Compare Listings

Pulj – Pula: mesto bogov

Pulj – polna arena slavnih

Prva stvar, ki vam pade na pamet, ko omenimo Pulj, je puljska Arena ali amfiteater v Pulju. Ta kulturni spomenik, ki spada na seznam Unescove kulturne dediščine, je ena izmed turističnih top destinacij v Pulju. Puljski amfiteater primerjajo s Kolosejem in velja za enega najbolj ohranjenih spomenikov iz rimskih časov.

Pulj – polna arena slavnih

Pulj je nastal v prvem stoletju našega štetja in v njem so se odvijali gladiatorski boji po vzoru znanega filma Gladiator. Danes v Pulju potekajo različni festivali. Najbolj znan in prestižen je filmski, ki je na sporedu od leta 1954. Doslej se je tukaj odvilo tudi zares veliko pomembnih glasbenih koncertov. Areno so obiskali Luciano Pavarotti, Andrea Bocelli, Jose Carreras, Eros Ramazzotti, Elton John, Sting in drugi.

V spodnjem delu, kjer so bili včasih nameščeni gladiatorji in divje živali, so pripravili rekonstrukcijo strojev za izdelavo olivnega olja in vina. Vidite lahko tudi amfore, v katerih so nekoč prevažali vino in olje. Tako lahko v puljski Areni doživite pravo kulturno-zgodovinsko avanturo.

Parkiranje v Pulju je urejeno, tako da se lahko skoraj do vseh destinacij pripeljete v neposredno bližino ter se do želene lokacije sprehodite.

Zlata vrata in Avgustov hram

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Na samem vhodu v center mesta Pulj lahko vidite slavolok družine Sergi, znan kot Zlata vrata, in Avgustov hram. Slavolok Segijcev je nastal v prvem stoletju pred našim štetjem v spomin na tri patricije: Lucija Sergija, Lucija Sergija Lepida in Gneja Sergija.

Slavolok je vrhunsko arhitekturno delo pozne helenistične dobe. Nima klasičnega nagrobnega pomena, saj so patriciji pokopani drugje. Vrata in obzidje so bili v začetku 19. stoletja porušeni, zato je danes ostal le slavolok, ki se nahaja na trgu Portarata. V bližini je gledališče, kjer se odvijajo različne kulturne manifestacije.

Naj omenimo še lapidarij, ki se je ohranil do današnjih dni. Avgustov hram je bil posvečen boginji Rima in rimskemu cesarju Avgustu, božanskemu sinu, očetu domovina. Tak je bil tudi napis v latinščini nad templjem. Nahaja se v samem centru mesta na osrednjem trgu Forumu.

Zgrajen je bil v 2. stoletju pred našim štetjem. V času bizantinske vladavine je prevzel cerkveno vlogo, zato se je uspel ohraniti vse do danes. A je bil žal med drugo svetovno vojno močno poškodovan med bombardiranjem. Leta 1947 je bil restavriran. Danes se v njem nahaja stalna razstava rimsko-antičnih skulptur iz kamenja in brona.

Muzeji

Vse to nas spominja na veličino nekdanje slave. Iz tega razloga je Pulj tudi muzeološko mesto. Med puljsko Areno in Zlatimi vrati se nahaja Arheološki muzej Istre. Za javnost je bil odprt že v letu 1930. V njem lahko najdemo zgodovinske najdbe vse od bizantinskega cesarstva dalje.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Za zgradbo se nahaja tudi manjše rimsko gledališče. Sam muzej ima nekaj stalnih zbirk, podvodna zbirka je v nastajanju, posebej pa je izpostavljena zbirka o puljski Areni, ki smo jo že omenjali.

Ena od najbolj obiskanih destinacij je prav tako hrib Kaštel nad Puljem. Tam je najti ostanke trdnjave, kjer si lahko ogledate stalno pomorsko zbirko orožja in ostankov velikega avstro-ogrskega pristanišča.

Gre seveda za Zgodovinski in pomorski muzej Istre. V njem najdete okoli 50 tisoč predmetov v stalni zbirki. Z vrha si lahko ogledate mesto, uživate v razgledu in si privoščite kakšno kulinarično specialiteto ali spijete zgolj skodelico odlične kave.

Ostali muzeji, ki jih bomo na tem mestu le omenili, so Muzej sodobne umetnosti, Memo muzej – muzej vsakdana in dobrih spominov, hiša istrskega olivnega olja, Mornarski muzej in drugi. Zraven najdemo mnogo galerij, ki so vredne ogleda. Skratka, Pulj je sodobno in zgodovinsko kulturno mesto.

Užitek na plažah

Seveda pa veliko turistov prihaja v Pulj zaradi kopanja, apartmajev in hotelov. Pulj nudi veliko možnosti za kopanje vzdolž južne obale proti vzhodu. Sam Pulj se nahaja na rtu Istre, kar nudi odlične možnosti za izbiro. Poletni turisti se lahko tako odločijo za bolj dostopne in enostavne plaže kot tudi za avanturistične in divje kotičke ob puljski obali.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Ena bolj avanturističnih plaž so Galebove stene, kjer se je moč naužiti skokov v vodo. Nahaja se v bližini mesta. Na drugi strani so Valovine, ki nudijo peščeno plažo in raj za družinske turiste. Nahajajo se med rtom Valovine in polotokom Stoje. Aktivne počitnice z rekreativnim športom od odbojke na mivki do namiznega tenisa in nogometnega igrišča nudijo Valkane. Tukaj je možno tudi kaj popiti ali se počutiti gurmana. Skratka, užitek na enem mestu.

Za mlade, ki bi se radi kopali dolgo v noč, je namenjena Gortanova uvala. Nahaja se ob sprehajališču Lungomare, kjer romantični zaljubljenci lahko gledajo v večerno morje. Hkrati je v bližini tudi plaža Mornar, kjer se mladi lahko nastanijo v mladinskem hostelu.

Nedaleč od mesta so »Zlatne stijene« (Zlate stene), ki so lahko namenjen tako družinskim kot avanturističnim obiskovalcem ter seveda turistom. Gre za večje turistično naselje, ki je podobno tudi Medulinu, kjer se nahaja še zabaviščni park in sprehajalna steza, kjer je moč kupiti suvenirje ali obiskati ulične gledališčnike. Mnogo popularnih koncertov se odvije ob samem zabaviščnem parku v Medulinu. V obeh primerih gre za moderni turizem, ki nudi tako sprostitev kot zabavo.

Sledita plaži na Verudeli, in sicer Ambrela in Havajska plaža. Slednja je znana po visokih valovih in je najbrž zato dobila takšno ime. Ob teh dveh plažah sta dva znana hotela Park in Brioni, kjer so turisti deležni vrhunske ponudbe in izrednega udobja.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Naravni park Kamenjak

Ob vseh teh lepotah ne moremo izpustiti naravnega parka Kamenjaka, ki se nahaja v bližini Premanture ob Pulju. Kamenjak je 1,5 kilometra širok in 9,5 kilometra dolg polotok. V sebi skriva prelepa mesta za kopanje in skrite kotičke. Velja za enega najlepših sredozemskih polotokov.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Njegova posebnost je 30 kilometrov dolga razčlenjena obala. Ob koncu je zanimiva podvodna jama Golimbere. Na južnem koncu rta se nahaja eksotičen Safari bar, ki je v okviru vse bolj popularnega robinzonskega turizma. Majhni zalivi so prav tako prijetno zatočišče za jadrnice in čolne.

Druga možnost na Kamenjaku so trim steze, obisk istrske farme, lahko se sprehodite po učni poti, kolesarite ali preprosto lenarite na eni od peščenih plaž. Če se vrnemo k bolj aktivnim izletnikom, velja omeniti podvodne potapljače, skakalce s sten ali kajakaše in windsurferje. Ta oblika preživljanja prostega časa je zmeraj bolj aktualna.

Zraven tega je v naravnem parku ogromno rastlinja. V njem raste pet endemičnih vrst orhidej (to pomeni, da so vezane na prav to določeno okolje), fige, grozdje, mandlji, olive. Skratka, skoraj se zdi, da gre za raj na Zemlji. Med enajstimi otočki velja omeniti otoček Fenoliga, kjer so odkrili odtise dinozavrov.

Med idealne kotičke na Kamenjaku sodijo avtokampi pod zimzelenimi drevesi. Če se boste odpravili na Kamenjak, boste pravo gotovo našli kaj po svoji meri.

Kratka zgodovina mesta

Prvi zapisi o Pulju segajo v leto 6.000 pred našim štetjem. Prvi prebivalci Pulja so bili Histri, pleme Ilirov, ki so naselili to ozemlje. Izvor imena kraja sega v obdobje legende o Jazonu in zlatem runu. Takrat naj bi se izkrcali mornarji, ki se niso mogli vrniti, potem ko niso uspeli ujeti Jazona. Imenovali so jih »polai«, kar pomeni begunci.

Skozi leta je Pulj menjaval svoje lastnike. Največji razcvet v rimskem obdobju je mesto doživelo v času vladavine rimskega imperatorja Oktaviana. Takrat so izdelali vodovod, postavili puljsko Areno ter postavili temelje za ladjedelnico in vojaško luko, ki je branila ljudi pred vpadi nepoklicanih.

Kljub temu so po padcu bizantinskega cesarstva mesto opustošili Ostrogoti. Vendar niso vladali dolgo. Mesto je ponovno postalo del ravenske administrativne enote bizantinskega cesarstva.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

V sedmem stoletju našega štetja so zasledili prve Hrvate, ki so se tukaj naselili. Nato je v sedmem stoletju Pulj postal del Beneške republike, in to vse do zasedbe Habsburžanov, ki so jim oblast za nekaj časa vzeli Napoleonovi vojaki v začetku 19. stoletja.

Po Ilirskih provincah je Pulj ponovno padel v roke Habsburžanov, ki so tukaj utrdili vojaško prevlado. Med prvo svetovno vojno je prišlo do spora med Italijani in Kraljevino SHS. Ta spor se je zavlekel še v drugo svetovno vojno, dokler ni leta 1954 z londonskim sporazumom Pulj dokončno pripadel Jugoslaviji in se od takrat razvijal ne samo v mornarsko luko, temveč v mondeno turistično lokacijo v samem centru in okolici.

Tudi po državljanski vojni, ko je Pulj postal del samostojne države Hrvaške, je mesto ohranilo svojo festivalsko in kulturno-turistično identiteto, ki je vse do danes ostala priljubljena izletniška destinacija mnogih turistov iz vseh držav.

Skriti kotički

Če želite pobegniti pred klasičnim turizmom ali se morda umakniti pred vročim soncem, lahko stopite v tunele pod mestom. Imenujejo se »Zero Strasse«. Zgradili so jih Avstrijci, da bi zaščitili svoje vojno pristanišče. V času druge svetovne vojne so jih koristili prebivalci mesta, da so se umaknili pred bombardiranjem.

Tuneli lahko sprejmejo do 60 tisoč ljudi, površin v njih je do 40 kilometrov, temperatura v njih pa je prijetnih 14 stopinj Celzija. Za obiske je na voljo le glavni tunel.

Tržnica

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Če se neradi skrivate pred ljudmi in ste raje v dobri družbi, se lahko odločite za obisk tržnice v samem centru mesta. Na stojnicah se lahko naužijete dobrega sadja in zelenjave. V bližini je tudi ribarnica, kjer so dnevno sveže ribe, ki si jih lahko pripravite na žaru. Če pa se vam več ne ljubi sprehajati, se preprosto usedete v eno od kavarn in lebdite za nekaj časa v brezračnem prostoru zgodovinskega okolja.

Zaključek s sprehodom po parku

Poleg vsega naštetega najdemo v Pulju še Istrsko narodno gledališče, kino, knjižnice, Aquarium. Kadar govorimo o Pulju, moramo vsekakor omeniti še znamenite parke, ki so prav vsak opremljeni s svojim stilom. Večina jih je nastala v času avstro-ogrske vladavine. Največji mestni park je Monte Zaro, ostali so še Huguesov park, Giardini, Park pod Areno, Park Franca Jožefa, Park mesta Gradca, Park Valerija, Titov park, Park Petra Krešimirja IV., Riva in drugi.

Ob vsem tem lahko občutimo užitek v slastnih restavracijah s specialitetami iz vsega sveta, v igralnicah, diskotekah in nočnem življenju. Čez dan torej zavijemo v naravo, ponoči pa kot rimski bogovi uživamo življenje ter si na našem popotovanju po Pulju in okolici naberemo novih moči za nadaljevanje našega delovnega vsakdana.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem