Compare Listings

Špancirfest ob izteku poletja

Špancirfest, varaždinski ponos

Špancirfest je ena najstarejših hrvaških kulturno-turističnih prireditev, zagotovo pa je največja, ne le po številu zanimivih programov in privlačnih vsebin, ki jih ponuja, ampak tudi po številu obiskovalcev, ki v Varaždin prispejo prav zaradi desetdnevnega pouličnega festivala.

Špancirfest, varaždinski ponos

Špancirfest je danes svojevrsten turistični fenomen, popolnoma edinstven na Hrvaškem, je paradni konj hrvaškega kontinentalnega turizma. Špancirfest je, kljub temu, da je zrasel iz zelo skromnih začetnih programskih korenin, z leti razvoja varaždinski turizem z oslovsko trmo in z levjo samozavestjo povlekel na raven zelo uspešne in ugledne turistične destinacije. Špancirfest je Varaždinu dodal piko na i.

V našem (uvodnem) prispevku o mestu Varaždin smo v tekstu z naslovom Varaždin, mesto angelov zapisali: Špancirfest, glej tudi uradno spletno stran www.spancirfest.com, je festival, ki zgodovinsko jedro Varaždina vsako leto konec avgusta spremeni v žarišče zabave, smeha, užitka in – dobrih, lepih čustev.

Špancirfest je bil na samem začetku svojega obstoja le tridnevni ulični festival (sedaj je že 10-dnevni!), korak za korakom, leto za letom, pa je zrasel na sedanjo kvalitetno in profesionalno raven, ko se popolnoma upravičeno ponaša s stotinami raznolikih programov in kar neverjetnimi, a neprekinjenimi številkami več kot 200.000 obiskovalcev.

Privlačnost samega Špancirfesta, ki ustvarja edinstveno vzdušje, izhaja iz neverjetne vsebinske in programske pestrosti, domišljije, nenehnega vztrajanja organizatorjev festivala pri preverjeni kakovosti in edinstvene povezanosti s prebivalci Varaždina, z mestom, iz katerega ponosno izhaja, kar mu tudi daje izjemno pozitivno in gostoljubno, lahko bi rekli celo »domačno«, vzdušje.

Špancirfest je postal nekakšen sinonim za Varaždin (na severozahodu Hrvaške, 70 km od Maribora, 80 km do Zagreba, 50 km do Murske Sobote), njegov najboljši in najsrečnejši obraz, zaradi katerega se v to mesto iz leta v leto vrača vse več ljudi kot »navadnih turistov«, da bi uživali v bogati in dragoceni kulturni, zabavni in zunanji ponudbi mesta in njegove okolice.

Varaždinski Špancirfest pa je poleg tega zaradi pametnega in premetenega terminskega sklopa, zadnja vikenda v avgustu in dnevi med njima, za tisoče obiskovalcev postal priložnost za “slikovito in zabavno slovo od poletja”. Špancirfest ponuja zadnjo zares veliko zabavno doživetje pred septembrsko vrnitvijo v ustaljeni ritem dela, izobraževanja in življenja.

»Vsako dolgo, toplo in razburljivo poletje ima svoj nujni konec, najboljši način, da ga pomahate v slovo z malo več zabave in užitkov, pa je Špancirfest v Varaždinu«, vabijo organizatorji pouličnega festivala. Špancirfest je iz leta v leto v zmeraj boljši formi, zato v iskrenem navdihu, z veselo in upanja polno energijo, ljudem željnim zabave, druženja, raznolikih doživetij v ambientu prelepega zgodovinskega jedra Varaždina, ponuja poln koš raznolikih razlogov za obisk.

10 dni varaždinskega Špancirfesta – 500 programskih dogodkov, prireditev!?! Da, brez dvoma je Špancirfest zrasel v pravega velikana zabave (mimogrede – leta 2002 je organiziran že 24-tič!). V desetih dneh trajanja Špancirfesta se zvrsti na stotine umetniško-zabavnih dogodkov: koncerti, gledališke predstave, nastopi uličnih umetnikov in glasbenikov, ustvarjalni in zabavni programi za otroke, razstave in umetniško ustvarjanje na prostem. ateljeji in galerije, delavnice, pop-up performansi in še marsikaj.

Da si bomo nekoliko lažje predstavljali (vabimo pa tudi k ogledu fotogalerije) bomo zapisali, da Špancirfest  zavzema več kot 35 hektarjev zgodovinskega jedra čudovitega Varaždina, nekateri Varaždin imenujejo tudi »mali Dunaj«, celotno mesto postane prireditveni oder, galerija, atelje, delavnica, gostilna. Verjetno lahko brez večjih zadržkov zapišemo, da se je Špancirfest »kontrolirano razrasel do neslutenih razsežnosti«.

Vrhunski koncerti so morebiti največji magnet Špancirfesta. Na varaždinskem Špancirfestu se glasba vrti ves čas in povsod, postavljena sta dva velika »osnovna« koncertna odra (veliki »pivski« PAN oder in ekskluzivni oder pri Vili Bedeković – le tukaj se morajo kupiti vstopnice -, kjer se s komičnimi predstavami predstavijo tudi gledališčniki in stand-up komedijanti), glasbeni okus pa se razprši tudi po nekaterih manjših, »vseprisotnih« (glasbenih) prizoriščih.

Objavljamo seznam nekaterih vrhunskih glasbenikov, ki so (v prejšnjih letih) že zaznamovali Špancirfest: Nouvelle Vague, Omar Sosa, Asian Dub Foundation, The Bambi Molesters, The Beat Fleet, Blondie, Buraka Som Sistema, Creedence Clearwater Revisited, Damir Urban, Darko Rundek, Dubioza kolektiv, Đorđe Balašević, Edo Maajka, Flogging Molly, Fun Lovin’ Criminals, Hladno pivo, Josipa Lisac, Jura Stublić, Kemal Monteno, Kiril Džajkovski, Majke, Massimo Savić, Bajaga, Morcheeba, Neno Belan, Oliver Dragojević, Partibrejkers, Psihomodo Pop, Rambo Amadeus, Skunk Anansie, Tony Cetinski, Toše Proeski, Vlatko Stefanovski, Gibonni, Mando Diao, Parov Stelar, Gogol Bordello, Manu Chao, S.A.R.S.

Leta 2022 se na Špancirfestu nestrpno pričakujejo nastopi naslednjih glasbenikov: Petar Grašo, Daleka obala, Letu Štuke, Pips, Chips & Videoclips, Tedi Spalato, Zorica Kondža & Varaždinski tamburaški orkestar.

Operni gala večer z izbranimi opernimi melodijami bo v izvedbi fantastičnih solistov: Lane Kos, Tamare Ivaniš, Ene Pongrac, Mattea Ivana Rašića, Marka Mimice, Jaka Mihelača, Charlesa Pachona, Davida Oštreka, Kore Pavelić, Marine Monzo in Miloša Bulajića.

Ko pade temna noč, se zmeraj bolj oboževan in cenjen Špancirfest spremeni še v veliko in brezskrbno »party cono«. Izbrano glasbo urbanih in kvalitetnih DJ-jev pričakujte na Kapucinovem trgu, v »Retro parti zoni« v bližini dvorca Stari grad, pa tudi na znamenitem Stančićevem trgu in še nekaterih drugih lokacijah v starem zgodovinskem središču Varaždina.

Okrašene, cvetlične ulice Varaždina bodo, kakor je tukaj že pravilo, polne uličnih umetnikov, uličnih nastopačev in zabavljačev, spretnih in drznih akrobatov in pa tudi uličnih glasbenikov iz celotne Evrope, ki v Varaždinu, med Špancirfestom, postanejo pravi lokalni, mestni junaki. Načeloma je ulični program Špancirfesta zmeraj pester, energičen in mobilen, kar pomeni, da se  razkošje barv, ritmov in energije razliva po celotnem, velikem festivalskem prostoru.

Organizatorji nikoli ne pozabijo na najmlajše, na otroke. Otroški program varaždinskega Špancirfesta družinam zagotavlja popolnoma brezskrben oddih, tako se bodo otroci lahko igrali v že legendarnem Vindilandu ob znamenitem Starem Gradu ali pa se kreativno razvijali in zabavali v čudoviti senci Parka kreative, za tiste željne nekoliko adrenalina pa bo na voljo tudi velik zabaviščni park ob obzidju starega mestnega jedra.

Pestrost programa Špancirfesta se odraža tudi v množici zelo raznolikih izdelkov, ki jih obrtniki in umetniki ponujajo na ulicah Varaždina (več kot 120 razstavljalcev!). Stojnice se šibijo pod izdelki tradicionalnih obrti, artefaktov, različnih umetnikov. Radovedni ogledi in nakupi avtentičnih, avtorskih spominkov, z obveznimi kratkimi odmori za prijeten prigrizek, vas bodo popeljali na zanimivo kratkočasno potepanje po zgodovinskem središču mesta Varaždin.

Med sprehajanjem boste zlahka odkrili oblikovalsko ulico Kreativnico in likovno ulico umetnosti (v »Školski ulici« je postavljena Špancirfestova likovna kolonija, kjer bodo imeli atelje in galerijo na prostem likovni umetniki vseh vrst).

V Varaždinu nič ni prepuščeno naključju, zato se Špancirfest se ponaša tudi z odlično hrano in pijačo, ki jo je možno dobiti v vsaki ulici prizorišča (poznate t.i. varaždinski klipič?). Tako približno TZ Varaždin zapiše leta 2022: »Na ulicah Varaždina so mali, slastni prigrizki na voljo skorajda na vsakem vogalu, zanimiv izbor gastronomskih užitkov pa bo ponujala predvsem gastro in party cona Carlsberg v bližini dvorca Stari grad.

Kot zanimivost dodajamo, da se bodo tam mešali tudi specialni koktejli (by Gingle Bells in Aperolovo vozilo), na voljo pa naj bi bila tudi t.i. kraft piva. Hedonistični raj pa bo tudi na našem Kapucinskem trgu. Tam bo prvič potekal Špancir Burger Festival (by Zagreb Burger Festival) z izborom najboljših hrvaških burgerjev in tudi novo vegetarijansko ponudbo za vse tiste, ki ne jedo mesa.

Ljubitelje odlične vinske kapljice pa čaka lagoden sprehod do prostranega »Vinskega gradu«, prekrasnega vrta v senci obzidja dvorca Stari grad«. Tam boste lahko pokusili in kupili posamezne buteljke, vinsko ponudbo cenjenih vinarjev pa bodo dopolnjevale ubrane jedi, ki bodo prilagojene posameznemu vinu«.

Špancirfest je iz majhnega mestnega festivala prerasel v enega najpomembnejših kulturno-turističnih produktov v celotni državi. V čem je skrivnost njegovega uspeha? Za medij poslovniturizam.com je odgovorila Branka Tropp, ena od tistih, ki je »kriva za nastanek in razvoj Špancirfesta«: »To ni preprosto vprašanje, uspeh se meri, ko je nekaj končano, ta festival pa se nenehno širi, spreminja in oblikuje. Obiskovalci, predvsem tuji, so ob obisku našega festivala zelo zadovoljni, kar nas spodbuja, da ga še naprej razvijamo. Vztrajnost, jasna vizija in ljubezen do tega, kar počnemo v Varaždinu, so osnova uspeha«.

Kaj povedati za sam konec članka o varaždinskem Špancirfestu? Mogoče, da se med Špancirfestom »nonstop dogaja teater na ulici«? Da imamo radi tradicijo, pa vendar mogoče še za kanček bolj ustvarjalnost, ki preveva ves Špancirfest? Da obožujemo različne glasbene stile in da bomo to raznolikost zlahka doživeli prav med Špancirfestom v Varaždinu? Prekrasnih obrtniških izdelkov je na Špancirfestu »na tone« in to nam je zelo všeč. Če drži pregovor, da gre »ljubezen skozi želodec« potem smo mi v Špancirfest »zatreskani do Lune in nazaj«.

Špancirfest je zagotovo najbolj popularen hrvaški festival zabave. Obišče ga tudi ogromno Slovencev, saj je državna meja dokaj blizu Varaždina. Špancirfest je osebna izkaznica baročnega Varaždina. Špancirfest je veselje, sproščenost in optimističen smeh. Špancirfest je najbolj znana turistična blagovna znamka Varaždina. Špancirfest je kultura in ustvarjalnost. Špancirfest je kralj vseh hrvaških festivalov. Špancirfest osvaja srca in duše tisoče obiskovalcev.

Špancirfest je spoznan in nagrajen kot turistični dogodek leta. Špancirfest je ples in rajanje. Špancirfest je zabava v neomejenih količinah. Špancirfest so sanje. Špnacirfest je iskren. Špancirfest preseneča. Špancirfest je raj za fotografe. Špancirfest je sonce in je zvezda. Špancirfest je užitek brez odrekanja. Špancirfest je ognjemet. Špancirfest je pravljica. Špancirfest je planet prijaznih ljudi in angelov. Špancirfest je ljubezen. Pa ti, si želiš ljubezni?!

Ps. Fotografije: TZ Varaždin oziroma Špancirfest (www.spancirfest.com).

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem