Compare Listings

Tik ob slovenski meji

Dvorec Trakošćan, pravljični grad

Dvorec Trakošćan je eden izmed najbolj atraktivnih gradov Hrvaške in eden izmed najlepših gradov v tem koncu Evrope. Grad Trakošćan je pravi zgodovinski biser, turisti si z veseljem najprej ogledamo dvorec in njegove številne muzejske zbirke, potem pa se še radovedno sprehodimo okrog manjšega jezera.

Dvorec Trakošćan, pravljični grad

Hrvaški turistični biser Trakošćan sestavljajo dvorec, zgradba ob dvorcu, park in del gozdnega parka z jezerom. Danes Trakošćan ni samo kulturno-zgodovinski spomenik izjemnega pomena oz. spomenik graditeljstva in muzej, temveč je tudi spomenik narave in parkovne kulture ter gospodarsko-podeželska celota, pomembna za kulturo in zgodovino Hrvaške.

Trakoščan se nahaja znotraj Varaždinske županije (glej tekst 10 turističnih sladkorčkov Varaždinske županije), do Varaždina, mesta angelov je okrog 40 kilometrov, do “glavnega” Zagreba je 80 km, vsekakor pa se splača obiskati tudi bližnje “krapinske neandertalce” (okrog 20 km).

Trakošćan ponuja edinstveno in celovito doživetje, od drugih turističnih destinacij pa se razlikuje po kontinuiteti, ki jo izkazuje ohranjeno muzejsko gradivo, zgodovinsko tesno povezano z življenjem njegovih lastnikov. Slednje se nahaja v izvornem ambientu, ki je skladen z ohranjenim parkom.

Preden je dvorec Trakošćan dobil današnji videz, je bil priča številnim predelavam: najstarejši sloji dvorca naj bi segali vse v 13. stoletje, ko je bil manjša utrdba, katere gospodarji so se v srednjeveškem obdobju pogosto menjavali. V drugi polovici 16. stoletja je prešel v last zelo bogate družine Drašković, ki je njegov lastnik ostala vse do leta 1945.

Njegova večstoletna vloga je imela fortifikacijski namen: konec 16. stoletja je bil dograjen in se tako prilagodil obrambi pred strelnim orožjem. Trakošćanska utrdba je s slabljenjem vojaških spopadov izgubljala obrambno vlogo in začela propadati. V prvi polovici 19. stoletja je s preoblikovanjem dobila rezidenčni pomen, medtem ko je bil okoliški prostor preurejen v park.

Iz leta 1954 je ohranjeno dragoceno muzejsko gradivo, ki se nahaja v dvorcu in je na voljo obiskovalcem. Muzejski predmeti izvirajo iz obdobja od 15. do 19. stoletja in se nahajajo v prostorih, ki predstavljajo ohranjene originalne interierne celote. Med prav posebne spadajo viteška in lovska dvorana, glasbeni salon, jedilnica in slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković.

Pomembne zbirke so: zbirka pohištva – pomembna za spoznavanje izvornih historicističnih interierjev druge polovice 19. stoletja; zbirka slik – zanimiva galerija družinskih portretov; zbirka orožja – dragoceni primerki strelnega in hladnega orožja; zbirka fotografij – Draškovići kot pionirji fotografije; zbirka knjig – nahaja se v dvorski knjižnici.

Muzejski predmeti so razstavljeni na petih nadstropjih: v kleti se nahaja temnica, nato sledijo visoko in nizko pritličje ter prvo in drugo nadstropje. Dostopni so skoraj vsi prostori dvorca – od reprezentativnih stanovanjskih do pomožnih, s čimer je obiskovalcem med prijetnim sprehodom približan način življenja hrvaškega plemstva.

Gozd okrog jezera in urejen prostor parka sta zaščitena, deli nekdanje velike grofovske posesti, ki tvorijo zgodovinsko in naravno celoto, pa zelo lepo ohranjeni. Gozdni park se ponaša z bogato in raznoliko floro in favno in bogastvo vegetacije skupaj z jezerom predstavlja skladno hortikulturno okolico.

V drugi polovici 19. stoletja je bila neposredna okolica dvorca preoblikovana. Nastal je načrtno urejen park oziroma romantični »perivoj«, ki oponaša naravo in prikazuje navidezno spontanost v razporeditvi prostorskih delov. Takrat je nastalo tudi umetno trakošćansko jezero, ki ima od samega nastanka dvojno vlogo – gospodarsko (kot ribnik) in estetsko (kot dekorativni element, značilen za parkovno arhitekturo iz obdobja romantike). Površina jezera je okrog 17 hektarjev in največje globine 2 metra in pol. Jezero se nahaja na 246 metrov nadmorske višine in je nastalo med leti 1853 in 1862, ko so zgradili jez na potoku Čemernica.

V neposredni bližini dvorca stoji baročna kapela sv. Križa, ki jo je dala zgraditi Suzana Malatinski, soproga Josipa Kazimira Draškovića, na polovici 18. stoletja. Kljub majhnosti kapelice je posebno mikavna njena notranjost, ki vsebuje vse elemente kakšne večje in mogočnejše cerkve. Zunanjost cerkvice je enostavna, le na zvoniku so opazne dekoracije v stilu baročnega klasicizma. Nekoč so v kapelici maševali le ob velikih verskih praznikih, danes so tam verski obredi dokaj pogosti, številni zaljubljeni pari pa se v kapelici tudi poročijo (če pa želite, vam poroko ali kakšno drugo zabavo lahko organizirajo tudi na samem dvorcu).

Učna steza okrog trakošćanskega jezera nosi naziv Vilinska pot. Sprehajališče je dolgo okrog pet kilometrov in si ga je med počasnim sprehodom mogoče ogledati v dveh urah. Obsega dvajset informativno-izobraževalnih točk, kjer lahko izveste splošne podatke o naravnih vrednostih in zanimivostih območja, medtem ko sta Ribiška hišica na jezeru in njena okolica namenjeni oddihu med obiskom.

Zagotovo je Trakošćan odlična turistična destinacija, točka za Slovence. Nahaja se tik ob slovenski meji, od Ptuja je oddaljen le slabih 25 kilometrov, od Maribora pa le 50 kilometrov in prav toliko minut vožnje z avtomobilom. Grad oziroma dvorec Trakoščan stoji na južnih pobočjih Brezove gore ob lokalni cesti med naseljem Gornji Macelj in Bednjo, in je v lasti države Hrvaške, ki ga, kot smo že razložili, uporablja kot muzej ter v turistične namene

Mnogi menijo (glej tudi članek na Conde Nast Traveler), da je dvorec Trakošćan mogoče najlepši dvorec južno od Bavarske, zato ne preseneča, da ga poleti obiščejo tudi številni evropski turisti, ki šele drvijo na dopust na Hrvaško ali pa se že vračajo z Jadranskega morja. Mnogi od njih se odločijo tudi, da bodo prespali v Hotelu Trakoščan (štiri zvezdice), ki se nahaja v neposredni bližini dvorca Trakošćan.

Na www.pag.si verjamemo, da boste v Trakošćanu, pa naj boste sami, v romantičnem dvojcu ali pa z družino ter prijatelji, preživeli nekaj prav čudovitih uric. Ogled dvorca vam bo vzel uro ali dve,  približno dve »počasni sprehajalni« uri pa boste potrebovali na petkilometrski učni »vilinski« poti.

„Pot vil“ vam bo z dvajsetimi učnimi točkami ter infotočko v ribiški hišici razkrila naravno lepoto park gozda Trakoščan. Ne odlašajte, v Trakošćan se lahko brezskrbno odpravite v vseh letnih časih, zagotovo boste zlahka odkrili čari hrvaškega Zagorja oz. Varaždinske županije.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in fotografije se zahvaljujemo Dvorcu Trakošćan, več na njihovi odlično pripravljeni spletni strani: www.trakoscan.hr.

Sorodni članki

Riva Split

Riva Split je splitska mestna dnevna soba, najbolj priljubljen in pomemben javni prostor v Splitu. Riva Split je s svojo promenado neizogiben simbol mesta Split in velja za prvovrstno središče Splita. Riva Split je velikansko prizorišče splitskega mestnega življenja, kjer se na sami obali, na južni strani Dioklecijanove palače, ob samem robu »starega Splita«, skozi celotno leto odvijajo številne – predvsem - kulturne in zabavne prireditve. Seveda je Riva Split najbolj »živa« poleti, ko jo sredi turistične sezone napolnijo tisočeri obiskovalci iz vseh koncev sveta.

Nadaljujte z branjem

Via Crucis, podvodni muzej

Via Crucis je podvodni muzej, ki ga najdemo v zalivu Jelinak v bližini Trogirja. Projekt muzeja pod vodno globino je plod zasebne, podjetniške pobude, zasnovalo ga je podjetje Blue Nautica. Na morsko dno, na globini od štirih do desetih metrov, so postavili kar 52 betonskih kipov z religiozno tematiko, s svojimi štirinajstimi postajami križevega pota je muzej postal podvodna atrakcija, kot takšna celo edinstvena na svetu. In to še ni vse, čez nekaj časa so z vsemi ustreznimi ekološkimi merami potopili še borbeno letalo SOKO Jastreb 21.

Nadaljujte z branjem

Katedrala sv. Lovre v Trogirju

Trogirska katedrala sv. Lovre je eden najpomembnejših »spomenikov Trogirja«, izredno pomembna hrvaška turistična znamenitost in UNESCO-va zaščitena svetovna dediščina. Katedrala sv. Lovre, ki ji pravijo tudi katedrala sv. Ivana Trogirskega, zavzema glavno mesto med turističnimi znamenitostmi, ki jih v Trogirju nikakor ne primanjkuje. Gradnja katedrale sv. Lovre je trajala dolga stoletja, kar se verjetno najbolje vidi po krasnem zvoniku. Pri gradnji trogirske katedrale je sodelovalo več domačih in tujih mojstrov. Najpomembnejša umetniška vrednost katedrale sv. Lovre je portal (vhod) mojstra Radovana, ki je prava mojstrovina romanskega obrtništva oziroma umetnosti, s svojo brez časovno lepoto pa očara tudi kapela sv. Ivana Trogirskega.

Nadaljujte z branjem