Compare Listings

Top 10 Hrvaška

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Republika Hrvaška nima le 10 fantastičnih turističnih destinacij, ampak vsaj 110. Vendar smo hrabro ugriznili v novinarsko kislo jabolko in naredili naš TOP 10 izbor destinacij na Hrvaškem. Še več, naredili smo selekcijo Top 10 hrvaških destinacij z nekaj dodatnimi zlatimi rezervami in vam tako – upamo – morebiti vsaj nekoliko olajšali izbiro za vaše naslednje potovanje po Hrvaški.

Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem

Top 10 destinacij na Hrvaškem; vsi se s končno izbiro vsekakor ne boste strinjali (tudi mi smo se prepirali znotraj uredništva), ampak, saj veste kako je s tekmovanji, kajne? V predtekmovanju nekdo zmeraj izpade. Tu in tam se izpade povsem po krivici, toda načeloma na vrhu ostanejo le najboljši. Tudi mi upamo, da pri izbiri nismo udarili »čisto mimo«. Naših Top 10 destinacij na Hrvaškem je sledečih: Plitvička jezera, Dubrovnik, Kornati, Zagreb, Dugi otok, Istra, Split, otok Brač, otok Hvar, NP Krka (dodali pa smo še tri “zlate rezerve”).

1. PLITVIČKA JEZERA, tudi PLITVICE

Poznate tiste pravljično zelene kraje kot iz filmov? Turkizna barva jezera, veličastni in mogočni slapovi ter poti polne raznovrstnega cvetja!? No, takšna so Plitvička jezera, marsikdo jih – krajše – imenuje kar Plitvice. Plitvička jezera so destinacija, kjer se moraš uščipniti, da bi se prepričal, da je vse, kar vidiš, resničnost in ne le nekakšne sanje. Plitvička jezera so blaženo stanje duha med budnostjo in sanjami. Zagotovo pa so Plitvička jezera nekaj zares čudovitega.

Plitvička jezera, ta največji in najstarejši narodni park na Hrvaškem (iz daljnega leta 1949) vas bo spomnil, da so kraji iz pravljic res lahko resnični in kdo ve, morda boste tam uzrli tudi kakšne dobre gozdne vile.

Zakaj je temu tako? No, Narodni park Plitvička jezera je v prvi vrsti izjemen in edinstven geološki in hidrogeološki kraški fenomen. Verjeli ali ne, za narodni park je bil razglašen že 8. aprila 1949. Ne samo, da so Plitvička jezera največji, najstarejši, ampak so tudi najbolj obiskan hrvaški nacionalni park. Lepota Plitvičkih jezer je bila dodatno, svetovno prepoznana leta 1979, ko je bil ta narodni park uvrščen še na seznam Unescove naravne in kulturne dediščine.

Če je mogoče, priporočamo, da Plitvička jezera obiščete čim prej po uradnem odprtju. Potrudite se zbuditi s petelini in prispeti čim bolj zgodaj zjutraj, saj je – vsaj med najbolj turističnimi meseci – že v dopoldanskem času v narodnem parku čutiti »pretirano« gnečo obiskovalcev. Še dodaten nasvet: marsikdo ne ve, da so Plitvička jezera prekrasna v vseh letnih časih, prekrasne spletne fotografije zimskega narodnega parka Plitvička jezera dobesedno osupnejo.

Plitvička jezera – v tem naravnem raju boste našli predvsem bujno gozdnato in gorato območje s 16-imi jezeri različnih velikosti, ki so napolnjena s kristalno modro-zeleno vodo. A naj vas ne premami, da bi poskusili »okušati čisto in smaragdno barvo jezera«, saj kopanje na Plitvicah – žal – ni dovoljeno.

Kako so nastala jezera? Domnevno s taljenjem zadnje ledene dobe, danes pa jezera nenehno prejemajo vodo iz številnih rek in potokov. Med seboj jih povezujejo kaskade in slapovi, ki tvorijo neresnične pokrajine, idealne za fotografske razglednice. Tu so najbolj priljubljene tako imenovane pregrade iz lehnjaka (hrvaško: sedre), ki so nastajale v obdobju deset tisoč let.

Bogata biološka raznovrstnost je še en razlog, zakaj so se Plitvice znašle na vsakem turističnem radarju. Pokrajina je pravzaprav »napolnjena z bogato floro in favno«. Lepo urejene sprehajalne poti, tudi po lesenih idiličnih lesenih mostičkih, vas bode vodile skozi prostrane gozdne komplekse, fantastične naravne lepote jezer in slapov, neverjetne umetniške barvne kontraste. Čar Plitvičkih jezer je neizpodbiten.

Če ste se spraševali, kako najlažje priti do Plitvic – ne skrbite, tukaj sem, da vam pomagam! Nacionalni park se nahaja ob državni cesti D1 Zagreb – Split med Slunjem in Korenico, v bližini Bosne in Hercegovine. Plitvice je najlažje obiskati tako, da se iz Zagreba peljete proti Splitu. Do Plitvic lahko pridete z avtoceste A1 tako, da se s severne strani odcepite na razcepu Otočac in z južne strani na razcepu Gornja Ploča.

Več informacij na spletnih povezavah: Plitvička jezera, hrvaški turistični diamant; Plitvice Holiday Resort; Rastoke – Plitvička jezera v malem; glej tudi Fotogalerija: Plitvička jezera.

2. DUBROVNIK

Dubrovnik je eno od tistih (turističnih) mest v Republiki Hrvaški, ki jih preprosto NE smete preskočiti. Priti na Hrvaško in ne videti Dubrovnika, njegovega starega mestnega jedra in obzidja, je enako kot priti v Pariz in ne videti Eifflovega stolpa. Ali greste v Rim in si ne ogledate slavnega rimskega amfiteatra?

Zakaj je Dubrovnik tako znan, prepoznaven? Najbolj pravzaprav zaradi svojega visokega, kamnitega obzidja, ki je postalo še bolj slavno po zaslugi odlične tv-serije Igra prestolov. Vendar vam ni treba biti »GOT fanatik« (Games of Throne), da si zaželite obiska Dubrovnika. Pridite v Dubrovnik, da začutite iskren pridih zgodovine, kulture, hrvaške dediščine in pristnosti, ki sega v neke stare, oddaljene čase.

Po dubrovniškem obzidju se sprehodi kot beneški vladar ali rimski cesar, v oblačilih ali brez. In če si sladkosned, potem poskusi katerega od fantastičnih domačih sladoledov in ob tem se ne sekiraj, če se boš ob lizanju ledenih kepic umazal kot mali prašiček. Konec koncev si na počitnicah, vrzi skrbi čez ramo. In če želiš pokusiti še kaj, ne skrbi, Dubrovnik namreč ponuja veliko, od številnih klasičnih lokalnih jedi in dobrot pa tudi do česa nekoliko bolj eksotičnega, kot je mogoče sivkin sladoled, burger s hobotnico, lososom, tuno.

Eden od glavnih razlogov za izjemno priljubljenost Dubrovnika je njegovo slovito staro mestno jedro Dubrovnika, ki je od leta 1979 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. V srednjem veku je bil Dubrovnik znan kot državica Dubrovniška republika, Dubrovnik je bil edina samostojna mestna država na vzhodni obali Jadrana. Tu in tam je Dubrovnik tekmoval celo z mogočno Beneško republiko, Dubrovnik pa je bil poleg izjemno razvitega pomorstva tudi središče razvoja hrvaškega jezika in hrvaške književnosti.

Mlado in staro, ne glede na starostno skupino, hitro vzljubi razgibano zgodovino in kulturno dediščino Dubrovnika. Dubrovnik ne pusti ravnodušnih niti tistih, ki se dolgočasijo ob vsakem pogledu v preteklost. Razlog za to so zanimivi zgodovinski spomeniki, rimski nagrobniki, ostanki poznoantičnega gradu, cerkve in zgodnjesrednjeveške katedrale, obzidje s trdnjavami.

Prvotno ohranjeno dubrovniško obzidje, zgrajeno v dvanajstem in trinajstem stoletju, omogoča sprehod, ki ga še niste doživeli. Le ne pozabite, da sonce v Dalmaciji morebiti bolj pripeka kot v številnih drugih krajih, še posebej to velja za poletne počitniške mesece. Če torej ne želite na koncu letnega dopusta izgledati kot rdeči rak ali ocvrt jastog, se med 11.00 in 17.00 izogibajte »izčrpnega trekinga po dubrovniškem obzidju«.

Če se radi potapljate med čeri zgodovine, so tu za popestritev še nekateri dodatni turistični sladkorčki Dubrovnika; ločeni trdnjavi Revelin in Lovrijenac ter stolpa Minčeta in Bokar. V »Stari Grad« Dubrovnika, torej v njegov stari del, lahko vstopite skozi štiri vrata, podobno kot pri Dioklecijanovi palači v Splitu, »glavnem mestu Dalmacije«. In če imate radi vrhunske poletne kulturne dogodke, potem pridite v Dubrovnik v času uveljavljenih Dubrovniških poletnih iger.

Kar zadeva okoliške zanimivosti, je hrib Srđ (gor vleče vlečnica, dostop pa je možen tudi z avtom) fenomenalen kraj za dubrovniške sončne zahode in vzhode, odlične fotografije za socialna omrežja in popolne romantične trenutke. Elafiti so skupina otokov, ki se nahajajo zahodno od Dubrovnika in se vsekakor splača “skočiti” do njih. Največji Elafitski otok je Šipan. Drugi Elafitski otoki so še: Lopud, Koločep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Goleč in Crkvina ter drugi manjši otoki in skale, kot je Greben.

Na nekaterih teh otočkih lahko najdete veliko (peščenih) plaž, dokaj številne so vile (mnoge še zanemarjene, pozabljene v preteklosti), sredozemska flora in favna pa turiste, predvsem tiste iz »severnih koncev«, očara. Če imate globlji žep, vsaj »nekaj evrskih bankovcev viška«, potem najemite hitri gliser in obiščite Elafite “v svoji lastni režiji”. Če pa je vaš žep nekoliko plitvejši, potem uporabite eno od rednih ladijskih linij, ki vsak dan vozijo iz Dubrovnika na Elafitske otoke. In obratno – seveda – :-).

Več informacij na spletnih povezavah: Dubrovnik in njegove znamenitosti, Dubrovnik očara prav vse ljudi in Dubrovniški poletni festival.

3. KORNATI, tudi KORNATSKI OTOKI

Kornatski otoki, Kornatsko otočje ali preprosto in predvsem krajše – Kornati so ena izmed tistih »neverjetnih« lokacij, ki pridno polnijo strani slovite revije National Geographica (tam sedaj že dolga leta snemajo tudi odlične videe, dokumentarne filme).

Kornati se nahajajo v hrvaškem Jadranskem morju, na celini so mu blizu kraji Biograd na moru, Pakoštane, Pirovac, tudi Vodice. Verjeli ali ne, Kornati so sestavljeni kar iz 152 otokov, otočkov in čeri v dolžini približno 35 kilometrov in v širini približno 13 kilometrov. Ti otoki so pravi mali raj v Dalmaciji in preprosto nezgrešljiva lokacija na modrem Jadranu.

Kornati so ime dobili po otoku Kornatu, ki je tudi največji otok v celotnem istoimenskem otočju. Na »glavnem otoku«, otoku Kornat živi le dober ducat prebivalcev (!?), ostali otoki so nenaseljeni, to so pravi »robinzonski otoki«, ki očarajo s svojo naravno lepoto, predvsem s surovostjo kamna. Vegetacije na Kornatih je zelo malo, približno toliko kot oblačil na pevkah v današnjih glasbenih videih. Na Kornatih prevladujejo uborni pašniki in skalnate površine, najde se tudi nekaj oljk, vinske trte, črnike in ostalih dreves, ki rodijo sladko južno sadje.

Kornati so zaščiteni od leta 1967, leta 1980 pa so bili Kornati razglašeni celo za narodni park. Če vas plitve zgodbe ne zanimajo, boste tudi na Kornatih deležni krajše učne ure iz zgodovine. Različni ostanki utrdb, cerkvice in suhi zidovi pričajo o trdem, trdoživem življenju na tem čarobnem otočju.

Najboljši način za zasebno temeljito raziskovanje Kornatov so hitri in večji čolni ter jadrnice. Večina ljudi za ogled Kornatov izbere nekoliko cenejše turistične ladjice, ki jih lahko rezervirate »skorajda vsepovsod od Zadra do Splita«. Obiskovanja Kornatov ne priporočamo tistim, ki si želijo glasnih (alkoholnih) zabav ali pa si želijo hrane, ki NI bazirana na lokalnih sestavinah.

Kornati so idealna destinacija predvsem za tiste, ki ljubijo raziskovanje neznanega. Kornate obožujejo ljubitelji naravnih lepot, miru in tišine. Predstavljajte si: pod vami morje, nad vami sonce, levo in desno pa goli, skalnati, lahko bi rekli celo negostoljubni, otočki. Kornati morda res niso tako znani in priljubljeni kot so npr. otoki Hvar, Brač in Vis, vendar so vsekakor vredni vašega časa, pozornosti in – nenazadnje – tudi denarja. Ste pripravljeni na zgode in nezgode na Kornatih?! 🙂

Več informacij na spletnih povezavah: Kornati – 152 otokov, ki spokojno čakajo na vas; Kornati, izlet z ladjo (klasičen foto opis izleta na Kornate) in Telašćica, Naravni park Telašćica (v sendviču med Dugim otokom in Kornati), glej tudi Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku.

4. SPLIT

Split je srce Dalmacije, ponos in lepota Hrvaške. Je Dioklecijanova palača, iz katere se je razširilo celotno mesto, je hrib, park in gozd Marjan, je klub Hajduk in stadion Poljud za nogometne fanatike, je bogato morsko pristanišče, ki gosti številne čolne, jadrnice in jahte. Split, to očarljivo mesto z značajem, ponuja turistom številne različne možnosti za prekrasen dopust.

Split je hkrati važno prometno vozlišče. Od tukaj na otoke švigajo številni trajekti, s splitskega letališča lahko letite v mnogotere kraje sveta. Do tega obmorskega mesta, ki ga imajo vsi radi, je enostavno priti tudi po avtocesti Zagreb – Split, mimo pa teče tudi Jadranska magistrala. Naj vas ne preseneti preklinjanje, prepiranje, vpitje, »norišnica na ulicah«, ker … to je Split. Split ima svoj čar, splitsko kulinariko, t.i. »fjako« in vse, kar ne najdete nikjer drugje kot v tem glavnem mestu Dalmacije. Split je mesto s temperamentom, ki ga še niste videli ali občutili.

Zgodovinsko jedro mesta Split, njegova duša je Dioklecijanova palača – edina antična palača na svetu, kjer ljudje živijo še danes. Od leta 1979 je ta rimska palača na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine in najlepše krasi Split od vseh znamenitosti, ki jih je res ogromno. Kdorkoli obišče palačo, pričakuje le prazne zidove, ki izžarevajo zgodovino, v resnici pa se v palači skrivajo stanovanja, kavarne, bari, restavracije, banke, trgovine in trgovine s spominki, otroci, ki se igrajo, in odrasli, ki na ulici sušijo sveže oprano perilo.

Več informacij na spletnih povezavah: Split, mesto cesarja Dioklecijana; Turistični vodič po Splitu; Riva Split; Plaže Split; Dioklecijanova palača postane Split; Picigin, splitska morska igra; Bačvice, splitska plaža.

5. DUGI OTOK

Če imate radi manj gneče, več narave in lokalnega pridiha, potem je Dugi otok prava izbira za vas. Kot pove že ime, je Dugi otok otok izjemne dolžine in kot tak največji v zadrski skupini severnodalmatinskih otokov. Njegova dolžina 43 kilometrov skriva številne lepote in številne jame (Kozja peč, Strašna peč, Pećina, Veli Badanj, Crvene rupe). To je eden izmed najbolj razvejanih, razčlenjenih hrvaških otokov, po tem je nekoliko podoben otoku Pagu.

Številne peščene plaže, kot je plaža Sakarun, naredijo ta otok idealen za mlado, najmlajšo in najstarejšo populacijo. Na jugovzhodu otoka se nahaja Telašćica – naravni park, ki osvaja s svojo lepoto. Paleolitski in neolitski ostanki ter nekropole iz starejše železne dobe kažejo, da je bil Dugi otok poseljen že v prazgodovini. Dugi otok je idealen za vas, če ste pustolovskega duha in vas zanimajo lokalni ljudje, lokalni običaji, domača hrana, mir, sprostitev in povezovanje z neokrnjeno naravo.

Poleg Dugega otoka so v bližini še drugi zanimivi otoki, kot so Žirje, Pag, Pašman in Ugljan, mnogi pa se radi odpravijo na eno- ali dvodnevne izlete in raziskujejo okoliške otoke. Drugi, avanturisti, ki jim je všeč visoka stopnja adrenalina, se odpravijo na turo s kajakom ali potapljanje skozi številne dolge otoške morske jame, ki očarajo s svojim mističnim jamskim svetom.

Več informacij na spletnih povezavah: Dugi otok; skrivnosti narave, Saljske užance in Tovareća mužika, Naravni park Telašćica (v sendviču med Dugim otokom in Kornati), glej tudi Grpašćak, atrakcija na Dugem otoku.

6. ISTRA

Mnogi pravijo, da je Istra popolnoma drugačen kos Republike Hrvaške, podobno kot Dalmacija. Ima svoj poseben čar, tako kot vsak izmed nas. Niti ne poskušajte razumeti istrskega narečja, ker ga ne boste razumeli. Ta največji polotok na vzhodni obali Jadrana skriva svoje običaje, posebno kulinariko in tradicionalne noše, značilne za to območje.

Večji del istrskega polotoka je hribovit, že skorajda planinski. Nižine, vsaj tiste prave, je v Istri le za pokušino. Če ste »vodni tip«, je Istra idealno mesto za vas, saj je polna rek, rečic, morskih zalivov, krasnih plaž. Po drugi strani Istra prekipeva od lepot zgodovinske in kulturne dediščine. Polna je čudovitih »turističnih sladkorčkov«. Mogoče smo naredili napako, ker smo Istri v tem seznamu namenili le eno »poglavje«? Upamo, da bo tekst z delovnim naslovom TOP 10 Istra kmalu nekoliko popravil, razjasnil stvari.

Za mnoge je ta del Hrvaške najlepši, turizem se je v Istri – pohvalno – razmahnil tudi globoko v samo notranjost (ne čepi samo na obali, kot marsikje drugje v Dalmaciji), kar daje občutek, da ni prevelike gneče. Istra je v tem segmentu zelo podobna Toskani (kjer se »turizem dogaja tudi v – od boga – pozabljenih krajih), kar pa sploh ni slabo, kajne? Istra se, to moramo poudariti, zelo trudi, da njen turizem ne sloni le na »soncu in ležanju na plaži«.

Največja hrvaška turistična središča so mesta: Rovinj (turisti ga redno razglašajo za enega od najlepših hrvaških, tudi evropskih, mestec), Pulj, Poreč, Umag, Opatija, Novigrad, Rabac (z Labinom). Toda prekrasni kraji se skrivajo tudi v notranjosti, na sami celini, ponavadi čepijo kar na hribčkih: Motovun, Hum, Grožnjan, Vodnjan, Oprtalj in mnogi drugi. To so zares slikovita naselja, ljubitelji instagrama jih poznajo zelo dobro. Dodatna turistična prednost Istre je tudi njena lahka dostopnost, kar je le dokaz več, da ima Istra zares »genialno turistično geografsko lego«.

Istra je bogata s starinskimi najdišči, kar sploh ne čudi, saj se je na teh »prostorih dogajala pestra zgodovina«. Sledi različnih vladarjev, gospodarjev so očitni: na ogled so številni ostanki zgodovinskih zgradb, cerkva, utrdb. Največ zgodovinskega odtisa je Istri zapustila mogočna Beneška republika. Tudi kasnejša povezanost na samo Italijo je v Istri pustila globoke korenine, še zdaj je v Istri delujoča dokaj močna italijanska skupnost.

Istra turistom ponuja tisočere odlične stvari. Še zmeraj pa ste na takšni lokaciji, kjer ste z avtom le kakšno dobro uro oddaljeni od čudovitih izletov (Kvarnerski otoki, mesto Reka, Gorski Kotar, Postojnska jama v Sloveniji). Ups, skorajda smo pozabili na prestižne »predsedniške« Brione! Če imate radi gore, je tu Učka in dokaj blizu fenomenalni Velebit, najdaljša gora na Hrvaškem, ki je bogata s pohodniškimi potmi in skoraj neresničnimi razgledišči, floro in favno, ki osupne.

Več informacij na spletnih povezavah: »Toskanska« Istra s svojimi mesti; Brionski otoki – nepozabno doživetje; Rovinj – lep, kot bi ga narisal; Poreč, mesto presežnikov; Pulj – polna arena slavnih; Motovun, mestece na hribu; Grožnjan, mesto umetnikov itd. Za več tekstov, prosim, uporabite iskalnik na www.pag.si.

7. NARODNI PARK KRKA

Poleg Plitvic – naravnega in vodnega raja, je tu – nekje v »isti kategoriji« še reka Krka s svojimi pravljičnimi slapovi, najlepši del na ogled postavi Narodni park Krka. Krka, ta kar 72,5 kilometrov dolga dalmatinska reka izvira v zahodnem vznožju kraške gore Dinare, v morje pa se izliva pri slovitem Šibeniku.

Čeprav lahko ob googlanju reke Krke in njenih lepih slapov na fotografijah naletite na kopalce, vedite, da kopanje na območju Narodnega parka Krka NI več dovoljeno. Zaradi številnih kopalcev v preteklih letih (desetletjih), množičnega turizma ter pomanjkanja ustreznih predpisov in omejitev je Narodni park Krka nekoliko pokvaril svoj ugled, saj narava ni več popolnoma neokrnjena. Še zmeraj pa je tam zares lepo in zanimivo, med sprehajanjem boste uživali boste v pogledih, ki jih nudi NP Krka.

Uživali boste v Velikem buku – 20-metrskem slapu, ki očara s svojo veličastnostjo. Roški slap in Skradinski buk sta dve dodatni znameniti lokaciji in imeni, ki ju je vredno raziskati. Po reki Krki se lahko popeljete tudi s turistično ladjico ter se za kratek čas ustavite na »samostanskem« otočku Visovac, ob naslednjem postanku pa si boste lahko v kmečkih turizmih privoščili odličen pršut, domače vino pa bo še nekoliko lažje teklo po grlu, ker si boste vroče noge hladili v mrzlem potoku. Neprecenljivo!

Povedali smo že, da je Krka narodni park v zaledju Šibenika, kar v bistvu pomeni, da se lahko tja na (poldnevni ali celodnevni) izlet odpravite iz kateregakoli mesta v Dalmaciji, pa tudi širše. Posledično velja, da zna biti v vročih, turističnih mesecih v NP Krka »kar velika gneča«. Ker je število dnevnih obiskovalcev v zadnjih letih strogo omejeno, velja razmisliti o spletnem nakupu vstopnic za NP Krka oziroma se dobro pozanimati o možnostih ogleda Narodnega parka Krka.

Več informacij na spletnih povezavah: Narodni park Krka; Fotogalerija: NP Krka; Knin, vrata Dalmacije; Skradin, tisočletja popolnosti; Izvir Krke, kraški biser; Etnoland Dalmati – spoznajmo dalmatinske običaje; Kninska trdnjava, hrvaški nacionalni ponos; Drniš, ponos dalmatinskega zaledja.

8. ZAGREB, GLAVNO MESTO HRVAŠKE

Zagreb je mesto, ki ga enostavno morate obiskati. Zagreb, glavno mesto in središče Republike Hrvaške, je poln zanimivih dogodkov, manifestacij, manjših turističnih »atrakcij« in – nasploh – zanimivosti. Zaradi zgodovinskega vpliva Habsburžanov se lahko sprehod po Zagrebu včasih zdi kot sprehod po Dunaju ali Budimpešti. Zagreb ima res vse – boemski šarm, prometne (žive) ulice, veliko zanimivih muzejev in ležernih prostorčkov za lenobno posedanje.

Zagreb je tudi politični, upravni in gospodarski center Hrvaške. Prav zaradi njegovega osrednjega položaja, ko se vse vrti okrog njega, obiska Zagreba ne priporočam v najbolj vročih mesecih (julija in avgusta), ko zavre še asfalt. Mnogo bolj lep in turistom prijazen je Zagreb v jesenskih ali pomladanskih mesecih. Pozimi, tako menijo številni, je Zagreb prav romantičen. In ne samo to, decembra se Zagreb ponaša z mogoče najlepšim božičnim sejmom v celotni Evropi! Tudi sicer, skozi celo leto, velja: če imate radi zanimive prireditve, koncerte, potem je Zagreb vsekakor pravilna izbira.

Zagrebško letališče Franja Tuđmana vsako leto prešteva nove rekordne milijone obiskovalcev. Ti se, večinoma, po nekajdnevnem radovednem sprehajanju po Zagrebu, odpravijo proti Istri ali Dalmaciji. Zmeraj več pa je tudi tistih, ki jim »zadišijo kulinarični vonji Slavonije ali Hrvaškega Zagorja«. Mimogrede, sta pomislili, da bi se sredi poletja hladili v Gorskem Kotarju? Priporočamo.

Zagrebško staro mestno jedro je še posebej zanimivo zaradi srednjeveškega Gradeca (Griča) in Kaptola, ki sta polna kulturnozgodovinskih spomenikov in zgradb. Zapeljite se z vzpenjačo in doživite Zagreb s popolnoma drugačne perspektive, potopite se v svet bogate zagrebške ulične umetnosti, raziščite nekaj fascinantnih muzejev, kot so Prirodoslovni muzej, klasični Mestni muzej ali inovativni Muzej propadlih razmerij. Ne preskočite Muzeja iluzij, ki ima številne podružnice širom sveta.

Nekoliko več miru poiščite v zelenih oazah Zagreba. Zlahka se boste sprostili na območju Maksimirja, Jaruna ali Medvednice. In ne pozabite, da niste obiskali Zagreba, če nimate fotografije glavne zagrebške katedrale in če niste na glavnem trgu v svoj objektiv ujeli bana Jelačića, ki ponosno sedi na konju in še vedno strumno pazi na svoje mesto. Ujemite zagrebški mestni vrvež, posedite v kakšni »simpatični kavarni« ali pa se odpravite v »lokalno gostilno na pokušino tradicionalnih hrvaških jedi«. Verjemite, te odločitve ne boste obžalovali.

Več informacij na spletnih povezavah: Zagreb, glavno mesto Hrvaške; Gornji in Donji grad v Zagrebu; Zagreb, 10 top turističnih znamenitosti; Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?; Zagrebška katedrala, največja hrvaška cerkev; Muzej iluzij, zabava za vse generacije.

9. OTOK BRAČ

Otok Brač resnično skriva marsikaj zanimivega in privlačnega. Najprej so tu slikoviti kraji, večina njih je ob obali, naredimo en hiter krog: Sumartin, Selca (z ogromno cerkvijo), družinska Povlja, kamnita Pučišća, Postira, Splitska, trajektni Supetar, Sutivan (z mačko), Ložišća, Milna (ki vleče Mrdujo), Nerežišća, Bol (s slavno plažo). Ne pričakujte od nas, da najlepši ali pa najbolj ustrezen dopustniški kraj izbiramo namesto vas. Kliknite na povezave, malo se potrudite tudi sami. 🙂

Brač ima prekrasne plaže, toda mi bomo ob tej priložnosti raje opozorili na nekatere fantastične turistične sladkorčke: sloviti kamen – Pučišća, Vidova Gora – najvišja gora dalmatinskih otokov, Škrip – mesto muzej, pa etno vasica Dol, ki je tudi vredna obiska, Pustinja Blaca z zavetiščem menihov, hiša v hiši, zmajeva jama in še in še. Na Braču si med poletnimi počitnicami želiš nekoliko slabšega vremena, saj bi hotel na izlet danes, pa jutri, pa še pojutrišnjem. Brač je super, imajo urejene pohodniške in kolesarske poti, smo že napisali, da so plaže super?!

Z več kot 395 kvadratnimi kilometri je Brač največji otok Dalmacije in tretji največji otok v Jadranskem morju. V dolžino otok Brač meri okrog 40 kilometrov, širok pa je, v povprečju, 12 kilometrov. Obale ima Brač nekaj čez 180 kilometrov. Dostop do otoka Brača, obkrožen je z otokoma Hvarom in Šolto, na obali pa sta najbližje mesti Split in Omiš ter celotna Makarska riviera, je zelo enostaven. Braču zamerim le eno zadevo, da ni našel dovolj prostora za mojo poletno rezidenco. 🙂

Več informacij na spletnih povezavah: Brač – otok, ki ga ne pozabiš; Ne Split, Splitska; Etno vasica Dol; Bobovišća in Bobovišća na moru; Postira, mestece sardin; Zakaj obiskati Škrip?; Družina Jakšić – umetnost kamna; Pučišća, morske sanje v kamnu; Postira, mestece sardin; Supetar, srce Brača; Sumartin, nekoč imenovan Vrhbrača; Selca na Braču: velika, ogromna cerkev; Via Brattia, pohodniška pot po Braču; Bol, simbol Jadrana; Povlja, veliko v malem; Mrduja in »Potezanje Mrduje«; Vidova Gora, najvišji vrh jadranskih otokov; Sutivan, življenje z mačko; Milna, zaliv tisočih ladij; Zmajeva špilja je Zmajeva jama; Puščava Blaca, mesto pridnih in bogatih menihov.

10. HVAR

Če še niste slišali za otok Hvar, potem še niste slišali za Hrvaško. Otok Hvar je eden izmed najbolj sončnih krajev na Hrvaškem, otok v srednjedalmatinskem arhipelagu. Celoten otok ima le nekaj čez 10 tisoč prebivalcev, zaradi svoje »od boga dane geografske lege« med otoki Brač, Vis in Korčula ter polotokom Pelješac in Makarsko obalo pa je otok Hvar ena izmed top turističnih točk v celotni obalni, jadranski Hrvaški.

Otok Hvar je edini otok na svetu, ki ima šest Unescovih znamenitosti: Starogradsko polje (obdržana antična razdelitev parcel), procesija Za križen (verska prireditev stara že več kot 500 let), čipka iz agave (vezejo nune iz benediktinskega samostana), sredozemska prehrana (je bila na Unescov reprezentativni seznam vpisana leta 2013 na podlagi skupne vloge Cipra, Hrvaške, Španije, Grčije, Italije, Maroka in Portugalske), suhi kamniti zidovi (umetnost suhega zidanja je bila leta 2018 vpisana na reprezentativni Unescov seznam na podlagi skupne vloge Hrvaške, Cipra, Francije, Grčije, Italije, Slovenije, Španije in Švice), klapsko petje (je večglasna pevska tradicija v južnih hrvaških regijah Dalmacije. Njegove glavne značilnosti so večglasno petje, petje a cappella, ustno izročilo in preprosto muziciranje).

Hvar je dolg 67,5 kilometrov, kar ga uvršča med najdaljše hrvaške otoke. Druga stvar, ki dela ta otok poseben, je njegova dolga in razčlenjena obala. Še več, dopolnjujejo ga še bližnji otoki, npr. Peklenski otoki nasproti mesteca Hvar, ki veljajo za raj na zemlji. Hvar je zgrajen iz različnih naravnih sedimentov, večinoma apnenca in dolomita, zato je sam otok seveda geološko izjemno zanimiv. Najvišji vrh je Sveti Nikola (628 m), ki se nahaja nad Sveto Nedeljo.

Poleg rajskih plaž in prijetnega podnebja je otok poln flore in favne, med katerimi prevladujejo vinska trta, fige, pomaranče, olive, rožiči, mandlji, limone, murve, kivi, granatna jabolka in rožmarin. Sivka je del neizogibne tradicije Hvara, odlično uspevajo tudi nekatere začimbnice, ki se odlično ujamejo s številnimi dobrotami, ki jih ponuja na stotine gostilnic. Uživajte v številnih blagodatih tega rodovitnega, čarobnega in sončnega otoka.

Več informacij na spletnih povezavah: Otok Hvar: očarljiv v svoji lepoti; Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti; Mesto Hvar: top 10 znamenitosti; Carpe Diem Hvar; Fortica, trdnjava mesta Hvar; Festival sivke – Velo Grablje; Dubovica, dragulj Hvara; Peklenski otoki (hrvaško Paklinski otoci); Meneghello Palmižana; Jelsa, nekoč tudi Jelša.

REZERVA – Top 10 turističnih destinacij na Hrvaškem:

11. OMIŠ

Omiš je majhno in očarljivo mesto in pristanišče le dvajset kilometrov jugovzhodno od Splita. Nahaja se ob izlivu čudovite reke Cetine, ob vznožju mogočne Omiške Dinare. Srednjeveško obzidje z mestnimi vrati je relativno ohranjeno in dopolnjuje to mesto z nekaj zgodovine. Tu sta tudi trdnjavi Peovica ali Mirabela in Starigrad ali Fortica.

Na sprehodu skozi mesto Omiš boste odkrili številne srednjeveške stavbe in cerkve, ohranjenih je tudi več renesančnih in baročnih hiš. Večji del mesta je bil poseljen že v prazgodovini, v antiki pa je tu živelo ilirsko pleme Dalmati.
Če vas zanima športna aktivnost, se lahko najprej povzpnete na Mirabelo, nato pa še na nekoliko zahtevnejšo Fortico in uživajte v čudovitem razgledu na mesto, gore, Jadransko morje ter bližnje kraje in nasproti ležeče otoke.

Omiš je priljubljen tudi zaradi raftinga na reki Cetini in mogoče najdaljšega ziplinea na Hrvaškem. To je prava poslastica, če imate radi adrenalin! Na voljo je tudi plezanje od Omiša do trdnjave Fortice, če ste še bolj avanturističnega duha in se sploh ne bojite višine. Če imate avto, obiščite bližnjo osvežilno oazo ob reki Cetini – Radmanove Mlinice ter si privoščite odlične lokalne specialitete.

Ni še konec omiških zanimivosti, obiščite bližnje kraje, kot so Zadvarje, Gate, spomenik Mili Gojsalić in najvišji slap na Hrvaškem, ki pada tik ob spomeniku. Omiš je idilična in odlična ideja za izlet, še posebej turistom iz Splita, saj je zlahka dostopen tudi z javnim prevozom – avtobusom. Toda pozor, zaradi velikih poletnih zastojev na cestah v smeri Omiša, se včasih zdi, da bo iz Splita do Omiša šlo hitreje – s plavanjem.  🙂

Več informacij na spletnih povezavah: Omiš, gusarsko mesto; Cetina, turkizni diamant; Dalmacija: dejstva plus 12 zanimivosti; Božićno selo, božična vas v Dalmaciji; Jadranska magistrala, ena izmed najlepših cest na svetu.

12. OTOK VIS

Vis je otok vulkanskega izvora v srednje dalmatinskem arhipelagu, eden najbolj oddaljenih od hrvaške obale. Otok Vis ni posebno velik, tudi prebivalcev ima le nekaj več kot 3.000. Verjetno pa njegova oddaljenost od kopnega – 44 kilometrov – ni edini razlog za majhno število prebivalcev na kvadratni kilometer. Otok Vis se nahaja med Viškim in Korčulanskim kanalom, Biševski kanal pa ločuje Vis od otoka Biševo. Najvišji vrh je Hum s 587 metri, s katerega lahko opazujete spektakularne sončne zahode pa tudi vzhode.

Na otok Vis v prvi vrsti pridete, da ne bi doživeli takšne poletne gneče, kot ste je lahko deležni na otokoma Hvar Brač. Seveda na Vis privlačijo tudi okusna hrana (opomba: super hrana je vsepovsod na Hrvaškem!), gostoljubnosti Višanov, vojaški turizem (številne vojaške utrdbe in predori, zgrajeni v času Titove vladavine in jugoslovanske vojske) in elegantni zalivi Stončica, Stiniva, Vela Travna, Ruda, Gradac, Dobra luka, Rogačić in Oključna.

V bližini Visa so ljubki manjši otočki in skale (Modra špilja). Na Visu so priljubljene ture s štirikolesniki in džipi, ki vodijo do manj znanih lokacij, ki jih poznajo le domačini. Tako kot na drugih otokih v Dalmaciji je podnebje na Visu izredno prijetno, hrana pa neverjetno dobra. Obstajajo redne trajektne povezave s Hvarom in Splitom, zaradi česar je otok Vis dokaj lahko dostopen in ni prav nobenega razloga, da ga ne bi obiskali vsaj enkrat.

Več informacij na spletnih povezavah: 10 turističnih biserov otoka Visa; Otok Vis – otok sreče; Najlepše plaže otoka Visa.

13. TROGIR

Če ste ljubitelj zgodovine, kulture in UNESCO mest, potem je Trogir zagotovo pravo mesto za vas. To mestece in pristanišče v osrednji Dalmaciji se nahaja na obali velikega Kaštelanskega zaliva, le 28 kilometrov zahodno od Splita. Staro mestno jedro Trogirja se nahaja na otočku med otokom Čiovo in celino, tik ob jadranski magistrali, zato je Trogir skorajda nepogrešljivo mesto za vse radovedne (jadranske) popotnike.

Staro mestno jedro Trogirja je od leta 1997 na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine. Starodavno antično obzidje, ki ga je veličastna Beneška republika v petnajstem stoletju prenovila in dogradila, npr. s stražnimi stolpi in grajsko trdnjavo Kamerlengo, predstavlja izjemno kulturno in zgodovinsko dediščino tega kraja.

Trogirsko pristanišče je zelo veliko, zelo znano, tam se »rade parkirajo tudi zelo bogate in luksuzne jahte«. Verjetno velika večina od nas ne bo nikoli »bogat kapitan oziroma lastnik mogočne jahte«, zato se sami raje sprehodimo med lepotami starega Trogirja, mogoče skočimo na čudovite plaže bližnjega otoka Čiovo ter si raje privoščimo kakšno lokalno gastronomsko specialiteto.

Mogoče nam ne boste verjeli, toda trogirski kuharski šefi znajo pripraviti odlično morsko juho, katere osnova je kamenje iz Jadrana. Številne restavracije, lokali vseh vrst«, ob morju ali pa v ozkih srednjeveških uličicah zagotavljajo veličastno doživetje zgodovinskega mesta s pridihom Jadranskega morja. Mimo Trogirja pelje slovita Jadranska magistrala, če pa imate nastanitev v Splitu boste do Trogirja najlaže, predvsem pa najceneje, prispeli, če boste sedli na avtobus z linijsko številko 37. Naj tukaj zapišemo, da bi mogoče ob boljšem delu mestne uprave in turistične skupnosti lahko bil Trogir uvrščen tudi v TOP 10 (sedaj npr. se zaradi džungle restavracij in njihovih senčnikov »pol mesta sploh ne vidi«).

Več informacij na spletnih povezavah: Trogir, dalmatinski zaklad; Zakaj obiskati Trogir?; Kamerlengo, trdnjava v Trogirju; Trogir, »grad majstora«; Katedrala sv. Lovre v Trogirju; Čiovo, otok Čiovo; Seget, Seget Donji; Via Crucis, podvodni muzej; Kaštela, riviera Kaštela.

Zaključek:

Na Hrvaškem težko najdeš kraje, ki ne bi bili lepi. Zato je takšen oziroma podoben članek zares težko napisati. Zavedaš se namreč, da boš marsikateri turistični destinaciji naredil krivico, ker je ne boš dal – kljub »dodatni zlati rezervi« – prav na ta seznam. Npr. mogoče bi posebno omembo zaslužili Slavonija, Baranja, mogoče sever Hrvaške (tam v bližini Varaždina in Čakovca), kaj pa Gorski Kotar in Lika, mogoče Makarska Riviera? Tudi iz Istre bi morebiti morebiti Rovinj ali Brione izpostavili popolnoma posebej?! Dileme!

Ne glede na to, kateri kraj boste izbrali za svoje naslednje počitnice na Hrvaškem, ne bo vam žal. Če vam prav zares ni pogodu kraj, kjer spite, pot pod noge – radovedno raziskujte. Že čez nekaj kilometrov lahko naletite na »nekaj«, kar vas bo popolnoma očaralo. Mimogrede, mi vam lahko hitro pomagamo, kliknite na naslednjo povezavo: https://pag.si/hrvaski-turisticni-zemljevid/.

Ps. Fotografije: fotografi Julien Duval, Ivan Sardi, Zoran Jelaća, Domagoj Sever, Hrvoje Serdar, Ivo Biočina, Aleksandar Gospić, Damir Zurub (tudi naslovna fotografija), Ivo Pervan, Luka Esenko, Stipe Surać, Dani Peroš in Hrvaška turistična skupnost.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem