Compare Listings

Festival levande Velo Grablje

Festival sivke – Velo Grablje, otok Hvar

Festival sivke, ki letos praznuje že 15. obletnico, bo potekal 14. in 15. julija 2003 v vasici Velo Grablje na otoku Hvaru. Že 13. julija bo uvodni večerni koncert v mestu Hvar. Turistična skupnost Hvar samozavestno opozarja: »Obvezno načrtujte, da boste te dneve bivali na otoku Hvaru, saj vas bo festival sivke v vasici Velo Grablje očaral s svojim edinstvenim šarmom«.

Festival sivke – Velo Grablje, otok Hvar

Festival sivke v majhni vasici Velo Grablje na otoku Hvaru (hrvaško Festival levande – Velo Grablje, angleško: Lavander Festival in Velo Grablje) je dogodek z več osnovnimi sestavinami, od izobraževalnih in gospodarskih do turističnih in kulturnih, vse pa slavijo »oboževano in fotogenično« rastlino sivko (Hrvati bi sivko poimenovali lavanda ali levanda).

Sivka je rastlina, ki ima na Hvaru dolgo tradicijo gojenja in pridelave, zaradi sivke je Hvar daleč naokoli znan kot “otok sivke“. Mimogrede, o sivki smo na dolgo in široko pisali v tekstu z naslovom Sivka, blagodejna rastlina. Sedaj pa nekaj več besed namenimo dvodnevnemu festivalu sivke v vasici Velo Grablje.

Velo Grablje, dokaj blizu slavnega mesteca Hvar, ima v tej zgodbi posebno vlogo. »Ružmarinska zadruga« (slovensko bi lahko rekli zadruga Rožmarin) je bila v Velem Grabljah ustanovljena leta 1892 in je prva tovrstna zadruga na otoku Hvaru in na Hrvaškem. Med letoma 1902 – 1903 so člani zadruge zgradili delavnico za destilacijo s tedaj najsodobnejšo opremo za izdelavo eteričnih olj, “tako da lahko to obdobje štejemo za začetek sodobne proizvodnje eteričnih olj na otoku Hvaru in na Hrvaškem”.

Ružmarinska zadruga je bila pozneje preimenovala v Kmetijsko zadrugo, vendar se je njena tradicija gojenja in proizvodnje sivke ohranila vse do danes. V letih 1928-1930 se je začelo sistematično sajenje, gojenje sivke in proizvodnje sivkinega olja v kraju Velo Grablje. Sredi dvajsetega stoletja je Velo Grablje na otoku Hvaru postalo največji proizvajalec sivkinega olja v Dalmaciji, kar je vasi prineslo veliko blaginjo.

Prvi, ki je na Hvaru gojil sivko in proizvajal sivkino olje, je bil Barba Borte, Bartul Tomičić (1869 – 1953). Čeprav je bil Barba Borte sprva tarča posmeha med vaščani, ki so se iz njega norčevali, ker je »sadil rožice in divje trave” ter ga v šali imenovali “levander”, so njegovi vztrajnosti in viziji sčasoma sledili mnogi, sivka se je začela gojiti po celotnem otoku Hvaru. Obvezno moramo poudariti, da ima Velo Grablje tudi svojo lastno pristno sorto sivke, hibrid z imenom “Budrovka”.

Danes je Velo Grablje del programa »etno-eko vasi« pod zaščito hrvaških državnih ministrstev. Vas Velo Grablje je oddaljena približno deset kilometrov, bodisi po stari ali novi cesti od mesta Hvar, katerega upravni del je. Z drugimi bližnjimi vasmi Velo Grablje dopolnjuje okolico mesta Hvar, s čimer se na tem delu mesta ustvarja posebno podeželsko vzdušje.

Vasica Velo Grablje je nastala v petnajstem stoletju
, so pa bili na tem področju odkriti številni arheološki in kulturno-zgodovinski spomeniki, ki segajo od prazgodovine do moderne dobe. Cerkev svetega Vida je lepo ohranjen primer stare hrvaške arhitekture iz devetega do dvanajstega stoletja, župnijska cerkev sv. Kuzme in Damjana je bila v sedanji obliki zgrajena leta 1886 na lokaciji stare cerkve iz šestnajstega stoletja. S čudovitimi stenskimi poslikavami iz let 1913-1914 je ena najbolj slikovitih vaških cerkva v hvarski škofiji.

Za zaščito in revitalizacijo vasi Velo Grablje najbolj skrbi društvo Pjover, ki si prizadeva za njeno oživitev na sodoben način. »Festival sivke in bogata kulturno-zgodovinska dediščina naših prednikov potrjuje, da smo na pravi poti«, menijo v društvu Pjover in dodajajo: »Festival sivke ponuja vse najboljše z otoka Hvara na enem mestu, doživetje praznika sivke v vasici Velo Grablje si boste zapomnili za vse življenje«.

Osnovna značilnost festivala sivke v vasici Velo Grablje so razstavljavci izdelkov iz sivke s Hvara in od drugod. Na razstavi lahko vidimo in kupimo npr. naslednje izdelke: posušeno cvetočo sivko, sivkino olje, med in marmelado s primesmi sivke, najrazličnejša žganja, mila, parfume, kreme in spominska darila na bazi sivke. Seveda so na voljo tudi sivkine dobrote – torte, sokovi, edinstveni sivkin sladoled. Ob sivki se najdejo tudi drugi domači produkti: oljčna olja, vina, unikatna ročna in umetniška dela, seveda so tukaj obvezno tudi različni spominki.

Tradicionalno destilacijo sivkinega in rožmarinovega olja lahko doživite v stari destilarni v veseli družbi domačinov. Poleg opazovanja zanimivega postopka destilacije eteričnega olja si boste radovedno ogledovali tudi stare, originalne destilacijske naprave (npr. stara peč na parni pogon), stare kotle in drugo potrebno orodje za pridelavo sivke oziroma sivkinega olja. Destilarna Velo Grablje je zagotovo eden od poslednjih krajev, kjer lahko še vedno začutite vonj Hvara, kakršen je bil nekoč.

Žetev sivke, ali kot pravijo domačini »berba«, se večinoma začenja približno istočasno s festivalom sivke v vasici Velo Grablje, tam nekje koncem junija (traja pa nekaj tednov). Organizatorji festivala pustijo vsaj nekaj »bližnjih zaplat sivke«, da lahko obiskovalcem festivala v živo pokažejo stare postopke žetve sivke (te zaradi novih tehnologij dokončno izginjajo). Poleg tega nepozabnega doživetja vsak obiskovalec domov odnese svež šopek dišeče sivke. Stara orodja, ki so jih nekoč uporabljali za žetev sivke, so razstavljena v okviru vaške etno zibirke. Potrebno pa je poudariti, da se zbirka iz leta v dopolnjuje, veča.

Festival sivke v vasici Velo Grablje se ponaša tudi z izobraževalnimi tečaji, seminarji, predavanji. Predavanja uglednih svetovnih strokovnjakov za sivko in druga aromatična in zdravilna zelišča so namenjena izobraževanju pridelovalcev in obiskovalcev festivala. Predavanja zajemajo tako tradicionalne kot tudi neizogibne prihodnje, nove tehnologije, vključene so številne analize in raziskave.

V izobraževalni del programa festivala sivke sodijo tudi številne praktične ali zabavne delavnice. Vsako leto so tako organizirane delavnice ustvarjalnega risanja za otroke, ki jih vodijo vizualni umetniki. Bolj “izkušeni” obiskovalci se lahko udeležijo delavnice za suhozidno gradnjo, tradicionalno gradbeno tehniko, pri kateri se uporablja kamen brez gradbenega veziva, kar poudarja bogato kulturo in trdo in marljivo delo hrvaških kmetov. Velo Grablje in njegova okolica nudita odlične primere suhozidne gradnje. Druge delavnice, ki bi jih radi omenili, vključujejo tudi peko kruha v krušni peči, ustvarjanje cvetličnih aranžmajev in ročno izdelavo mila.

Kultura je pomembna sestavina festivala sivke v Velem Grablju, predstavijo se številni, zelo raznoliki, umetniki. Hvarska kulturno umetniška društva se »pokažejo« z razstavami, projekcijami, predstavami, nastopi, glasbo. Vse se odvija v naravnem okolju vasice Velo Grablje, kar daje dogodkom prav poseben čar. Kulturno raznolikost in bogastvo otoka Hvara z dogodkom »Noč poezije« dopolnjujejo tudi otoški pesniki in najboljši sodobni hrvaški avtorji.

Gastronomija je važen segment festivala sivke v hvarski vasici Velo Grablje. Posebno ponudbo za obiskovalce nudi t.i. »gastronomski kotiček«, ki vključuje pestro paleto domačih jedi s postrežbo v pristnem podeželskem okolju, v katerem uživanje hrane z vonjem aromatičnih zelišč postane pravi vrhunski užitek. Na jedilniku festivala sivke so na voljo številne mesne in ribje specialitete, mnogotere jedi dopolnjujejo najboljše lokalne začimbe, vina in oljčno olje z otoka Hvara. Festivalski bar “Caffe do Brasil” je simbolično poimenovan po starih vrečah iz jute, ki so jih prvotno uporabljali za prevoz kave, a so jih prebivalci otoka Hvara uporabljali tudi za prenos sivke.

Festival sivke v vasici Velo Grablje se tradicionalno zaključi z večjim koncertom, na katerem so mladi glasbeniki z otoka Hvara uvertura priznanim hrvaškim glasbenim skupinam. Festivalsko zabavo popestrijo tudi klape in pihalni orkestri, ki izvajajo – seveda – več ali manj predvsem dalmatinsko glasbo.

Zanimiva dejstva:

– Zanimivo je, da je sivka, čeprav je sredozemska rastlina, na otok Hvar prispela šele v dvajsetih letih prejšnjega stoletja. Leta 1928 je bil posajen prvi grm sivke, natančneje hibridni grm sivke, klon »budrovke«. Leta 1947 je bilo s sivko zasajenih že okrog trideset hektarjev skalnjakov in pridelanih okoli petsto kilogramov olja, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je pridelava intenzivno okrepila (sivko so gojili na 600 hektarih površin in pridelali so kar 20 ton sivkinega olja). To zlato obdobje hvarske sivke je trajalo približno dvajset let.
– Največji proizvajalec sivkinega olja sredi 60. let prejšnjega stoletja je bil Lorenco Tudor. Britanski novinarji so ga imenovali “King of Lavender“.

– Na otoku Hvaru so polja sivke večinoma v višjih predelih Hvara, Pitave, Zastražišća, Starogradskega polja in Malega Grablja. Nekdanja pridelava vam bo jasna, če veste, da je hvarsko sivkino olje pokrivalo 90 odstotkov potreb v nekdanji Jugoslaviji, na otoku Hvaru pa so v določenem trenutku pridelali celo 10 odstotkov svetovne proizvodnje sivke. Še dodatna opomba. Poleg tega je bil otok Hvar v 18. in 19. stoletju znan po rožmarinu, ki je še danes ena od znanih blagovnih znamk otoka Hvara.

– Čeprav je Velo Grablje dokaj demografsko »izsušeno« in sedaj skorajda brez sivke (rastline sivke okrog vasice Velo Grablje sta opustošila dva velika požara!), v vasi še vedno aktivno delujeta nogometni in kegljaški klub z imenom Lavender. V preteklosti so prebivalci vasi vedno del svojega dobička od sivkinega olja namenili za potrebe svojih lokalnih športnih klubov.

– V vasici Velo Grablje živi gospa, njeno drugo ime je Levanda. Zanimivo je, da jo je njena mati rodila na polju med žetvijo. To je najlepši primer mukotrpnega življenja na področju otoka Hvara.

– Otok Hvar se ponaša s svojim super junakom »Lavandermanom«, o katerem je bil narisan strip. Lavanderman je bil obdarjen z nenavadnimi sposobnostmi, za njega je bil boj proti moljem »šala mala«.

– Tradicija pridelave sivke je pomemben del življenjskega sloga otočanov, Hvaranov. Ta majhen grmiček, poln škrlatnih cvetov, je gotovo nahranil marsikaterega domačina z otoka Hvara. Spremenilo se je le to, da dandanes iz sivke izdelujejo najrazličnejše spominke, včasih pa so pridelovali le sivkino olje, ki so ga nato prodajali proizvajalcem kozmetičnih izdelkov. Spominke iz sivke lahko več ali manj kupite v vsaki otoški trgovinici s spominki ali na številnih stojnicah.

Ps. Fotografije: TZ Hvar in novinarji www.pag.si, ki se za pomoč pri pripravi teksta iskreno zahvaljujejo Turistični skupnosti Hvar.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Sveta Marija, otok na otoku

Čudež narave: na otoku Mljetu je jezero, na katerem se nahaja še en otok, to je majhen otoček Sveta Marija. Otok Mljet se ponaša z naravnim fenomenom, otočkom Sveta Marija, ki je svoje mesto pod soncem našel na južni strani Velikega jezera. Otoček Sveta Marija je zelo slikovit, pred dobrim tisočletjem so na njem benediktinci zgradili samostan s cerkvijo sv. Marije. Benediktinski samostan in čudovita cerkev na otočku Sveta Marija tvorita spomenik izjemne harmonije in arhitekturnega navdiha.

Nadaljujte z branjem