Compare Listings

Nedotaknjena narava, intimne lokacije?!

Kamenjak, rt Kamenjak

Na najbolj južnem koncu istrskega polotoka najdemo rt Kamenjak. Najjužnejši rt Istre so hrvaške oblasti leta 1996 razglasile za območje zaščitenega naravnega parka. In to popolnoma upravičeno, saj je rt Kamenjak območje izredno dragocenih in redkih rastlin. Rt Kamenjak je bil nekoč priljubljen predvsem med tistimi, ki so želeli zbežati »stran od civilizacije«. Je tudi danes tako? Poglejmo.

Kamenjak, rt Kamenjak

Rt Kamenjak leži pri Premanturi (tam najdemo tudi eco center »Hiša prirode Kamenjak«), v bližini nekoliko večjega mesta Pulja. Rt Kamenjak je polotok, dolg je 9.5 kilometra in širok 1.5 kilometra, celotna obala je dolga okrog 30 kilometrov. Rt Kamenjak krasijo številni zalivi, skrite plaže in 11 majhnih, nenaseljenih otočkov. Rt Kamenjak je večinoma prekrit z nizkim rastjem in makijo, delno z borovimi gozdovi ter polji. Na njem vlada prava mediteranska klima, zato ne preseneča, da na rtu najdemo tudi številno sadno drevje.

Porer

V arhipelagu, med samimi otočki, sta verjetno najbolj znana Fenoliga in Porer. Na Porerju je postavljen svetilnik. Porer je bil zgrajen v času Avstroogrske in sicer leta 1846, visok pa je 30 metrov. Zaradi njegove značilne lepote so ga med svoje znamenitosti uvrstili tudi v Minimundusu v bližini Celovca (avstrijsko – Klagenfurt). V bližini Porerja se nahaja otoček Fenoliga, nekateri ga imenujejo tudi Tanjur (spominja na obrnjen krožnik). Na Fenoligi najdemo kakšnih sto arheoloških odtisov, ki »kažejo« na dva različna dinozavra. Prvi dinozaver je bil velik tri metre in težak 13 ton in se je gibal štirinožno, drugi je bil bistveno manjši dvonožec, visok kakšen meter in pol in težak okrog 150 kilogramov. Oba naj bi na tem prostoru živela pred 90 -110 milijoni let.

Na 400 hektarjih rta Kamenjak, ki je pravi botanični rezervat, raste prek 600 različnih rastlinskih vrst (mnoge od teh so zdravilne in aromatične), nekatere med njimi so tudi v svetu zelo redke, wikipedija trdi, da še posebej izstopajo orhideje (te zavzemajo petino celotne površine rta), 13 vrst je strogo zaščitenih. Dve vrsti orhidej sta endemski vrsti in jih je torej možno videti le na področju Kamenjaka.

Je pa treba ob flori omeniti tudi favno: številni metulji (okrog 50 vrst), plazilci, dvoživke in ptice naredijo rt Kamenjak za »pravo čudo narave«. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na »podvodni del Kamenjaka«, kjer je treba opozoriti predvsem na (posebne) alge, školjke, ribe in sredozemske medvedke (dolgo je veljalo, da medvedka že desetletja ne živi več v Jadranu?!). Sredozemska medvedka, plemeniti leščur, datelj in drugi so strogo zaščitene vrste. Turistom bogato podvodno življenje s svojimi rednimi obiski popestrijo simpatični delfini, lokalni ribiči pa se najbolj veselijo rakovic po imenu «granci« (zaradi njih poznamo »fešte od raki«).

Ta vsa »nebeška krasota«, ki jo je na jugu Istre narisala narava, mi pa smo jo v uvodnih odstavkih predstavili bralcem našega turističnega portala, je – seveda – velik magnet za turiste. Mogoče dandanes celo prevelik, saj se upravitelj tega zaščitenega diamanta narave težko kosa s prevelikim navalom obiskovalcev. Tudi zato ne preseneča, da so leta 2018 cene kart za vstop na rt Kamenjak zelo poskočile. Pa bo to odvrnilo (preštevilne) turiste? Težko! Že pred letom 2018 je študija pokazala, da lahko rt v 24-ih urah sprejme le okrog 1.700 vozil, se pa zna po makedamskih cestah poditi tudi do 3.000 avtomobilov na dan.

Seveda pa se mora javna ustanova Kamenjak, ki skrbi za to zaščiteno področje, »boriti« tudi z vsemi ostalimi obiskovalci, ki na rt prispejo peš, na kolesu (to je odlična opcija!) ali pa na različnih plovilih. Ravnovesje med željami turistov in ohranitvijo te prekrasne narave je včasih zelo težko najti. Dodatno zadevo »komplicirajo« tudi lastniki parcel (zemljo so večinoma kupovali še pred »hrvaško vojno« in takrat, ko to območje še ni bilo »zaščiteno«, betonirali so temelje za kamp prikolice in kopali mini vodnjake, izsekavali drevesa, sedaj pa na rtu – čez noč – ne smejo več kampirati) in pa vojska, ki rt (delno) zasede takoj, ko je konec turistične sezone.

Če gneče nikakor ne marate, vsekakor priporočam, da si rt Kamenjak in njegove izobraževalno-poučne steze »ogledate« v manj obiskanih tednih in mesecih, torej v pred ali po sezoni). Če pa želite Kamenjak doživeti na polno (plavanje, potapljanje, sončenje), pa boste morali potrpeti ob vsej tej gneči. Obiskovalci ponavadi najhitreje zasedejo naslednje zalivčke in plaže: Polje, Pinizule, Plovanije, Njive, Kolumbarice, Drazice, Debeljak, Portic in Skoljic.

Ponavadi se v okolici bolj obljudenih plaž najdejo tudi mini zimzeleni barčki, najbolj pa je med njimi znan legendarni, robinzonski Safari Bar, ki ima s svojimi »separejčki« igrali in inštalacijami, odlično strateško pozicijo, pod barom so namreč najlepše skale, s katerih se skače v morje.

Skakanje s klifov je zelo priljubljeno na celotnem rtu Kamenjak, opozoriti pa je potrebno vse kopalce, da so okoli rta zelo močni morski tokovi, ki lahko še tako veščemu plavalcu povzročajo nemalo težav. Zalivčki Kamenjaka ponujajo številne avanture, ki jih prinašajo surfanje, ˝šnorklanje˝, supanje po morski gladini … Posebej moramo omeniti tudi potapljanja na dah, ko se potapljač potopi v zatemnjene votline klifov (in tam zajame dodatno dozo kisika). Tudi »pravi potapljači«, torej tisti s klasično dihalno opremo, obožujejo Kamenjak, saj so v neposredni bližina rta potopljene številne ladje, ki nudijo potapljačem mnogo športnega, podvodnega veselja.

Rt Kamenjak sta pred leti, brez zadržkov, hvalila turistični vodič Lonely Planet in slovita »vse-svetovna« revija National Geographic. Trdila sta, da se na rtu Kamenjak najdejo tudi najbolj skrite plaže ob celotnem Jadranskem morju. Mogoče dandanes ni več tako, vsekakor pa velja ta obmorski istrski biser obiskati vsaj enkrat v življenju. Zna se zgoditi, da se boste takoj zaljubili vanj, tako kot se je to zgodilo že tisočerim obiskovalcem pred vami.

Za fotografije “v tekstu” se zahvaljujemo Javni ustanovi Kamenjak, spodaj dodajamo še amaterske fotografije pisca tega besedila.

Sorodni članki

Cetina, turkizni diamant

Reka Cetina proti Jadranskemu morju, izliva se pri Omišu, vali neizmerne količine vode. Na Cetini je postavljeno »kar nekaj« elektrarn. Cetina pridno zaliva kraška polja. Cetina osrečuje tudi turiste; nudi nam številne prekrasne razglede, spomnimo se samo fotogeničnega izvira Cetine, ali pa nas vabi na številne adrenalina polne športne aktivnosti.

Nadaljujte z branjem

Dinara, streha Hrvaške

Dinara je slikovit, razgleden gorski masiv na meji Dalmacije (Hrvaška) in Bosne (BiH). Tam najdemo tudi najvišji vrh Hrvaške, Sinjal, ki ga nekateri kličejo tudi Dinara, ima pa 1831 metrov nadmorske višine. Dinara je pozimi 2021 postala dvanajsti hrvaški naravni park, kar le dokazuje, da je atraktivna tudi po turistični plati.

Nadaljujte z branjem

Trdnjava svetega Mihovila

Ena izmed štirih trdnjav, ki krasijo čudoviti Šibenik, je mogočna trdnjava svetega Mihovila. Trdnjava svetega Mihovila je danes kulturno in družbeno središče mesta z bogato zgodovino, ki sega v 11. stoletje našega štetja. Trdnjava svetega Mihovila je izredno priljubljena lokacija tudi za turiste.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.