Compare Listings

Vera, tradicija, veselje - Porcijunkulovo

Porcijunkulovo v Čakovcu

Vera, tradicija, pisane ulice in veselje – to je bistvo prireditve Porcijunkuloovo v Čakovcu, v zelenem vrtu Hrvaške. Porcijunkulovo v Čakovcu velja za najpomembnejšo turistično prireditev Medžimurja, ki združuje sejem obrtnikov in drugih prodajalcev, razne prireditve, kot je razstava starodobnikov, ter glasbeni program z nastopi popularnih glasbenikov. Enotedenski festival, leta 2023 od 28. 7. do 2. 8., vsako leto obišče okrog 200 tisoč obiskovalcev.

Porcijunkulovo v Čakovcu

Prireditev nenavadnega imena – Porcijunkulovo – je v Čakovcu, hrvaškem Medžimurju, organizirana od leta 1964, torej je že preskočila »okroglega abrahama«. Porcijunkulovo ima delno religiozen izvor, saj je bila prireditev prvotno zamišljena kot sejem tradicionalnih obrti ob verskem prazniku sv. Marije Angelske iz Porcijunkule (2. avgusta). Še zdaj ob tej priložnosti redno prirejajo tudi verske procesije in številne maše.

Danes prireditev Porcijunkulovo združuje sodobne in tradicionalne običaje. Ob tradicionalnem proščenju (po SSKJ-ju: v krščanskem okolju praznovanje godu zavetnika cerkve) potekajo dramske predstave, koncerti na več odrih, razstave, ulične predstave, izobraževalne delavnice, ki prispevajo k večji kulturni ozaveščenosti otrok in mladine, ter verski obredi v več jezikih.

Med privlačnejšimi so razstave in delavnice starih obrti, ki predstavljajo medžimurske običaje. Nekateri dogodki so že prepoznavni znak prireditve: srečanje oldtimerjev, medžimurski festival za otroke, kuhanje odlične medžimurske juhe, promocija vinarjev. V zadnjih letih je zaščitni znak Porcijunkulovega tudi množica pisanih dežnikov, ki jih obesijo nad razigranimi ulicami Čakovca (podobno naredijo tudi v istrskem Novigradu).

Kaj je na Porcijunkuli tako čarobnega, da privablja vse generacije, da se trume ljudi odpravijo v Čakovec? Odgovor so nam pomagali poiskati v Turistični skupnosti Čakovec: Porcijunkulovo v Čakovcu je kombinacija vere, tradicije in veselja. V tistih dneh se družine, prijatelji in znanci bolj kot običajno povezujejo, zbirajo v cerkvah, skupaj uživajo kosila in večerje, se udeležujejo različnih dogodkov v okviru prireditve Porcijunkulovo in hkrati negujejo svojo tradicijo. To je čas, ko se skozi naše mesto Čakovec razlije celoten spekter barv, prežet z veselo zapisanimi notami, ki ustvarjajo glasbo, ki pričara nasmeh na obraz, napolni naša srca in ustvarja spomine, ki jih ne želimo pozabiti«.

»Porcijunkula – Angelska Gospa« je praznik, povezan s spreobrnitvijo svetega Frančiška Asiškega. Zato vsako leto na predvečer praznika, ki je 2. avgusta, tradicionalno v župniji sv. Nikolaja potekajo tridnevne vaje, ki so del duhovne obnove, obstaja pa tudi možnost pridobitve Porcijunkulije ali popolnega odpuščanja. T.i. tridnevnice trajajo zadnje tri dni prireditve Porcijunkulovo, torej od 30. julija do 2. avgusta, na sam praznik – zadnji dan dogodka Porcijunkulovo – pa sledi še tradicionalna slovesna procesija po ulicah mesta s podobo Matere Božje.

Proščenje v Čakovcu ni popolno brez ljudi, ki strastno ohranjajo tradicijo svojega kraja in jo želijo deliti s številnimi obiskovalci. Od tradicionalnih izdelkov do nastopov kulturno umetniških društev je »cona tradicije in starih obrti« namenjena ohranjanju vsega, kar nas spremlja skozi zgodovino. V sodelovanju s Turistično skupnostjo Koprivnica in Renesančnim festivalom bo na ogled čim več starin in zanimivih podrobnosti iz zgodovine. Sama cona se bo nahajala od cerkve sv. Nikolaja do vhoda v staro mestno jedro Čakovca, tam bodo ročno izdelani predmeti, izdelki OPG-jev (turističnih kmetij), ogledali si bomo lahko prikaz starih obrti, narodne noše, nastope KUD-ov in tamburašev, pokušali bomo lahko etno gastronomijo, ki je prepoznavna za sever države: »gvirc, langoš, domače klobase, trgance« itd.

»Porcijunkulovo je zagotovo najbolj prepoznavna prireditev, ki se poleti odvija v našem mestu. Letos traja šest dni, pripravljeni program pa je kombinacija dosedanjih izkušenj pri organizaciji dogodka ter novosti, ki jih skušamo uvesti vsako leto, da bi pri pri prireditvi Porcijunkulovo ohranili svežino, številnim obiskovalcem pa dali dodaten razlog za prihod v Čakovec. Tovrstni dogodki so priložnost, da se kot dobri gostitelji predstavimo vsem obiskovalcem Čakovca, ki prihajajo iz vseh koncev Hrvaške, pa tudi okoliških držav, ter predstavimo vse dobre stvari, ki jih Čakovec in Međimurje premoreta.

Ponudba hrane in vina, tradicija, pa tudi inovativnost so značilnosti, ki opredeljujejo našo regijo in prepričana sem, da je tisto, kar lahko ponudimo obiskovalcem na tem območju, več kot zanimivo. Ne smemo pozabiti tudi na samo jedro manifestacije, to je versko odpuščanje. Čakoveški patri že stoletja skrbijo za našo duhovnost, Porcijunkulovo pa je glavno proščenje, ki bo doseglo vrhunec s procesijo in mašo na prostem,« je na tiskovni konferenci povedala Ljerka Cividini, županja Čakovca.

»Še posebej zanimiva bo otroška cona, namenjena najmlajšim in njihovim staršem, ki se nahaja ob južnem delu obzidja Starega mesta Zrinskih, od velikega otroškega igrišča do hotela Castellum. V sodelovanju s Teatrom 002 in Destilarno Murska dekla se želimo prepustiti čarobnemu svetu domišljije, ustvarjalnosti in dobre zabave z ustvarjalnimi delavnicami za otroke in mladino, dnevnim prostorom, piknik prostorom, gledališkimi predstavami za otroci in mladina ter glasbeni afterparty program. Različne predstave in poučne delavnice bodo v vaših najmlajših prebudile svet domišljije, ustvarjalnosti in dobre zabave, prepričani pa smo, da se bodo otroške domišljije nalezli tudi odrasli,« poudarjajo organizatorji prireditve Porcijunkulovo.

Na poti skozi krošnje Perivoja Zrinskega vas bo pričakal mali “Vinograd”, ki vam bo omogočil enkratno doživetje okusov vrhunskih vin medžimurskih enologov. Ob plemiškem gradu Stari grad Zrinski vas bo »porcijunkulova pot« pripeljala do Retro/Etno cone, ki se nahaja poleg fontane Perivoja Zrinskega. Nostalgični ambient, razstava starih avtomobilov in stare, dobre glasbene note vas bodo popeljali v stare, dobre čase in v vas prebudili vesele plesne navdušence.

»Porcijunkulovo smo v šestih dneh razširili na skupno šest con po mestu, tako da bo dogajanje prežeto od Perivoja Zrinskega in po vsem središču mesta. Poleg glavnega odra nas dodatni koncerti čakajo tudi pri fontani na t.i na retro odru, kjer nastopajo Tihomir Pop Asanović, Cherkezi Orchestra, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Rockin’ Neno & The Cadillac, Daniel Caccia, Demoni & Romantix, pa tudi v Urbanem parku, Park Rudolf Kropek – Kids from the Sky, Miach , Clone Age, Boris Štok, SoulFingers, 2 pesmi. Vabljeni vsi na letošnje Porcijunkulovo«, je dejal Filip Horvat, direktor Turistične skupnosti mesta Čakovca.

Petar Grašo, Vanna, Juan De Marcos Gonzales in The Euro-Cuban All Stars, Željko Bebek, Crvena jabuka in Klapa Intrade bodo poleti 2023 glavne zastavonoše zabave na Porcijunkulovu v Čakovcu. Za obisk Čakovca, prireditve bodite pozorni predvsem na naslednje datume: Peter Grašo (28. 7.), Vanna (29. 7.), Željko Bebek (31. 7.), Crvena jabuka (1. 8.), Klapa Intrade (2. 8.) in prvič v zgodovini Čakovca – nastop The EuroCuban All Stars feat. Juan de Marcos González, ki je dobitnik nagrade grammy (30. 7.).

Čakovski sejem Porcijunkulovo je eden tistih dogodkov, ki ponuja vsebino in zabavo za vso družino. Medtem ko se najmlajši zabavajo v zabaviščnem parku, tisti malo starejši na koncertih, lahko njihovi starši, babice in dedki uživajo v okusih Medžimurja, nakupujejo na tradicionalnem sejmu ali pa preprosto uživajo v glasbeno-zabavnem edinstvenem vzdušju Porciunkulova. In tako kar šest dni zapored.

Porcijunkulovo v Čakovcu vas pričakuje, zato pohitite, načrtujte in bodite del zgodbe, ki skozi številne fotografije lovi trenutke, beleži vtise, polni baterije in ustvarja spomine, ki nas nasmejijo tudi v tistih nekoliko bolj žalostnih dneh. Ne pozabimo, Porcijunkulovo v Čakovcu je zraslo v največjo turistično prireditev v Međimurski županiji. Mislite, da res lahko izpustite tako pomembno turistično prireditev?! Ps. Čakovec ni ravno zelo daleč, daleč (Maribor – okrog 90 km, Murska Sobota – slabih 50 km). 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Čakovec.

Sorodni članki

Gulet: prestižno butično križarjenje

Ko si predstavljamo idealno potovanje, nas pogosto prevzamejo slike čudovitih plaž, turkiznega morja in spektakularnih sončnih zahodov. Obala Jadranskega morja v teh sanjah pogosto zaseda posebno mesto, Hrvaška pa s svojo izjemno naravno lepoto uresničuje želje mnogih turistov. Kako bi te sanjarije dopustnikov lahko naredili še bolj spektakularne? Odgovor se skriva v besedi - gulet. Križarjenje na guletih, prekrasnih jadrnicah, je namreč zelo romantično, vsekakor pa mogoče najbolj privlači tudi dejstvo, da je celotno potovanje ukrojeno po željah potnikov.

Nadaljujte z branjem

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Geopark Biokovo-Imotska jezera

Odlične novice za Hrvaško in hrvaški turizem prihajajo iz Marakeša (Maroko), kjer je zadnje poletne dni leta 2023 dni potekalo 8. zasedanje Sveta za globalne geoparke Unesca, ki je sprejel predlog o uvrstitvi Geoparka Biokovo-Imotska jezera na seznam svetovnih geoparkov. Tako se lahko Hrvaška sedaj pohvali s kar tremi geoparki na Unescovem seznamu, glede na prej uvrščena geoparka Papuk in Viški arhipelag, kar je še ena v nizu potrditev izjemnega naravnega bogastva te države.

Nadaljujte z branjem