Compare Listings

Skrivena Dalmacija = skrita Dalmacija

Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija

Na samem izvozu z avtoceste proti največjem dalmatinskem mestu, Splitu, v Dugopolju, se nahaja Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija (slovensko – »skrita Dalmacija«). Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija je izobraževalni, multimedijski in interpretacijski center z dodatkom učnih poti in šol v naravi.

Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija

Osrednji del Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija je multimedijska interpretativna razstava, ki na sodoben in interaktiven način predstavlja naravno dediščino (Dalmacije). Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija ponuja multisenzorne interpretativne cone, taktilne, zvočne, vonjalne elemente in video projekcije ter izobraževalne interaktivne instalacije. Poleg tega Skrivena Dalmacija premore tudi učno dvorano za različne delavnice ter številne učne poti in šole v naravi (Mosor-sever in Mosor-jug) ter učno cono Maslina (slovensko »oljka«).

Interpretacija naravne dediščine na območju Splitsko-dalmatinske županije, s poudarkom na Mosorju in znameniti oljki v Kaštelu, ima za cilj seznaniti in poučiti obiskovalce o vrednostih habitatov in vrst, ki se nahajajo v neposredni bližini središča Skrivena Dalmacija, vendar pogosto ostanejo neopaženi. S sodobnimi multimedijskimi rešitvami, kot so multi-touch mize, VR kabine, VR očala, avdio in video posnetki, hologrami, senzorji gibanja itd., je obiskovalcem na voljo predstavitev in interpretacija različnih naravnih vrednot ter številnih sožitij narave in človeka.

Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija je leta 2022 postala nova atrakcija za obiskovalce, turiste, ki odpira vrata v svet skritih habitatov, nedostopno naredi dostopno, nevidno vidno in je komunikacijsko prilagojena novim generacijam radovednih obiskovalcev.

Ker je digitalna tehnologija jezik enaindvajsetega stoletja, je Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija popolnoma prilagojen zahtevam sodobnega uporabnika, tako doživeta izkušnja pa na obiskovalca pusti močan vtis in ga informira iz popolnoma nove perspektive, kar posledično povzroči pozitivne občutke in razvijanje zavesti o temah, ki jih odpira in predstavlja Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija.

Če nameravate preživeti kakovosten, smiseln in zanimiv čas s svojo družino ali prijatelji, je Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija idealna izbira. Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija ponuja tudi bogat izbor izobraževalnih delavnic, namenjenih vsem starostnim skupinam in osebam z oviranostmi; in to v vseh vremenskih razmerah in skozi vse leto.

Izobraževalno komponento centra Skrivena Dalmacija sestavljajo izobraževalni programi, ki so skrbno zasnovani v sodelovanju s strokovnjaki za naravno dediščino in delo z otroki. Obiskovalce izobražujemo o naravni dediščini in pomenu njenega ohranjanja, seznanjamo s konceptom ekoloških omrežij/Natura 2000 ter promoviramo zavarovane dele narave, povedo v samem Centru za obiskovalce Skrivena Dalmacija.

Na samem vhodu Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija vas bo pričakala t,i. Mosorska vila, ki vam bo razkrila številne zgodbe skrite, neznane Dalmacije. Potem lahko na multi-touch mizah igrate številne (zabavne in izobraževalne) kvize, skozi katere boste spoznali bogato rastlinstvo in živalstvo Dalmatinske Zagore.

Če se boste morebiti virtualno sprehodili po bližnji okolici Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija bodo nam vam preletavale digitalne ptice, ki so – prav tako tudi vse ostale umetniške inštalacije – delo številnih hrvaških umetnikov.

Vsem, ki radi berete, je na voljo lep prostor knjižnice, kjer so na voljo različne slikanice, številne brošure in zanimive knjige o naravnih lepotah in vrednotah, ki jih promovira Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija, na ogled pa so tudi številni predmeti kulturne dediščine.

»Kabina virtualne resničnosti« ponuja navidezno tridimenzialno čudovito doživetje, ki ga boste zagotovo želeli ponoviti, potem ko se boste s pomočjo virtualnih očal navidezne resničnosti sprehodili skozi podzemno jamo, preletite Mosor ali se skrijete v katero od (planinskih) jam. Na ogled je celo hologram, v katerem nam (dalmatinska) vila pripoveduje o povezanosti vsega živega v naravi, na voljo pa je tudi spominski foto kotiček, kjer si lahko na glavo namestite vilinski venček ali dugopoljsko kapo ter ovekovečite obisk Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija.

Da ne bo vse ostalo zgolj pri virtualni izkušnji, vas bo v realnost vrnilo drevo, t.i. oljka »Stara Maslina«, domačini jo ljubkovalno imenujejo tudi Mastrinka, ki v bistvu predstavlja 1500 let staro oljko iz Kaštel Štafilića (glej članek z naslovom Kaštela, riviera Kaštela) in je svojevrsten simbol trdoživosti narave in zmage nad minljivostjo časa ter človeškim vplivom. Ta oljka ima poleg svoje zavidljive starosti in mogočne velikosti še eno, sprva nevidno, vrednost. Gre za skrite »mikrohabitate«, ki živijo na površini in v notranjosti debla oljke.

Replika znamenite jame Vranjača v Centru za obiskovalce Skrivena Dalmacija nam prikaže osnovne značilnosti krasa, speleološko bogastvo tega prostora in razkrije posebne živalske vrste, ki so se prilagodile življenju v kraškem podzemlju. Drugi eksponati nam prikazujejo povezanost človeka s krasom, težko življenje na revni zemlji ter rastline in živali, značilne za to borno kraško pokrajino.

V zgornjem nadstropju Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija lahko začutimo planino Mosor (glej tudi prispevek z naslovom Perun je del Poljičke planine), vonjamo njene rastline, ki so večinoma značilne tudi za celotno Dalmacijo, a hkrati lahko doživimo tudi pravo dalmatinsko burjo. Ob odhodu iz Centra za obiskovalce Skrivena Dalmacija se lahko ustavimo tudi v trgovini s spominki ali se osvežimo v baru.

Avgusta 2022, ko je bil Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija, ki vreden okrog 5 milijonov evrov, uradno odprt, je župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban, poudaril, da ta projekt odpira vrata tistemu, kar je treba promovirati v turizmu vse od Vrlike do Vrgorca.

»Vidimo, kako prezasedena so turistična središča na Jadranu. Danes lahko prostodušno rečem, da odpiramo vrata naše Zagore, rad rečem naše hrvaške Provanse. Okoli razpršenosti turizma smo ustvarili eno vertikalo. Zelo pomemben segment projekta je tudi vrnitev k naravi. Projekt je izjemno dragocen in zahvaljujem se tako Vladi Republike Hrvaške kot tudi Evropski uniji za sredstva ter svojim sodelavcem, ki so res dali vse od sebe za ta projekt,« je dodal župan Boban.

Zaključil je takole: »Turistični delavci se zavedajo, da turizem nista le morje in sonce, temveč tudi pohodništvo, sprehodi, kolesarjenje ter ogled številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Ta projekt to resnično ponuja. Tukaj imamo impresiven prikaz jame Vranjača, naše zgodovinske oljke v Kaštelu in druge vsebine. Naših partnerjev je sedem: Javni zavod Morje in Kras, Mesto Split, Mesto Kaštela, Občina Dugopolje, TZ mesta Split, TZ mesta Kaštela in TZ občine Dugopolje, hvala vsem!«

Koordinatorica projekta Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija, Renata Tešija pa meni, da je ta projekt izjemno pomemben za razvoj trajnostnega turizma v Splitsko-dalmatinski županiji. »Ta prostor bo izobraževalni, multimedijski in interpretativni center in bo v ponos ne le našim Dugopoljcem, ampak tudi celotni Dalmatinski Zagori. Center Skrivena Dalmacija bo postal vstopna točka za odkrivanje vseh čarov naše Dalmatinske Zagore«.

»Splitsko-dalmatinska županija vlaga v razvoj celoletnega turizma. Proces doseganja celoletnega turizma je kompleksen in dolgotrajen, vendar bomo z lansiranjem novega turističnega produkta Skrivena Dalmacija zagotovili enotno predstavitev ponudbe naše Dalmatinske Zagore, ki je turistično privlačna in dostopna skozi vse leto, predvsem skozi turistično ponudbo na prostem«, pa je izpostavila Matea Dorčić, vodja splitskega upravnega oddelka za turizem in pomorstvo.

Kaj povedati za sam konec? Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija govori o naravi na nekoliko drugačen način. Centar za obiskovalce Skrivena Dalmacija nam na zanimiv način pove, nas opozarja, da smo ljudje minljivi, le narava je stalnica, narava je bogastvo samo po sebi. Tudi zato naj bo Center za obiskovalce Skrivena Dalmacija tudi vaš navdih in osnovno izhodišče za nadaljnje raziskovanje Dalmatinske Zagore in vsega, kar skriva bližnja in daljna Dalmacija.

Ps. Za pomoč pri pripravi teksta in za fotografije se uredništvo www.pag.si zahvaljuje Centru za obiskovalce Skrivena Dalmacija (glej facebook profil Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija) in TZ Dugopolje.


Sorodni članki

Salajland – božična svetlobna čarovnija

Že več kot dobri dve desetletji praznična čarovnija v času božičnih praznikov osvetljuje družinsko posestvo Salaj v Grabovnici pri Čazmi. Tri generacije družine Salaj si vsako leto zagnano prizadevajo, da bi bila čarovnija luči, ki jo z zaposlenimi ustvarjajo na njihovem velikanskem posestvu, vse bolj spektakularna. Ne le, da hočejo Salajevi ustvariti »Božično čarovnijo svetlobe«, za katero je sedaj uporabljenih že skorajda 5 milijonov raznobarvnih lučk (!), ampak hočejo na »posestvu Salaj Land« ustvariti tudi edinstveno izkušnjo, ki bo združevala in osrečevala ljudi. Svetlobne dekoracije Salajlanda si lahko ogledate prav vsak dan med 1. 12. 2023 in 8. 1. 2024.

Nadaljujte z branjem

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Nadaljujte z branjem

Osrednja Hrvaška vabi

Osrednja Hrvaška je destinacija, ki ponuja izjemno raznolikost in privlačnost za turiste vseh profilov. Kombinacija ohranjene narave, bogate kulturne dediščine, termalnega turizma, številnih možnosti za aktivne počitnice, avtohtone ekološke gastronomije in vrhunske enologije je tisto, kar to regijo postavlja na zemljevid počitniških destinacij, ki jih velja raziskati.

Nadaljujte z branjem