Compare Listings

Očarljivi, intimni Novigrad

Novigrad, pisano istrsko mestece

Novigrad je ribiško mestece na zahodni obali Istre, priljubljeno med popotniki, ki iščejo sproščujoč oddih ob morju. Primerno je za kratek rekreativno-kulinarični kratek ob koncu tedna, za vikend oddih po stresnem delovnem tednu ali za čisto pravi, dolg dopust.

Novigrad, pisano istrsko mestece

Novigrad, ki je ohranil svoj šarm majhnega ribiškega mesteca, pa tudi svoj srednjeveški izgled, ponuja namreč kopico odličnih možnosti za kulturna, rekreacijska, kulinarična in sproščujoča doživetja. Iz Ljubljane to istrsko mesto dosežemo v manj kot dveh urah. Novigrad je le 25 kilometrov oddaljen od meje s Slovenijo, kakšnih 15 kilometrov pa ga deli od naslednjih mestec: Poreča, Umaga in Buj. V Novigradu stalno živi nekaj manj kot 5.000 prebivalcev. K samemu mestu Novigrad prištevamo še naslednja bližnja naselja: Antenal, Bužinja, Dajla in Mareda (ki je znana po čudovitem kampu).

Wikipedija o najpomembnejših zgodovinskih vidikih Novigrada poroča točno takole: »Rimsko mesto, ki je stalo na širšem območju današnjega Novigrada, se omenja že v 6. stol. pod imenom Neopolis. Današnji Novigrad, ki se je v srednjem veku razvil na otočku pred obalo in se v 18. stol. spojil s kopnim, je bil od 1270 v beneški posesti na Jadranu. Leta 1687 so mesto razdejali Turki. Po uničenju so mesto obnovili, tako da je ohranil svojo srednjeveško urbano strukturo z ozkimi zavitimi uličicami«. Med svojo burno zgodovino je bil Novigrad mnogokrat napaden s kopnega ali pa iz morja, osvajali so ga različni »osvajalci« (Langobardi, Franki, Habsburžani in »različni« Italijani), verjetno pa mu je največ škode naredila kuga, ki je znala v nekaj krutih poskusih množičnega poboja skorajda izkoreniniti celo mesto Novigrad.

Mi pa se sedaj raje takoj prelevimo v radovednega turista in si preberimo nekaj odstavkov o turističnem aspektu istrskega Novigrada (poznamo namreč tudi drug hrvaški Novigrad, blizu Zadra, ste vedeli to?) …
Povejte … Se radi sprehajate po pisanih, ozkih uličicah obmorskih mestec, radi klepetate ob kavi v prijetnih lokalčkih in ko vam postane vroče, skočite v morje? Ljubite dolge sprehode ob obali in odkrivate neznane zalivčke ali pa raje kolesarite po poteh brez prometa? Obožujete šum in vonj stoletnih borovcev in nasade oljk, ki se bohotijo skoraj tik ob morju? Ali pa si radi privoščite okusno morsko ali istrsko kosilo in se razvajate v wellnessu?

Vse to in še veliko več je Novigrad, z vsemi svojimi skritimi zelenimi, kamnitimi in cvetočimi kotički, ki vas tako očarajo, da se vedno znova vračate, in to v vseh letnih časih. Je zagotovo eno najbolj očarljivih morskih mestec, ki jih imamo Slovenci skorajda na dosegu roke. Turistični delavci Novigrada za svojo mesto radi rečejo, da je pisan, veder in zaželen. Mnogi turistični novinarji pa so Novigrad opisali kot enega izmed najbolj romantičnih mest v Istri.

Intermezzo: Domačini so turizem začeli pospešeno razvijati šele v 70-ih letih prejšnjega stoletja. V preteklosti je mesto živelo predvsem od ribolova, v mnogo manjši meri pa tudi od kmetijstva, še posebej je potrebno omeniti vinogradništvo in pridelavo odličnega oljčnega olja. V Novigradu imajo še dandanes »ostanke tekstilne industrije«, delo v bližnjem kamnolomu pa je zamrlo. Vsekakor lahko v različnih hrvaških medijih zasledimo, da Novigrad omenjajo kot mesto, ki je v sami špici hrvaških mest, v katerih je »življenje najlepše«. Bomo verjeli? Zakaj pa ne?

In kaj bo prišleku, turistu najprej »padlo v oko, ko bo prispel v Novigrad«?
Majhno mestno pristanišče Mandrač, zvonik s kipom sv. Pelagija in raznobarvna pročelja; to je podoba Novigrada, ki jo boste takoj opazili. Če pa se potopite malo globlje v mesto in njegove skrivnosti, pa boste spoznali tudi prijazne gostitelje, izvrstno gastronomijo, urejene parke, ki se spreminjajo v prizorišča za poletne dogodke, mirno okolico, stkano iz sprehajalnih kolesarskih poti, ter očarljive terase pa tudi prekrasno naravno urejeno marino. Da ne bomo pozabili omeniti: Novigrad je bil zgrajen na majhnem otoku, ki je bil s kopnom povezan v 18. stoletju. Zanimivo kajne?

Kaj si je vredno ogledati, »okusiti« v Novigradu?
• muzej Lapidarium
• cerkev sv. Maksima in Pelagija, ki je glavni »motiv za razglednice mesta Novigrad«
• sprehod ob mestnem obzidju, stolpih … po sprehajališču Rivarella, ki teče tik ob obali.
• Gnam–Gnam Fest, dnevi švojev, vinske ceste in ceste oljčnega olja
• vodni park Istralandia (med 5 najboljšimi v Evropi)
• Punto Mare fun&beach zone – center poletne zabave
• večerni izlet z ladjico Sunset Panorama.

Top 4 točke kulturnega Novigrada (nenavadni muzeji in galerije):
• dinamični muzej Lapidarium z eno najpomembnejših zbirk kamnitih spomenikov na Hrvaškem, razstavami in koncerti. Kulturno dediščino Novigrada poiščite v muzeju Lapidarium, ki navdušuje obiskovalce s svojo izvirnostjo. V tem sodobnem prostoru, ki vas bo prijetno presenetil, če se muzejev tudi sicer izogibate, vam bodo vodiči predstavili dragoceno kamnito zbirko, Mavricijev ciborij iz 8. stoletja, in prišepnili majhne skrivnosti iz novigrajske zgodovine.
• muzej avstro-ogrske mornarice Gallerion z maketami ladij, slikami in zgodovinskim orožjem, ugotovili boste zakaj ga TripAdvisor tako visoko ocenjuje.
• galerija Rigo z deli domačih in tujih umetnikov (nekoč je gostila tudi razstavo del slavnega Andyja Warhola) v palači Rigo patricijske družine, ki je zaznamovala zgodovino Novigrada. Vsekakor stopite v galerijo Rigo, ki se ji ni mogel upreti niti slavni Noam Chomsky.
• galerija Agata z razstavljenimi umetniškimi deli, ki jih lahko tudi kupite.

Ste radi aktivni?
Ni problema. Saj veste, odpravite se na plažo. Naštejmo tudi nekaj top plaž v Novigradu: plaža hotela Aminess Maestral, plaža hotela Aminess Laguna, plaža kampa Aminess Park Mareda, plaža kampa Aminess Sirena, plaža Lungomare (Karpinjan), plaža Pineta, plaža Rivarela in mestna (»gradska«) plaža.

In na plažah lahko počnete marsikaj: plavate, se potapljate, igrate odbojka na mivki ali nogomet. Ste za partijo tenisa? Uživate lahko tudi v fitnesu na prostem ali če ste »malo bolj poduhovljeni«, v jogi. Hočete več akcije, adrenalina? Zajadrajte, saj ste v navtičnem raju! V roke vzemite kolo ali pa skočite v kajak?! Mogoče pa ste rojen tekač? Ali pa bi se le družno, z družino ali prijatelji, sprehodili do centra mesta in si privoščili požirek hladnega piva, kepico ali dve sladoleda, mogoče pa se boste le z neizmernim užitkom udeležili kakšnega »turistom namenjenega dogodka«?

Dogodki za »velike in male turiste«
Novigrad je prepoln dogodkov, kot so koncerti, otroške prireditve, gurmanski festivali ali športna tekmovanja. Med omembe vrednimi, top dogodki, se ponavadi znajdejo:

• Večer novigradske kapešante. Novigradska školjka, jakobova pokrovača ali „capesanta” je baje ena izmed najboljših na svetu. Mmmmm.
• Regata Transadriatica. Jadam jaz, jadraš ti, jadramo vsi.
• Gnam-Gnam Fest, posvečen lokalni gastronomiji (predvsem sardelam). Dober tek.
• Proslava sv. Pelagija ob pesmi, plesu, okusnih jedeh in vinih. Osrednja mestna veselica!
• Festival svetega Janeza Krstnika. V čast mestnega zavetnika.
• Astro party Lunasa. Magija, z opazovanjem nebesnih teles in ambientalno glasbo.
• Čarobni NoviGrad. To je dvodnevni program uličnih umetnikov, street arta.
• Parkfest, urbani glasbeni festival, ki proizvaja zvok in tišino.

• Večer uličnih čarovnikov. Čira – čara.
• Slovenska noč. Lahko rečemo samo: Hvala.
• Jazz corner. Džez.
• Foto ex tempore, jesenski mednarodni fotografski natečaj. Novigrad in istrski motivi v očeh najboljših fotografov.
• ARTerIJA – festival vizualnih umetnosti. Ne uho, oko vam bo hvaležno za sprehajanje po Novigradu.
• Folklorni večeri „Etno pod zvonikom“.
• Dnevi Švoj. To so dnevi morskega lista.
• Dnevi jadranskih lignjev. Decembrsko gastronomsko razvajanje.

Seveda pa je Novigrad tudi odlično izhodišče za mnoge izletniške točke v Istri, ki so vredne ogleda, poglejmo nekaj predlogov:

Jama Baredine (12 km)
Poreč z Evfrazijevo baziliko (10 km)
• Višnjan (18 km)
Vrsar (18,5 km)
• Dolina reke Mirne (19 km)
• Grožnjan (24 km)
Savudrija (30 km)
Rovinj (55 km)

Kakor ste verjetno ugotovili že sami, Novigrad je s svojo slikovitostjo, bližino, hotelsko, kulinarično in športno ponudbo mestece v Istri, ki ga je vredno obiskovati vse leto. Slovenci to zagotovo vemo, saj bomo zagotovo vsepovsod slišali slovensko govorico ne le turistov, temveč tudi mnogih naših rojakov, ki so si Novigrad izbrali za drugi dom in tam živijo več mesecev ali kar vse leto. Pa saj ni čudno … Blaga morska klima, čudovite sprehajalne in kolesarske poti, prelepa narava, urejene plaže in prijazni domačini in kulinarična ponudba Novigrada, celotne Istre, so dober razlog, da se tja vedno znova zelo radi vračamo.

Za fotografije se zahvaljujemo lokalni turistični skupnosti ter vas vabimo še k ogledu mini fotogalerije:

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem