Compare Listings

Kamen na kamen ... Pučišća

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so drugi največji kraj na Braču. Pučišća slovijo širom po svetu po svoji odlični kamnoseški tradiciji in izjemnih kamnoseških umetnikih ter braškem kamnu. Iz bližnjih kamnolomov izvažajo kamen, s katerim so že zgradili številne svetovno znane zgradbe.

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so šarmantno, nekoliko večje naselje v osrednjem delu severne obale dalmatinskega otoka Brača, na sredi globoko zajedenega zaliva. Ob obeh straneh zaliva se najdejo številne, manjše ali večje, plaže, ki nudijo številne počitniške užitke. Zime so tukaj mile, poletja vroča, neokrnjena narava s čudovitimi kamnitimi hišami pa turistom nudi veliko možnosti za šport in rekreacijo ter prijetne izlete. Spoznajmo Pučišća, ki so neuradni kulturni center otoka Brača, nekoliko podrobneje.

Z vsakodnevnimi trajektnimi linijami so Pučišća povezana z Makarsko (trajekt v Sumartinu) in Splitom (trajekt v Supetru). Ceste na Braču so odlične, zato bo vsaka pot po otoku, pa naj jo opravite z avtom, motorjem ali kolesom, enostavna. Pučišćam najbližji (turistično zanimivi) kraji so Postira, Splitska in Supetar na severni obali Brača. Če se odpeljemo na jug bomo v slabe pol ure vožnje z avtom prispeli do Bola in njegove slavne plaže. Pučišćam najbližji kraji, ki niso ob morju, so v smeri zahoda Dol, Škrip, Nerežišća, v smeri zahoda pa prispemo do Selc (in njegove ogromne cerkve). Do Povlje (po zračni liniji oddaljena le okrog 8 kilometrov) ni ceste ob sami obali, zato z avtom do tja potrebujemo kar pol ure vožnje.

Občini Pučišća pripadajo tri naselja: Gornji Humac, Pražnica i Pučišća, v občini živi okrog 2.200 prebivalcev, od tega 1.700 v kraju Pučišća. Globok in ozek zaliv, kjer so Pučišća, je razdeljen na dva manjša dela: Pučiški dolac in Stipanska luka. V vzhodnem delu je pristanišče za nakladanje znanega “braškega kamna”, v zahodnem delu pa je samo naselje s pristanom.

V bližini Pučišć najdemo ostanke iz rimskega obdobja (omenjamo Jupiterov žrtvenik in rimski nagrobni spomenik), vendar zgodovinarji menijo, da se je samo naselje pričelo graditi šele po letu 1462. Baje ime Pučišća izvira iz latinske besede »puteus«, ki pomeni dobro in označuje izvire s slankasto vodo za napajanje živine. Imajo pa kraj Pučišća tudi svoje »ljubkovalno ime«, vzdevek in sicer »Luka kula« (enostaven prevod v slovenščino: pristanišče trdnjav, stolpov), ki so ga pridobila v svoji burni preteklosti.

In zakaj so se Pučišća imenovala tudi Luka kula? Stanovanjske hiše, vsaj tiste bogatejše, so bile v 15. stoletju grajene kot utrjeni, obrambni stolpi, »kašteli« pred gusarji (iz Omiša) in Turki. Teh »mini trdnjav« (kul, stolpov) je bilo na sami obali 13, do danes pa so slabše ali bolje ohranjeni naslednji »kašteli« (povzemamo po hrvaški wikipediji): Davidović ali Michieli, Akvila (nekdanja občinska stavba), Prodić ali Ciccarelli, Bokanić ali Lukinović, Pinesić ali Moro, družine Grego in »kula pri sami mestni gostilni«.

Turistična skupnost Pučišća med najlepše uvršča kaštele Ciprijan Žuvetić (iz leta 1467), renesančno palačo kastel Akvilin in »kaštel« družine Dešković. Med svojimi biseri kulturne dediščine pa ponosno opozarja tudi na: shranjeno Povaljsko listino (iz leta 1184, glej prispevek o braškem kraju Povlji), cerkev svetega Jeronima (iz leta 1566), cerkvico svetega Jurija na Bračuti (iz 14. stoletja), na mestno knjižnico in seveda svetovno znano klesarsko šolo (z zbirko del učencev te šole), ki že od leta 1906 ohranja neprekinjenost kamnoseške tradicije.

Braški kamen je že dolga stoletja tudi »temeljni kamen gospodarstva« in nosilec razvoja v kraju Pučišća. V bližini mesteca Pučišća se nahajajo kamnolomi Tesišće, Punta, Veselje, Kupinovo. Kot zanimivost navajamo, da je se kamnolom Veselje omenja že leta 1455, ko ga je vzel v najem znameniti evropski gradbenik, arhitekt in kipar Juraj Dalmatinac. Leta 1902 so se domače kamnoseške zadruge združile, nastalo je najbolj znano »pučiško« podjetje, Jadrankamen, ki je dajalo kruh številnim braškim družinam.

Prebivalci teh krajev so se, kakor smo že omenili, preživljali predvsem s pomočjo prekrasnega belega braškega kamna (baje bi naj bi vsaj del tega kamna uporabljen tudi pri gradnji najbolj znane svetovne hiše, Bele hiše v ameriškem Washingtonu). Seveda je bilo za preživetje pomembno tudi oljkarstvo in – v precej manjši meri – tudi vinogradništvo. Tudi ovčereja (ob vzreji koz) je pripomogla k boljšemu življenju posameznih družin. Dandanašnji pa so Pučišća, tako kot večinoma vsi kraji na otoku Braču, odvisni predvsem od turistov.

Turisti v Pučišća radi zahajajo, saj jih dobesedno začara naselje tipičnih belih hiš s kamnitimi strehami in tlakovanimi ulicami. Koloritu prekrasne sredozemske arhitekture se v teh »izredno uspešnih turističnih časih« pridružujejo tudi številni kulturni dogodki. Pučiško kulturno poletje, Braški poletni festival, koncerti Mednarodne poletne glasbene šole so samo košček številnih kulturnih dogodkov, ki dokazujejo, da Pučišća počasi postajajo tudi kulturno središče otoka Brača. Kulturno naravnanost Pučišć dokazujeta tudi dva zanimiva podatka iz zgodovine: prva zasebna šola na otoku je delovala že leta 1516, prva čitalnica na Braču pa je bila prav tako v Pučišću, od leta 1868.

Počasi končajmo. Pučišća so naselje, ki je zgrajeno na kamnu, od kamna, zaradi kamna. Tako da lahko zlahka in brez zadržkov malo prilagodimo ljudski rek in zapišemo takole: kamen na kamen … prekrasna turistična zgodba. Ter si ogledamo tudi miniaturne umetnine iz kamna, ki jih je v dolgih letih ustvaril Josip Radić. Med njegovimi pomanjšanimi replikami braških zvonikov in cerkva vsekakor izstopa v letu 2019 dokončana bazilika svetega Petra v Rimu (merilo 1:200). Očitno je, kamen in morje, to so Pučišća na otoku Braču.

Iščete apartmaje v kraju Pučišća? Priporočamo: apartmani-pucisca.com (njim gre tudi zahvala za foto material).

Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem