Compare Listings

»Festival svjetla Zagreb«

Festival svetlobe Zagreb

Naj bo svetloba, ne tema, so (spet) rekli v Zagrebu in postavili (tokrat že četrtič) Festival svetlobe Zagreb. Umetnost, spektakel, zabava, vse to je festival svetlobe. Festival svetlobe Zagreb pokaže paleto dobrih čustev in lepih prizorov, zaradi katerega je svet okoli nas vsaj za trenutek povsem drugačen, bolj barvit, bolj bleščeč, bolj lep.

Festival svetlobe Zagreb

Festival svetlobe Zagreb (hrvaško: Festival svjetla Zagreb, angleško: Zagreb Light Festival) bo, tokrat že četrtič, potekal od 16. do 20. marca 2022 v hrvaški prestolnici (svetlobne predstave se bodo odvijale med 18.00 in 23.00). Tako se bodo domišljija, umetnost in svetlobna tehnologija po dveletnem premoru zaradi pandemije (Festival svetlobe Zagreb je bil prvič organiziran leta 2017) ob podpori mesta Zagreba in v organizaciji Turistične skupnosti Zagreba ter številni podpori  partnerjev ponovno združile ter pošiljale sporočila upanja, skupnosti in mir.

Zagrebški festival svetlobe bo tudi leta 2022 prekrasno osvetlil zagrebške trge, ulice, parke in pročelja.

Poleg zagrebškega Gornjega grada bodo prvič osvetljene tudi lokacije Spodnjega grada (glej izčrpen tekst z naslovom Gornji in Donji grad v Zagrebu), v petih dneh pa si bodo obiskovalci lahko ogledali skupno 32 znamenitosti na kar 31 lokacijah.

Natančen program Festivala svetlobe Zagreb z lokacijami (prevzamete lahko tudi zemljevid) najdete na spletni strani www.festivalsvjetlazagreb.hr, mi pa bomo opozorili le na nekatere svetlobne inštalacije: cvetoč travnik v tunelu Grič, sprehajališče sreče na Strossmayerjevi promenadi, vitraži Marije Bistrice na cerkvi sv. Katarine, Matrix v atriju Klovićevih dvorov, potopljene katedrale na lokaciji Plato Gradec, svetlobni konji lipicanci v gozdu Tuškanac (Dubravkin put; tam je tudi svetlobno otroško igrišče), prepletanja na fasadi Muzeja Mimara, obrazi dediščine na lokaciji Hrvaško narodno gledališče, Mars na Tkalčićevi ulici, življenje cvetlic na zagrebškem letališču itd.

Številne instalacije domačih in tujih mojstrov svetlobe bodo pošiljale močna sporočila o času,  s poudarkom na vrednotah življenja in svobode, skupnosti in miru. Festival svetlobe Zagreb nas bo ponovno spomnil, da svetloba vedno premaga temo. Po temi pride luč, po zimi pa pomlad – tako je že od nekdaj bilo.

S prihodom svetlobe in pomladi se vse prebuja, polnimo baterije z novo energijo in zdi se, da je mogoče vse, tudi mir na svetu. Tudi zato je ogled Festivala svetlobe Zagreb še kako »priporočljiv, potreben« (če se lahko tako izrazimo in Festival svetlobe Zagreb optimistično postavimo v nekakšen okoren filozofsko, geopolitični kontekst).

Hrvaška turistična skupnost je Festival svetlobe Zagreb pospremila v svet z naslednjimi izbranimi besedami: »Svetlobna umetnost je nova disciplina, ki se je izognila mejam muzejskih zidov, njeni umetniki za svoje platno uporabljajo mesto, njegove zgradbe, njegove spomenike, samo nočno nebo. Deloma umetnost, delno oblikovanje, arhitektura in zabavni spektakel, Festival svetlobe Zagreb vam prinaša nekaj lepega za pogled in nekaj, zaradi česar boste svoj svet videli drugače. Nasploh festivali svetlobe prinašajo vznemirljivo novo razsežnost v vedno več mest po vsem svetu, njihove znamenite spomenike okrasijo v živih odtenkih ali jih uporabljajo kot sestavni del ustvarjalnih del«.

Direktorica Turistične skupnosti Zagreb, Martina Bienenfeld, je ob predstavitvi festivala svetlobe dodala in poudarila: »Letošnji zagrebški festival svetlobe poleg kreativne in navdihujoče umetnosti svetlobe pošilja sporočila enotnosti, strpnosti in predvsem miru. Vključili smo 16 lokacij v zgornjem delu in prvič 15 lokacij v spodnjem delu mesta, novi pa sta dve mednarodni sodelovanji z umetniki iz Berlina in Sarajeva. Tako bodo gostje iz Sarajeva na zagrebški Evropski trg simbolično postavili interaktivno svetlobno skulpturo – Srce Evrope«.

»Festivali svetlobe so znani po vsem svetu, med najbolj znanimi so tisti v Sydneyu, Singapurju, Pragi, Helsinkih, tu in tam v Avstriji. Nekateri izmed najlepših so Festival luči Amsterdam, Luminale v Berlinu in Lumiere Festival v Lyonu,« zapišejo na spletnem portalu www.vandraj.si. Spomnimo, da je Festival luči Zagreb že od svojega prvega leta, leta 2017,  vključen v mednarodno organizacijo Festival of Lights International. Tako se je Zagreb, skupaj z mesti, kot sta npr. Berlin ali New York, postavil v fokus, na ogled.

Festival svetlobe Zagreb je še bogatejša in večplastna zgodba, ki je globoko zakoreninjena v našo realnost, a hkrati s sporočilom vedno bolj potrebne in pomembne povezanosti, solidarnosti in optimizma, pa so zapisali na spletni strani turistične skupnosti Zagreb, ki nam je za objavo poslala tudi letošnji promocijski tekst. Spodaj ga objavljamo dobesedno in v celoti.

Festival svetlobe Zagreb

Pomlad in svetloba sta bila od zmeraj dva prepletena pojma.

Pomlad je kot rahlo, nežno prebujanje iz zimskega spanja: dnevi so daljši, svetloba pada na mesta in gozdove, reke in gore. Vrača življenje na ulice, v parke, v srca nas vseh. Vse okoli nas je napolnjeno z neko novo energijo, ki do nas prihaja skozi svetlobo.

Zato ni čudno, da pomlad s seboj v naša srca prinaša optimizem in upanje. Nežen dotik pomladnega sonca nas vabi k družabnosti in miru, da v prijateljstvu proslavimo prihod tega čarobnega letnega časa.

V Zagrebu pomlad pozdravljamo na zares poseben način. Domišljijo, ustvarjalnost, umetnost, inovativnost in tehnologijo smo združili v Festivalu svetlobe!

Zagreb je mesto, ki živi na prostem. Mesto, kjer se bodo prebivalci podali na ulice, sedeli na terasah in uživali v pogledu na nežno sonce, ki boža njihovo mesto. Zato ne preseneča, da bo ves festival posvečen prav prihodu svetlobe, in sicer tiste, ki bo prebivalce povabila nazaj v njihove dnevne sobe na prostem.

Letos pa bodo te dnevne sobe res posebne.

Ulice, trgi, parki in znamenitosti bodo postali umetniško platno za čarobne svetlobne instalacije, skozi katere nam bodo umetniki prikazali svoje vizije znanih lokacij. In prav tako kot nas pomlad vabi k družabnosti, tako nas tudi ta svetloba združuje in vabi, da skupaj uživamo v spektaklu, po drugi strani pa prinaša spokoj in mir v naša srca.

Pet dni, veliko lokacij, eno mesto.

Letos bo svetloba osvetlila številne stavbe v četrtih Gornji grad in Donji grad. Staro mestno jedro bo preobrazila na sodoben in nenavaden način ter povabila tudi druge uprizoritvene umetnosti, da se pridružijo tej oazi miru in spokojnosti.

Sodobna tehnologija in likovna umetnost se bosta z nastopi glasbenikov, performerjev in plesalcev združila v en edinstven dogodek za vse generacije. Kar sonce počne podnevi, bo s svetlobo prebujeno mesto naredilo zvečer – pozdravilo še eno pomlad in jo povabilo, da napolni srca njegovih prebivalcev, da bomo lahko vsi skupaj stopili v boljšo, svetlejšo prihodnost.

Ps. Za pomoč pri pripravi članka (tako vsebine, kot fotografij), se zahvaljujemo Turistični skupnosti Zagreb (in različnim fotografom; klik na fotografijo).

Sorodni članki

Hrvaški pomorski muzej Split

Hrvaški pomorski muzej Split (hrvaško: Hrvatski pomorski muzej Split) je specializirana znanstvena ustanova, ki raziskuje, zbira, ohranja, varuje in obnavlja ter predstavlja pomorsko dediščino. Aktualna muzejska zbirka je koncipirana skozi dve razstavni celoti (trgovsko in vojno pomorstvo), dopolnjuje pa jo zunanja zbirka.

Nadaljujte z branjem

Museum of Hum Aura

Museum of Hum Aura je muzej starih obrti s kar 1500 eksponati, ki prikazujejo običaje in tradicijo, preteklost Istre. Kakor razkriva že njegovo ime, je Museum of Hum Aura postavljen v istrskem Humu, ki se hvali z nazivom najmanjšega mesta na svetu.

Nadaljujte z branjem

Velike zveri v Stari Sušici

V Stari Sušici, tam v zelenem srcu Hrvaške, v Gorskem kotarju, je od leta 2021 na ogled svojevrsten turistični sladkorček: »Centar za posjetitelje o velikim zvijerima« (slovensko: Center za obiskovalce o velikih zvereh, mogoče bi bilo lepše Center za velike zveri?!). Center je zasnovan kot prostor, ki obiskovalcem na inovativen in zanimiv način približa posebnosti in vrednote ohranjenega območja Gorskega kotarja, kjer živijo mogočni medvedi, volkovi in risi.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.