Compare Listings

Kamen na kamen ... Pučišća

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so drugi največji kraj na Braču. Pučišća slovijo širom po svetu po svoji odlični kamnoseški tradiciji in izjemnih kamnoseških umetnikih ter braškem kamnu. Iz bližnjih kamnolomov izvažajo kamen, s katerim so že zgradili številne svetovno znane zgradbe.

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so šarmantno, nekoliko večje naselje v osrednjem delu severne obale dalmatinskega otoka Brača, na sredi globoko zajedenega zaliva. Ob obeh straneh zaliva se najdejo številne, manjše ali večje, plaže, ki nudijo številne počitniške užitke. Zime so tukaj mile, poletja vroča, neokrnjena narava s čudovitimi kamnitimi hišami pa turistom nudi veliko možnosti za šport in rekreacijo ter prijetne izlete. Spoznajmo Pučišća, ki so neuradni kulturni center otoka Brača, nekoliko podrobneje.

Z vsakodnevnimi trajektnimi linijami so Pučišća povezana z Makarsko (trajekt v Sumartinu) in Splitom (trajekt v Supetru). Ceste na Braču so odlične, zato bo vsaka pot po otoku, pa naj jo opravite z avtom, motorjem ali kolesom, enostavna. Pučišćam najbližji (turistično zanimivi) kraji so Postira, Splitska in Supetar na severni obali Brača. Če se odpeljemo na jug bomo v slabe pol ure vožnje z avtom prispeli do Bola in njegove slavne plaže. Pučišćam najbližji kraji, ki niso ob morju, so v smeri zahoda Dol, Škrip, Nerežišća, v smeri zahoda pa prispemo do Selc (in njegove ogromne cerkve). Do Povlje (po zračni liniji oddaljena le okrog 8 kilometrov) ni ceste ob sami obali, zato z avtom do tja potrebujemo kar pol ure vožnje.

Občini Pučišća pripadajo tri naselja: Gornji Humac, Pražnica i Pučišća, v občini živi okrog 2.200 prebivalcev, od tega 1.700 v kraju Pučišća. Globok in ozek zaliv, kjer so Pučišća, je razdeljen na dva manjša dela: Pučiški dolac in Stipanska luka. V vzhodnem delu je pristanišče za nakladanje znanega “braškega kamna”, v zahodnem delu pa je samo naselje s pristanom.

V bližini Pučišć najdemo ostanke iz rimskega obdobja (omenjamo Jupiterov žrtvenik in rimski nagrobni spomenik), vendar zgodovinarji menijo, da se je samo naselje pričelo graditi šele po letu 1462. Baje ime Pučišća izvira iz latinske besede »puteus«, ki pomeni dobro in označuje izvire s slankasto vodo za napajanje živine. Imajo pa kraj Pučišća tudi svoje »ljubkovalno ime«, vzdevek in sicer »Luka kula« (enostaven prevod v slovenščino: pristanišče trdnjav, stolpov), ki so ga pridobila v svoji burni preteklosti.

In zakaj so se Pučišća imenovala tudi Luka kula? Stanovanjske hiše, vsaj tiste bogatejše, so bile v 15. stoletju grajene kot utrjeni, obrambni stolpi, »kašteli« pred gusarji (iz Omiša) in Turki. Teh »mini trdnjav« (kul, stolpov) je bilo na sami obali 13, do danes pa so slabše ali bolje ohranjeni naslednji »kašteli« (povzemamo po hrvaški wikipediji): Davidović ali Michieli, Akvila (nekdanja občinska stavba), Prodić ali Ciccarelli, Bokanić ali Lukinović, Pinesić ali Moro, družine Grego in »kula pri sami mestni gostilni«.

Turistična skupnost Pučišća med najlepše uvršča kaštele Ciprijan Žuvetić (iz leta 1467), renesančno palačo kastel Akvilin in »kaštel« družine Dešković. Med svojimi biseri kulturne dediščine pa ponosno opozarja tudi na: shranjeno Povaljsko listino (iz leta 1184, glej prispevek o braškem kraju Povlji), cerkev svetega Jeronima (iz leta 1566), cerkvico svetega Jurija na Bračuti (iz 14. stoletja), na mestno knjižnico in seveda svetovno znano klesarsko šolo (z zbirko del učencev te šole), ki že od leta 1906 ohranja neprekinjenost kamnoseške tradicije.

Braški kamen je že dolga stoletja tudi »temeljni kamen gospodarstva« in nosilec razvoja v kraju Pučišća. V bližini mesteca Pučišća se nahajajo kamnolomi Tesišće, Punta, Veselje, Kupinovo. Kot zanimivost navajamo, da je se kamnolom Veselje omenja že leta 1455, ko ga je vzel v najem znameniti evropski gradbenik, arhitekt in kipar Juraj Dalmatinac. Leta 1902 so se domače kamnoseške zadruge združile, nastalo je najbolj znano »pučiško« podjetje, Jadrankamen, ki je dajalo kruh številnim braškim družinam.

Prebivalci teh krajev so se, kakor smo že omenili, preživljali predvsem s pomočjo prekrasnega belega braškega kamna (baje bi naj bi vsaj del tega kamna uporabljen tudi pri gradnji najbolj znane svetovne hiše, Bele hiše v ameriškem Washingtonu). Seveda je bilo za preživetje pomembno tudi oljkarstvo in – v precej manjši meri – tudi vinogradništvo. Tudi ovčereja (ob vzreji koz) je pripomogla k boljšemu življenju posameznih družin. Dandanašnji pa so Pučišća, tako kot večinoma vsi kraji na otoku Braču, odvisni predvsem od turistov.

Turisti v Pučišća radi zahajajo, saj jih dobesedno začara naselje tipičnih belih hiš s kamnitimi strehami in tlakovanimi ulicami. Koloritu prekrasne sredozemske arhitekture se v teh »izredno uspešnih turističnih časih« pridružujejo tudi številni kulturni dogodki. Pučiško kulturno poletje, Braški poletni festival, koncerti Mednarodne poletne glasbene šole so samo košček številnih kulturnih dogodkov, ki dokazujejo, da Pučišća počasi postajajo tudi kulturno središče otoka Brača. Kulturno naravnanost Pučišć dokazujeta tudi dva zanimiva podatka iz zgodovine: prva zasebna šola na otoku je delovala že leta 1516, prva čitalnica na Braču pa je bila prav tako v Pučišću, od leta 1868.

Počasi končajmo. Pučišća so naselje, ki je zgrajeno na kamnu, od kamna, zaradi kamna. Tako da lahko zlahka in brez zadržkov malo prilagodimo ljudski rek in zapišemo takole: kamen na kamen … prekrasna turistična zgodba. Ter si ogledamo tudi miniaturne umetnine iz kamna, ki jih je v dolgih letih ustvaril Josip Radić. Med njegovimi pomanjšanimi replikami braških zvonikov in cerkva vsekakor izstopa v letu 2019 dokončana bazilika svetega Petra v Rimu (merilo 1:200). Očitno je, kamen in morje, to so Pučišća na otoku Braču.

Iščete apartmaje v kraju Pučišća? Priporočamo: apartmani-pucisca.com (njim gre tudi zahvala za foto material).

Sorodni članki

Njivice, živahen turističen kraj

Njivice so ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na otoku Krku. Njivice so bile nekoč, v preteklih stoletjih, le majhna in dokaj nepoznana ribiška vas, ki pa je danes postala zelo prepoznavna počitniška destinacija. Njivice svoje goste privabljajo predvsem z blago klimo, čistim morjem, lepimi plažami in bogato vegetacijo.

Nadaljujte z branjem

Omišalj, kraj neodkritih lepot

Omišalj je eden izmed najstarejših krajev na otoku Krku. Njegovo zgodovinsko, staro jedro je bilo zgrajeno na 82 metrov visoki steni, na severozahodni strani otoka Krka.

Nadaljujte z branjem

Baška, južna zvezda otoka Krka

Temeljni kamni turistične Baške so: Vela plaža, pa tudi še nekaj deset drugih prekrasnih baških plaž, znamenita Baška plošča v cerkvi svete Lucije v Jurandvoru in Baška pot glagolice, sprehajališče do Lune in nazaj ter številne druge športne aktivnosti v naravi, zabave polna glasbena Črna ovca, svetovno redki suhozidni mrgari za ovce, svetišče Matere Božje na Gorici, otok Prvić (največji nenaseljen otok na Jadranu), Suha Ričina ali Vela Rika - edini stalni vodotok na vseh jadranskih otokih, muzej, akvarij in domače gastronomske dobrote. Posledica: morje zadovoljnih turistov iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.