Compare Listings

Vodič-i po odličnih restavracijah

Najboljše hrvaške restavracije so …

Katere so najboljše restavracije na Hrvaškem? Zagotovo so med njimi tiste, ki so prejele Michelinovo zvezdico. Najbolj prestižno svetovno znano gastronomsko priznanje ima trenutno v svoji lasti kar 7 hrvaških restavracij: rovinjski Monte, šibenski Pelegrini in restavracija 360º v Dubrovniku iz leta 2018, Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) iz leta 2019 ter paški Boškinac in LD Terrace (otok Korčula) iz leta 2020.

Najboljše hrvaške restavracije so …

V letu 2020 ima Hrvaška torej že sedem restavracij s prestižno Michelinovo zvezdico (po nogometno, v kulinarični Ligi prvakov), kar 40 restavracij pa je prejelo Michelinovo priporočilo, od tega je Michelinova priznanja Bib Gourmand, ki jih prejmejo restavracije, ki ponujajo kvalitetne menije po sprejemljivih cenah prejelo 10 restavracij. Popoln spisek najboljših »Michelinovih restavracij na Hrvaškem« objavljamo proti koncu prispevka.

Že več kot 100 let izkušenj v ocenjevanju restavracij imajo kritiki pri Michelinovem gastronomskem vodiču. Več kot očitno je, da za tem projektom stoji zelo izkušena in uigrana ekipa profesionalcev. Dokaz več o pomembnosti tega vodiča je dejstvo, da Michelin priporoča več kot 20 tisoč restavracij v 30 različnih državah sveta.

Kakor je znano, Michelinovi ocenjevalci restavracije ocenjujejo popolnoma na skrivaj, nenapovedano in brez velikega medijskega pompa, tega ponavadi sprožijo njegovi »objavljeni rezultati s terena«. In čemu francoski kulinarični strokovnjaki pri ocenjevanju pripisujejo največji pomen?

Foto: HTZ in Ivo Biočina

Zagotovo so, kljub skrivnostnosti, pomembni naslednji dejavniki:
– Zvezdico dobijo tiste restavracije, ki imajo zares dobro kuhinjo, ne glede na vrsto kuhinje.
– Zelo pomembna je kvaliteta produktov, osnovnih sestavin (mesa, zelenjave, sadja).
–  Zelo se ceni umetnost kreiranja odličnih vonjev in kuharskih tehnik.
– Samo originalnost kuhinje znajo ustvarjalci kulinaričnega vodiča še posebej cenit.
– Ne boste verjeli, pomembna je tudi cena jedi (in vin). Jedilnik mora biti tudi po višini cen posameznih jedi pravilno »umeščen«. Seveda, to pomeni, da v določenem okolju (mestu, kraju) cena ne sme biti previsoka, merilo za to pa je to število gostov, ki ni nepomembno.

Kriteriji, po katerih Michelinovo ocenjevalci ocenjujejo restavracije, so skrivnost. Vendar je v javnost pred leti prišel podatek, da pri restavracijah z eno, ali dvema zvezdicama ocenjevalci ocenjujejo samo hrano, medtem ko pri restavracijah s tremi zvezdicami ocenjujejo vse – od infrastrukture, osebja, sloga …« Pa to drži? Seveda!

Italijan Niko Romito, chef restavracije Reale, ki se ponosno hvali s tremi »zvezdnimi mišelinkami«, je povedal, kaj je potrebno vsaj za eno krvavo prisluženo Michelinovo zvezdico: »Za zvezdico je potreben perfekcionizem, izredno veliko truda in dela, vztrajnost in pa tudi trma, in seveda, kar je najvažnejše, strast in ljubezen do kuhanja«.

Slovenski bloger Had je Michelinovo ocenjevanje leta 2017 še dodatno razsvetlil: »Največje število Michelinovih zvezdic, 600, je v Franciji, na drugem mestu pa je Japonska, ki ima 419 restavracij, ki se ponašajo z njihovimi zvezdicami. Italija na tretjem mestu ima 333 restavracij, ki se ponašajo s to prestižno oceno. Trenutno je po svetu nekaj čez 2700 restavracij, ki se ponašajo z eno, dvema, ali tremi Michelinovimi zvezdicami.

Foto: HTZ in Ivo Biočina

Slovenija še nima restavracije z Michelinovo zvezdico, našo kulinarično čast pa čudovito rešuje najboljša svetovna kuharica (iz leta 2017), Ana Roš iz kobariške Hiše Franko. Da bi projekt ocenjevanja na Slovenskem sploh štartal, bi morala Slovenska turistična organizacija, po vzoru Hrvatov, v Pariz nakazati določeno vsoto (baje vsaj 100.000 evrov?!), da bi se strogi kuharski ocenjevalci sploh odpravili na kulinarični pregled slovenske gastronomije.

Zagotovo se pa lahko strinjamo s spletnim portalom RTV SLO, ki je zapisal: »Michelinove zvezdice bi Slovenijo samodejno vpisale na gastronomski zemljevid sveta, restavracijam prinesle zahtevnejše goste z globljim žepom, v državo pa pripeljale kulinarične turiste, ki so se izkazali za tisti segment, ki običajno zapravlja največ. In prav to pa je navsezadnje cilj vsake države, ki se označuje za butično, ne množično destinacijo«.

In še dodatni info: pethodni degustacijski meni v Monteju stane 83 evrov, sedemhodni pa 94 evrov. Za primerjavo: pethodni meni pri Roševi v Hiši Franko stane 70 evrov, devethodni pa 90. Drugače pa dodatno brskanje za zanimivimi podatki razkrije, da na »civilizacijskem zahodu«, npr, v francoskem Lyonu trije hodi (seveda brez vina!) stanejo tudi med 150 in 200 evri na osebo. Seveda te zadnje podatke o cenah vzemite z rezervo, vse se lahko spremeni »čez noč«.

Se pa kuharji oziroma restavracije še kako borijo za te »zlata vredne nagrade«, saj zvezdica »skorajda avtomatično« pomeni, da  se bo obisk v restavraciji zelo povečal. Ali nas potem čudi, da so nekateri kuharji, za Michelinove zvezdice celo umirali?! Zgodovina namreč uči, da je kuhar Bernard Loiseau naredil samomor, ko mu je leta 2003 grozilo, da mu bodo strogi francoski inšpektorji odvzeli zvezdico ali dve.

Foto: HTZ

Spisek najboljših »Michelinovih restavracij na Hrvaškem«:

Zvezdice (vse po eno zvezdico):
Monte, Rovinj
360°, Dubrovnik
Pelegrini, Šibenik
Draga di Lovrana, Lovran
Noel, Zagreb
Boškinac, Stara Novalja (otok Pag)
LD Terrace, Korčula

Michelin, priporočila:
Bistro Apetit by Marin Rendić, Zagreb
ManO, Zagreb
Dubravkin Put, Zagreb
Pod Zidom, Zagreb
Time, Zagreb
Boban, Zagreb
Beštija, Zagreb
Apetit, Zagreb
Tekka, Zagreb
Zinfandel’s, Zagreb
Takenoko, Zagreb
Le Bistro Esplanade, Zagreb
Mon Ami, Velika Gorica
Bedem, Varaždin
Mala hiža, Mačkovec
Navis, Opatija
Villa Ariston, Opatija
Zigante, Livade
Konoba Morgan, Bracanija
Buščina, Umag
San Rocco, Brtonigla
Pergola, Zambratija
Marina, Novigrad
Badi, Umag
Konoba Čok, Novigrad
Alla Beccaccia, Valbandon
Damir&Ornella, Novigrad
Meneghetti, Bale
Sv. Nikola, Poreč
Foša, Zadar
La Puntulina, Rovinj
Kaštel, Zadar
Klub Waldinger, Osijek
Konoba Boba, Murter
Konoba Tri Piruna, Vodice
Konoba TRS, Trogir
ZOI, Split
Zrno soli, Split
Kadena, Split
Dvor, Split
Jeny, Tučepi
Filippi, Korčula
Vapor, Dubrovnik
Nautika, Dubrovnik
Above 5, Dubrovnik
Stara loza, Dubrovnik
Proto Fish, Dubrovnik
Takenoko, Dubrovnik
Zuzori, Dubrovnik
Bistro Tavulin, Dubrovnik
Pjerin, Dubrovik
Dubrovnik, Dubrovnik
Bugenvila, Cavtat

Michelinova priznanja Bib Gourmand:
Agava, Zagreb
Tač, Zagreb
Vuglec Breg, Krapina
Zlatne gorice, Varaždin Breg
Batelina, Banjole
Konoba Vinko, Konjevrate
Dunav, Ilok
Konoba Fetivi, Split
Konoba Mate, Korčula
Konoba Škoj, Šolta

Foto: http://hrturizam.hr/.

Seveda pa Michelinovi strokovnjaki niso edini, ki dajejo ocene najboljšim restavracijam (na Hrvaškem). Obvezno za pogledat so še naslednji medijski projekti, spletne strani itd.:
– Dobro hrano v Istri prepoznavajo lokalni strokovnjaki na spletnem naslovu: http://www.istria-gourmet.com/si/domaca.
– Ob Michelinu je hrvaške restavracije ocenjeval še en ugleden svetovni gastronomski vodič. Več o Gault&Millau (Hrvaška 2018) najdete na spletnem naslovu: https://hr.gaultmillau.com/. Filozofija blagovne znamke Gault&Millau, ki je aktualna že več kot 50 ustvarjalnih let, je: »Luksuz je v kvaliteti, ne v ceni«.

– Skupni projekt Jutarnjega lista in Vinarta tudi išče najboljše med najboljšimi restavracijami (z dodatnimi značkami »prijatelj vina). Projekt Dobri restorani je enostavno dosegljiv na spletni strani http://www.dobri-restorani.hr/.
– S hrano in pijačo na Hrvaškem se ukvarja tudi spletna stran https://www.gastronaut.hr/. Tam preko projekta Restaurant Croatica iščejo 100 najboljših, vodilnih hrvaških gostiln, restavracij. Že preko dvajset glasovanj so organizirali, da bi potem lahko stiskali prepričljiv seznam vseh odličnih »Restaurant Croatica«, več na tej povezavi: https://www.gastronaut.hr/100-vodecih-restorana/.
– Za konec zanimivih in zelo relevantnih povezav dodajmo še https://plavakamenica.hr/. Tam najdemo veliko skupino novinarjev, sommelierjev, enologov, kuharskih chefov in ostalih gastronomskih strokovnjakov. Tudi pri Plavi kamenici ponujajo »prvi hrvaški digitalni vodič z relevantnimi ocenami restavracij«, to je The Truffle. Vodič The Truffle
najdete na spletnem naslovu: http://www.croatiangastronomy.com/hr/.

Pri Plavi kamenici so februarja 2019, ob objavi novih Michelinovih zvezdic za Hrvaško napisali: »Povsem smo prepričani, da bi si vsaj še tri hrvaške restavracije zaslužile vsaj eno Michelinovo zvezdico, to so: Batelina, Plavi podrum in Zinfandel.

Na koncu tega daljšega kulinaričnega zapisa lahko le družno, skupaj z ostalimi mediji, ugotovimo, da je uvrstitev hrvaških restavracij v Michelinovo, pa tudi Gault&Millau, tiskano izdajo le še en zelo pomemben korak k potrditvi gastronomije kot enega ključnih delov hrvaškega turizma. Tudi pozornost, ki jo celotni hrvaški splet namenja gastronomiji, je pohvale vreden.

Vsekakor pa si kot turisti lahko le želimo in upamo, da bo tudi v manj dragih in prestižnih hrvaških restavracijah postrežena odlična hrana z dobrimi domačimi sestavinami. Tudi poseben seznam takšnih restavracij bi bil zelo koristen, kajne?! Ali pa je že kje objavljen? Povejte, komentirajte, pohvalite svojo gostilno, restavracijo, »kmečki turizem« ali vinoteko. Pa dober tek in na zdravje!

Sorodni članki

Bakarska torta, sladica razkošnega okusa

Bakarski baškot in Bakarska vodica sta daleč najbolj prepoznavna gastro simbola Bakra. Sedaj pa se jima bo, zahvaljujoč projektu TS Mesta Bakra "Skrinjica dediščine", pridružila še Bakarska torta. Recept za to slaščico že poldrugo stoletje hranijo v bakarskih družinah. Od poletja 2020 ga je, na veliko veselje prebivalcev in obiskovalcev Bakra, v svojih vitrinah oživila pekarna Vrbnik.

Nadaljujte z branjem

Kaja Sajovic: Po dežju vedno posije sonce

»Rada imam restavracije, kjer resnično začutiš dušo kraja. In tega ne dobiš z belimi prti, vozički ter kaviarjem in tartufi, s katerimi skušajo ponekod upravičiti ceno.« Kaj nam je v intervjuju še razkrila novinarka Kaja Sajavic, ki je z našo slavno kuharico Ano Roš soavtorica knjižne uspešnice Sun and Rain? Poglejmo.

Nadaljujte z branjem

Kače na Hrvaškem

Na Hrvaškem je šestnajst vrst kač, vendar se nam ni treba bati vseh, le tri vrste so strupene. Strupene vrste so modras, navadni gad in mali gad. Kače so aktivne v predvsem toplem okolju, torej ravno v času našega poletnega oddiha. Kako ravnati ob srečanju s kačo? Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.