Compare Listings

Brtonigla, vinski kraj

Brtonigla; spoj morja in zaledja

Brtonigla, celotna občina, nima zelo prepoznavnega »turističnega magneta«. Je pa Brtonigla s svojo okolico harmonična mešanica morja, vinogradov, oljčnih nasadov, polj, rek, gozdov s slikovitimi in s ponosom urejenimi naselji.

Brtonigla; spoj morja in zaledja

Istrska občina Brtonigla je turistična destinacija odlično ohranjene narave in turistično urejenega obalnega in zalednega prostora.

Brtonigla leži na severozahodnem koncu hrvaške Istre, ob prometnici Buje (5 km) – Novigrad (10 km). Blizu so tudi nekateri drugi kraji ob jadranski obali: Umag (12 km), Savudrija (20 km) in Poreč (27 km). Vzhodno od Brtonigle, še dalje v notranjost Istre, turiste vabita dobro znana Grožnjan (14 km) in Motovun (24 km).

Do slovenske meje je le 13, do Ljubljane pa 130 kilometrov (ura in pol vožnje z avtom).

Brtonigla (italijansko Verteneglio) je istrsko naselje na Hrvaškem, tudi sedež istoimenske občine, ki upravno spada pod Istrsko županijo. Občino sestavlja 5 naselij: Brtonigla, Fiorini, Karigador, Nova Vas in Radini.

Občina je dokaj majhna, razprostira se na 33 kvadratnih kilometrih, južno od naselja Brtonigla teče reka Mirna, v celotni občini živi le okrog 1700 ljudi, sama Brtonigla pa ima okrog 800 prebivalcev.

Gospodarsko osnovo občine Brtonigla tvori kmetijstvo, in sicer najbolj vinogradništvo, pa tudi oljkarstvo, zelenjadarstvo in živinoreja (prašiči, govedo, ovce, koze). Zmeraj bolj pa se razvija tudi turizem (večinoma izletniški, vinski, gastronomski in kulturni – kulturne in zabavne prireditve, kiparska galerija).

V Istri lahko najdemo štiri vrste tal, ki se imenujejo po barvah, ki jih krasijo: črna, bela, rdeča in siva. Poleg tega pa se tla razlikujejo tudi po številnih drugih lastnostih, zaradi katerih so primerna za pridelavo poljščin, zlasti pa rast trte. Zanimivo je, da na samem področju Brtonigle najdemo prav vse štiri vrste tal, kar omogoča številne možnosti eksperimentiranja predvsem vinarjem, v nekoliko manjši meri tudi pridelovalcem oljčnega olja.

Vino, vinogradništvo je na področju Brtonigle zelo pomembno. Nekje na spletu sem zasledil, da tukaj pridelajo največ litrov vina glede na število prebivalcev?!

Na spletni strani svetovno znanega in s številnimi priznanji ovenčanega vinarja Cattunarja, ki ima vinograde zasajene kar na ogromnih 56 hektarjih, sem prebral, da je »pridelava vina v zahodni Istri in na območju Brtonigle tako zakoreninjena v zgodovini in v ljudskem duhu, da se je zavlekla tudi v številne lokalne legende«.

Ob družini Cattunar so v Brtonigli znane tudi naslednji vinarske družine, hiše oz. kleti: Cecco, Novacco, Ravalico, Reale, Veralda in Capo. Vinarji v Brtonigli proizvajajo različne sorte istrskih vin, poudarek pa je – seveda – predvsem na malvaziji.

Vina lahko večinoma pokusite (in kupite) kar pri vinarjih samih, v številnih okoliških gostilnah, trgovinah in pa tudi na spletu. Dodajamo informacijo, da se tudi projekt vinskega muzeja v Brtonigli počasi približuje h koncu, obljubljamo, da vas obvestimo takoj, ko ga bodo odprli.

Občina Brtonigla sega vse do morja, del občine leži vzdolž jadranske obale v dolžini približno treh kilometrov. Med centrom Brtonigle na celini in Karigadorja ob morju je slabih osem kilometrov cest.

Naselje Karigador, ki je večinoma sestavljeno iz počitniških in apartmajskih hiš, leži ob obali zaliva Dajla. Nekoliko severneje od Karigadorje je mesto pod soncem našel ogromen kamp Park Umag.

Kamp Park Umag je del blagovne znamke Istra Camping by Plava Laguna, sprejme tudi do 7.000 ljudi. Kamp Park Umag krasijo urejene, travnate parcele, nekatere z naravno senco in seveda z vsemi priključki, ki jih potrebujejo kampisti.

Park Umag je družinski kamp s 4 zvezdicami, »orientiran zeleno in ekološko«, tukaj najdemo tudi številne mobilne hišice in glamping šotore, mnogotera otroška in športna igrišča, posebne pozornosti pa je vreden tudi velik bazenski kompleks.

In če že omenjamo bazene, potem ne smemo pozabiti tudi Aquapark Istralandia, ki leži južno od kraja Brtonigla, oddaljenost je le okrog 6 kilometrov, o njem pa smo na www.pag.si že objavili članek in sicer z naslovom: Istralandia, najbolj zabavna voda v Istri.

Dobro je vedeti, da Istralandia, ki je redno uvrščena celo med najboljše evropske in svetovne vodne parke, s svojimi 80.000 kvadratnimi metri površine, od tega je kar 6.000 kvadratnih metrov vodnih površin, zagotovo omogoča brezskrbno celodnevno zabavo za vse starosti in vse okuse.

Še bližje Brtonigle, le dobra dva kilometra od centra naselja, na Stanciji Druškovič, najdemo še eno turistično zanimivost – jamo Mramornico. Jama Mramornica je ena največjih jam v Istri, je pravi majhen »sladkorček« istrskega podzemlja.

Lokalno prebivalstvo je jamo Mramornico poznalo že od davnih časov, v pisni obliki pa se prvič omenja leta 1770, ko je jamo obiskal in opisal znani italijanski potopisec Alberto Fortis. Jama je dolga 93 in široka 51 metrov, v njej je zmeraj okrog 14 stopinj Celzija, za obisk jame Mramornice pa se morate najaviti (ogled samo z vodičem), glej spletno stran kmečkega turizma: www.agroturizamsterle.hr.

Wikipedija zapiše, da je Brtonigla nastala na mestu rimskega naselja Ortus Niger (tudi Ortoneglo oz. Črni vrt zaradi barve zemlje). V starih zapisih pa se Brtonigla pod sedanjim imenom prvič omenja leta 1102.

V samem centru Brtonigle se zdi najbolj zanimiva predvsem cerkev svetega Zenona (tega zgodnjekrščanskega duhovnika iz italijanske Verone to istrsko mestece slavi kot svojega zaščitnika). Župnijsko cerkev svetega Zenona so leta 1480 prezidali, iz tistega časa se je ohranil tudi markanten, 36 metrov visok zvonik.

Med kratkim sprehodom po naselju Brtonigla turistom v oko rado padeta tudi umetniška galerija Aleksandra Rukavine in tudi starodavno družinsko posestvo San Rocco, ki je danes ekskluzivni turistični kompleks, ki je bil že večkrat razglašen za najboljši »hrvaški družinski heritage hotel«.

Najbolj pestro je v Brtonigli med gurmanskimi prireditvami kot so Festival čokolade in vina, Festival istrske malvazije, Dnevi gob.

Zelo veselo je tudi ob prazniku sv. Roka in večinoma razprodani prireditvi v vseh barvah vin Istria Wine and Walk, za katero lokalni turistični delavci pravijo, da vedno znova predstavlja bistvo življenja, po načelu „kruh je za želodec, vino za dušo“. 🙂

Brtonigla ponuja številne elegantne možnosti, če bi radi razvajali tudi svoje telo.

Obiščete lahko naravni park Škarline z bujnim zelenim kanjonom in potočkom Škarline, se peš odpravite po urejenih planinskih stezicah, ki nosijo imena «Sveti Rok» in «Škrlinski kanjon» ali pa se preprosto zapeljite s kolesom po čarobni istrski pokrajini.

Kaj reči ob koncu tega prispevka? Vsekakor bo držalo, da Brtonigla ni turistična destinacija »na prvo žogo«, Brtonigla se ne ponaša z izrazito mogočnim in prepoznavnim turističnim »privlakom«, njena turistična zadržanost in skrivnostnost sta dokaj izrazita, toda nikakor moteča.

Na spletni strani www.istra.hr so zapisali približno takole: »Brtonigla živi daleč od vrveža sodobne civilizacije. To je tudi kraj izvrstnih vin in oljčnih olj: vrsta družinskih kleti in degustacijskih prostorov  vabi popotnike, da odkrijejo pristno, avtentično lepoto lokalnega življenja«.

To lahko povemo tudi tako: Brtonigla je idealen kraj za ustvarjalne duše, romantike in tiste, ki iščejo učinkovito protistresno terapijo.

Brtoniglo, klasično istrsko stoječe naselje, torej na vrhu hribčka, med vinogradi in »konobami«, se zagotovo splača spoznavati počasi, z odprtim srcem in takrat se vam bo Brtonigla potihoma in brez pompa zavlekla pod kožo. Brtonigli in njenim nekoliko sramežljivim čarom se boste le stežka uprli. Nam ne verjamete? Potem pa le pot pod noge, smer Brtonigla. 🙂

Ps. Za fotografije se www.pag.si, slovenski portal o hrvaškem turizmu, zahvaljuje turistični skupnosti Brtonigla, glej www.coloursofistria.com, Plavi laguni d.d. in družini, vinarstvu Cattunar.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem