ter pogled na Pašmanski kanal in otoke, ožarjene s sončnimi zahodi.

Biograd na dlani

Adrenalinski izzivi vas pričakujejo na številnih športnih terenih, zabaviščnem parku ali tudi v občudovanju številnih okoliških naravnih lepot, nočno življenje v Biogradu na Moru pa vas bo razveselilo s pršcem raznovrstne zabave! Korak za korakom odkrijte vse obraze tega turističnega središča z raznovrstno ponudbo, s katero osvaja vse generacije. Našli ga boste 30 km južno od Zadra, prepoznali pa po številnih lepih plažah in topli dobrodošlici!

Plaže! Vrsta plaž se prične s hotelsko plažo hotelov Ilirija in Adriatic, nadaljuje pa s prodnato plažo Dražica, vse do peščenega zaliva Soline. Plaže se razprostirajo vzdolž lepo urejenega sprehajališča in so opremljene z raznimi ugodnostmi. Tu so številne kavarnice, restavracije in prigrizki, stojnice s palačinkami, hitro hrano, trgovine ter stojnice s potrebščinami za plažo in spominki. Na plaži so na voljo razne storitve, kot masaža na prostem, animacije za odrasle in otroke, najem skuterjev, pedolinov, kanujev in čolnov, ter uživanje v številnih vodnih športih in zabavnih aktivnostih. Na plažah so kabine za preoblačenje in tuši, najamete lahko ležalnike in senčnike. Zaradi zložnega dostopa v morje, sence in številnih vsebin so plaže idealne za družine z otroki, urejen pa je tudi dostop za invalide.

Plaža Dražica:  Tobogan je glavna atrakcija te plaže in predstavlja celodnevno zabavo za otroke. Ta prodnata plaža je ena od številnih prekrasnih plaž na JV strani mesta. Obkrožena je z gostim borovim gozdičkom, kjer se lahko zanesete, da boste našli senco in hlad, kar jo, poleg vseh vsebin, naredi idealno za družine z otroki. Na plaži je potapljaški klub, ki vam ponuja raziskovanje podmorja. Izredna urejenost, čistost in kakovost te plaže je potrjena s Plavo zastavo, ki tu vihra že od leta 2006.

Plaža Soline: Če iščete najlepše zalive, vas bo plaža Soline navdušila. Je ena najlepših mestnih plaž in se nahaja v prekrasnem borovem gozdičku, neposredno pred kampom Park Soline. Zelo je primerna za družine z majhnimi otroki, saj boste tu našli prod in pesek ter ograjen predel za kopalce. Lačni ne boste, saj vas pričakujejo številni lokali, restavracije in objekti za hitro prehrano. Če vam poležavanje na plaži ne ustreza, izberite eno od številnih aktivnosti, ali še bolje, preskusite vse – pedoline, kajak, vodni park,.. Ljubitelji odbojke imajo na plaži igrišče za uživanje v svojem priljubljenem športu.

Plaža Bošana: Če se boste sprehodili po krajšem, na novo urejenem, obalnem sprehajališču proti SZ delu mesta, boste za novo marino prispeli do plaže Bošana. Široka prodnata plaža s položnim dostopom v morje bo ustrezala vsem generacijam. Čas med kopanji lahko preživite na terenu za odbojko na pesku, otroke pa bo zagotovo razveselilo otroško igrišče. Ponudbo jedi in pijače poiščite v kavarni, restavraciji in fast foodu na plaži. Še zelo pomembno opozorilo – ker ni sence, si je potrebno omisliti primerno zaščito pred soncem!

Plaža Crvena Luka: S čolnom do plaže? Če boste na biogradskih plažah Soline ali Dražica, lahko z najetim čolnom pridete še do enega prekrasnega peščenega zaliva, ki se imenuje Crvena Luka (Rdeči pristan). Nahaja se približno 3 km od centra Biograda in je poraščena z borovim gozdičkom, s tako potrebno senco in hladom ob visokih temperaturah. Če pa ste bolj za sprehode, pojdite peš iz naselja Kumenat ali si še pohitrite dostop do Crvene luke z avtomobilom.

Bazen Ilirija: Bazen s slano vodo? Biograd ima tudi to! V samem centru mesta, na obali med plažami, je bazen, ki namesto pričakovane sladke vode kopalcem nudi doživetje kopanja v slani vodi, ki vanj priteka iz Pašmanskega kanala. Poleg tega, da se na bazenu Ilirija lahko sončite, kopate, počivate in igrate vaterpolo, lahko v včernih urah tudi zapojete in zaplešete med koncerti znanih pevcev in skupin.

Biograd Bike Race:  Vznemirjenje kolesarskih dirk lahko vidite in doživite tudi na ulicah Biograda na Moru v mesecu marcu. Na progi dolžine 1.375 m v samem centru mesta poteka okoli starega jedra kriterijska mednarodna kolesarska dirka Biograd Bike Race, v kateri se v šestih kategorijah merijo  kolesarjji in kolesarke iz Hrvaške, Poljske in Slovaške. S to dirko se na Hrvaškem otvori cestna kolesarska sezona, kolesarji pa imajo priložnost pokazati, kako hitri so v ostri konkurenci vrstnikov iz Hrvaške in držav EU.

Slovenian Weekend: Potrebujete idejo za prvomajske praznike, še zlasti, če gre za podaljšan vikend? Družinska druženja, šport in rekreacija ter obilo zabave naredijo Slovenski vikend v Biogradu na Moru vrednega obiska. Čeprav se tako imenuje zaradi številnih zvestih slovenskih gostov, je vabilo namenjeno vsem. Regata po Pašmanskem kanalu, tekmovanje v ribolovu, tek po obali Biograda, sprehod do Fun parka Mirnovec/Biograd ter rekreativni MTB maraton okoli Vranskega jezera, so le nekatere od številnih aktivnosti. Slovenski vikend je znan tudi po dobri zabavi, tako da lahko v večernih urah vsakdo najde nekaj zase.

Biogradska noč: To je najbolj vesela noč v Biogradu. Mestna promenada in staro jedro oživita na nepozaben način. Več kot 20.000 obiskovalcev uživa v paradi osvetljenih ladjic, glasbeno usklajenem ognjemetu in laserjih, vonju in okusu specialitet mediteranske kuhinje, nastopih folklornih skupin, klap, Mestne glasbe, mažoretk,… Biogradska noč, posvečena Dnevu zmage in domovinske hvaležnosti, je daleč naokrog poznana tudi po zabavnem programu, ki se prične že čez dan in traja pozno v noč.  Številni različni dogodki ustvarijo doživetje za vsa čutila in ostanejo v spominu vsakega obiskovalca.

Biograd Boat Show: Biograd je s svojima dvema marinama pomemben navtičen center, Biograd Boat Show pa navtičen sejem evropskega ugleda in pomembnosti. Premični pontonski most povezuje centralno marino Kornati z marino Kornati zahod in ponuja enkratno in atraktivno razstavljalsko doživetje. Vsak dan sejma naznani sončni zahod konec razstavljanja in pričetek večernega programa. Ta nudi vrhunsko hrano in zabavo, ki se nadaljuje v centru mesta, blizu marine, do poznih nočnih ur. Primorski šarm, gostoljubno mestno vzdušje in razne biogradske prireditve privabljajo na tisoče obiskovalcev iz sosednjih držav.

Biograd Street Music Festival: Glasba in poletje sta popolna kombinacija, ulični glasbeniki pa jima dodajo še posebno, očarljivo in sproščeno vzdušje v mestu. Biograd se mu prepusti v poletnih mesecih, ko v njem poteka Festival uličnih glasbenikov. Med sprehajanjem po rivi in navdušeni nad različnimi razigranimi melodijami, turisti pogosto vržejo kak novčič v odprte kovčke ali klobuke glasbenikov, ki sodelujejo na festivalu. Festival poteka vsak dan na sedmih različnih lokacijah, na katere glasbeniki spontano pridejo v terminih, ki jih sami izberejo in sroščeno predstavijo sebe in svojo glasbo. Link za vse dogodke: http://www.tzg-biograd.hr/hr/21/manifestacije.

Bure center: Med bivanjem v Biogradu na Moru si boste morda zaželi spremeniti frizuro ali kupiti kako oblačilo, ki ste ga pozabili doma. Morda se boste želeli sprostiti v salonu lepote ali hitro kupiti zdravilo, ki ga potrebujete. Vse to boste lahko našli v trgovskem centru Bure center, ki združuje več kot 30 trgovin popularnih domačih in tujih blagovnih znamk, kavarne, restavracijo, frizerski salon in salon lepote, supermarket Konzum ter specializirano prodajalno Farmacio za promet na drobno z zdravili in  medicinskimi izdelki. Web: www.bure-centar.com.

Tržnica: Ali veste, kje lahko najdete najslajše in najbolj okusne paradižnike? Ali ribe in morske sadeže, sveže ulovljene v Jadranskem morju? Ali pa se samo potopiti v živahno lokalno vzdušje?  Biogradska tržnica je pisano mesto, prepolno barv in okusov, kjer boste našli sadje in zelenjavo ter druge domače sezonske izdelke, ki jih pridelujejo in prodajajo lokalni proizvajalci. Cene so zelo dostopne tudi na samem vrhuncu sezone. Če se vam ne zdi tako, pa ob barantanju pomislite na dalmatinski šarm in temperament prodajalcev in prodajalk.  Kje? Na ulici Šetalište kneza Branimira.

Teniška igrišča Ilirija: Ali veste, da imajo biogradski hoteli Ilirija kar 14 teniških igrišč? Biograd na Moru je prav zato pravo mesto za vse tiste, ki niti na dopustu ne morejo brez svojega priljubljenega športa ali za tiste, ki želijo prvič udariti žogico. Igrišča so popolnoma opremljena, tu najdete tako oblačilnice, kavarno, pizerijo in toaleto. Če se vam zdijo nočne tekme še posebej razburljive, vedite, da imajo igrišča tudi nočno osvetlitev, kar pomeni, da morate le še poiskati dostojnega nasprotnika in zaigrati ta priljubljen beli šport!  Kje? Na ulici  Put Solina.

Fun park Mirnovec oz. po preimenovanju Fun park Biograd: Ljubitelji adrenalinske zabave boste v Biogradu na Moru prišli na svoj račun! V njegovi neposredni bližini se nahaja  Fun park Biograd, prvi tematsko – zabaviščni park na Hrvaškem, ki se razprostira na 45.000 m2. Otroci, najstniki in celotna družina si lahko izberejo pustolovščino po svoji meri, kar pa ne bo tako lahko, saj zabavišče nudi več kot 20 voženj z vlakom smrti, adrenalinsko plezališče, panoramsko kolo, mega gugalnice in celo vodni vlakec. V Fun parku Biograd zabava ne zamre, saj so tu tudi pevci, stand-up komiki, žonglerji in čarovniki ter večerni koncerti in razni dogodki.  Glej spletno mesto  http://funparkmirnovec.com/ ali pa članek na www.pag.si: http://pag.si/fun-park-mirnovec-atrakcija-na-morju/, na ogled pa je tudi velika fotogalerija z naslovom Zabaviščni park Biograd.

Letni kino Biograd na Moru: Ali veste, da je ob boku z velikimi turističnimi središči, kot sta Opatija in Dubrovnik, prav Biograd na Moru med prvimi hrvaškimi mesti dobil letni kino? Pogledati dober film pod zvezdnim nebom je en od posebnih užitkov poletnih noči, še posebej, ker se filmsko platno nahaja v prekrasnem borovem gozdičku v neposredni bližini morja.  Zato poiščite letni kino v sklopu Ljudske univerze Biograd na Moru in uživajte ob domačih in tujih filmih, ki so na sporedu vsakodnevno od junija do septembra. Kontakt: Marina Držića 10, 23210 Biograd na Moru ali e-mail: pou.bnm@gmail.com.

Adventure Park Biograd: Ste za spust po  zip lineu? Če je odgovor pritrdilen, poletje za vas ne pomeni samo sprostitve, temveč tudi uživanje v adrenalinu, ki vas čaka v Adventure Parku Biograd. Nahaja se v borovem gozdičku, na samem vhodu v mesto. Tu boste naleteli na številne točke, kjer lahko preizkusite svoj pogum in spretnost. Združuje poligon in sistem platform, ki so med seboj povezane z raznimi preprekami in žicami. Izzvale vas bodo s preizkusi veščin in vzdržljivosti na raznih nivojih, od začetnih do naprednih. Steze so prilagojene vsem starostnim obdobjem, od 4. leta starosti naprej, za varnost pa poskrbi zaščitna oprema in varovalni sistem. Glej spletno mesto www.adventure-park.hr.

Narodni muzej Biograd na Moru: Prebivati v Biogradu in ne videti edinstvene zbirke na Jadranu Tovor potopljene ladje iz 16.st je nekaj, kar se vam ne sme zgoditi! Razstavljenih je preko 10.000 predmetov iz potopljene beneške ladje, ki vam pripovedujejo fascinantno zgodbo. Zato v samem centru poiščite Narodni muzej Mesta Biograd na Moru, v katerem boste ob tej zbirki spoznali bogato in zanimivo preteklost biogradskega primorja in okolice. Obenem boste zvedeli, zakaj je bil Biograd nekoč kraljevsko in kronsko mesto ter prestolnica hrvaške države v času narodnih vladarjev v 11. st. Kam, kako? Tako. Naslov: Obala kralja Petra Krešimira IV br. 20, Tel/fax: + 385 (0)23 383 721, e-mail: info@muzej-biograd.com in splet: www.muzej-biograd.com.

Cerkev Svete Stošije: Veste, pod čigavo zaščito ste v času bivanja v Biogradu? Tako kot vse domače prebivalce, tudi vas ščiti Sv. Stošija, zaščitnik mesta, kateremu so zgradili župnijsko cerkev v sredini 18. st. na predelu Glavica. Posvečena je sremski mučenici Anastaziji (Stošiji), dolga je 33, široka 12,50 in visoka 10 metrov. Notranjost cerkve je prekrita z geometrično položenimi kamnitimi nagrobnimi ploščami, nekatere od njih imajo tudi napise. Krasi jo pet oltarjev, od katerih je najimenitnejši pozlačeni leseni oltar iz 18. st. Na vrhu pročelja stoji kip svetnice zaščitnice, ki opazuje in čuva svoje mesto. Kje?  Trg Sv. Stošije 2, kontakt: župnijski urad sv. Stošije, tel. +385 (0)23 384 848.

Cerkev Sv. Janeza Krstnika: Župnijska cerkev, posvečena Sv. Janezu Krstniku je zanimiv primer sakralne gradnje druge polovice 20. st.. Skladna zgradba z zvonikom v obliki preslice s tremi zvonovi, pastoralnim centrom na severni strani cerkve in olivnjakom na dvorišču je versko središče biogradskih naselij Kosa – Torovi in Jankolovica. Z gradnjo so pričeli l. 1987, l. 1988 pa jo je posvetil zadarski nadškof Marijan Oblak. Če načrtuješ obisk se lahko najaviš na tel: +385 (0)23 638 386.

Cerkev Sv. Anteja: Cerkev Sv. Anteja so zgradili v sredini 19. st. Zanimivo je, da je bila sprva na  morski obali, na dnu globokega zaliva – Jaza. Z nasutjem Jaza v začetku 20. st. in izgradnjo stanovanjskih zgradb v drugi polovici 20. st. je cerkev stala nižje od okolice. Ta enoladijska cerkev je prekrita z leseno streho, polkrožna apsida v obliki polkrogle pa je prekrita s kamnitimi ploščami. Na pročelju dominira zvonik v obliki preslice (zvonovi visijo v linah zidu, ki je sestavni del pročelja cerkve in so vidni). Kje? Ulica Put Solina.

Cerkev Sv. Roka: Ali veste, da je ta cerkev prvič omenjena v oporoki, ko so ji nekateri okoliški kmetje zapustili celoten pridelek oliv? Najzgodnejši zapis o cerkvi najdemo v oporoki iz l. 1653, v kateri Franica, žena Ivana Senjanina, zapusti celoten pridelek oliv: „Cerkvi Sv. Roka, ki je pred našo vasjo“. Posvečena je Sv. Roku, zaščitniku pred kugo in zgrajena konec 16. ali v začetku 17. st. V notranjosti cerkve dominira pozlačen baročni oltar iz 18. st. Cerkev je bila do sredine 20. st. ograjena z zidom, v katerem je bilo vgrajenih nekaj fragmentov predromanskih kamnitih reliefov.  Cerkev najdemo na Trgu hrvatskih velikana.

Cerkev Sv. Katarine: Ostanki te srednjeveške cerkve so na nenavadnem mestu. Če se napotite mimo pristanišča in svetilnika iz l. 1885, boste naleteli nanje na steni nad kamnolomom, ki so ga uporabljali vse od antike pa do 20. st.  Cerkev Sv. Katarine je enoladijska zgradba s polkrožno apsido, ki se zaključi z ravnimi stenami z manjšim oknom. Zgradili so jo iz neobdelanega tempranega kamna, pročelje pa se je zaradi aktivnosti v kamnolomu zrušilo.

Bazilika Sv. Janeza Evangelista: Bazilika, katere ostanki so v bližini cerkve Sv. Stošije, je imela burno preteklost. V 11. st. je benediktinski samostan dal zgraditi hrvaški kralj Petar Krešimir IV. Samostan je preživel samo eno stoletje, saj so ga Benečani med osvojitvijo Biograda razrušili skoraj do temeljev. Benediktinci so k sreči pobegnili in se pod vodstvom svojega opata nastanili v Šibeniku. Po štirih letih so se trajno preselili na otok Pašman, kjer so na hribčku Ćokovac zgradili cerkev Sv. Kuzme in Damjana.

Mestna knjižnica Biograd na Moru: Mestna knjižnica se nahaja v zgradbi Javne šole v neposredni bližini Marine Kornati. To je mala knjižnica, vendar s svojo zbirko prav nič ne zaostaja za tistimi v velikih mestih. Vsi ljubitelji dobre knjige, ki se želijo na plaži odpočiti z branjem knjig v hrvaškem jeziku, se lahko vpišejo v knjižnico s kratkotrajnim članstvom. Vsi ostali pa lahko večer preživijo na katerem od literarlnih večerov, otroci pa se lahko pridružijo delavnicam za osnovne šole in vrtce. Kontakt: Šetalište kneza Branimira 52, tel: 023 386-487, www.gkbnm.hr.

Marina Kornati: Marina Kornati je eno največjih navtičnih pristanišč v Zadarski županiji in razlog, da je Biograd postalo veliko navtično mesto in center razvoja navtičnega turizma. V akvatoriju marine se letno odvije preko 40 domačih in mednarodnih regat vseh razredov in preko 30 flotilj, na katerih sodeluje tudi do 10.000 jadralcev s celega sveta. S širjenjem storitev in povečanjem kapacitet na trenutnih 854 privezov, od katerih jih je 70 na kopnem in 15 točk s priključki za elektriko in vodo za sprejem plovil do 23 metrov, se je marina Kornati znašla med top 3 hrvaškimi marinami.

Krasi jo Modra zastava kot simbol visokega standarda v zaščiti morja in priobalja. Skoraj ne verjamemo, da potrebujete kontakt. Za vsak primer objavljamo telefon, naslov za elektronsko pošto in naslov spletnega mesta: tel:+385(0)23 383 800, info@marinakornati.com ter www.marinakornati.com. Glej pa tudi izčrpen tekst o Kornatih: Kornati – 152 otočkov, ki spokojno čakajo na vas.

Marina Šangulin: Marina Šangulin je umeščena v sredino hrvaške jadranske obale v naravnem zalivu polotoka mesta Biograd, zaščitena pred vsemi vetrovi. Marina Šangulin nudi varnih 200 privezov na samem vhodu v Narodni park Kornati. Vsak privez ima priključek za vodo in elektriko, zraven pa je tudi sanitarni kompleks s tuši in recepcija. Marina je odprta celo leto, 24 ur dnevno. V neposredni bližini marine so restavracije, supermarketi, pošta, bencinska črpalka, lekarne in lučka kapetanija. Marina omogoča servisiranje in najem plovil. Glej spletno stran www.sangulin.hr.

Kolesarske poti: En od najboljših načinov za ogledovanje in raziskovanje mesta in okolice je kolesarjenje! Če se želite izogniti zahtevnim potem, vam priporočamo vožnjo do sosednjih mest, kot na primer Sv. Filipa in Jakova. Odlična je tudi cesta Soline, ki vodi skozi gost borov gozd od centra mesta do peščenih zalivov ter dalje proti naselju Kumenat ter makadamski cesti proti mestu Pakoštane. Za tiste, ki si želijo večjega izziva ter daljših in zahtevnejših podvigov, priporočamo pot okrog Vranskega jezera v dolžini 38 km. To pa še ni vse – obstaja še označena pot, ki vodi mimo razgledišča Kamnjak proti mestu Vrana, kar podaljša pot za še nekaj kilometrov.

Za pomoč pri pripravi članka velika zahvala Turistični skupnosti Biograd: https://tzg-biograd.hr/.
Vabljeni pa ste tudi k ogledu velike fotogalerije!

Sorodni članki

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem
  • Blog

Dajla: Kam je izginil blišč podeželske vile najbogatejšega Istrana

Barbara Ban, novinarka, glej tudi njen portal HelloIstria, se s kolegico odpravi na kolesarski izlet. Na krožni vožnji Novigrad-Umag-Brtonigla-Novigrad se v fokusu znajde predvsem istrska Dajla.

Nadaljujte z branjem

Kaj nam lahko uniči dopust na Jadranu?

Počitnikovanje na Jadranu je sanjska destinacija za mnoge, ki iščejo sonce, morje, čudovite plaže in predvsem sproščen odmor od vsakdanjega – mnogokrat stresnega – življenja. Vendar pa se pod idilično podobo priljubljenih poletnih destinacij skrivajo tudi potencialne nevarnosti in težave, ki lahko sproščen odmor spremenijo v nočno moro. Dopust na Jadranu nam lahko pokvari mnogo stvari – vse od nepričakovanih vramenskih razmer, prometnih zastojev, pa do morskih »pošasti« in neprijaznih (so)turistov.

Nadaljujte z branjem