Compare Listings

Meridiana Slavonica, neodkrita oaza miru

Meridiana Slavonica

Meridiana Slavonica, kot pove latinsko ime, se nahaja na samem jugu Slavonije. Meridiana Slavonica je turistična destinacija, ki pokriva območje občin Nova Kapela, Oriovac in Brodski Stupnik.

Meridiana Slavonica

Za turistično destinacijo Meridiana Slavonica je značilna bogata zgodovina, katere ostanki pričajo o prisotnosti človeka pred tisočletji. Prvi dragoceni ostanek zgodovine je Turški vodnjak, toponim iz obdobja turške vladavine, ki je zaščiten kot kulturni spomenik. Nahaja se v središču naselja Oriovac, ki ga obdaja čudovit park obogaten z igrali za otroke.

Predpogoj za turistov obisk določene destinacije je vedno prometna dostopnost. V ta namen je treba omeniti, da Meridiana Slavonica po celotni dolžini poteka po stari cesti, po kateri se lahko pripeljete do Zagreba, nahaja pa se tudi na trasi avtoceste A3, ki ima izvoz v Lužanih.
V bližini sta tudi Nova Gradiška in Slavonski Brod. Z Dilj goro ga povezuje deželna cesta Ž 4202.

Na tem območju je odprtih kar šest železniških postaj, od tega dve hitri vlaki, druge pa vsi potniški. Pri rečnem prometu velja izpostaviti izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo manjšega potniškega pomola v Slavonskem Kobašu, ki bi imel na reki Savi ponton za privez čolnov, sidrni sistem, dostopni most in informacijsko tablo, vse z namenom sprejemanja rečnih križark in drugih manjših potniških plovil na reki Savi.

Informativno dodajamo, da je najbližje mednarodno letališče letališče Osijek – približno 120 kilometrov je oddaljeno od Meridiana Slavonica. Zaradi lažje geografske umeščenosti turistične destinacije Meridiana Slavonica navajamo še nekaj kilometrskih razdalj od TZ Meridiana Slavonica v kraju Oriovac: Slavonski Brod (35 km), Zagreb (170 km) in v BiH Tuzla (160 km) ter Sarajevo (238 km). Do naravnega parka Papuk je okrog 50 kilometrov.

Ko govorimo o podnebnih značilnostih, je treba poudariti prisotnost zmerno toplega podnebja, Meridiana Slavonica pa se nahaja na prehodu med nekoliko bolj vlažnimi značilnostmi celinskega podnebja na zahodu in bolj suhimi, sušnimi predeli na vzhodu. Ko si v poletnih mesecih zaželite hladnejših krajev, vam priporočamo, da se odpravite v gorske vasice Meridiana Slavonice, kot je npr. Stara Kapela. Podnebne značilnosti omogočajo bivanje na prostem večji del leta, zato je Meridiana Slavonica idealna destinacija za športne in rekreativne aktivnosti (kolesarjenje, jahanje, čolnarjenje, tek, ribištvo, pohodništvo itd.).

Na območju Meridiana Slavonica se nahaja velik del Jelas polja, ki je na državni ravni zavarovan v kategoriji pomembna krajina. To je veliko, obsežno nižinsko območje med reko Savo in Dilj goro, ki obsega kompleks ribnikov, mokrotnih pašnikov in močvirij ob reki Savi ter območje aluvialnih hrastovih gozdov. Je eno najvrednejših ornitoloških območij Republike Hrvaške za razmnoževanje, selitev in prezimovanje vodnih ptic.

Poleg že omenjenih zgodovinskih ostankov se bogata zgodovina odraža tudi v ohranjenih sakralnih objektih, kot so svetišče Majke Božje Kloštarske v Slavonskem Kobašu, Gospinog polja v Bilom Brigu, cerkev sv. Luke v Srednjem Lipovcu, cerkev sv. Martina v Lovčiću (v njeni neposredni bližini so leta 2014 postavili spominsko obeležje »stopalo sv. Martina« in tako postali del evropske kulturne poti Sveti Martin. Sveti Martin je Evropejec, zavetnik in velik popotnik, z njim se delijo skupne evropske vrednote, celoten projekt pa je podprt s strani Kulturnega sveta Evrope).

Poleg tradicionalnega stavbarstva na področju Meridiana Slavonica najdemo dragocene etnološke zbirke, kot sta npr. »Zavičajna zbirka Stari Slatinik« in »Etno soba Siče«, ki so namenjene predstavitvi starega orodja, pohištva, inventarja … Pristop do etnoloških zbirk je enostaven, gostitelji pa vam bodo z veseljem razkazali zbirke in vam ob tem nudili še zanimivo, podrobno razlago.

Pomembno je izpostaviti tudi križev pot v Starem Slatiniku, ki je nastal na pobudo tamkajšnjih prebivalcev in se nahaja v osrčju gozda. Do njega vodi urejena makadamska cesta, kraj pa je idealen tako za obrede kot tudi za družabne piknike. Tukaj je več okrašenih vrtnih, senčnih paviljonov, v njih pa se boste lahko lepo spočili, oddahnili. Kraj je obdan z verzi in izreki o pomenu ohranjanja okolja in gozdov. Ob makadamski cesti, ki vodi do križevega pota, vas čaka tudi urejena potka zdravilnih rastlin, ki je prav tako postavljena na pobudo tamkajšnjih lokalnih prebivalcev.

Ob omembi tradicije je zelo pomembno izpostaviti vlogo civilne družbe pri njenem ohranjanju – predvsem z izvedbo številnih tradicionalnih prireditev, katerih primarni cilj je prikaz tradicionalnih običajev. Tako lahko turistični obiskovalci uživajo v prikazu trgatvenih običajev, sejmih s konji, pustnem jahanju, žetvenih običajih itd.

Kulturno umetniška društva in druga društva na območju turistične destinacije Meridiana Slavonica verno prikazujejo vsako podrobnost nekdanjega vsakdanjega življenja in tako skušajo kulturo, pa tudi zgodovino Meridiane Slavonice približati prav vsem obiskovalcem. Lokalni prebivalci, navajeni trdega dela, se zavzeto trudijo tudi pri pripravi številnih različnih prireditev, v prvi vrsti so to številni športna dogajanja in tekmovanja, ne manjka pa niti širokega spektra zabave za prav vse generacije.

Ko obiščete destinacijo Meridiana Slavonica, nikakor ne smete zamuditi tematskega parka Arteco v Malinu – edinstvenega parka, sestavljenega iz skulptur, narejenih pretežno iz vinske trte. Člani društva vas bodo z veseljem popeljali na zanimiv ogled, na svojevrstno »naravno razstavo«, povedali vam bodo zanimivo zgodbo o samem delovanju društva in o vsem, kar počnejo. Če ste željni aktivnega športa, adrenalinskega športa, ki ga ženejo bencinski hlapi, je v Malinu na voljo tudi proga za motokros in štirikolesnike, ki privabi številne ljubitelje »motornega« športa.

Že omenjena cerkev sv. Martina, kot tudi t.i. stopalo sv. Martina, se nahajata v Lovčiću – slikoviti vasici na hribu, kjer živi le nekaj prebivalcev. Lovčić privablja obiskovalce, ki se želijo zliti z naravo, biti obkroženi z zelenjem in žvrgolenjem ptic. Je idealen kraj za organizacijo piknika, z otroki ali brez, saj sta v središču vasice otroška igrala in veliko igrišče za športne aktivnosti ter paviljoni za počitek.

Na drugi strani Meridiane Slavonice je Stara Kapela – naselje s podobnimi značilnostmi kot Lovčić, in za razliko od Lovčića, kjer lahko na določenih mestih dobite telefonski (mobilni) signal, ga v Stari Kapeli sploh ni. To sta dva kraja znotraj Meridiane Slavonica, kjer si lahko popolnoma napolniš baterije, pobegneš od današnjega natrpanega življenjskega sloga in se na polno naužiješ svežega zraka. V Stari Kapeli so trenutno štirje prenočitveni objekti, sprehajalna pot skozi gozd in kolesarska steza Eko etno vas Stara Kapela, pa tudi križev pot, ki se s hriba spušča proti središču vasi itd. Ta prekrasen kraj je do sedaj privabil številne televizijske hiše in postal sinonim za snemanje čudovitih prizorov v okviru različnih oddaj, videospotov in podobno.

Naravna lepota, ki krasi območje Meridiane Slavonice, je res osupljiva, saj se razprostira na območju, ki vključuje že omenjeno območje Jelas polja z ribniki, na njih se »lovijo« čudoviti razgledi z bližnjih hribčkov, bogatih z gozdom, divjadjo in seveda, okrašenih z neskončnimi vinogradi.

To območje je idealno za gojenje trte, kjer uspeva vrhunsko grozdje, vina pa že vrsto let nagrajuje stroka. Ta tradicija se odraža v določitvi smeri delovanja številnih prebivalcev, zato lahko na tem območju obiščete številne vinske kleti, med katerimi je najbolj znana v lasti podjetja Galić d.o.o. – vinski hotelski kompleks, ki teži k samozadostnemu, trajnostnemu gospodarjenju.

Na tem posestvu gojijo domače živali, domače sadje in zelenjavo, sekance iz obrezovanja vinogradov uporabljajo za ogrevanje hotela itd. Poleg namestitve in degustacije vin se v turističnem kompleksu ponujajo aktivnosti za otroke, organizirajo se t.i. team buildingi, v bližini pa teče kolesarska pot Štiri kapelice.

Aktivne počitnice lahko doživite tudi v sklopu paintball igrišča – na območju Meridiana Slavonica se nahajata v Batrini in v Slavonskem Kobašu. Idealna priložnost za organizacijo teambuildingov in podobnih dogodkov je prav tukaj. Po aktivnem, športnem dnevu vsakdo potrebuje dobro hrano, ki pa je območju Meridiana Slavonica nikoli ne manjka. Restavracije s tradicionalnimi in sodobnimi jedmi vas bodo navdušile. Na primer, v restavraciji Ribarska kuća lahko naročite specialitete lokalnih sladkovodnih rib – vzrejenih v ribnikih Jelas polja.

Če želite, da vam destinacija Meridiana Slovenica ostane v spominu v obliki avtohtonega spominka, vam bodo lokalni proizvajalci z veseljem ponudili nekaj svojih zanimivih eksponatov, npr. v trgovini s spominki Dudrak lahko kupite različne spominke iz zlatoveza, veščine, ki sega v daljno zgodovino. Obiščete lahko tudi eno od žganjarn in kupite slavonsko žganje, splošno znano in zelo cenjeno (alkoholno) pijačo.

Če pa ste ljubitelji lova ali ribolova – ste zagotovo na pravem mestu! Lovišče Radinje bo za vas z veseljem organiziralo lov na številno divjad, nato pa se lahko popolnoma sprostite v nedavno prenovljeni Lovski hiši. Za ribiče je na voljo več jezer, tam lahko mečete trnke, čakate, da se bo kaj dobrega ujelo na ribiško palico in uživate v blaženem miru, ki ga ponuja sladka jezerska voda.

Tako, pa smo se sprehodili po turistični destinaciji Meridiana Slavonica. Vse našteto tvori edinstveno, zanimivo, zeleno, prijazno turistično destinacijo. Meridiana Slavonica je slavonska, hrvaška oaza miru, tišine in dobrega vzdušja, ki vam bo za vedno ostala v lepem spominu. Spremenite trenutek v spomin, obiščite turistično desetinacijo Meridiana Slavonica.

Ne pozabite, hrvaška turistična skupnost je na svojih spletnih straneh zapisala: »Meridiana Slavonica, ki združuje čarobne lepote, burno zgodovino in zanimive običaje, ponuja samo najboljše iz Slavonije. Okusne pristne jedi, šarmantne vasi, ki dihajo v skladu z naravo, in kopica možnosti za aktivni dopust zagotavljajo edinstveno doživetje«. Vas že mika ogled teh krajev? Mene tudi. 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, se Turistični skupnosti Meridiana Slavonica zahvaljuje za fotografije in pomoč pri pripravi teksta.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem