Compare Listings

Naravni park Papuk

Papuk, prvi hrvaški geopark

Papuk so Hrvati z nazivom »naravni park« razglasili (in hkrati zaščitili) leta 1999. Zaradi svoje izjemne geološke dediščine in trajnostne razvojne strategije Papuk leta 2007, pod okriljem UNESCO, postane tudi del evropskega in svetovnega združenja geoparkov. Pojdimo torej na Papuk, otok izginulega Panonskega morja.

Papuk, prvi hrvaški geopark

Papuk, NP Papuk, ki je pravi šampion trajnostnega turizma, se reklamira kot »zeleni otok Panonskega morja«. Hrvati Papuk že redno in pridno obiskujejo. Zakaj NP Papuk ne bi na svojo listo potovalnih želja dodali tudi Slovenci? Na www.pag.si v nadaljnjem besedilu predstavljamo osnovnih 5 razlogov, zakaj se splača zapeljati do Papuka.

Glavna značilnost vzhodnega dela Hrvaške – Slavonije – so nižinske ravnice z velikimi obdelovalnimi površinami. S te ravnice, ki je bila nekoč dno Panonskega morja, se dviga Papuk – najlepša planina v Slavoniji.

Območje Naravnega parka Papuk, ki je turističnim izletnikom  zelo prijazno, zaznamuje čudovita gozdnata pokrajina, ki v sebi skriva številne geološke posebnosti, botanično zanimive predele, zgodovinske stavbe in arheološka najdišča.

Hrvaška turistična skupnost je Papuk opisala z naslednjimi izbranimi besedami: »Vrhovi Papuka so v času nekdanjega Panonskega morja štrleli nad njegovo ravnijo kot otoki, do danes pa so po celi gori ostala vidna pomembna pričevanja o geološki preteklosti teh koncev – njegove skale in fosili v njih  kot nikjer drugje na Hrvaškem pričajo o burnih geoloških spremembah v preteklosti Zemlje.

Pa vendarle, glavne naravne značilnosti Papuka niso ostre skale, temveč je to predvsem udomačena narava. Ne smemo pozabiti, da je Papuk ena izmed najbolj ohranjenih pokrajin na Hrvaškem, njegova pobočja in steze pa so mirna zavetja za vse, ki si želijo miru in počitek v neokrnjeni naravi.«

Več kot očitno je, da imamo vsekakor dovolj razlogov, da Papuk (v srednjem veku je imel ime Požeški Snježnik) predstavimo tudi na www.pag.si, seveda najbolj iz turističnega vidika. Toda pojdimo lepo od začetka, najprej bomo podali nekaj splošnih podatkov o Papuku, ga geografsko umestili v prostor, potem pa se bomo sprehodili po večjih turističnih znamenitostih Papuka.

Papuk je planina v Slavoniji, na severnem in severozahodnem robu Požeške doline. Najvišji vrh planine Papuk je istoimenski Papuk, 954 metrov nadmorske višine. Papuk je izvirsko območje številnih manjših vodotokov (Čađavica, Karašica, Pakra). Planina Papuk je skorajda popolnoma gozdnata (bukev, hrast, jelka, gaber). Sam Naravni park Papuk se razteza na 335 kvadratnih kilometrih.

Papuku bližnja nekoliko večja kraja sta Kutjevo in Požega. Če se peljemo po avtocesti ZG – BG, je od Papuka do Novske 60 kilometrov, nekoliko manj kilometrov je do Nove Gradiške (to je tudi najbolj pogost izstop na avtocesti, če peljete iz smeri Zagreba, za NP Papuk peljite v smeri Požega – Velika), okrog 80 km je do Slavonskega Broda. Od Zagreba do Papuka, 170 km, z avtom potrebujemo skorajda 2  uri in pol vožnje, enako kot do »glavnega slavonskega mesta«, Osijeka (130 km po lokalnih cestah).

Zakaj je Naravni park Papuk (hrvaško Prirodni park Papuk) zelo dobro obiskan skozi vse štiri letne čase? Poglejmo najbolj zanimive (turistične) točke parka Papuka.

1. Jankovac

V samem osrčju Papuka, na 475 metrih nadmorske višine, leži biser slavonskega gorovja – Jankovac. To je vsekana planinska dolina, polna svežine in romantike, ki je bila od nekdaj privlačna za vse ljubitelje narave in miru. Jankovac je bil zaradi izjemne naravne lepote leta 1955 razglašen za »zaščiten park gozd«. Jankovac je, znotraj NP Papuk, tudi najbolj obiskan. Jankovac je idealna kombinacija gostega drevja, bistrih izvirov in neustavljivih slapov.

V najlepšem delu Jankovca (prelep planinski dom z 80 ležišči, »eko hiša Jankovac« s spominki in veliko konferenčno sobo, dva jezerca – mogoče si je izposoditi tudi kanu, 35 metrov visok slap Skakavac, t.i. »steklarsko pokopališče«) je speljana prekrasna »grofova« učna in razgledna pot. Pot, ki baje omogoča obisk tudi invalidom z vozički, je imenovana po veljaku Josipu Jankoviću, leta 2006 pa je od HTZ za svojo izvirnost dobila nagrado »zeleni cvet«.

2. »Ružica grad« – ostanki gradu Ružica

»Ružica grad« je največja utrdba na severu Hrvaške, ostanki srednjeveškega gradu Ružica so razmetani na osmih tisočih kvadratnih metrov. Ružica grad stoji na strmi planinski steni, obdan s svežino gozda Papuka. Ružica grad je le ena od skupaj osmih srednjeveških obrambnih utrdb, postavljenih na gozdnih obronkih Papuka.

Za mnoge je Ružica grad tisto najboljše, kar nudi Papuk. Za druge, ki imajo radi legende in so jim všeč ljudske pripovedke, je to le pravljično zbirališče vilincev, ki so izdelovali čarobne napoje. Vsekakor pa vsaka omemba trdnjave Ružica vzbuja spoštovanje in občudovanje ostankov teh veličastnih zidov, ki še vedno kljubujejo zobu časa in hranijo skrivnosti srednjeveškega življenja na tleh Slavonije.

3. Hiša Panonskega morja

Hiša Panonskega morja (hrvaško – Kuća Panonskog mora) je še eden od turističnih adutov adutov Papuka. Hiša Panonskega morja je multimedijski izobraževalni center naravnega parka Papuk, v njem pa najbolj uživajo radovedni otroci. Hiša Panonskega morja je bila odprta leta 2019, je del obstoječega centra za obiskovalce v kraju Veliki, na površini 158 kvadratnih metrov pa najdemo: razstavne dvorane, notranjo in zunanjo učilnico, prodajalno spominkov.

Hiša Panonskega morja nam ponuja možnost, da zaplujemo skozi 18 milijonov let staro zgodovino Papuka in z najnovejšo tehnologijo ugotovimo, kakšno je bilo življenje na tem območju pred davnimi, davnimi leti v času Panonskega morja. Hiša Panonskega morja nam omogoča, da lažje razumemo, da je bil Papuk pred 16 milijoni let otok v Panonskem morju, v katerem so plavali (tudi) ogromni morski psi.

4. Rupnica

Rupnica je najpomembnejša geološka lokacija na Papuku, ki je bila že leta 1948 proglašena za prvi hrvaški geološki naravni spomenik. Rupnica je naravni fenomen, ki so ga ustvarili vulkani. Ob pogledu na Rupnico vidimo čudovit naravni mozaik skal, brez zadržkov lahko rečemo, da gre za skorajda edinstven pojav v svetovnem merilu.

Geološki pomen Rupnice je v edinstvenem morfološkem videzu vulkanskih kamnin, ki so z izbruhi oblikovale pravilne štirikotne, peterokotne, šesterokotne skale, stebre, ki »spominjajo na gigantske stopnice«. Prizori Rupnice, ki razkrivajo črevesje planine, vas bodo skorajda zagotovo pustili brez sape.

5. Adrenalinski park in kamp Duboka

Adrenalinski park Duboka se nahaja v istoimenskem ekološkem kampu Duboka v dolini potoka Dubočanka v kraju z imenom Veliki. Adrenalinski park, skrit med drevesi, se razprostira na zavidljivih 4.000 kvadratnih metrih površine, na voljo je kar 12 elementov oz. naprav za starejše in 9 elementov oz. naprav za otroke. Adrenalinski poligon dopolnjuje tudi »zip-line«.

V manjšem kampu so urejene parcele za avtodome in prikolice s priključki za elektriko in vodo, en del kampa je namenjen bivanju gostov v šotorih. Kakovost kampa Duboka dokazuje tudi uvrstitev na seznam najboljših majhnih kampov na Hrvaškem.

Kaj reči ob samem koncu prispevka o Papuku, edinstveni zeleni planinski oazi Slavonije? Poudarimo: Naravni park Papuk ponuja odlične možnosti za rekreacijo in je idealen kraj za aktivne počitnice (planinarjenje, kolesarjenje, tek, adrenalinski park, vožnja s kanujem, jadralno padalstvo, stene za plezanje itd).

Ne pozabimo: V vsakem kotičku bujne vegetacije NP Papuk leži dom številnih vrst ptic, metuljev in divjadi.

In nenazadnje: Bodite prepričani, da vas bo Papuk zmeraj znal presenetiti (npr. v 19. stoletju se je na Papuku razcvetelo steklarstvo, samo steklarna v Zvečevu je zaposlovala okrog 400 delavcev, večinoma Nemcev in Čehov).

Se bojite, da boste ob obisku Papuka lačni (priporočamo divjačino ali postrvi) in žejni (obiščite vinske kleti), da ne boste imeli kje prespati?

Brez skrbi, ponudba je dobra, odlična, poglejte samo te možnosti, ki so navedene na uradni strani NP Papuk: www.pp-papuk.hr/restorani-i-smjestaj. Dodajmo, da sta v poletnih vročih mesecih za osvežitev obiskovalcev Papuka na voljo manjše terme “Toplice” nedaleč od kraja Velika in umetno Orahovičko jezero.

Ps. Uredništvo www.pag.si se NP Papuk zahvaljuje za fotografije. Za lažjo predstavo o Papuku dodajamo tudi večjo fotogalerijo.

Sorodni članki

Riva Split

Riva Split je splitska mestna dnevna soba, najbolj priljubljen in pomemben javni prostor v Splitu. Riva Split je s svojo promenado neizogiben simbol mesta Split in velja za prvovrstno središče Splita. Riva Split je velikansko prizorišče splitskega mestnega življenja, kjer se na sami obali, na južni strani Dioklecijanove palače, ob samem robu »starega Splita«, skozi celotno leto odvijajo številne – predvsem - kulturne in zabavne prireditve. Seveda je Riva Split najbolj »živa« poleti, ko jo sredi turistične sezone napolnijo tisočeri obiskovalci iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis je podvodni muzej, ki ga najdemo v zalivu Jelinak v bližini Trogirja. Projekt muzeja pod vodno globino je plod zasebne, podjetniške pobude, zasnovalo ga je podjetje Blue Nautica. Na morsko dno, na globini od štirih do desetih metrov, so postavili kar 52 betonskih kipov z religiozno tematiko, s svojimi štirinajstimi postajami križevega pota je muzej postal podvodna atrakcija, kot takšna celo edinstvena na svetu. In to še ni vse, čez nekaj časa so z vsemi ustreznimi ekološkimi merami potopili še borbeno letalo SOKO Jastreb 21.

Nadaljujte z branjem

Katedrala sv. Lovre v Trogirju

Trogirska katedrala sv. Lovre je eden najpomembnejših »spomenikov Trogirja«, izredno pomembna hrvaška turistična znamenitost in UNESCO-va zaščitena svetovna dediščina. Katedrala sv. Lovre, ki ji pravijo tudi katedrala sv. Ivana Trogirskega, zavzema glavno mesto med turističnimi znamenitostmi, ki jih v Trogirju nikakor ne primanjkuje. Gradnja katedrale sv. Lovre je trajala dolga stoletja, kar se verjetno najbolje vidi po krasnem zvoniku. Pri gradnji trogirske katedrale je sodelovalo več domačih in tujih mojstrov. Najpomembnejša umetniška vrednost katedrale sv. Lovre je portal (vhod) mojstra Radovana, ki je prava mojstrovina romanskega obrtništva oziroma umetnosti, s svojo brez časovno lepoto pa očara tudi kapela sv. Ivana Trogirskega.

Nadaljujte z branjem