Compare Listings

»Oh in ah razgledi«

Perun je del Poljičke planine

Perun, ki je del hribovja t.i. Poljičke planine, se nahaja dobrih deset kilometrov jugovzhodno od dalmatinskega Splita. Perun, ime ima po staroslovanskem bogu groma in strele, vam bo zares izredno všeč, če imate radi neizmerno čudovite razglede in zelo lahke ter brezskrbne pohodniške izlete.

Perun je del Poljičke planine

Perun je s svojimi, večinoma blagimi pobočji in nižjo nadmorsko višino pohodniški raj, na Perun se zlahka, ob zmerni dozi previdnosti seveda, odpravimo tudi vsi »občasni nedeljski hribolazci«. Skratka, če imamo čas in se znajdemo v bližini Splita, gremo zagotovo na Perun. 🙂

Hribolazci bomo na Perunu uživali v njegovi bogati zgodovini, starih dalmatinskih legendah, predvsem pa razgledih, ki dobesedno jemljejo dih. Očarali vas bodo panoramski pogledi na srednjedalmatinske otoke Brač, Šolto in Hvar, pa na »hajduško« mesto Split, bližnja Kaštela in prekrasen Trogir, ter na kraje Stobreč, Podstrana in Žrnovnica.

Perun je zagotovo edini ali vsaj eden redkih slovanskih bogov, za katerega lahko rečemo, da so ga poznala in častila vsa slovanska ljudstva. Še več, Perun je v slovanski mitologiji najvišji bog; je bog strele in groma, bog priseg, bog pomladi in plodnosti, bog dežja, je »tisti, ki udarja«. Simboli Peruna so hrast, ki velja za njegovo sveto drevo, perunika, sekira in goreč voz.

V zvezi s Perunom je zagotovo tudi čaščenje ognja, najbolj pogosto so mu žrtvovali petelina, bika, ovna in celo medveda. In po tem staroslovanskem božanstvu, »bogu gromovniku«, je imenovan tudi hrvaški Perun, nedaleč od Splita.

Perun v bližini Splita bo v fokusu tega današnjega zapisa. Tukaj torej tokrat ne bomo pisali o istoimenskem hrvaškem hribu Perun-u, ki ga slovenski hribolazci in dopustniki morebiti poznate celo nekoliko bolje. Ta »drugi hrib Perun« je namreč Sloveniji bližje, najdemo ga na pogorju, hribovju istrske Učke, na njega pa se načeloma vzpenjamo iz bližine obmorske Mošćeničke Drage. No, sedaj pa »luči žarometa« obrnimo nazaj proti Dalmaciji.

Če površno »listamo po spletu«,  kaj kmalu morebiti sploh ne bomo vedeli, kaj Perun pri Splitu sploh je. Je Perun samo hrib ali celotno hribovje? Je Perun kaj tretjega, mogoče greben? Je Perun del Poljičke planine? Je najvišji vrh Peruna, Perun? Odgovore smo dokaj dolgo iskali ter jih naposled našli na izgled zaupanja vredni spletni strani www.dinarskogorje.com.

Ta web stran nam je naše neznanje potešila s približno naslednjimi besedami: »POLJIČKA PLANINA je nizko hribovje, ki se razprostira vzporedno z morsko obalo, med Mosorjem in jadransko obalo ter od toka reke Žrnovnice pri Stobreču, blizu Splita (na severozahodu hriba), vse do izliva reke Cetine blizu Omiša, v dolžini približno 17 kilometrov.

V novejši literaturi hribovje Poljička planina sestavljajo trije kosi, trije najbolj izraziti grebeni z imeni Perun (ta zahodni del Poljičke planine se nahaja nad Žrnovnico in Podstrano), Vršina (na vrhu Vršine je cerkev svetega Jureta na Vršini – na 533 metrih nadmorske višine) in Mošnica (včasih je v literaturi mogoče najti ime Mošnjica).

Večina lokalnega prebivalstva greben Perun na kratko imenuje Perun. Ta del, torej greben Perun, zahodni del Poljičke planine, tik nad Podstrano (glej zemljevid na dnu povezave), je zaradi same bližine Splita, tudi najbolj obiskan.

Najvišji vrh dolge Poljičke planine je Vela gora (594 metrov nadmorske višine), ki se nahaja na grebenu Mošnica, na zemljevidih ​​pa je označen kot Zahod. Na vrhu, na Veli gori, so postavljene telekomunikacijske naprave.

Najvišji vrh grebena Perun je Križ (538 metrov nadmorske višine), cerkvica sv. Jure nad kamnolomom v Žrnovnici pa je postavljena na 441 metrih, identiteto grebena Perun pa poudarjajo tudi vrhovi s podobnimi imeni: Perunsko, Veliki Perun in Perunić.

Da ne pozabimo poudariti, pogledi in razgledi s celotne Poljičke planine vključujejo Mosor, pogled na morje s srednjedalmatinskimi otoki, pa tudi gusarski Omiš, visoko Dinaro in magičnim Biokovim.

Z zahodnega dela Poljičke planine, s »predela, grebena Perun«, se odpirajo razgledi, ki smo jih ob otokih že omenjali v samem uvodu: Kozjak, Stobreč, Split, Kaštela in Trogir, Žrnovnica, Podstrana, Jesenice, Dugi rat itd.

Perun je v celoti povezan, »ponitkan« z enostavnimi pohodniškimi potmi (le nekaj uric hoda) ter atraktivnimi gorskimi kolesarskimi stezami, ki skupaj s športnim plezališčem, srednje zahtevne »via ferrate« v dolžini 280 metrov, na južni skali Velikega Peruna (443 mnv) in planinskim zavetiščem ponujajo široko raznolikost in polnost športno-rekreativnih in pustolovskih užitkov. Upamo, da jih na Perunu najdete tudi sami. 🙂

Ps. Uredništvo www.pag.si se iskreno zahvaljuje Alidi Alunić, ki nam je s svojimi fotografijami, ki jih deli tudi na svojem instagram naslovu, pomagala pričarati lepote Peruna.

 

Sorodni članki

Podvodni park Punat

Podvodni park Punat (na otoku Krku) je edinstvena atrakcija tudi za nepotapljače, neplavalce in otroke, saj je potapljanje popolnoma varno, posebno oblikovan podvodni skafander napolnjen z zrakom pa omogoča odlično priložnost za spoznavanje bogatega podvodnega sveta. Doživite ultimativni občutek, kjer se čas ustavi, skrbi izginejo in dihanje pod vodo postane možno, varno in enostavno, obiščite Podvodni park Punat.

Nadaljujte z branjem

Žabe v Splitu

Žabe v Splitu so turistična atrakcija. Brez heca! Tudi sam sloviti Tripadvisor je razstavo nagačenih žab z imenom Froggyland uvrstil kar v prvo deseterico največjih splitskih turističnih zanimivosti. Kako je mogoče, da se je tako bizarna, nenavadna, »žabarska«, razstava znašla tako visoko na seznamu Tripadvisor-ja? Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Zakladnica Medžimurja – “Riznica Međimurja“

Muzej Zakladnica Medžimurja (v hrvaškem originalu - "Riznica Međimurja“) v Čakovcu, ki je bil odprt leta 2021 na 2.426 kvadratnih metrih, se osredotoča predvsem na ohranjanje, interpretacijo in promocijo medžimurske nesnovne dediščine. Velika večina strokovnjakov meni, da je muzej Zakladnica Medžimurja v trenutku postal biser hrvaškega celinskega turizma.

Nadaljujte z branjem