Compare Listings

Rojstni kraj Stjepana Radića

Gornja Posavina? Zakaj pa ne?!

Tri reke, konji na zelenih poljih, sprehod po visečem mostu, kosilo na splavu, čolnarjenje in kolesarjenje v čudoviti naravi so le začetek zgodbe o turističnih zanimivostih, ki jih ponuja območje Gornje Posavine.

Gornja Posavina? Zakaj pa ne?!

Vemo, kje je Gornja Posavina? Hrvaška enciklopedija o POSAVINI zapiše: Posavina, ravnica okoli srednjega in spodnjega toka Save; pokriva približno 10.000 kvadratnih kilometrov, dolga je približno 400 km. Geografski pojem GORNJA POSAVINA pa se nanaša na območje, ki se nahaja na aluvialni ravnici srednjega toka reke Save, med Siskom in Zagrebom (Zagreb – Martinska Ves, 60 km, dobra ura vožnje z avtom). Kaj turističnega nam ponuja Gornja Posavina? Poglejmo.

Lepa Gornja Posavina je okrašena z rekami Savo, Odro in Kolpo (ob katerih lahko kolesarite ali pa se kopate v njih), zelenimi polji (na katerih se spokojno pasejo konji avtohtone pasme »hrvaški posavec«) in majhnimi, tihimi naselji (kjer bomo našli čudovite primere tradicionalne lesene gradnje in odlično gastronomsko ponudbo na turističnih kmetijah).

Na bankovcu za 200 kun redno vidimo obraz hrvaške politične ikone Stjepana Radića (leta 1904 ustanovi hrvaško kmečko stranko, leta 1928 ga ubijejo v Beogradu), vendar le redko kdo ve, od kod prihaja in kako zgleda njegov rojstni kraj. Izlet v Gornjo Posavino se zato lahko zaključi z obiskom Kulturnega doma bratov Radić v njunem domačem kraju z imenom Desno Trebarjevo, enem od sedemnajstih naselij v občini Martinska Ves pri Sisku.

Najboljši kontrast hrupu in mestnemu vrvežu je popolna tišina, našli jo boste na Odranskem polju. Po delu ceste, ki vas vodi skozi izredno gost gozd, se bodo pred vami razprostrli poplavni travniki Odre, obrobljeni z nižinskimi hrastovimi gozdovi. Popolno sproščenost Gornje Posavine boste doživeli ob naravno oblikovanih jezercih in rečnih rokavih, opazujoč črede konj avtohtone pasme hrvaški posavec. Glasno družbo vam bodo delale številne ptice, ki jim je Odransko polje izredno ljub habitat.

Lepoto pokrajine Gornje Posavine bo pridno beležil vaš fotoaparat, podobno kot sta nekoč počela brata Radić, ki sta kljub aktivni in zahtevni politični karieri, našla dovolj časa in energije, da sta z nalivnim peresom in fotoaparatom lovila naravne in kulturne lepote njune domače, rojstne regije.

Po sprehodu po Odranskem polju se okrepčajte v Martinski Vesi, enem izmed najstarejših krajev v Gornji Posavini in tudi središču istoimenske občine Martinska Ves, ki jo na dve polovici (levo in desno Martinsko Ves) deli reka Sava. Martinska Ves, kraj, kjer sta se brata Radić naučila pisati prve črke, je videti sveže in privlačno zaradi vrste obnovljenih zgodovinskih stavb: nekdanje osnovne šole, zdaj pa čitalnice in knjižnice, tradicionalnih lesenih hiš, naziv najlepše zgradbe pripada fotogenični cerkvi sv. Martina.

Lepo urejeno igrišče v neposredni bližini osnovne šole bo razveselilo najmlajše, krošnja impresivne platane pa vam bo šepetala svoje stoletne zgodbe. Šolo krasita tudi nenavaden in  harmoničen drevored ter travnato nogometno igrišče.

Kar vam bo v Gornji Posavini zagotovo padlo v oči, je viseči most Martinska Ves čez reko Savo, ki povezuje Desno in Levo Martinsko Ves. Posebnost tega mostu je, da je eden od treh visečih mostov na Hrvaškem in trenutno edini viseči most na Hrvaškem, ki se lahko uporablja za cestni promet, dodan pa mu je tudi ožji cestni pas za kolesarje in pešce.

Tukajšnji viseči most je pravzaprav nadomestek rečnih splavov (rečnih brodov), ki so nekoč prevažali ljudi in različen material po Savi. Za kraje Gornje Posavine so bili značilni tudi plavajoči mlini, enega od njih je imel v lasti tudi oče Stjepana Radića, z mlinom na Savi pa je popravljal, izboljševal finančni položaj svoje številne družine.

So pa bili rečni splavi dostikrat, zaradi visokega vodostaja, neuporabni, zato je ta problem Gornje Posavine dokončno rešil viseči most Martinska Ves (zgrajen leta 2002, 165 metrov dolžine), z njega pa je čudovit razgled na reko Savo, po kateri, ne zavedajoč se sodobnega sveta okoli sebe, tako kot stoletja prej, plavajo flegmatične posavske gosi.

Če želite v Gornji Posavini nekaj dobrega prigrizniti, hkrati pa tudi spoznati tradicionalno gradnjo posavskih hiš, poiščite tradicionalno kmetijsko gospodarstvo Dadović v Martinski Vesi, katerega lastnik je Ivica Dadović, eden od potomcev Stjepana Radića.

Za nekoliko bolj posebno pripravljeno kosilo ali večerjo Dadoviće pokličite dan prej, da se dogovorite za obed, ki ga bodo postregli na prav posebnem mestu, na pokritem splavu, ki se obdan z zelenjem nahaja na bregu reke Save.

Na voljo vam je vsekakor tudi dediščinska restavracija družine Dadović, kjer lahko uživate predvsem v posavski goski z mlinci, krapih na vilicah (riba se peče na odprtem, zunanjem ognju), orehovi in makovi potici ter drugem okusnem pecivu. Če želite ostati dlje, morebiti prenočiti, sta tukaj na voljo tudi dva apartmaja in dve dvoposteljni sobi. Bivanje v Gornji Posavini lahko zaključite s čolnarjenjem in kolesarjenjem, če pa želite kampirati, vam bo družina Dadović z veseljem zagotovila ustrezen prostor.

Če želite iz Gornje Posavine domov odnesti vrhunski gastronomski spominek, imamo še en predlog. Obvezno obiščite družinsko mini sirarno Mlađenović v Desnem Dubrovčaku, ki proizvaja kravji sir iz lastnega mleka, večina hvali sire s papriko ali chia semeni.

Turistično odkrivanje Gornje Posavine lahko zaključite (ali začnete) tako, da obiščete Desno Trebarjevo, rojstni kraj bratov Radić. Tam so hiše razvrščene ob čudovitem delu Save, ob cestah in poteh, ki se skrivajo po gozdnatih bregovih in so kot takšne idealne za kolesarjenje.

Žal rojstne hiše Stjepana Radića ni več, a to v veliki meri kompenzira Kulturni center bratov Radić, ki prikazuje fascinantno življenje dveh bratov, ki sta zaznamovala in zadolžila hrvaško politiko in zgodovino, pa tudi vse, zaradi česar je posavska dediščina dragocena in posebna. Najavite svoj prihod v Kulturni center bratov Radić dan prej, pa vam bo direktorica te kulturne ustanove, Jasmina Jovev, z veseljem razkrila še veliko dodatnih zanimivosti o regiji Gornja Posavina, ki je Hrvaški podarila lik in delo znamenitega Stjepana Radića.

Ps. Za dodatne informacije klikni na spletno stran Turistične skupnosti Sisaško-moslavaške županije: www.turizam-smz.hr.

Sorodni članki

Pučišća, morske sanje v kamnu

Pučišća so drugi največji kraj na Braču. Pučišća slovijo širom po svetu po svoji odlični kamnoseški tradiciji in izjemnih kamnoseških umetnikih ter braškem kamnu. Iz bližnjih kamnolomov izvažajo kamen, s katerim so že zgradili številne svetovno znane zgradbe.

Nadaljujte z branjem

Brač – otok, ki ga ne pozabiš

Plaža Zlatni rat. Kraji: Bol. Supetar. Postira. Sumartin. Milna. Nerežišća. Sutivan. Pa potem visoka Vidova gora. Muzej v Škripu. Puščava Blaca – zavetišče menihov. Zmajeva špilja. Hiša v hiši. In pa seveda svetovno znan braški kamen. Vse to in še več je otok Brač.

Nadaljujte z branjem

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem