Compare Listings

»Festival svjetla Zagreb«

Festival svetlobe Zagreb

Od 15. do 19. marca 2023 (v večernih urah seveda) bo v glavnem mestu Hrvaške že petič potekal zagrebški Festival svetlobe. V organizaciji Turistične skupnosti mesta Zagreb in partnerjev ter ob podpori mesta Zagreb se bodo ponovno združile domišljija, umetnost in svetlobne tehnologije, ki bodo s pozitivno energijo in dobrimi čustvi naznanile pomlad. Vsi obiskovalci (vse je brezplačno!) bodo v petih dneh lahko obiskali skupno 33 atrakcij na 28 lokacijah četrti Gornji grad in Donji grad, ki bodo ponovno pozdravile nov začetek in novo upanje – pomlad!

Festival svetlobe Zagreb

Naj bo svetloba, ne tema, so (spet) rekli v Zagrebu in postavili (tokrat že petič) Festival svetlobe Zagreb. Umetnost, spektakel, zabava, vse to je festival svetlobe. Festival svetlobe Zagreb pokaže paleto dobrih čustev in lepih prizorov, zaradi katerega je svet okoli nas vsaj za trenutek povsem drugačen, bolj barvit, bolj bleščeč, bolj lep.

Župan mesta Zagreb, Tomislav Tomašević, je na tiskovni konferenci petega zagrebškega  festivala svetlobe dejal: »Z veseljem napovedujem izvedbo petega festivala svetlobe, ki je odličen uvod v bogat turistični program mesta Zagreb. Upam, da bo tudi tokrat odziv občanov velik in da bomo s prebujanjem svetlobe in čustev začeli razburljivo turistično pomlad, ki je pred nami. Tudi letos imamo priložnost gostiti umetnike iz Hrvaške in tujine, ki jim izrekam dobrodošlico, občane pa vabim na druženje in uživanje v dogodku, ki na zanimiv način napoveduje pomlad, nove začetke v mestu Zagreb in mnogih drugih mestih po Evropi in svetu.”

Direktorica Turistične skupnosti Zagreb, Martina Bienenfeld, je ob tej priložnosti povedala: »Po lanskoletni premierni širitvi lokacij Festivala svetlobe Zagreb letošnja izdaja ponovno vključuje Donji grad, kamor smo vključili nekaj novih lokacij, da bi obiskovalcem olajšali ogled in zmanjšali gnečo.

S tem namenom smo dodali lokacije Ribnjak, Stara Vlaška, Kurelčeva ulica, Trg hrvaških velikanov in Trg žrtev fašizma, s katerimi smo zaokrožili vzhodni del mestnega jedra, novi lokaciji letos pa sta tržnica Dolac in Opatovina. Novost predstavljajo mednarodna sodelovanja z umetniki iz Francije, katerih uprizoritve si bo moč ogledati na štirih lokacijah (Dolac, Trg EU, Trg kralja Tomislava in Ribnjak), ter Italije in Nizozemske.

Veseli me tudi hrvaško gostovanje iz Šibenika, ponovno pa so se nam pridružili umetniki iz Berlina. Ta gostovanja, vključno z velikim zanimanjem tujih in domačih umetnikov za prihodnje uprizoritve, kažejo, da zagrebški Festival svetlobe postaja avtentičen mednarodni projekt in dogodek, zato se zahvaljujem vsem partnerjem za sodelovanje pri realizaciji tako zelo zahtevnega in obširnega projekta.”

Spomnimo, Festival svetlobe Zagreb je že od prve izdaje leta 2017 vključen v mednarodno organizacijo Festival of Lights International, ki je zagrebški festival postavil na svetovni zemljevid skupaj z mesti, kot so Berlin, New York in mnoga druga.

Pri organizaciji festivala je upoštevano tudi svetlobno onesnaženje, ki je zmanjšano na minimum in časovno omejeno, kar dodatno zagotavlja čim manjši vpliv na človeka in naravno okolje v celoti. Vstop na vse programe je brezplačen, več informacij o programu in zemljevid lokacij pa je na voljo v Centrih za obiskovalce ter na: www.festivalsvjetlazagreb.hr.

Številne instalacije domačih in tujih mojstrov svetlobe bodo pošiljale močna sporočila o času,  s poudarkom na vrednotah življenja in svobode, skupnosti in miru. Festival svetlobe Zagreb nas bo ponovno spomnil, da svetloba vedno premaga temo. Po temi pride luč, po zimi pa pomlad – tako je že od nekdaj bilo. S prihodom svetlobe in pomladi se vse prebuja, polnimo baterije z novo energijo in zdi se, da je mogoče vse, tudi mir na svetu. Tudi zato je ogled Festivala svetlobe Zagreb še kako »priporočljiv, potreben« (če se lahko tako izrazimo in Festival svetlobe Zagreb optimistično postavimo v nekakšen okoren filozofsko, geopolitični kontekst).

Hrvaška turistična skupnost je Festival svetlobe Zagreb leta 2022 pospremila v svet z naslednjimi izbranimi besedami: »Svetlobna umetnost je nova disciplina, ki se je izognila mejam muzejskih zidov, njeni umetniki za svoje platno uporabljajo mesto, njegove zgradbe, njegove spomenike, samo nočno nebo.

Deloma umetnost, delno oblikovanje, arhitektura in zabavni spektakel, Festival svetlobe Zagreb vam prinaša nekaj lepega za pogled in nekaj, zaradi česar boste svoj svet videli drugače. Nasploh festivali svetlobe prinašajo vznemirljivo novo razsežnost v vedno več mest po vsem svetu, njihove znamenite spomenike okrasijo v živih odtenkih ali jih uporabljajo kot sestavni del ustvarjalnih del«.

»Festivali svetlobe so znani po vsem svetu, med najbolj znanimi so tisti v Sydneyu, Singapurju, Pragi, Helsinkih, tu in tam v Avstriji. Nekateri izmed najlepših so Festival luči Amsterdam, Luminale v Berlinu in Lumiere Festival v Lyonu,« zapišejo na spletnem portalu www.vandraj.si. Spomnimo, da je Festival luči Zagreb že od svojega prvega leta, leta 2017,  vključen v mednarodno organizacijo Festival of Lights International. Tako se je Zagreb, skupaj z mesti, kot sta npr. Berlin ali New York, postavil v fokus, na ogled.

Festival svetlobe Zagreb je še bogatejša in večplastna zgodba, ki je globoko zakoreninjena v našo realnost, a hkrati s sporočilom vedno bolj potrebne in pomembne povezanosti, solidarnosti in optimizma, pa so zapisali na spletni strani turistične skupnosti Zagreb.

TZ Zagreb je leta 2022 zapisala: »Festival svetlobe Zagreb. Pomlad in svetloba sta bila od zmeraj dva prepletena pojma. Pomlad je kot rahlo, nežno prebujanje iz zimskega spanja: dnevi so daljši, svetloba pada na mesta in gozdove, reke in gore. Vrača življenje na ulice, v parke, v srca nas vseh. Vse okoli nas je napolnjeno z neko novo energijo, ki do nas prihaja skozi svetlobo.

Zato ni čudno, da pomlad s seboj v naša srca prinaša optimizem in upanje. Nežen dotik pomladnega sonca nas vabi k družabnosti in miru, da v prijateljstvu proslavimo prihod tega čarobnega letnega časa. V Zagrebu pomlad pozdravljamo na zares poseben način. Domišljijo, ustvarjalnost, umetnost, inovativnost in tehnologijo smo združili v Festivalu svetlobe!

Zagreb je mesto, ki živi na prostem. Mesto, kjer se bodo prebivalci podali na ulice, sedeli na terasah in uživali v pogledu na nežno sonce, ki boža njihovo mesto. Zato ne preseneča, da bo ves festival posvečen prav prihodu svetlobe, in sicer tiste, ki bo prebivalce povabila nazaj v njihove dnevne sobe na prostem.

Ulice, trgi, parki in znamenitosti bodo postali umetniško platno za čarobne svetlobne instalacije, skozi katere nam bodo umetniki prikazali svoje vizije znanih lokacij. In prav tako kot nas pomlad vabi k družabnosti, tako nas tudi ta svetloba združuje in vabi, da skupaj uživamo v spektaklu, po drugi strani pa prinaša spokoj in mir v naša srca.

Pet dni, veliko lokacij, eno mesto. Svetloba bo osvetlila številne stavbe v četrtih Gornji grad in Donji grad. Staro mestno jedro bo preobrazila na sodoben in nenavaden način ter povabila tudi druge uprizoritvene umetnosti, da se pridružijo tej oazi miru in spokojnosti. Sodobna tehnologija in likovna umetnost se bosta z nastopi glasbenikov, performerjev in plesalcev združila v en edinstven dogodek za vse generacije. Kar sonce počne podnevi, bo s svetlobo prebujeno mesto naredilo zvečer – pozdravilo še eno pomlad in jo povabilo, da napolni srca njegovih prebivalcev, da bomo lahko vsi skupaj stopili v boljšo, svetlejšo prihodnost.

Ps. Za pomoč pri pripravi članka (tako vsebine, kot fotografij), se zahvaljujemo Turistični skupnosti Zagreb (in različnim fotografom; klik na fotografijo).

Sorodni članki

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem

Čikat, lepota na kvadrat

»Oaza luksuza. Stopnice raja. Prestiž v senci stoletnih borov. Čarobno ozračje zaliva Čikat«. To so le nekateri medijski naslovi, ki se klanjajo zalivu (in tudi polotoku) Čikat. Otok Lošinj v dolžino meri 33 kilometrov, medtem ko je širina otoka le od 4,75 do 0,25 kilometra, zaliv Čikat pa je nedvomno njegov najlepši, pa tudi najbolj prestižen, del. Tudi po našem osebnem mnenju je zaliv Čikat eden izmed najlepših koščkov celotnega hrvaškega Jadrana. No, v bistvu je čudovit celoten polotok Čikat, tam v neposredni bližini Malega Lošinja.

Nadaljujte z branjem