Compare Listings

Dvorec Stari grad je super

Varaždin, mesto angelov

Varaždin je slovenskemu turistu idealna izletniška točka. Varaždin je namreč dokaj veliko, zanimivo, živahno in sladko zgodovinsko mesto, ki združuje vse, kar naredi celinsko Hrvaško drugačno in nepozabno. Vse, kar imate radi na Hrvaškem, je v Varaždinu, mestu, kjer spijo nebeški angeli, še bolj izrazito, intenzivno.

Varaždin, mesto angelov

V Varaždinu je sproščen življenjski slog še bolj sproščen, pridih zgodovine je tukaj zares razkošen, baročen, kava pa je še posebej okusna s pogledom na impozantne stolpe gradu, dvorca Stari grad, okoli katerega je bilo zgrajeno mesto Varaždin.

Čudovita arhitektura, festivali, bogata kulturna in gastronomska scena ter edinstven življenjski slog, ustvarjen iz globoke ljubezni mesta in njegovih prebivalcev, so magneti, s katerimi vas bo Varaždin privabil in za vedno ostal v vašem srcu. Ponos in ljubezen Varaždincev do svojega mesta sta legendarna. Nežno mu razlagajo, da je Varaždin čudovit, da je Varaždin mesto baroka, glasbe in cvetja. Varaždin Varaždinci zaščitniško varujejo, nanj pazijo, ga skrbno obnavljajo, o njem govorijo in se z njim hvalijo.

Varaždinska (turistična) privlačnost je tkana na podlagi razkošne preteklosti, ki je za seboj pustila številne arhitekturne bisere, palače nekdanjih plemičev, romantičen labirint ulic in trgov ter ohranjeno kulturno dediščino, zaradi katere se Varaždin lahko ponosno in brez zadržkov šopiri.

Toda pojdimo lepo po vrsti, najprej vam bomo postregli z osnovnimi podatki o Varaždinu, potem pa se bomo lotili še najbolj zanimivih varaždinskih turističnih »točk«. Zgodovinski razvoj Varaždina bomo v tem tekstu preskočili, ker bi bili v tem primeru s tekstom mnogo predolgi, bomo pa to vrzel zapolnili ob neki drugi priložnosti.

Mesto Varaždin ima okrog 45.000 prebivalcev, nekatere pomembnejše gospodarske veje so: prehrambna, tekstilna (tovarna Varteks) in lesna industrija, gradbeništvo in  kovinarstvo. Varaždin leži na desni strani Drave, nedaleč od akumulacijskega jezera Varaždin (kopanje in ribolov), na plodni ravnici, na okrog 170 metrih nadmorske višine. Varaždin se na severozahodu Hrvaške, na križišču štirih velikih zgodovinskih regij: Štajerske, Zagorja, Međimurja in Podravine.

Mesto Varaždin se nahaja na zelo pomembnem geografskem območju in ga zato popolnoma upravičeno imenujejo “severozahodna vrata Hrvaške”. Še vedno je premalo izkoriščen “hrvaški koridor” Budimpešta – Zagreb – Reka, kjer se ceste ločujejo od vzhodne alpske ceste in se povezujejo s pomembno evropsko transverzalo.

Varaždin je upravno, zgodovinsko, kulturno, izobraževalno, gospodarsko, športno in tudi turistično središče Varaždinske županije, najstarejše županije na Hrvaškem, na območju te županije pa živi kar 176.000 prebivalcev.

Varaždin je od Zagreba oddaljen nekaj manj kot 90 kilometrov (ura vožnje z avtom), do Čakovca je le 15 kilometrov, do krapinskih neandertalcev je 50 km (po regionalni cesti ura vožnje), nekoliko manj pa je do sanjskega dvorca Trakoščan.

Dodajamo še razdaljo do nekaterih slovenskih mest: Ptuj (50 km, 50 minut vožnje), Ljubljana (180 km, 2 uri vožnje) in Murska Sobota (61 km, slaba ura vožnje).

Sedaj pa je počasi čas, da se lotimo večjih in manjših turističnih znamenitosti Varaždina (opomba; razen prve točke si vse ostale sledijo po dokaj naključnem vrstnem redu).

1. Dvorec Stari grad

Varaždinska fevdalna utrdba, ki ji od »starih časov« rečejo Stari grad, je najpomembnejša zgodovinska utrdba v Varaždinu.

Seveda je Stari grad, ki stoji tik ob starem varaždinskem mestnem jedru, tudi najpomembnejši varaždinski turistični objekt, v njem danes različne zbirke razstavlja mestni muzej Varaždina, tam pa se organizirajo tudi številne prireditve. Za več glej: www.gmv.hr.

Stari grad so gradili od 14. pa vse do 19. stoletja. Trdnjava je bila prvič omenjena v 12. stoletju, takrat naj bi bila sedež Varaždinske županije. Konec 14. stoletja je postala last celjskih grofov, ki so ga prezidali v gotskem slogu. Iz tega časa izvira osrednja štirikotna zgradba, okoli katere so bile prvotno lesene palisade (ograje).

Na trdnjavi je bilo verjetno največ gradbenih posegov v 16. stoletju, ko je bila prenovljena v sodobno renesančno utrdbo. Ko je bila utrdba v lasti Ivana Ungnada se je malo pred letom 1544 začela gradnja obzidja z okroglimi stolpi, okoli njih pa so potegnili »visok zaklon iz zemlje« ter jarek, napolnjen z vodo. Tako je ta stavba postala značilen tip trdnjave, tako imenovane “wasserburg“.

Več o Starem gradu, fotografskem magnetu, pričakujte v posebnem članku, saj si ta prekrasen dvorec vsekakor zasluži posebno mesto med našimi »www.pag.si turističnimi biseri«.

Dodajamo le, da se je okoli gradu možno sprehoditi po preurejenem obzidju in uživati v razgledu na dvorec in preostalo mesto ter da v neposredni bližini dvorca najdemo tudi stolp z verižnim mostom – znan tudi pod imenom “stražni stolp”.

2. Palače starega mestnega jedra Varaždina

Zgodovinsko jedro Varaždina je kot neutruden časovni stroj. Ob sprehodu po starih varaždinskih ulicah spoznate skoraj vso evropsko zgodovino arhitekturnih slogov – palače, hiše in javne stavbe se ponašajo z barokom, rokokojem, klasicizmom, secesijo, vse to pa je pomešano s  srednjeveškimi notami urbane celote. Na majhnem prostoru – veliko lepote.

Turistom so najbolj zanimive palače naslednjih plemiških družin:
palača Sermage zavzema osrednji položaj na priljubljenem trgu Miljenka Stančića, nasproti dvorca Stari grad. Palača je leta 1759 preurejena v slogu rokokoja.

Na znamenitem pročelju zgradbe, barviti fasadi s črnimi in rdečimi medaljoni, je poudarjen balkon z ograjo iz kovnega železa. Od leta 1947 je v palači stalna postavitev Galerije starih in novih mojstrov.

palača Drašković iz druge polovice 18. stoletja. Grof Franjo Nadasdy je začel živeti v palači leta 1756 in tedaj je Varaždin postal glavno mesto »Kraljevine«. V tej palači je zasedal tudi Hrvaški zbor.

palača Patačić je najdragocenejša rokoko palača v Varaždinu in na Hrvaškem, zgrajena pa je bila leta 1764. V velikem požaru leta 1776 ni doživela večjih poškodb. V 18. stoletju je v njej živela družina Patačić, palača pa je bila središče kulturnega in društvenega življenja mesta.).

palača Herzer je bila zgrajena med letoma 1791– 95. Zanimivo je, da palače Herzer niso gradili plemiči, temveč mestni poštar Franjo Herzer, ki se je obogatil z denarjem, pridobljenim na loteriji. Obisk palače Herzer priporočamo vsem, ki imate radi žuželke, saj je v tej klasicistični palači postavljena razstava »Svijet kukaca«. Zbirko, eno najlepših v Evropi, s 4.500 žuželkami je zasnoval profesor Franjo Košćec.

palača Varaždinske županije je bila zgrajena leta 1768 v rokoko slogu. 25. aprila 1776 je v Varaždinu izbruhnil velik požar, ki je mesto skoraj uničil, med težko poškodovanimi je bila tudi palača Varaždinske županije.

Požgani Varaždin, ki je bil takrat glavno mesto Hrvaške, ni imel več pogojev, da bi gostil bana in njegov dvor, zato je moral zaradi tega usodnega dogodka Varaždin primat glavnega mesta znova predati Zagrebu. Danes je palača spet sedež Varaždinske županije.

palača Keglević je bila zgrajena v 17. stoletju, na pristavi nasproti obzidja Starega gradu. Današnjo obliko je dobila okoli leta 1775 ko jo je Jakob Erber preuredil v rokoko slogu. Danes je v njej znanstveni oddelek Hrvaške akademije znanosti in umetnosti v Varaždinu.

– Našteli bomo še nekaj palač in hiš, zgradb vrednih naše pozornosti: palača Zagrebačkog kaptola, Lisak stolp, palača Zakmardy, palača Tomassi, palača Nitzky, palača Erdödy (zunaj mestnega obzidja, danes je v njej gasbena šola), palača Oršić, hiša Ritz (še danes v njej obratuje kavarna), rojstna hiša Ivana Padovca (skladatelj in izumitelj kitare z dvema vratovoma), vila Müller-Bedeković (dr. Vilim Müller je utemeljitelj varaždinskega mestnega parka), meščanska hiša v Gajevi ulici (je tipična varaždinska baročna meščanska hiša iz 18. stoletja), prva mestna osnovna šola »Normalka«, zgradba prve gimnazije (to šolo so obiskovali tudi: Ljudevit Gaj, Vatroslav Jagić, Franjo Rački, Ksaver Šandor Gjalski, Ivan Kukuljević, Gustav Krklec, Miljenko Stančić, Ruža Pospiš Baldani), zgradbi Pošte in Narodne banke ter železniška postaja).

3. Mestna hiša, gledališče, cerkve, pokopališče, parki

Mestna hiša je ikona, simbol Varaždina. Mestna hiša s svojo uro v stolpiču dominira na glavnem mestnem Trgu kralja Tomislava.

Lastnik Starega grada Juraj Brandenburg je leta 1523 podaril Varaždincem prvo kamnito hišo, ki je potem postala sedež mestnega “magistratuša”, oziroma “rihtara”, predhodnika današnjega mestnega župana.

V velikem mestnem požaru je bila mestna hiša zelo poškodovana, z obnovo (1791-1793) je dobila današnjo podobo.

Mestna hiša je okrašena z balkonom, nad katerim se nahaja kamnit grb Varaždina. Ta grb je leta 1464 potrdil kralj Matjaž Korvin kot uradni grb mesta in od tedaj je nespremenjen.

Na stolpu pod uro se nahaja prikazovalec mesečevih men.

– Leta 1873 je bila po projektu slavnega dunajskega arhitekta Hermanna Helmerja postavljena sedanja gledališka stavba Hrvaškega narodnega gledališča v Varaždinu. Glede na zahteve razpisa mestnega sveta Varaždina je Helmer južno od starega mestnega jedra zasnoval veliko stavbo, pod streho katere so se izvajale »različne in številne dejavnosti«: poleg gledališča so bile v stavbi zgrajene še koncertna dvorana, restavracija in kavarna, čitalnica in več stanovanj.

Varaždin je tudi mesto zvonikov, cerkva. V starem mestnem jedru Varaždina je 11 zvonikov, 6 cerkva in 3 samostani. Stolp frančiškanske cerkve, zgrajene leta 1641, je najvišji stolp v Varaždinu (54,5 m).

Varaždinsko veduto krasijo: župnijska cerkev svetega Nikole (iz leta 1761, posvečena je zaščitniku mesta, sv. Nikoli), katedrala (cerkev iz leta 1656 je posvečena vnebovzetju Blažene Device Marije ter je osrednji del jezuitskega kompleksa, ki ga sestavljata še gimnazija z dijaškim domom), kapucinski samostan in cerkev, uršulinski samostan in cerkev, cerkev sv. Florijana (postavljena zaradi številnih požarov), frančiškanska cerkev s samostanom (zgrajena je bila leta 1657, na trgu pred vhodom v cerkev je postavljen bronast kip Grgura Ninskog, kip je delo slavnega kiparja Ivana Meštrovića; za srečo morate podrgniti njegov palec), cerkev dobrega pastirja (iz leta 2007) ter še nekoliko drugih manjših cerkva (med njimi tudi pravoslavna) in kapelic.

Varaždinsko pokopališče je ustanovljeno leta 1773, urejati pa ga je začel Herman Haller leta 1905, ko je posadil okoli 7.000 cipres, javorov, jesenov, rdečih bukev, zelenik, magnolij in brez.

Hallerja je pri oblikovanju vodila misel, kako urediti pokopališče, kjer se obiskovalec lahko sprosti. Varaždinsko pokopališče, ki ima podobo francoskega parka, tako danes ni samo kraj, kjer počivajo preminuli, temveč je tudi biser vrtne arhitekture in naravni spomenik.

Za mnoge strokovnjake tovrstne umetnosti je varaždinsko pokopališče eno najlepših mestnih pokopališč v tem delu Evrope. Eden izmed najdragocenejših spomenikov na varaždinskem pokopališču je ‘Angel smrti’, delo kiparja Roberta Frangeša Mihanovića, ki na simboličen način prikazuje kako se mrtvi poslavljajo od živih. Obiskovalci bi med ostalim morali videti grobnico-spomenik Vatroslava Jagića, ki je vsak dan okrašena s svežimi rožami.

– Že v uvodu tega teksta smo navedli, da je Varaždin mesto cvetja, cvetlični vrt Hrvaške. To popolnoma drži. Zahvaljujoč tradiciji in prizadevanju mestne turistične skupnosti, je celoten Varaždin od aprila do oktobra kot razcveten šopek rož. Z balkonov in oken se zlivajo raznobarvni slapovi rož. Mesto Varaždin zato že dolga leta prejema številne državne nagrade za hortikulturno urejenost.

Temu pripomorejo tudi številni in prekrasni stari in novi varaždinski parki: sprehajališče Vatroslava Jagića (ureditev v angleškem slogu), park Janeza Pavla II. (to je najmlajši park v mestu, ureja se v od leta 2004, v modernem slogu, vodni motiv je imitacija reke Drave), Strossmayerjevo sprehajališče (teče po okopih in ohranjenem obzidju okrog dvorca Stari grad), park za mladino in park za pse (sta namenjena druženju in igri, zabavi).

4. Vredno naše dodatne pozornosti

Purgarji, grenadirji – mestna garda. Kot se spodobi prvi hrvaški prestolnici, nad Varaždinom že dva in pol stoletja bdi Varaždinska garda, ki je svoj prvi znani statut dobila leta 1750 od avstrijske cesarice Marije Terezije. Biti pripadnik Varaždinske garde pomeni veliko čast. Purgarji so najbolj atraktivni v ceremonialu zamenjave mestne straže, ki poteka ob toplih mesecih vsak soboto pred varaždinsko mestno hišo. Več o gardi si lahko preberete na njihovi spletni strani www.varazdinska-garda.com.

Mestna tržnica je med domačini bolj znana kot „Plac”. Na tržnici boste najbolj hitro in sproščeno doživeli samo mesto in njegove Varaždince. Tam lahko uživate z vsemi čutili.

Na Placu, ob Placu, če boste pozorni, boste našli tudi dve umetniški inštalaciji, ki sta posvečeni lokalnima specialitetama in sicer pecivu z imenom »varaždinski klipič« in »varaždinskemu zelju«. Da, prav ste prebrali, zelju, ampak to je že neka druga zgodba, za neko drugo priložnost. Tukaj bomo poudarili le, da v Varaždinu, ob vseh odličnih gostilnah, zagotovo ne boste ostali lačni … 🙂

– Obrtniki so pomemben del varaždinske gospodarske in kulturne tradicije. Ampak neizprosnost zgodovinskega toka je težko ustaviti in Varaždin že dlje časa ni mesto obrtnikov. Toda nekatere, ki so še vedno aktivni, lahko v senci uršulinskega zvonika najdete na najmlajšem in najmanjšem varaždinskem mestnem trgu – Trgu tradicionalnih obrti. Pozor: na stavbah Varaždina je še vedno mogoče videti replike starih t.i. »cimerov«, oznake  posameznih obrtniških cehov. »Cimere« železni mož, sirena, želva in podkev boste našli na avtentičnih lokacijah, ostale pa si lahko ogledate v mestnem muzeju.

Varaždinska dvorišča so vez med javnim življenjem ulice in intime stanovanja. Varaždinska dvorišča ohranjajo svojo zgodovino, usode stanovalcev in anekdote, pa tudi  temačne skrivnosti, ki jih poznajo samo izbrane osebe. Varaždinska dvorišča so odraz življenjskega sloga njegovih prebivalcev.

Dvorišče »Dvorart« lahko izdelate in kupite zanimive spominke; dvorišče restavracije Domenico vas pričaka z jatami ptic in najlepšim razgledom; Julian’s Garden Museum pa je dvorišče, ki je povezalo stoletno ljubezen Varaždincev in njihovega najbolj priljubljenega prevoznega sredstva – kolesa.

– Mesto Varaždin je leta 2018 na Franjevačkem trgu postavilo umetniško urbano postavitev, inštalacijo – interaktivno klop.

Ideja klopi je simbolizirati veličastno glasbeno dediščino Varaždina, enega izmed najpomembnejših elementov identitete mesta, ki je ponosno na svojo dolgo, bogato in živahno glasbeno tradicijo. Gre za poseg v prostor, realiziran s projektom “Umetnost na ulici – urbani inventar v funkciji turizma“.

Cilj tega projekta je obogatiti javni prostor Varaždina s trajnimi umetniškimi kreacijami, ki krepijo identiteto mesta, bogatijo njegovo kulturno in turistično podobo ter krepijo udobje bivanja in bivanja v Varaždinu. Vsekakor pa lahko kot ulično umetnost označimo tudi t.i. »Krinolino ljubavi«, ki jo po mestu, s ključavnico v žepu, iščejo predvsem »sveže zaljubljeni«.

5. Varaždin dolgčasa ne pozna

Prireditve. Med dobro znanimi kulturnimi dogodki v Varaždinu prirejajo Varaždinske baročne večere, Špancirfest (je festival, ki zgodovinsko jedro Varaždina vsako leto konec avgusta spremeni v žarišče zabave, smeha, užitka in – dobrih čustev), Trash Film Festival in druge kulturne prireditve.

V Varaždinu poteka tudi najbolj obiskan gledališki festival na Hrvaškem “Teden smeha“. Množice ljudi pa pritegneta tudi sezonska »Ljeto u Varaždinu« (Poletje v Varaždinu) in decembrski »Advent v Varaždinu« (romantičen, intimen, dišeč festival z bogatim glasbenim in zabavnim programom).

Galerije in muzeji. Ne nekaj muzejev in stalnih razstav smo med pisanjem že opozorili, toda spodobi se, da omenimo tudi naslednja razstavišča: Muzej hrvaškega gasilstva (Stalna razstava predmetov iz bogate in dolge zgodovine hrvaškega gasilstva.); Galerija K 10 (Prostor Galerije K10 je namenjen razstavljanju Kerameikonove zbirke sodobne svetovne keramike, v kateri je doslej prostor našlo 225 keramičnih umetnin iz celo 45 držav sveta.

Glej tudi: www.kerameikon.com.); Muzejska zbirka oldtajmerjev in stare tehnike (Imate radi stara vozila? Kliknite na www.oldteh.hr.); Galerija Prikratki (obrtniški, predvsem kovani, izdelki); Galerija Merien King (Ana-Marija Kralj, ki deluje pod imenom Merien King, je mlada hrvaška umetnica z izrazitim in netipičnim izrazom. Predvsem se to nanaša na material, ob katerem se počuti suvereno – kovino).

Šport in adrenalin. Tudi tisti obiskovalci, ki brez telesnih aktivnosti ne morete, v Varaždinu in njegovi bližnji okolici nikakor ne boste prikrajšani. Nekaj idej, ki jih ponujajo turistični delavci Varaždina: sprehod po dravskem »parkovnem gozdu«, raziskovanje skritih rečnih rokavov Drave in bližnjih jezerc, supanje in jeep safari, jadralno padalstvo, (nočni) rafting z ekipo, kolesarjenje od gradu do gradu z odkrivanjem kulturnih in naravnih lepot, hribolazenje po bližnjih zelenih gričih in uživanje v romantičnih razgledih.

6. Varaždin je mesto, v katerem spijo angeli

Anđelinjak. Težko je reči od kdaj, toda po legendi je Varaždin mesto, v katerem spijo angeli. Med hojo po Varaždinu poglejte naokrog – v oknih, pod strehami, v cerkvah, parku (»ognjeni angel« Stephana Lupina v parku mladih) in v skoraj skrivnem prehodu v osrčju Varaždina se skrivajo debelušno simpatični, nasmejani, včasih pa tudi nagajivo poredni angeli.

Eden izmed angelsko »obarvanih« čarobnih prostorov je tudi prostor z imenom Anđelinjak. Vaš angel varuh se skriva na Frančiškanskem trgu. Poiščite Anđelinjak, saj angeli prinašajo srečo in veselje.

Muzej angelov. V Muzeju angelov, ob številnih spominkih in darilih, najdemo predvsem dela umetnika Željka Prstaca.

Slikar Željko Prstec dejansko gradi dodano likovno podobo mesta, on je »glavni krivec« za angelsko zgodbo po celotnem Varaždinu. Njegov Muzej angelov, odprt je bil leta 2011, je prava paša za oči in dušo ter danes med drugim ponuja prostor številnim koncertom, literarnim večerom, predavanjem in drugim prireditvam, ki lepšajo življenje.

Muzej angelov oziroma celoten projekt »angelov, ki v Varaždinu počivajo in spijo« prinaša mestu Varaždin dodatno prepoznavnost in genialno turistično atrakcijo, idejo.

Tako, pa smo končali. Končno, bi rekli medijski strokovnjaki, ki bi nas zagotovo okarali zaradi same dolžine teksta. Sebi v bran bi na to dejali, da nismo mi krivi, da Varaždin na ogled ponuja toliko lepega, da se med njegovimi zidovi skriva zares veliko (turističnih) zgodb. Zagotovo lahko trdimo, da turistu, po prihodu v Varaždin, ne bo do spanja. 🙂

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo TZ Varaždin in Sonji Horvat-Čakmazović.

Sorodni članki

Štrigova in Mađerkin breg

Pred leti se je, turistično gledano, Štrigova ponašala »le« s čudovito naravo, vrhunskim vinom, okusno lokalno hrano. Zelo sramežljivo se je spogledovala z morebitnim potencialom verskega turizma. Ko pa so leta 2022 zgradili razgledni stolp Mađerkin breg je Štrigova skorajda v trenutku doživela pravi turistični bum. Razgledna točka Mađerkin breg je sedaj v neizmerni ponos celotnemu območju Štrigove, prekrasno razgledišče je turizem pognalo na »mnogo višje obrate«, vrednost Mađerkinega brega v same promocijske namene Štrigove je »skorajda brezmejna«.

Nadaljujte z branjem

Odkrijte Požeško-slavonsko županijo

Odkrijte Požeško-slavonsko županijo (na kolesu ali peš). Županija ima resnično izjemno okolico, kjer se prepletata rekreacija in uživanje v dobrotah. Če pa podvomite v svoje kolesarske sposobnosti, si preprosto izposodite električno kolo. Na voljo je kar nekaj ponudnikov. Ni razloga, da bi se odrekli temu doživetju. Dobrodošli!

Nadaljujte z branjem

Bilogora; kjer se Podravina dotakne Slavonije

Največja hrvaška ravnica, slavonska, se na svojih robovih dotika najdaljšega hrvaškega »gorja, gričevnatega hribovja« - Bilogore. Bilogora se s svojo dolžino približno 80 kilometrov razteza skozi tri hrvaške županije: Virovitiško-podravsko, Koprivničko-križevaško in Bjelovarsko-bilogorsko. Bilogora je torej nekakšno »nizko hribovje«, ki je sestavljeno iz niza gomil in gričev, kjer boste »spoznali kaj je ljubezen«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem