Compare Listings

Ližnjan čuva (pra)stari Nezakcij

Ližnjan, idilična narava jugovzhoda Istre

Na skrajnem jugovzhodu Istre, v pokrajini bujne sredozemske vegetacije, tam ob razčlenjeni obali s številnimi skritimi plažami, ki radovedno gledajo na Kvarnerski zaliv, na otoka Cres in Lošinj, leži občina Ližnjan.

Ližnjan, idilična narava jugovzhoda Istre

Ližnjan, ta dokaj neodkrita istrska oaza brez hrupa in semaforjev, ki ima 28 kilomettrov dolgo obalo, ponuja priložnost za uživanje v številnih turističnih dejavnostih in velikem izboru zasebnih nastanitev. Kolesarjenje, potapljanje, jadranje na deski, kajakaštvo, kajtanje ali iskanje endemičnih rastlin, lahko dopolnimo z ogledi kulturne dediščine.

Občina Ližnjan-Lisignano poleg istoimenskega kraja vključuje tudi bližnja naselja Valtura, Muntić, Jadreški in Šišan, lokacije, ki jih ob obisku občine Ližnjan poleti ne smete zamuditi. Občina Ližnjan se razteza na nekaj manj kot 70 kvadratnih kilometrih, na njih pa leži tudi puljsko letališče. Preštevanje ljudi iz leta 2005 navaja, da je v celotni občini leta 2005 stalno živelo okrog 3.200 prebivalcev.

Za lažjo geografsko orientacijo objavljamo nekaj krajev in njihovo kilometrsko razdaljo do samega Ližnjana: zahodno so npr. Pulj (11 km), Kamenjak (17 km), Fažana (18 km), Vodnjan (21 km) in Bale (33 km), severneje so npr. Svetvinčenat (35 km), Žminj (47 km), na vzhodni obali Istre pa sta okrog 50 km oddaljena Labin in Rabac.

In kaj turističnega nam ponuja Ližnjan oziroma celotna ližnjanska občina? Kraj zares posebnega vzdušja, obkroženega z meditativnim zelenjem, je prav zagotovo Nezakcij (tudi Vizače), ki je bil nekoč prestolnica Histrov, prazgodovinskega ilirskega plemena, po katerem je bila Istra poimenovana. Danes je Nezakcij skorajda zagotovo najpomembnejše istrsko arheološko najdišče, kjer poleti poteka romantični kino pod zvezdami. Obljubljamo, da bomo daljši prispevek o Nezakciju pripravili kaj kmalu …  🙂

Privlačna turistična lokacija je Monte Madonna, Svetica ali “Varuh Kvarnerja”, visok hrib blizu Šišana s čudovitim razgledom na bližnje kvarnerske otoke.  Najlepše fotografije bodo po vsej verjetnosti posnete ob svetilniku Marlera, ki se nahaja na rtu, po katerem je dobil ime, z vinogradom v bližini pa tvori čudovito foto-točko.

Ljubiteljem adrenalina, visokih valov in plitkega peščenega dna priporočamo zaliv Kuje ob Ližnjanu, ki je idealen kraj za jadranje na deski in kajtanje, kajakaši pa bodo uživali na otočku Levan, kjer se skriva ena izmed najlepših istrskih plaž. Nekoliko drugačna dogodivščina se skriva v temnih fosilnih jamah in votlinah v Šandali – paleontološkem, arheološkem in kulturno-zgodovinskem najdišču v Valturi.

V starem mestnem jedru Ližnjana je turistom zanimiva župnijska cerkev sv. Martina, ki je zarisana na evropski kulturni poti, ruti svetega Martina. Cerkev krasijo dragoceni sakralni zakladi, predvsem lesen kip tega svetnika in čudovita vitražna okna. V bližini zaliva Kuje najdemo cerkev »Gospa od Kuj« iz 17. stoletja, z ostanki mozaikov nekdanje rimske »vile rustice«, ki so na ogled pod steklenimi tlemi.

Po ogledu čudovitih, osamljenih in zgodovinskih lokacij, zna občina Ližnjan osrečiti tudi vse ostale rekreativce in pustolovce, ki svoje proste dneve najraje namenijo športnim aktivnostim. Na območju občine Ližnjan se je mogoče ukvarjati tako z lovom kot ribolovom, na svoje pa bodo prišli tudi vsi ljubitelji pohodništva (trekinga), odbojke na mivki in paintballa.

Ob že prej omenjenih športih zelo privlači tudi raznolik podvodni svet, Ližnjan je prava vaba za potapljače. V modrih globočinah jadranskega morja nas čakajo podvodne stene, ki so bogate z rdečimi algami, raznobarvnimi spužvami, raki in koralami.

Največja podvodna atrakcija ližnjanskega podmorja je razbitina “Cesare Rossarol”, potopljena italijanska vojaška ladja, ki je leta 1918 naletela na podvodno mino, ki jo je dobesedno prepolovila na dvoje. Dolžine 85 metrov in širine 8 metrov danes leži na globini 50 metrov blizu rta Munat Veliki.

Na južni strani prehoda v zaliv Kuje se nahaja rt Uljeva, tam pa je tudi hidro arheološko najdišče »Ostanki treh brodolomov« (iz rimskih časov), ki je na seznamu zaščitenih kulturnih dobrin Republike Hrvaške. Potapljači se pogosto odpravijo tudi iskat sledi starodavne vile Giulia Frontona, ki naj bi obstajala nekje na tem mestu.

Tisti, ki se na kopnem počutijo mnogo varneje kot v globinah Jadrana, lahko vedno uživajo v neskončnih sprehodih in atraktivnem kolesarjenju (70 km kolesarskih stez tudi tik ob obali), lepe občutke nam bosta bogatila bujna vegetacija in krasna pokrajina, ki je polna nedotaknjenih gozdov in dišečih rastlin (tudi orhidej?!).

Narava nas kar poziva, vabi k odkrivanju endemičnih, redkih in zaščitenih cvetnih vrst tega območja. Predlog za sprehod v hladni senci pada na gozd – najlepši primeri mističnega zimzelenega hrastovega gozda se nahajajo na območju zaliva Paviri.

Na območju občine Ližnjan ne bodo prikrajšani niti ornitologi. Opazovalci ptic se bodo še posebej veselili, če bodo v poletnih mesecih naleteli na čebelarja (latinsko ime Merops apiaster), zelo redkega in pisanega ptiča iz družine legatov. Če bodo višje sile vendarle dopuščale (beri: »turisti končno premagajo epidemijo covida«) bomo v Ližnjanu lahko uživali tudi v raznoliki tradicionalni kulturni ponudbi, posebno omenjamo gostovanje klasičnih glasbenikov v okviru prireditve Lisianium Art Festival in filmske projekcije pod zvezdnatim nebom v Nezakciju.

Seveda dobrega dopusta ni brez odlične ali vsaj dobre hrane. Gastronomska ponudba v Ližnjanu in njegovi okolici, ki jo krasi ribiška in kmetijska tradicija, je na zavidljivi ravni. Brodet, fuži in sladki t.i. busoladini so le nekatere kulinarične posebnosti ližnjanske občine.

Istrske gostilne, razpršene po občini Ližnjan, na svojih jedilnih listih pišejo vrhunsko zgodbo gastronomske dediščine tega območja. Gastro sceno vse bolj bogatijo tudi »kmečki turizmi« (hrvaško: OPG), ki več ali manj vsi proizvajajo tudi oljčno olje vrhunske kvalitete.

Kaj reči ob koncu tega uvodnega članka o turističnem Ližnjanu? Občina Ližnjan, jugovzhod Istre, se ponaša s spokojnostjo in čarobno lepoto narave.

Tam boste uživali tudi vsi rekreativci, ki imate radi šport in adrenalin. Ne pozabite: v Ližnjanu vas čakajo privlačen (pod)vodni svet, dobri vetrovi in razgibana pokrajina, ki kar kličejo po nepozabni dopustniški pustolovščini.

Ps. Za fotografije se www.pag.si zahvaljuje Turistični skupnosti Ližnjan.

 

 

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem