Compare Listings

Pot plemičev, pa še nagradna igra

Plemiška ruta za žlahtna doživetja

Kulturna dediščina, zgodovinski dogodki, družinska debla, bogata posestva v svojih nastankih in padcih, čudovita in edinstvena narava, gore in ravnine … Vse to na eni ruti, eni poti, enem podaljšanem vikendu in ob eni nagradi za vse navdahnjene raziskovalce lepot hrvaške kulturne in naravne dediščine.

Plemiška ruta za žlahtna doživetja

Odpravljamo se v severnohrvaško županijo, v županijo, ki je prijateljica in varuhinja Drave, bogata žitnica, v županijo, ki v ravnini povezuje Bilogoro in Papuk. Vse to na enem mestu, v Virovitiško-podravski županiji, čudoviti kombinaciji nepričakovane lepote, urejenosti, miline, domačnosti … To je kotiček Hrvaške, ki je izven glavnih poti, a ima eno, najpomembnejše – cesto, ki pelje v središče srca.

Pričakujte nepričakovano in se podajte po plemiški ruti Slavonije in Podravine.

Plemiška ruta je edinstven predlog za izlet, ki združuje ključne kulturne in naravne znamenitosti Virovitiško-podravske županije. Osem edinstvenih lokacij, ena za drugo, zaokroži vaše doživetje življenja v tem prelepem delu Hrvaške in nevsiljivo, a fascinantno in jasno pokaže, zakaj je zasluženo nagrajena s celo dvema Unescovim oznakama naravne dediščine.

Turistična skupnost Virovitiško-podravske županije je v želji, da obiskovalcem približa turistične zanimivosti in olajša načrtovanje potovanja ter dodatno motivira za obisk vseh lokacij, organizirala nagradno igro. Igra je zelo preprosta, nagrade so zlahka dosegljive in mamljive.

Obiskovalci naj na izbranih lokacijah zbirajo žige v knjižici Plemiška ruta v Slavoniji in Podravini (originalno hrvaško: „Plemićka ruta na destinaciji Slavonija i Podravina“). Za šest zbranih žigov vas bo Turistična skupnost Virovitiško-podravske županije nagradila s paketom izdelkov lokalnih pridelovalcev. Odprite jih kjerkoli in kadarkoli, s svojimi vonji in okusi vas bodo nezadržno vrnili v Slavonijo in Podravino.

Če obiščete vseh osem lokacij Plemiške rute in zberete osem žigov, se bo vaše bivanje podaljšalo za en dodaten dan, prenočitev v Dvorcu Janković v Suhopolju vam bo podarila Turistična skupnost Virovitiško-podravske županije. V dvorcu se boste zagotovo počutili kot plemič, kajne?

Spletno knjižico „Plemićka ruta“ in več informacij o posamezni lokaciji najdete na spletnem naslovu https://www.slavonija-podravina.hr/hr/rute/plemicka-ruta/. Kot navdih dodajamo naš kratek opis posamezne lokacije.

Interpretacijski center Hiša Petra Preradovića je kraj, kjer se je leta 1818 rodil Petar Preradović, eden največjih pesnikov hrvaške književnosti. Zaradi posebnih vojaških zaslug je bil leta 1864 s sklepom cesarja Franca Jožefa I. uvrščen v plemstvo. Interpretacijski center je posvečen Preradovićevemu pesniškemu delu. Odkrijte pesniški svet Petra Preradovića, morda boste izvedeli, morda se boste vprašali: “Kaj je ljubezen”.

Hotel Kurija Janković v Kapela Dvoru je prvi »heritage hotel« v vzhodnem delu Hrvaške. Prenovljena hotelska graščina nudi prijetno in sproščujoče bivanje z možnostjo kolesarjenja do bližnjih krajev.

Samo 8 kilometrov od Kapele Dvora je lepotica – Virovitica. Tu bomo omenili grad Pejačević iz 19. stoletja, v katerem je danes Mestni muzej Virovitica. Grad je obdan s čudovitimi vrtovi in šestimi tematskimi mostovi. Kakšnimi? Pustite se presenetiti in sami spoznajte mirno, milo in lepo Virovitico.

Center za obiskovalce Dvorec Janković v Suhopolju je obdan z 8 hektarji parka, ponuja prenočišča in restavracijo, priporočamo pa okušanje “plemiškega zajtrka”. Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, naj bo žlahten! Če si po njem zaželite še malo počitka, vas lahko grajska terasa zadrži … tudi do večerje.

Zagotovo boste začutili lakoto, toda lačni ne boste. V Pustari Višnjica, nosilki znaka Evropske destinacije odličnosti, razvajajte svoje brbončice in začnite sestavljati svoja doživetja. Veliko posestvo je dom vrhunske gastronomije, a tudi številnih domačih živali, rož in dreves. Pustara Višnjica je od glavne ceste oddaljena le nekaj minut vožnje. Vse je pravzaprav blizu, z vsako lepoto in doživetjem pa še mnogo bližje.

Epicenter Sekvoja Slatina je zgodba o nenavadnem drevesu na nenavadnem kraju. Drevo je epicenter te zgodbe. Kako je to drevo prišel v Slatino, kako je temu drevesu v Slatini, pa tudi njegovim »bratom« v »matični gozdni domovini« in kje sploh je ta čudoviti kraj, izveste v interpretacijskem centru za obiskovalce. Za vaš popoln užitek se pod visokimi vejami sekvoje skriva majhna majhno kavarna z restavracijo.

Počitniška hiša družine Drašković v Noskovcih je postala center za obiskovalce »Dravska priča« (slovensko: Dravska zgodba), kjer lahko izveste prav vse, tudi do zadnjega komarja, ki ga lahko poje najmanjša evropska lastovka – breguljka.

Čudoviti naravni svet Unescovega čezmejnega biosfernega območja Mura – Drava – Donava obsega ozemlje petih evropskih držav in vam bo morda na najbolj očiten način pokazal, zakaj je naša plemiška ruta tako plemenita, tako izvrstna. Tukaj boste našli staro plemiško posestvo v plemeniti funkciji vrednotenja in ohranjanja okolja in čudovitega sveta rastlin, živali, reke in zemlje, sonca in neba.

Unescov geopark – Naravni park Papuk, o katerem lahko na dinamičen in nepričakovan način izveste številne zanimivosti v Geo info centru v Voćinu. Tudi, če se boste odločili za daljši sprehod ali treking, ne prekočite Geo info centra, prazgodovinski dinozavri so že predolgo čakali na vaš obisk. Gozdnega parka Jankovac nihče ne obide, zato tega ne naredite niti vi. Sprehod po gozdu, vožnja s kajaki, kosilo v gozdu, info center in tista moč … ta čudovita moč gozda. Neprecenljivo.

Plemiška pot je sprehod po preteklosti, ki ohranja sedanjost. Plemenito oziroma zelo lepo rečeno, kajne?!

Ps. Fotografije: Matija Turkalj in Turistična skupnost Virovitiško-podravske županije.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem

SkyBike Dubrovnik

SkyBike Dubrovnik je vrhunska adrenalinska atrakcija, ki ponuja osupljiv razgled na zgodovinsko hrvaško mesto. Dubrovnik, neverjetno obmorsko dalmatinsko mestece, znano predvsem po starodavnem obzidju, očarljivi pokrajini in zgodovini, je v svoje kraljestvo pustolovščin vnesel edinstven pridih z uvedbo vznemirljivega izziva Sky Bike. Toda tako, v samem uvodu moramo poudariti, da je Sky Bike Dubrovnik pustolovščina za tiste, ki se ne bojijo višine. Torej, si upate? :-) Poglejmo si SkyBike Dubrovnik nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem