Compare Listings

»Gallerion je zbirka pomorskih usod«

Gallerion: čudovit kraj za ljubitelje zgodovine

Gallerion je zanimiva zbirka, tudi galerija (mini muzej), ki je posvečena predvsem zgodovini pomorstva in pomorskih (jadranskih) bitk. Pa to še ni vse, obiska v istrskem Novigradu se boste veselili tudi ljubitelji letalstva (in vojaških letal).

Gallerion: čudovit kraj za ljubitelje zgodovine

Galerijo Gallerion iz istrskega Novigrada, posvečeno zgodovini, nam bo podrobneje predstavila novinarka Barbara Ban. Poglejmo njen zanimiv tekst, ki je v originalu objavljen tudi na njeni spletni strani Hello Istria, ki je v celoti posvečena Istri.

Navdušuje me zgodovina. Nenehno. Še posebej lokalna. Rada vem, kdaj je nekje nastala stavba, soseska, spomenik, rada vem, kakšne človeške usode se skrivajo v ozadju. Želim vedeti in občutiti, kako so ljudje nekoč živeli v istem prostoru, kjer jaz danes vsak dan hodim, se sprehajam, delam.

Še posebej me navdušuje zgodovina Pulja in Istre v času Avstro-Ogrske in Habsburške monarhije. Zakaj? No, ker je Pula takrat zaradi svojega strateškega položaja dobesedno cvetela. Bilo je glavno vojno pristanišče takratne monarhije. Sem niso prišli samo vojaki, mornarji, častniki, pristaniški delavci, delavci na splošno, ker je bilo Pulj veliko gradbišče. Sem je prihajala buržoazija, intelektualci in celo sam vrh avstrijskega dvora.

Nisem pa edina, ki ga je očaral ta del istrske zgodovine. To veliko strast živi in deli tudi  Sergio Gobbo, priznani fotograf in oblikovalec, rojen v Izoli, ki že vrsto let, v  osrčju malega ribiškega Novigrada , vodi zanimivo zbirko z imenom Gallerion, ki je posvečena pomorski in vojaški zgodovini Jadrana.

Gre za zbirko, ki je v veliki meri povezana z nekdanjo avstroogrsko mornarico, ki jo je Sergio Gobbo v teh letih kupoval ali zbiral od znancev in prijateljev. Da bi spoznal to zgodovino, je prepotoval cel Jadran, zato je danes ta zbirka, torej zbirka avstroogrske mornarice, druga največja, takoj za pomorsko zbirko dunajskega vojaškega muzeja.

Sergio Gobbo pravi, da tretjino kolekcije Gallerion sestavljajo darila. Sodeluje tudi z istrsko policijo, zato ni slučaj, da se v njegovem novigradskem “muzeju” nahaja največja zbirka podvodnih min na Jadranu.

V Gallerionu boste našli marsikaj, Sergio Gobbo pa vam bo znal povedati zgodbo vsakega predmeta. V Gallerionu so mine, pa ostalo staro orožje, kirurški predmeti, igrače, makete avstro-ogrskih ladij, ki so bile stacionirane v Pulju.

Gallerion na ogled ponuja tudi osebne stvari vojakov (večinoma mornarjev), njihove dokumente in fotografije, pa tudi osebna pisma. V Gallerionu najdemo zgodbe številnih vojakov različnih narodnosti, vseh tistih, ki so vojsko služili v Istri.

Zbirka Gallerion je razdeljena v dveh nadstropjih. V pritličju so vsi predmeti, povezani z avstro-ogrsko mornarico (od bitke za Vis pa vse do konca prve Velike vojne). Prvo nadstropje Galleriona je  posvečena  sodobnejši vojaški in pomorski zgodovini.

Med ogledom zanimive zbirke opazim –  za vojaško zgodovino res nenavaden predmet – stari bas. Sergio Gobbo sredi muzeja Gallerion razloži: »To godalo, ta bas, sem dobil od zdaj že pokojnega glasbenika Otavija iz Grožnjana. Bil je znan po izdelovanju violin, basa in drugih (godalnih) instrumentov. Ker sva bila velika prijatelja, se je odločil, da mi ga podari, za tem basom pa se skriva zanimiva zgodba o Viribus Unitisu.

To je prva ladja pod hrvaško zastavo, ob samem koncu prve svetovne vojne je bila minirana v puljskem pristanišču, z njo pa so se potopili tudi kapitan in številni  mornarji, ki se jim ni uspelo rešiti. No, enemu izmed njih je, prav s pomočjo tega razstavnega basa, vendarle uspelo priplavati na obalo«.

Ob živopisanem pripovedovanju Sergia Gobba njegovi predmeti v Gallerionu (vsaj za trenutek) ponovno oživijo. Zato, ker se istrska pomorska zgodovina skriva v duši Sergia Gobba . Ustanovitelj tega srčnega muzeja dobesedno obožuje modele ladij, ki jih tukaj ne manjka.

»V Gallerionu imamo makete ladij, ki so sodelovale v znameniti bitki za Vis, pa tudi številne druge ladje, ki so bile za takratno vojaško mornarico izjemno pomembne. Ampak v Gallerionu nimamo na ogled samo vojaških ladij.

Tukaj npr. je model fregate Novara, s katero so Avstrijci prvič prepluli svet, tretjino posadke pa so sestavljali naši ljudje. To so zelo pomembne informacije za našo lokalno zgodbo in zgodovino. Jadrnica Novara je s seboj pripeljala veliko zanimivih predmetov, ki še danes krasijo številne pomorske muzeje nekdanje avstroogrske monarhije«, nam razloži Gobbo.

Novara je med letoma 1857 in 1859 na veliki znanstveni odpravi plula po vsem svetu in domov dostavila na tisoče vzorcev flore, favne in mineralov ter etnografskih vzorcev. Svoje raziskovalno potovanje je začela in končala prav v Pulju, kjer so jo tudi založili z vso potrebno opremo. Ob fregati Novaro stojijo različni modeli avstroogrskih jaht iz tistega časa, saj je turizem v Istri cvetel že takrat.

»Turizem, kot ga poznamo danes, se je začel z jahtami in termalnim zimskim turizmom«, poudari Gobbo med počasnim vzpenjanjem v prvo nadstropja muzeja Gallerion. Tukaj se stare zgodbe o mornarjih in njihovih ladjah končajo, začno pa se nekoliko novejše – o letalih. Zbirka Gallerion se namreč pridno polni s predmeti in maketami vojaških letal, ki so bila med drugo svetovno vojno sestreljena nad Istro. Sergio Gobbo in profesorica zgodovine Dolores Mihelić Malbašić na tem projektu izdatneje delata zadnje leto.

»S kolegico Dolores sva začela vedno bolj odkrivati ​​dogajanje na istrskem nebu med drugo svetovno vojno. V naši zbirki Gallerion imamo tako že številne dele letal, ki so jih sestrelili v Istri – od majhnih do velikih bombnikov. Nad celotno Istro je bilo v dveh letih sestreljenih okrog 100 letal.

Vse te letalske predmete danes najdemo po istrskih vaseh, ponavadi tam, kjer so ljudje ostanke teh sestreljenih vojaških letal ponovno uporabili (pa naj bo to v hlevih ali hišah). Na primer, pločevina je služila za polkna, pokrovi propelerjev za hranjenje živali. Gallerion je pripravljen na to, da prikaže tudi ta del istrske zgodovine.

Znano je, da so letala redno bombardirala Pulj, manj znano pa je, da je nad Istro skoraj vsak dan vojne letelo letalo, ki je bilo v vojaški akciji. Odkritje našega Galleriona pa je, da so bili naši ljudje piloti tudi v italijanskem letalstvu in da so potapljali britanske ladje. Nekateri od teh pilotov so kasneje postali del ameriških zračnih sil. Usode številnih teh ljudi, pilotov so prav zanimive«, zaključi Sergio Gobbo.

Z zgodbo o nekaterih vojaških letalih in njih pilotih smo počasi zaključili ogled zbirke Gallerion. Čudovit kraj za ljubitelje zgodovine je zbirka, galerija/muzej Gallerion.

Toda brez »šjora« Gobba, če je le mogoče, ne pohajkujte po Gallerionu. Brez njega Gallerion ni ista zgodba, ni pravo doživetje. Z njim si rezervirajte vsaj dve uri časa, potopili se boste v neke druge, pa ne prav stare, čase.

Za tekst in fotografije v samem tekstu se zahvaljujemo hrvaški novinarki Barbari Ban. Na njeni spletni strani Hello Istria lahko pogledate številne članke o prekrasni Istri.  Gallerion bomo dodatno reklamirali še z dodatnimi fotografijami, poslal nam jih je Sergio Gobbo.

Sorodni članki

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo - morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Nadaljujte z branjem