Compare Listings

Medulin Riviera – »modri planet«

Medulin in Medulin Riviera

Na 80 kilometrih razčlenjene obale, v zalivih in zalivčkih skrajnega juga Istre, se ob Medulinu nahaja še nekaj slikovitih krajev. Skupaj s temi bližnjimi vasicami, naselji se Medulin promovira pod enotno turistično znamko – Medulin Riviera. Zelo poveden je slogan Medulin Riviere, ki je »modri planet«. Tako kot naš planet Zemlja tudi več kot tri četrtine površine Medulin Riviere pokriva prvovrstno morje.

Medulin in Medulin Riviera

Medulin Riviera – »modri planet«: Od koder koli, na ozki obalni gladini prekrasnega Jadrana, se vidi velika modrina, prava čarovnija pa nastane, ko se vanjo začnemo potapljati, pa naj si želimo le zaplavati na njeni gladini ali pa se želimo spustiti v njene globine. Bogastvo flore in favne dodatno poveča užitek bivanja na območju Medulin Riviere. Divja neokrnjena narava na eni strani ter udobni hoteli, kampi in apartmaji z bogato ponudbo na drugi strani zagotavljajo idealne pogoje za počitniški oddih.

Krovni istrski turistični portal je o Medulin Rivieri zapisal: »Vrh ali punta Istre, kot jo običajno imenujemo, pripada enemu najbolj turističnih mest polotoka in eni izmed dvajsetih najbolj znanih turističnih destinacij na Jadranu – Medulinu. Čeprav ima bogato kulturno preteklost, s prepoznavno cerkvijo z dvema stolpoma, ki se dviga nad mestom, se danes to mesto razvija in živi izključno po receptu turistov, kar dokazuje tudi namestitveni potencial skoraj 5.000 ležišč«.

Medulin Riviera je turistična destinacija, ki se vsako leto znajde (skorajda) na samem vrhu rekordnih statističnih kazalcev. Turisti Medulin Riviero dobesedno okupirajo, nočitve »letijo v nebo«, zelo cenjena in obiskana pa je Medulin Riviera tudi s strani Slovencev. Poglejmo si Medulin, Medulin Riviero nekoliko podrobneje.

Medulin je obmorsko istrsko naselje na Hrvaškem in sedež istoimenske občine, ki upravno spada pod Istrsko županijo. V sestavi občine Medulin so še naselja Banjole, Pješčana Uvala, Pomer, Premantura, Valbonaša, Vinkuran in Vintijan.

Posebna opomba; tudi Rt Kamenjak načeloma spada v okvirje Medulin Riviere, ampak smo ga v tem članku načrtno izpustili, saj smo naravnemu parku Rt Kamenjak namenili posebno pozornost v članku z naslovom Kamenjak, rt Kamenjak. Bodo pa, seveda, tudi tukaj objavljene nekatere fotografije, ki so bile narejene na sami lokaciji rta Kamenjaka.

Geografska umeščenost Medulin Riviere? To je zelo enostavno, Medulin Riviera leži južno od Pulja, ki se ponaša z znamenito rimsko Areno, in severneje od zaščitenega naravnega parka rta Kamenjak. Povejmo še, da je med Medulinom in Ližnjanom le dva kilometra avtomobilske ceste. Medulin se je umestil na obali Portića, ki je del prostranega Medulinskoga zaliva, pred njega pa so se npr. »samozavestno parkirali« otočki Fenera, Ceja, Budulas, Trumbuja, Šekovac, globlje v zalivu pa sta se na ogled postavila mini otočka Premanturski Školjić in Pomerski Školjić.

Turistična skupnost Medulin o medulinskem arhipelagu zapiše: »Sestavlja ga ducat otočkov, razporejenih po celotni površini Medulinskega zaliva. Otočki so nenaseljeni in predstavljajo izjemno priložnost za dnevno počitnikovanje tistim, ki želijo izkusiti čar in moč neokrnjene narave. Za celodnevno bivanje še posebej priporočamo otoke: Ceja, Levan in Bodulaš, ki imajo organizirano gostinsko ponudbo. Do vseh otokov lahko pridete z lastnim ali najetim čolnom ter tudi s taksi čolnom«. Omenimo še otoček Porer na katerega se je umestil istoimenski, izredno markanten in fotogeničen, svetilnik.

Še preden se lotimo opisa posameznih krajev in turističnih poudarkov Medulin Riviere, se bomo v le nekaj odstavkih sprehodili skozi zgodovino teh krajev.

Na pomoč nam je priskočila zanesljiva hrvaška enciklopedija: »Najstarejši podatki o organizirani poselitvi na območju Medulina segajo v mlajšo kameno dobo, v antiki pa je tam verjetno stala vas Mutila. Toponim Medulin se prvič omenja v leta 1150, od štirinajstega stoletja je bil Medulin del puljske komune. Ugodna lega ob morju, dobro zavarovano pristanišče in rodovitno zaledje so prispevali h gospodarskemu razvoju Medulina, kar se je kazalo v želji, da se osamosvojili od Pulja, da bi dobili svojega glavarja (podesta) in občinski svet.

Od srede petnajstega stoletja je začel Medulin postopoma propadati, največji krivec so vojne in pogoste epidemije kuge. Tako kot celotna beneška Istra je tudi Medulin v osemnajstem stoletju stagniral, je pa preobrazba Pulja v glavno vojno pristanišče habsburške monarhije sredi devetnajstega stoletja močno vplivala tudi na sam gospodarski razvoj Medulina«.

Dodajmo, da začetki turizma v Medulinu segajo v leto 1898, prvi turistični zagon Medulin doživi po letu 1970, danes pa se v Medulinu, v katerem je prijavljeno okrog 3.000 ljudi (v celotni občini okrog 7.000), prav vse vrti okrog turizma. Lahko bi rekli, da je turizem na celotnem območju Medulin Riviere osnovno in edino resno gonilo gospodarskega razvoja oziroma bi lahko rekli celo (gospodarskega) obstoja. Medulin Riviera v toplejših mesecih hipoma postane turistični raj, na žalost pa pozimi skorajda dobesedno zamre.

Toda premaknimo se vsebinsko naprej, sprehodimo se po samih krajih in turističnih znamenitostih Medulin Riviere.

MEDULIN je bil nekoč ribiška vasica, danes je sodobno istrsko turistično središče. Medulin ponuja dinamične in razgibane počitnice. Kakor smo že poudarili, vse je usmerjeno v turizem. Medulinska edinstvena peščena plaža Bijeca, dolga en kilometer, privablja družine z majhnimi otroki. Ljubitelji narave imajo najraje kampe, kjer se lahko sprostijo v senci stoletnih borovcev. Zabave do zgodnjih jutranjih ur je na pretek tudi za mlajše generacije. Turistične znamenitosti Medulina lahko preštejemo na prste ene roke, pojdimo lepo po vrsti.

Stari mlin na veter, ki ga domačini imenujejo Malin, stoji tik ob morju, na koncu promenade v Medulinu. Mlin Malin je bil postavljen pred približno 150 leti, sedaj gospodovalno bdi nad pristaniščem, hkrati pa je tudi simbol Medulina. Danes ima Malin novo, prenovljeno podobo in ponovno melje žito – s pomočjo elektromotorjev, kadar ni dovolj vetra. TZ Medulin še razloži, da je današnji Malin zvesta kopija izvirnika – mlin na veter z mlinskim kamnom, lesenimi mlinskimi elementi, vrtljivim pokrovom in osmimi jadri. Še to, pred pred mlinom na veter se vsako leto, sred turistične sezone, odvija Malin Fest – edinstvena kombinacija tradicionalne in zabavne prireditve.

Naslednja medulinska turistična znamenitost je arheološko najdišče Vižula z ostanki rimskih vil. TZ Medulin zapiše: »V srcu Medulina in tik izven glavnega turističnega območja se nahaja manjši polotok Vižula, miren kraj z večtisočletno zgodovino. To je prostor multimedijskega (izposodite si lahko VR očala) Arheološkega parka Vižula.

Vižula je izjemno pomembno arheološko najdišče. Arheološke najdbe na tem 26 hektarjev velikem območju segajo od neolitika do pozne antike in zgodnjega srednjega veka. Najpomembnejša najdba v Vižuli so ostanki antične vile, ki s svojimi mogočnimi dimenzijami, monumentalno arhitekturo, bogatim okrasjem, čudovitimi mozaiki in najfinejšim marmorjem sodi med najatraktivnejše, prostorne in luksuzne pomorske rezidenčne vile iz obdobja rimskega cesarstvo na vzhodni jadranski obali«.

Med manjši turistični znamenitosti samega Medulina lahko še prištejemo tudi manjši ribnik z racami in župnijsko cerkev svete Agneze (zgrajena je bila leta 1894), dodatno pa jo krasita dva (!) prepoznavna zvonika iz leta 1912 (v višino merita 33 metrov). Dodajmo še, da je okolica same cerkve izredno lepo urejena.

PREMANTURA je naselje na severnem delu istoimenskega polotoka. Današnja Premantura se je razvila na mestu starega ilirsko – rimskega naselja. Center Premanture se nahaja stran od morja, na rahli vzpetini. Kraj je je razpršen, s tradicionalnimi hišami okoli trga s cerkvijo.

Na spletni strani www.premantura.com lahko preberemo: »Premantura je zrasla na rahlo dvignjenem delu rta Kamenjaka, katerega dolžina 30 kilometrov je obrobljena s sončnimi kamnitimi ploščami, plažami in zalivi z otočki primernimi za kopanje. Zaradi lege rta in vetrov, ki so najmočnejši spomladi in jeseni, je Premantura zelo zanimiva ljubiteljem jadranja na deski«. Ali povedano nekoliko drugače: V zadnjih desetletjih se je zaradi izjemne lege, borovih gozdičkov in prijetne klime na ozkem polotoku Premantura razvila v privlačno turistično središče.

BANJOLE so bile v preteklosti ribiška vas, celo z majhno tovarno ribjih konzerv in gojiščem ostrig. V bližini naselja se nahajajo ruševine srednjeveške cerkvice sv. Mikule, zgrajene v drugi polovici sedmega stoletja. Lokalna turistična poudari: »Banjole so danes ena od bolj priljubljenih turističnih destinacij v južni Istri. Domačini so že od nekdaj usmerjeni k morju in ribolovu.

Zato še danes najdemo tukaj najboljše restavracije z morsko hrano. Znano je, da najboljše ribe pripravljajo ribiči sami, če pa želite pripraviti jedi iz morskih sadežev, se ob zori odpravite v majhno pristanišče, počakajte, da se ribiči vrnejo z morja, in kupite sveže ulovljene ribe. Če ste našli prenočišče pri ribiču, se mu morda lahko pridružite pri takšnem nepozabnem doživetju na morju«. Adrigate.com je to strnil v naslednje besede: »Banjole so idealno za ljubitelje morja, jadranja in ribolova.«

POMER je nekoč slovel predvsem po svojih gojiščih školjk, danes pa je znan predvsem po svoji marini, ki leži v dobro zaščitenem delu Medulinskega zaliva. Marina ponuja 250 privezov in 50 mest za čolne na kopnem ter vso potrebno opremo. Poleti so v Pomerju organizirani folklorni festivali in koncerti komorne glasbe v cerkvah. V skladu z ribiško tradicijo je tu več znanih restavracij z morskimi sadeži. To majhno ribiško mestece je ohranja svoj mir in tišino. Dodajamo še nasvet www.enavtika.si: »V kolikor v marini Pomer ni prostora za privez, lahko sidrate tudi v zalivu vzhodno od marine. Na dnu je večinoma mulj, sidro pa drži dobro«.

PJEŠČANA UVALA kot samostojno naselje uradno obstaja od leta 2001, ko se je izdvojilo od mesta Pulj. Še zmeraj pa se zdi, da je Pješčana Uvala, čeprav je danes košček Medulin Riviere, del predmestja Pulja. Cerkev sv. Nikole, ki je zgrajena v moderni obliki ladje v kombinaciji bele in modre barve, s svojega položaja na vrhu hriba popolnoma obvladuje naselje Pješčana Uvala. Pobočje nad zalivom se rahlo spušča proti jugozahodu in je ves dan izpostavljeno soncu.

V neposredni bližini Pješčane Uvale, v smeri zaliva Veruda, je zgrajena ena najbolje opremljenih marin na Hrvaškem. Ponuja 650 privezov na 18 pomolih in 250 mest za čolne na kopnem.

Apartmanija.hr pa meni takole: »Pješčana Uvala ni samo lep polkrožni zaliv, temveč tudi ime naselja, ki ga obdaja in se nahaja na jugu Pulja, ob vznožju gozdnega parka Soline. Peščena zalivska plaža gleda na znamenite puljske Zlate skale, obrobljena pa je s suhozidom in gostim borovim gozdom, polnim prijetne sence«.

VINKURAN leži nad zalivom Soline (ki je tu in tam imenovan tudi Vinkuranski zaliv), je okoli 500 metrov oddaljen od morja in zato nekoliko odmaknjen od turistične gneče. Vinkuran, ki se je prav tako leta 2001 upravno odcepil od Pulja, je že od nekdaj znan po odličnem kamnu.

V starih časih so kamnite bloke jemali iz kamnoloma pri Vinkuranu – Cave Romane za gradnjo puljske Arene. Danes v poletnih mesecih v kamnolomu poteka likovna kolonija kiparjev. Vinkuran je vsekakor idealen za ljubitelje narave, ki uživajo v miru in tišini. Bližnje plaže v zalivu Soline pa vendarle vsem dopustnikom zagotavljajo odličen dopust.

VINTIJAN je zadnje izmed naselij, ki sestavljajo turistično ogrlico imenovano Medulin Riviera. Vintijan, ki se nahaja na hribu nad Pješčano Uvalo, je idealen kraj za sproščujoče počitnice. Območje Vintijana je bogato z bujnim rastlinjem in je priljubljeno mesto za sprostitev in rekreacijo obiskovalcev, ki imajo radi neokrnjeno naravno okolje in želijo pobegniti mestnemu vrvežu. Dokaz za vse to so številne počitniške hiše in visokokakovostni apartmaji, ki se tu nahajajo. TZ Medulin Riviera meni, da je Vintijan, ki je leta 2001 prav tako pobegnil izpod okrilja Pulja, »pravi mali dragulj, ki čaka, da ga raziščete«.

Tako, dokaj hitro smo se sprehodili skozi naselja Medulin Riviere. Nekoč, obljubimo, bomo o teh krajih naredili nekoliko bolj izčrpne zapise. Enako velja za plaže Medulin Riviere, njim bomo pa že prav kmalu namenili posebni novinarski prispevek, pričakujete ga lahko na spletni povezavi www.pag.si/plaze-jadrana.

Čeprav se po mnenju številnih Slovencev na medulinski rivieri nahaja nekaj najlepših plaž na Jadranu, bomo konec tega, že kar nekoliko (pre)dolgega, članka namenili nekaterim turističnim storitvam, ki pa vendarle nekoliko odstopajo iz splošnega povprečja hrvaškega jadranskega turizma. Poglejmo v naključnem vrstnem redu, med stavki in odstavki nas bo – seveda, nekoliko reklamno, pa vendar že zaradi informativnosti, v mejah sprejemljivega – vodila turistična skupnost Medulin Riviera.

1. Kolesarjenje. Medulin Riviera je pravi izziv za kolesarje. Dovolj je, da se usedete na kolo in začnete goniti pedala, pokrajina okoli vas se bo spreminjala kot na filmskem traku: mimo vas bodo letela krotka naselja, gozdovi, vrhovi hribov z dih jemajočim razgledom, ozke poti, ki se vijejo med obalo Kamenjaka in gosto makijo, ki napolnjuje zrak z aromatičnimi vonjavami sredozemskih zelišč.

2. Potapljanje. Na svetu je veliko krajev, kjer se lahko potapljate v morske globine in vsaj za kratek čas pozabite na realnost. Malo pa je krajev, kjer se naravne lepote in zgodovinska dediščina tako odlično dopolnjujejo. Poleg izjemno bogate flore in favne velika modrina Medulin Riviere čuva veliko število potopljenih ladij. Te ladijske razbitine so prava poslastica za ljubitelje potapljanja.

3. Coasteering. Plezanje po skalah, skakanje v vodo, hoja in tek ob morju, plavanje, orientacija v naravi, vse to je t.i. »coasteering«. Pustolovski izlet vključuje: varnostne napotke, opremo, podmorsko avanturo, fotografiranje skokov in adrenalinsko zabavo. Trajanje nepozabne dogodivščine traja vsaj tri ure, s seboj morate imeti naslednjo obvezno opremo: kopalke, športne copate, ki jih lahko uporabljate tudi v vodi in brisačo.

4. Kajakaštvo. Vožnja s kajaki med otokih medulinskega arhipelaga in ob znameniti obali, pokrajini rta Kamenjak dobesedno očara. Izleti so poldnevni ali celodnevni. Vožnja s kajakom pa med drugim vključuje še: uvodna varnostna navodila, seznanitev z opremo, demonstracijsko veslanje, ogled podvodne jame, ogled dinozavrovih stopinj, po želji skakanje s skal v morje in fotografiranje za spomin z nepozabnega športnega izleta. Mimogrede, za celodnevne izletnike je organizirano tudi kosilo.

5. Izlet z ladjico. Poldnevna ekskurzija se začne s panoramskim razgledom medulinskega arhipelaga. Po eni uri vožnje boste prispeli do najjužnejše točke Istre in naravnega parka, rta Kamenjak, kjer se nahajajo visoke pečine in podvodne jame. Jamo (Golumbera) si je mogoče ogledati s kopanjem v spremstvu ladijskega osebja. Po odmoru se vožnja nadaljuje v smeri nekdanjega avstro-ogrskega svetilnika Porer, zgrajenega leta 1846. Ekskurzija se zaključi z dvournim počitkom (sončenje, kopanje) na enem od otokov medulinskega arhipelaga.

6. Panoramski leti s športnimi letali. Medulin in okolico si lahko ogledate na panoramskih letih, obiščete pa lahko tudi Dubrovnik, Benetke, Split itd. Če pa potrebujete hiter prevoz, Delić-air ponuja tudi air taxi storitve, če pa imate svoje zasebno letalo, ga lahko parkirate na športnem letališču Medulin.

Blaga sredozemska klima in bogata športna infrastruktura sta Medulin naredila za priljubljeno destinacijo za športne priprave številnih vrhunskih športnikov. A z izjemno turistično ponudbo, katere hrbtenica je barvita športna in rekreacijska ponudba, Medulin Riviera ne privablja le profesionalnih športnikov, temveč je idealna destinacija za vse tiste, ki želijo svoj dopust preživeti športno, aktivno.

Na voljo so vam številna urejena nogometna igrišča, teniška igrišča in atletske steze ter poligoni za različne atletske discipline. Riviera Medulin ponuja možnost uživanja v celotnem, zelo širokem spektru vodnih športov (potapljanje, jadranje in jadranje na deski, parasailing, smučanje na vodi, vožnja s skuterji itd.).

Na medulinski rivieri boste odkrili eno najatraktivnejših gorsko kolesarskih stez v Istri, za ljubitelje jahanja sta urejena dva konjska hleva, sprostite pa se lahko tudi na igrišču za golf. Tudi ljubiteljem adrenalina ne bo dolgčas, npr. skok s padalom v tandemu je najboljši način za doživetje prostega pada. Si želite miksa zabave in adrenalina? Zlijte se z naravo in obiščite adrenalinski park Medulin in pričakujte višinski poligon, zip-line, paintball, lokostrelstvo, vožnjo z buggy-ji.

Nismo še končali. Svoje počitnice v Istri, na Medulin Rivieri, lahko dopolnite z obiskom podvodnega sveta Medulinskega zaliva. V vožnji s pol podmornico boste spoznali bogat podvodni živalski in rastlinski svet čudovitega medulinskega akvatorija. Družine z manjšimi otroci bodo še posebej uživale ob obisku t.i. »istrske farme«. Na tej turistični kmetiji lahko tudi okušate tradicionalne istrske specialitete v njihovi izvirni obliki.

Sicer Turistična skupnost Medulin Riviera, ki ima dokaj prijazen odnos tudi do naših kosmatincev, štirinožnih prijateljev, svari: »Če pridete v Istro in ne poskusite njenih gastronomskih posebnosti in žlahtnih sort vin, bi lahko rekli, da ste naredili zelo velik napako.

Med morskimi specialitetami morate obvezno poskusiti solato z rakci, ostrige, rižoto z morskimi sadeži ali črno rižoto, rezance z jastogom, škampe »na buzaro« in sardelice na žaru. Za glavno jed pride v poštev katera koli kakovostna riba, priporočamo pa še naslednje jedi: istrska maneštra, domače testenine z omako, pršut, ombolo, njoke ali fuže«.

In ko smo se najedli, popili pivo ali polizali sladoled, lahko pred nočnim počitkom obiščemo še kakšno izmed številnih prireditev Medulin Riviere.

Med najbolj prepoznavnimi so: Road Race Medulin, Hook & Cook Festival, rockabilly Festival Tear it up!, Rock&Stars@CaveRomane Festival, »Ribarske klapske večeri« (prepevanje zborov, klap), Gates of Agartha.

Vam je še zmeraj dolgčas? Ne moremo verjeti! No, v tem primeru, se usedite v avto in se odpeljite na raziskovanje Istre. Hrvaška »terra magica« ponuja »milijon turističnih čudes«, najbližji sta npr. tisti v mestu Pulju; rimska Arena in čudovit akvarij, ki ga lahko obiščete tudi v dežju. Čeprav bi o turistični Medulin Rivieri lahko prelili »še mnogo več črnila«, bomo tukaj, itak smo že zelo dogi v tem tekstu, naredili piko. In kakšno črko vendarle še prihranili za naslednjič, za naslednji prispevek. 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu, se turistični skupnosti Medulin Riviera zahvaljuje za fotografije in pomoč pri pripravi teksta.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem