Compare Listings

Dolina mamutov

Na samem vzhodu Hrvaške, ob reki Donavi, na pobočju Fruške gore, se nahaja majhna vasica Mohovo. Na prvi pogled je Mohovo popolnoma »navadna, povprečna in skorajda nič kaj drugačna vasica« kot je tudi veliko drugih, predvsem bližnjih. Toda v vasici Mohovo, s približno 200 prebivalci, vas bo ob prihodu pričakala zanimiva pozdravna tabla »Dolina mamuta« (slovensko »Dolina mamutov«). Ta mimobežna »prometna« tabla, ki izžareva iskreno dobrodošlico, pri potnikih vzbuja veliko radovednost.

Dolina mamutov

Ob spustu skozi sremske surduke (pripomba: surduk – to je najpogosteje naziv za strmo, globoko vrezano cesto, ki je nastala s širitvijo grape) v središče vasice Mohovo pa vas bo celo pozdravil velikan iz ledene dobe, izrezljan mamut v naravni velikosti. Ob umetnem, ogromnem mamutu so postavljene tudi informativne table, ki vam bodo nekoliko podrobneje predstavile celotno zgodbo Doline mamutov.

Zakaj »Dolina mamutov«? Poglejmo si zgodbo skupaj. Mohovo je bilo dolga desetletja in stoletja »navadna, dolgočasna« majhna vasica pridnih ljudi, ki so se na bogatem sremskem polju ukvarjali predvsem s poljedelstvom. Ta cikličen, kmečki način življenja pa se je vendarle nekoliko spremenil leta 2012, ko je prišlo do prvega velikega, epohalnega odkritja v danes priljubljeni Dolini mamutov.

V hiši Popovićevih so namreč med kopanjem greznice našli “čudne kosti”, za katere se je kaj hitro izkazalo, da gre v bistvu za zob, čeljust in več drugih kostnih odlomkov dlakavega mamuta ter za sredinec dlakavega nosoroga, obe »prazgodovinski« živali sta na teh prostorih živeli pred 15 tisoč leti?! To pa je bilo v vasici Mohovo le prvo odkritje v nizu naslednjih, s katerim se celotna zgodba Dolina mamutov v bistvu sploh začne.

Zanimivo je, da so v vasici Mohovo, jeseni 2016, le 500 metrov stran od prvega najdišča, našli nekaj novih fosilnih ostankov mamutov in takrat se v javnosti tudi prvič pojavila besedna zveza »Dolina mamutov«. Se pa je kaj kmalu izkazalo, da je ta simpatična besedna skovanka Dolina mamutov popolnoma upravičila »svoj sloves«.

Po drugem odkritju so se namreč v vasici Mohovo začele prve manjše strokovne raziskave. Kaj hitro so na neki lokaciji, ki je bila velika le 6 kubičnih metrov, odkrili pravi prazgodovinski zaklad. Čudežno so poleg mamuta odkrili še fosilne ostanke volnatega nosoroga, hijene, divjega konja in bizona, zgodba o Dolini mamutov je bila – upravičeno – objavljena na številnih medijskih naslovnicah.

Spomladi 2020 v vasici Mohovo odkrijejo še tretji mamutov zob, leta 2022 najdejo četrtega, zgodba »Dolina mamutov« pridobiva nove, dodatne dimenzije. Vsa ta odkritja so namreč nedvoumno potrdila, da se je na mestu današnje vasi Mohovo pred 15.000 leti in več odvijalo zelo burno življenje, še najbolj podobno tistemu, ki ste ga lahko podoživeli v priljubljenem risanem filmu “Ledena doba”. Vsa ta odkritja so Mohovo uvrstila med pomembne lokacije na geološko-paleontološki karti Hrvaške.

Spletni portal z imenom »Neodoljiva Hrvatska« je objavil, da obstajata dve teoriji o »velikem poginu velikih prazgodovinskih, ledenodobnih živali v vasici Mohovo«. Takole so zapisali: »Prva teorija je ta, da so se živali zagozdile v velikem blatu, iz katerega niso mogle najti izhoda, dokaz za to pa so zemeljski sedimenti, ki kažejo, da so bila v davnih časih na prostorih Doline mamutov številna jezera. Druga teorija pa meni, da se Mahovo oz. Dolina mamutov nahajata v t.i. Fruškogorski vrzeli ob Donavi, v ledeni dobi, pred 15.000 leti, pa je bilo to vodno območje prekrito z ledom. S segrevanjem ozračja se je led čedalje tanjšal, živali pa so poginile, ko je led dokončno popustil.«

Spletni portal www.srbi.hr pa je o Dolini mamutov med drugim objavil: »Zanimivo je predvsem to, da je šestindvajsetletni Goran Popović, po poklicu kuhar, trikrat našel ostanke mamuta. Naključje, sreča ali kaj tretjega, a ta mladenič je mamutove kosti najprej izkopal na svojem lastnem dvorišču, kasneje pa naletel še na več prazgodovinskih sledi, ki potrjujejo, da je najdišče v Dolini mamutov pomembno paleontološko najdišče.

»Jeseni 2012 sem kopal jamo v sadovnjaku in na globini 1,80 metra sem našel kosti mamuta. Najprej sem mislil, da gre za človeške kosti, ker je bila tu med drugo svetovno vojno sremska fronta, na koncu pa so strokovnjaki ugotovili, da so to kosti mamuta. Naslednji dan sem nadaljeval delo in našel še več kosti, poklical in obvestil sem Muzej mesta Ilok. Po nekaj dneh so v našo Mohovo prispeli ljudje iz zagrebškega prirodoslovnega muzeja in prevzeli kosti.

Istega dne, le štiri leta kasneje, sem znova naletel na ostanke mamuta. Šel sem nabirat šipek, našel pa sem mamutov zob. Nato so bile na isti lokaciji izvedene krajše strokovne raziskave in odkritih je bilo še nekaj kosti mamuta, nosoroga, hijene, divjega konja, bizona in vse to nas je uvrstilo med najpomembnejša najdišča na Hrvaškem,« je pripovedoval srečni najditelj Goran Popović.

»Pred približno dvajsetimi dnevi sem našel še en mamutov zob«, je maja 2020 dodal Goran in nadaljeval: »Hodil sem s kolegom, se sklonil, malo popraskal po površini in pokazala se je nova kost oziroma mamutov zob. Prišli so strokovnjaki, našli so še druge kosti, zob se najde redko, jaz pa jih vendarle nekako najdem. Razmišljal sem, da bi se preizkusil v igrah na srečo in sem poskusil, pa nič. Mislil sem pač, da bom sam zgradil mamutov park, če bom kaj osvojil na loteriji. Zdi se mi, da sem veliko boljši v dobitkih iz prazgodovine«.

Vse našteto je mladim dalo idejo za (turistično) oživitev kraja Mohovo. Spomladi 2017 je bilo ustanovljeno društvo za promocijo in ohranjanje kulturne dediščine, razvoj in izboljšanje kakovosti življenja ter razvoj skupnosti pod imenom »Dolina mamutov«. Po ustanovitvi društva začnejo delovati različne delavnice za mlade, postavljajo se skulpture prazgodovinskih živali iz slame, začenjata pa se tudi dve veliki prireditvi »Advent Mohovo« in od leta 2021 »Mammoth Fest«.

»Advent Mohovo« je prireditev, ki poteka že pet let in iz leta v leto pritegne veliko pozornosti vseh domačinov, obiskovalcev ter tudi številnih medijev. V decembru in v začetku januarja je širše središče vasice Mohovo osvetljeno s tisočerimi lučkami in božičnimi okraski, že vstop v mesto pa prebudi praznični duh in pričara nasmeh na obraz. A tega ne bi bilo, če ne bi bilo tudi iskrenega in zabavnega druženja.

Tako se v drugem tednu adventa v Mohovem organizirajo številni dogodki, kjer obiskovalci uživajo v toplem kuhanem vinu, čaju, pečenih klobasah in drugih dobrotah, ki so ob prasketajočem ognju in veseli glasbi še slajše. Če imate srečo, celo sneg dopolni celotno novoletno vzdušje, da se vse skupaj počutimo kot v ameriškem božičnem filmu. Da bi začutili del opisanega toplega prazničnega vzdušja, priporočamo obisk prireditve z originalnim naslovom »Advent v Mohovu«.

»Mammoth Fest« pa je prireditev, ki poteka v jesenskem času, v istem letnem obdobju, ko so v vasici Mohovo našli prve najdbe ostankov mamutov. Drugi vikend v oktobru, petek in sobota, sta mnogim rezervirana za prihod v Mamutovo dolino ter druženje in zabavo za vse starosti.

V dveh dneh je v Dolini mamutov organiziranih veliko število delavnic za otroke in tekmovanj za odrasle. Sobota je osrednji dan, ko je v vasici Mohovo organiziran etno sejem, kjer imate možnost degustacije in nakupa lokalnih vin, suhomesnatih dobrot, medu, marmelad in vseh drugih, zanimivih izdelkov tega kraja.

Ob večerih se pripravlja divjačinski »čobanec«, za tiste, ki ga ne marajo, pa so tukaj ribe na žaru, ražnjiči, pleskavici in polno sladic. Seveda ne manjka glasbe, oba dneva, petek in soboto, začini vesel večerni koncert. “Mammoth Fest” je vsekakor dogodek, ki ga je vredno obiskati.

V vsakem letnem času, kadarkoli se pač znajdete v vasici Mohovo, lahko obiščete zanimivo (informativno) sobo »Mamutova dolina« in si ogledate številne fosilne ostanke prazgodovinskih živali. Slikajte se ob mamutu v naravni velikosti ali pa obiščite »razgledišče Doline mamutov«, ki vam bo zagotovo vzelo dih. Če ste ljubitelj ribolova, le 350 metrov od središča vasice teče široka reka Donava, ta je v vsakem letnem času raj za vse sladkovodne ribiče.

Mogoče bi v teh krajih (vsaj nekajkrat) prespali? Radovednim turistom tukaj ne bo dolgčas, dokaj blizu Doline mamutov najdemo namreč še: sremski Ilok (16 kilometrov), Vukovar in z njim Vučedol (20 km), Vinkovci, najstarejše mesto v Evropi (45 km) in Osijek (56 km). Za lažjo geografsko sliko, predstavo naj dodamo, da je Dolina mamutov od srbskega Novega Sada oddaljena le 55 km oz. do Beograda, glavnega mesta Srbije, je le dobrih 130 kilometrov.

Naj za konec dodajmo, da imajo nadobudni prebivalci mnogo novih idej. V bližnji prihodnosti bi v vasici Mohovo radi čimprej zgradili turistično atraktiven informacijsko-interpretacijski center z replikami prazgodovinskih živali in multimedijsko dvorano za strokovna srečanja in izobraževanja na samem mestu najdbe.

Tako bi ob obisku vasice Mohovo, Doline Mamutov, prazgodovino lahko doživeli še bolj plastično, prikazi življenja v ledeni dobi bi bili namreč »z novimi tehnologijami – skorajda dobesedno – oživljeni«. Ob jezeru pa bi radi postavili makete (v razmerju 1:1) vseh takratnih ledenodobnih živali. Noro, kajne?! Hrvaška televizija je ideje pohvalila: »Prebivalci Mohovega imajo vizijo, potencial in recept za enkratno turistično zgodbo, polno doživetij, v neokrnjeni naravi«. Dodajamo, da si tudi v uredništvu portala www.pag.si si želimo, da bi projekt ledenodobnega parka čim prej zaživel. 🙂

Ps. Www.pag.si se za fotografije in za pomoč pri pripravi teksta zahvaljuje Društvu Dolina mamuta.

Sorodni članki

Camino Imota

Papež Benedikt XVI je nekoč dejal: »Iti na romanje pomeni stopiti iz sebe, da bi srečali Boga, kjer se nam je razodel, kjer Njegova milost sije s posebnim sijajem.« Camino Imota je romanje na področju hrvaškega Imotskega, hkrati pa tudi turistični projekt, ki je dobitnik državne turistične nagrade »Simply the Best« (Preprosto najboljši) v kategoriji Novi projekt v turizmu za leto 2021. Poglejmo si Camino Imota nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Kako biti odgovoren popotnik?

Kako podpirati trajnostni turizem? Začnimo z nekaj uvodnimi besedami o pomenu trajnostnega turizma. Strokovnjaki opozarjajo, da je trajnostno potovanje danes pomembnejše kot kdaj koli prej, saj zmanjšuje negativen vpliv turizma na okolje (rastlinstvo in živalstvo), ki je že tako močno poškodovano. Trajnostna potovanja pomagajo ohranjati naravne vire in ekosisteme ter jih ohranjati za prihodnje generacije. Negativne stvari v turizmu se stopnjujejo predvsem zaradi ekstremnega povečanja števila potnikov in nasploh globalnih možnosti potovanj (poceni letalskih letov, boljših povezav med državami in celinami), kar je povzročilo množični turizem.

Nadaljujte z branjem

Festival svetlobe Zagreb

Od 15. do 19. marca 2023 (v večernih urah seveda) bo v glavnem mestu Hrvaške že petič potekal zagrebški Festival svetlobe. V organizaciji Turistične skupnosti mesta Zagreb in partnerjev ter ob podpori mesta Zagreb se bodo ponovno združile domišljija, umetnost in svetlobne tehnologije, ki bodo s pozitivno energijo in dobrimi čustvi naznanile pomlad. Vsi obiskovalci (vse je brezplačno!) bodo v petih dneh lahko obiskali skupno 33 atrakcij na 28 lokacijah četrti Gornji grad in Donji grad, ki bodo ponovno pozdravile nov začetek in novo upanje – pomlad!

Nadaljujte z branjem