Compare Listings

Trogir, Unescovo mesto

Trogir, dalmatinski zaklad

Trogir je dalmatinsko mestece, ki je le 25 kilometrov oddaljeno od Splita. Nahaja se v Trogirskem kanalu, in sicer na koncu Kaštelanskega zaliva. Z bližnjo okolico imam Trogir nekaj čez 12 tisoč prebivalcev. Jedro mesteca je zaradi svoje zgodovinske preteklosti, ki sega v antično dobo, ohranja pa tudi gotski in beneški slog, uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine.

Trogir, dalmatinski zaklad

Trogir leži v srcu Dalmacije, od Splita je oddaljen le kakšnih 25 kilometrov, od splitskega letališča pa le slabih 10 killometrov. Jedro mesta leži na majhnem otočku, in sicer med otokom Čiovo in kopnim. S kopnim ga povezujejo trije mostovi. Eden je namenjen pešcem in turistom, drugi je za cestni promet, tretji se nahaja na severni obali in povezuje središče Trogirja z delom otoka Čivo in z ladjedelnico.

Odkod ime TROGIR ali po dalmatinsko TRAGUR oziroma po grško TRAGURIUM? Grško poimenovanje izvira iz besed »tragos« in »oros«, kar pomeni kozlova čreda. Podobno velja za bližnji otok Čiovo, ki prav tako izvira iz grške besede »bua« oziroma »vuova«, kar prav tako pomeni čreda.

Kamerlengo, foto Denis Poroš in HTZ

Mnogo je kulturnih spomenikov, ki si jih je vredno ogledati. Eden takih je Kairosov relief, grški bog srečnega trenutka. Nastal je v 1. st. pr. n. št. Hranijo ga v benediktinskem samostanu zraven cerkve svetega Nikolaja. Velja za najstarejši pisani spomenik v tej okolici.

Omeniti moramo tudi zaščitnika mesta Trogir, to je sveti Ivan Trogirski. Njegov spomenik se nahaja na severnih grajskih vratih, kjer si lahko ogledamo tudi Muzej mesta Trogir. Nastanjen je v palači družine Gargnin iz leta 1840. To je bila vplivna družina, ki je prišla iz Benetk konec 16. stoletja. V muzeju si lahko ogledamo galerijo in portrete znanih umetnikov ter književnikov, kot tudi slavno knjižnico.

Če obiščemo mesto Trogir, si moramo vsekakor ogledati trdnjavo Kamerlengo. Nastala je konec 15. stoletja, a naziv je dobila po kamerlengu – to je bil blagajnik, ki je vodil posle v dogovoru s knezom. Najstarejši del je stolp, ki je nastal že konec 14. stoletja. S same trdnjave si lahko ogledamo celotno mesto, uživamo pa tudi v festivalih in prireditvah, ki jih čez leto organizirajo na tem znamenitem kraju.

Še ena znamenitost se nahaja v Trogirju in sicer katedrala svetega Lovrenca ali tudi svetega Ivana, zaščitnika mesta. Gradnja le-te se je pričela 1213. leta na temeljih prejšnje krščanske cerkve, ki so jo porušili saracenski pirati.

Arhitektura je več kot znamenita (glavnih atrakcij je več kot 10!), v njej si lahko ogledate tudi stalne zbirke. Gre za znameniti renesančni spomenik, kjer se nahajajo grobnice vseh pomembnih družin, ki so kdaj vladale v mestu.

Trogir, foto Denis Peroš in HTZ

Zdaj pa od spomenikov in kulture k bolj posvetnim užitkom in plažam, ki jih lahko uživamo pod dalmatinskim soncem. Prva med njimi je plaža Plantan. Nahaja se kilometer in pol od centra mesta. Gre za 500 metrov dolgo peščeno plažo. Okolica je prav tako lepa na pogled, saj je zaščiteni naravni park.

Naslednja v vrsti plaž je tako imenovana plaža »Cobacabana«, uradno sicer Okrug Plaža pri kraju Okrug Gornji. Nahaja se pet kilometrov od samega centra mesta. Svoj naziv je dobila prav po ponudbi barov, same riviere mesta Trogir in nočnega življenja, ki se tu odvija. Za vse aktivne turiste se tukaj nahaja tudi vodno-športni center Max. Gostje si lahko izberejo, na kašen način bodo preživeli dan na plaži. Na »Copacabani« lahko uživajo v urbanem turizmu.

Foto: Luka Esenko in HTZ

Za bolj samotarske turiste je primerna plaža Kava plaža ob manjšem kraju Slatine. Od centra mesta je oddaljena 12 km. Do same plaže lahko pridete po nekoliko bolj ozki cesti med idiličnimi hišicami. Prav zato morate s seboj vzeti nekaj pijače in kak prigrizek. Tako boste doživeli plažo v primarni obliki valov in skalovja …

Če zaključim z opisom plaž, je najprimernejša za družine Medena plaža. Nahaja se štiri kilometre iz centra mesta. Do nje se lahko pripeljete z avtobusom v smeri hotelskega naselja Medena Resort ali se preprosto sprehodite po sprehajališču ob morju »Lungomare«. Plaža je del hotelskega naselja, kot smo že omenili, in nudi ogromno sob ter apartmajev. Na sami plaži se lahko zgolj kopate in lenarite ali se odločite za tenis, košarko, odbojko na pesku, nogomet oziroma se peljete po vodnem toboganu. Skratka, plaža je obkrožena z borovim gozdičkom, nahaja se na južni strani mesta Trogir, v športnem centru Space Fun pa boste zagotovo našli kaj zase in za svoje najbližje.

Morda boste nekateri želeli raje potovati sami in si organizirati bivanje v kampih. Tudi to je v okolici Trogirja mogoče. V hladni senci, obdani z mnogim rastlinjem, lahko ob pogledu na prečudovito obalo uživate v kampu Vranjica Belvedere.

Naslednja takšna kampa sta Rožac in Seget. Oba sta dostopna, saj ste nedaleč od Splita, prometne povezave, kot tudi do vseh plaž, ki smo jih že opisali. V omenjenih kampih si lahko uredite tako, kot si želite, da se boste počutili kar najbolj domače.

Radovanov portal, foto; Denis Poroš in HTZ

Trogir je zgodovinsko mesto. V samem centru smo lahko deležni izredne kulinarične ponudbe, ob kateri se lahko spominjamo hedonistične preteklosti naših prednikov. Naj na kratko preletimo zgodovino Trogirja od antike do moderne dobe.

V tretjem stoletju pred našim štetjem so Trogir kot pomembno pristanišče ustanovili grški kolonisti. Kot večina hrvaškega primorja je po razpadu rimskega cesarstva Trogir prišel pod oblast Bizanca, nato pa Beneške republike. V začetku 12. stoletja so ga skoraj do tal porušili saracenski pirati. Mesto si je opomoglo. V začetku 19. stoletja  (1832) je podoben udarec doživelo ob izbruhu kolere, ampak mesto se ni vdalo.

Medtem sta se v bližini razvili dve mesti Solun in Šibenik, ki sta Trogirju prevzemali primat nad trgovino s soljo. Vse bolj se je razvijal Split. Kljub temu so ohranjali svojo trgovsko žilico. Leta 1650 so v Trogirju odkrili edini primerek Petronijevih Satir – Trimalhionijeve gostije. Vemo, kako cenjeno je to delo v svetovnem književnem merilu.

V času Napoleona je Trogir postal del Ilirskih provinc, a ne za dolgo, kasneje je padel pod habsburško monarhijo, bil med dvema svetovnima vojnama del Kraljevine Jugoslavije, nato okupiran pod fašisti. Seveda pa je po vojni postal del SFRJ do osamosvojitve neodvisne države Hrvaške leta 1991.

Kot zanimivost velja omeniti, da je bila v Trogirju ustanovljena ena od prvih lekarn v Evropi, in sicer 1291. leta. Nahajala se je v bližini katedrale in mestne hiše. Dokumenti, ki pričajo o tem, so shranjeni v trogirskem muzeju.

Trogir, foto Denis Peroš in HTZ

Domačini svetujejo, da Trogir obiščete in si ga ogledate v spremstvu vodiča zunaj sezone in največje gneče. Takrat boste lahko spoznali tudi njihov industrijo, ki temelji večinoma na pridelavi poljskih in sadnih pridelkov.

Kot sekundarna dejavnost je ladjedelništvo, ki ima dolgoletno tradicijo vse od druge svetovne vojne dalje. Danes se je moderniziralo, saj jim dogovori, sklenjeni z azijskimi in skandinavskimi državami, omogočajo delovna mesta za večino domačih gospodinjstev.

Seveda je terciarna dejavnost turizem, ki se je najbolj pričel razvijati v 30. letih 20. stoletja. Takrat so obiskovali mesto razni umetniki, predvsem slikarji, in tudi znane osebnosti. Z razvojem morskega turizma se je med drugim razvila tudi marina kot pristajališče za mnoge ladje. Tukaj lahko tako pomorščaki kot turisti pustijo zasidrane ladje čez vse leto.

Nasploh se lahko udeležite katerega od izletov z ladjo. Tja, kamor redko stopi človeško stopalo, vas bodo popeljali v skupinah, posamezno ali tudi v organiziranih službenih izletih. V bližini sta namreč Split in Šibenik, od koder imate nato pregled po bližnjih otokih in skritih uvalah.

Ne nazadnje se lahko ponovno odločite za sprehod po samem jedru mesta in se ustavite na njihovi tržnici, spoznate domači utrip, nato pa se v večernem hladu sprehodite ob morju. Trogir je primerna destinacija za vse vrste turistov, ki bi želeli za nekaj ali več dni odmisliti vsakdanje reči in službeni tempo.

Trg v Trogirju, foto Denis Peroš in HTZ

Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem