Compare Listings

Šampion med turističnimi mesti

Poreč, mesto presežnikov

Poreč je večkratni prvak turizma. Pa saj ni čudno, naštejmo najbolj očitno. Poreč je čudovit, lep, prekrasen. Poln je prijaznih ljudi. In zgodovine ter »zelo starih stavb« (ki dihajo, živijo še danes!). Poreč ima tudi »naj-naj cerkev«, Evfrazijano, odlično ohranjeno zgodnjekrščansko katedralo. In v Poreču se »dogaja«. Nonstop. Poreč je istrsko mesto, kjer besede dolgčas ne poznajo.

Poreč, mesto presežnikov

Ne veste, zakaj bi obiskali Poreč? Na kratko povzemam iz uvoda … Zaradi ekstremno bogate kulturno-zgodovinske dediščine, plaže so čudovite in bogate z raznimi vodo-igrivimi vsebinami. Šport, kulturo ali zabavo, kulinarične užitke za vse starosti najdeš na vsakem kvadratnem metru Poreča. In v prav vseh letnih časih, seveda pa se največ dogaja prav poleti, ko število turistov nekajkrat preseže število samih domačinov, »Porečanov«. Sedaj pa je čas, da se soočimo z dejstvi, dokazi.

Najprej se podajmo v svet osnovnih podatkov, kazalcev. Poreč je Slovencem zelo hitro dosegljiv, od Ljubljane do Poreča je okrog 160 kilometrov, približno 2 uri vožnje z avtom. Najbližja železniška postaja je v Pazinu, ki je sedaj pravno središče Istrske županije. Kot zanimivost pa navedimo, da je bila leta 1902 do Poreča zgrajena železnica. To je bila ozkotirna železniška proga po imenu Parenzana, tekla je od Trsta pa do Poreča, žal pa so jo ukinili že leta 1935. Sedaj si po Parenzani lahko privoščite (nekajdnevne) kolesarske izlete.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Poreč, ki po italijansko sliši na ime Parenzo, leži na zahodni obali Istre, torej je logično, da je tudi administrativno umeščen v Istrsko županijo. V mestu Poreč je okrog 12.000 prebivalcev, s satelitskimi naselji pa se številka stalno naseljenih ljudi dvigne na okrog 17.000 (med Hrvati seveda najdemo tudi Italijane, pa tudi Slovence, Srbe in Albance).

Poreška »regija« (po hrvaško – »Poreština«) si lasti 142 kvadratnih kilometrov zemlje. »Poreština« ima pod nadzorom 37 kilometrov obale, od reke Mirne pri Novigradu na severu in do Funtane – Vrsarja na jugu. Pod »oblast« Poreča spadajo tudi trije majhni otoki: Altijež, Regata in Sveti Nikola. Klima v Poreču je zelo blaga, meteorologi trdijo, da brez velikih in strašnih vročin, čeprav statistiki v avgustu beležijo 30 stopinj Celzija povprečne temperature?! Zanimivo je tudi, da se zna temperatura morja povzpeti tudi do 28 stopinj Celzija, kar je neprimerno več kot na samem jugu Hrvaške.

Pokrajina je značilno mediteranska: sredozemsko rastlinje s poudarki borovih gozdičkov in makije. Zemlja je rdeča (»crljenica«) in dokaj plodna, odlična je za kmetijske površine (povrtnine, sadovnjaki, oljke, dokaj pogosti pa so tudi vinogradi). Seveda pa kmetijstvo ni osnovna gospodarska dejavnost v Poreču, to »sladko breme razvoja« je že zdavnaj nase prevzel turizem. In to mu uspešno uspeva tudi dandanes. Poglejmo podrobneje, začnimo s krajšimi opisi najpomembnejših turističnih znamenitosti v Poreču in njegovi okolici.

Foto: Damir Kvajo in HTZ

1. Najprej moramo pod točko ena omeniti celotni polotok (dolg je 400 in širok 200 metrov, varuje pa ga otok Sveti Nikola), na katerem se danes nahaja poreško staro mestno jedro. To je bilo zgrajeno v času Rimljanov, ki so ob prihodu pokorili praprebivalce Histre. Mesto Poreč je bilo ob prihodu Rimljanov sprva vojaško taborišče, nato utrjeno mesto, iz katerega je preraslo v pomembno upravno in gospodarsko središče, imenovano Colonia Iulia Parentium. In najbolj zanimivo je dejstvo, da je Poreč (seveda le v svojem starem delu) vse do današnjih dni ohranil svoj antični urbanistični izvor (»pravilna mreža ulic«). Še več, celo dve ulici se imenujeta še zmeraj enako kot sta se pred dva tisoč leti. Ulici Decumanus in Cardo Maximus sta ohranili svojo žlahtno patino še danes, turisti neizmerno uživamo, ko se sprehajamo po »tlakovanih poteh daljne zgodovine«. Druge znamenitosti v starem jedru Poreča, vredne obiska, so tudi Trg Marafor, mestna vrata in obzidje, severni stolp, ostanki Neptunovega templja, romanska hiša, peterokotni stolp in okrogli stolp, cerkev gospe od angela, mestna hiša, gledališče, gotska palača, palača Zuccato, Istrska zbornica, hiša dveh svetnikov, baročna palača, hiša »Kanonika« in – seveda – Evfrazijeva bazilika, ki pa si zasluži nekaj več besed pod točko dve.

Foto: Igor Zirojević

2. Evfrazijeva bazilika je najpomembnejši spomenik Poreča. To je spoznal tudi UNESCO in jo leta 1997 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine. Je najbolje ohranjeni spomenik zgodnjebizantinske umetnosti v Sredozemlju. Se sliši vredno obiska? Stolnica Marijinega vnebovzetja, znana tudi kot Evfrazijeva bazilika,  Zgrajena je bila v 6. stoletja za časa škofa Evfrazija (po katerem nosi tudi ime) in cesarja Justinijana I.; nahaja se v kompleksu škofovih zgradb.

Celoten kompleks bazilike sestavljajo naslednje stavbe, prostori: bazilika v gotskem slogu, župnijska cerkev, Maurova prižnica, trikora, zakristija, krstilnica, zvonik in bližnji škofovski dvorec. V okviru arheoloških najdb so najpomembnejši mozaiki, ki so primer čudovite zgodnjekrščanske likovne umetnosti, umetniški predmeti iz starokrščanskega, zgodnjebizantinskega in srednjeveškega obdobja ter sakralni spomeniki.

Foto: Bojan Haron in HTZ

3. V Poreču ni prav nikoli dolgčas! Zakaj? Poglejmo kaj nudi uradni napovednik na spletni strani turistične skupnosti Poreč (izbrali smo samo nekaj poudarkov iz leta 2018, za več klik na TS Poreč):
– Dogodki: DanceStar World Finals, LightHouse Festival, Naš kanat je lip, Nikola Tesla EV Rally, judo festival, SUPer Surfers Challenge, Melodije Istra in Kvarnerja, Umjetnik na odmoru, Poreč Open Air Festival, Mediteranski ljetni tango festival, Lanterna Beer Fest, Rise Up Poreč Music Festival, Ribarska fešta, koncerti klasične glasbe, razstave, Karneval Solaris, Street Art Festival, Turistička fešta, Porečki delfin, Giostra, Offshore World Challenge, poreč – grad mozaika, mednarodno tekmovanje zborov, evropsko prvenstvo mažoretk, Sport – Fest, triatlon, Herbststadl, Crofish, Advent Poreč, non stop zabave v nočnih klubih …

Ste že utrujeni od vsega dogajanja v Poreču? No, pa se vsaj malo odpočijmo. Na čudovitih poreških plažah (14 od njih so tudi psom prijazne). Ali pa se odpravimo v kakšen wellnes? Mogoče v turistična bisera Modro ali Zeleno laguno? Ne veste, kje bi prespali? Ni problema. Izberete lahko med številnimi hoteli (marsikateri poreški je nagrajen v svoji kategoriji), se odpravite v lep kamp ali še lepši apartma, izbira je popolnoma vaša.

In potem, ko ste se izdatno odpočili, več kot odlično najedli (Poreč je namreč gastronomski paradiž za vse okuse: istrski pršut, bakalar na belo, šparglji, ravioli, istrski tartufi, meso istrskega goveda – boškarina, oljčno olje, ribe), bi mogoče nadaljevali s kakšno dodatno prostočasno zabavo?!

Foto: Damir Kvajo in HTZ

Poglejmo, kaj npr. Poreč ali njegova okolica še skrivata v rokavu: – dva vodna parka: Aquacolors Poreč in Istralandia, smučanje na vodi, karting, poligon za jamarsko plezanje – Speleolit, aqua golf, adrenalinski park Sxy Fox … Smo omenili klasično dopustniško udejstvovanje: sprehajanje, kolesarjenje, jadranje, zabavo na morju in plaži, športno divjanje na različnih notranjih in zunanjih igriščih. Poreč je – med drugim – znan tudi po tem, da ga številne športne ekipe izberejo za svojo pripravljalno bazo.

Še nimate dovolj? Dobro, potem pa si privoščimo še kakšen lep izlet, zagotovo so vredne obiska podzemne jame: Baredine, Mramornica in Feštinsko kraljestvo. Obiščete bližnje kraje Vrsar, Funtano (Dinopark) in Novigrad, tiste malo bolj oddaljene, in sicer Rovinj, Motovun ali Savudrijo. Ljubiteljem naravnih čudes vsekakor priporočamo ogled Limskega kanala ali pa čudovitih Brionov.

Smo vas prepričali v obisk Poreča in njegove okolice? Vsekakor ste lahko že skozi ta osnovni članek spoznali vse te velike energije in odlično delujoče sinergije, ki se pretakajo v tem prečudovitem mestu v Istri, vse v želji, ki jo imajo prijazni domači turistični delavci (eh, vsi prebivalci Poreča), da vam vaše počitnice, vaš dopust, naredijo – preprosto povedano – nepozabne.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem