Compare Listings

Nešteto je razlogov …

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Zagreb je super. Advent v Zagrebu je »super truper«. To so ugotovili tudi številni veselo-decembrski obiskovalci, ki so Zagreb v zadnjih letih trikrat zaporedoma razglasili za »najboljšo adventno mesto Evrope«. In to ni kar tako, to je zelo prestižna svetovna nagrada. To je priznanje, ki pritegne nove in nove obiskovalce iz celega sveta. In ti, skupaj z nami, v Zagrebu uživajo »na polno«.

Zakaj obiskati Advent v Zagrebu?

Adventnih »kotičkov« v mestu Zagreb je zares mnogo. Zato si za dokaj površno spoznavanje prireditve »Advent v Zagrebu« rezervirajte vsaj kakšnih 6 do 8 ur, popoldansko-večerni termin vam bo minil v trenutku. Zabava, odlična hrana in pijača, prireditve za otroke, takšni in drugačni kulturni dogodki (poudarek je seveda na glasbi) ter resnično božično doživetje vas bodo spremljali na številnih ulicah hrvaškega glavnega mesta.

Seveda pa ob obisku Adventa v Zagrebu nikakor ne pozabite na topla oblačila in na zelo toplo obutev (kljub vsemu je december, temperature niso poletne). Sedaj pa se še enkrat (glej tudi fotogalerijo »Advent v Zagrebu je super«) na hitro sprehodimo skozi zagrebški advent in naštejmo nekatere pomembnejše atraktivne prireditvene točke.

1. Ledeni park (na trgu kralja Tomislava)
To drsališče pred glavnim zagrebškim kolodvorom je zakon in je velik magnet tudi za vse tiste obiskovalce, ki sploh ne drsamo. Samo drsališče je veliko, razkošno (speljano tudi po »razgibanih potkah«), slikovito, glamurozno … skratka, očara. In pritegne številne drsalce. Njim damo nasvet. Če želite drsati popoldan ali zvečer, si karto rezervirajte oziroma kupite takoj ob prihodu v Zagreb. Zlahka se namreč zgodi, da bodo najbolj atraktivni termini razprodani. Z »lednega bara« imate iz »prvega nadstropja« dober razgled na drsališče, ob kozarčku tople pijače, lahko »v pritličju« spremljate »svoje drsajoče športne prijatelje in bližnje sorodnike«.

2. Fuliranje (v parku Josipa Jurja Strossmayera)
Ko »oddrsamo« in se odpravimo naprej proti samemu centru (trgu bana Jelačića) najprej naletimo na »Fuliranje«. Organizatorji pravijo, da »Fuliranje« pretvarja domišljijo v resničnost in sanje v realnost. Vsekakor pa drži, da se imajo obiskovalci na tem trgu zelo »fajn«, za to poskrbi okrog 80 glasbenih izvajalcev. Pozorni pa naj bodo predvsem ljubitelji dobre hrane, saj se na »kulinaričnem« Fuliranju predstavlja okrog 40 odličnih restavracij.

3. Advent na Zrinjevcu (v parku Zrinjevac)
Iz »majhnega« decembrskega dogajanja na Zrinjevcu je zrasel celotni veliki Advent v Zagrebu. Tradicijo božiča v enem izmed najlepših zagrebških parkov je, preprosto povedano, treba doživeti. V svečano belo barvo je okrašenih preko 220 dreves, platan, v njihovih krošnjah pa se skriva na tisoče lučk. Bele hišice (kioski) so polne avtentičnih, avtorskih daril, ob parku pa je postajališče za »vožnjo s konjsko vprego«. Piko na i postavlja glasbeni paviljon, na katerem se redno izvajajo manjši koncerti (klasična glasba, najlepše božične pesmi).

4. Advent na Europskom trgu (Europski trg)
Nedaleč od trga bana Jelačića se nahaja Europski trg. Tam se v času adventa zbirajo predvsem mladi oziroma mladi po srcu. »Urbani štih« boste doživeli predvsem ob poslušanju »urbane glasbe«, očarati pa vas znajo tudi ostali znani glasbeni ustvarjalci. Seveda ne manjka niti dobre hrane, pijača pa tukaj, vsaj tako se zdi, teče v potokih.

5. Advent na trgu bana Jelačića (Trg bana Jelačića)
Glavni trg celotne Hrvaške, kljub temu, da je zaradi prometa tam skorajda zmeraj velika gneča, obiskovalcem ne nudi (pre)velikih presežkov. Organizatorji bodo na velikem odru od prvega pa vse do 23. decembra ponujali nastope najboljših zborov hrvaških kulturno-umetniških društev. Glasbeni poudarek je na otroški, zborovski in sakralni glasbi. Na trgu boste verjetno »naleteli« tudi na »coca-cola tovornjak«, ki ga šofira Božiček. Fotografiranje z njim je osebno doživetje predvsem za osnovnošolske otroke.

6. Božična pravljica (na robu Trga bana Jelačiča)
Božična pravljica (Johann Franck) se praktično drži trga bana Jelačića (je del prireditev na »banu«). Najdemo jo »v podnožju katedrale«, na kratki poti na že omenjeni Europski trg. Tukaj vas bodo v ušesa zadele predvsem glasbene poslastice v obliki najbolj popularnih božičnih napevov, funk in rock standardi, pa tudi ob jazz ritmih bo marsikdo ritmično  zamigal z boki.

7. Advent na Strossu + Vranyczanyjeva poljana (Strossmayerovo šetalište, zahod in Vranyczanyjeva ulica 1-3)
Si želite prekrasno božično vzdušje s pogledom na mesto? Potem se odpravite na »Strossa«, lahko tudi z vzpenjačo. Če si želite romantike … pojdite z drago/dragim na Strossa. Organizatorja Adventa v Zagrebu z izbranimi besedami vabijo na višjo nadmorsko višino mesta Zagreb. Na zagrebškem Gornjem gradu vas bodo vsak dan adventa razvajali muzikantje, vikend delavnice čakajo na otroke, odlična hrana in pijača pa na odrasle. Atraktivna svetlobna inštalacija z imenom »100 fenjera na Strossu« ter fotografski kotički z lepimi pogled na mesto pa nas bodo čudovito razvajali.

8. Advent v Klovićevim dvorima (Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4 in Plato Gradec)
Še zmeraj smo v idiličnem Gornjem gradu, tam kjer cel niz »fotoaparatu prijaznih« adventnih atrakcij nariše najlepše adventne trenutke. Izkoristimo priložnost in se fotografirajmo na mikro lokaciji »najlepše fotografije zagrebškega Adventa« (odličen pogled na zagrebško katedralo) in se »pofočkajmo« ter očarajmo različne družbene mreže (predvsem facebook in instagram). Celotne družine se bodo tukaj izdatno zabavale, lahko pa se tudi nekoliko spočijemo ob pogledu filma v »adventnem kinu« ali pa se radovedno sprehodimo po preddverju Klovićevih dvorov in si ogledamo kakšno prekrasno mini razstavo (leta 2018 so na ogled prečudovite ilustracije Zdenka Bašića po motivih romana Zlatarjevo zlato znamenitega književnika Avgusta Šenoe).

Tako, pa smo se več ali manj sprehodili po glavnih točkah zagrebškega adventa. Mislim, da ste izredno dobro izkoristili svoj dan, če ste se le sprehodili po omenjenih adventnih lokacijah. Najbolj srčnim in zagretim obiskovalcem adventa vsekakor priporočamo še sprehod skozi t.i. Marićev prolaz (bližnjica med Gajevo in Praško ulico v centru mesta) ter sprehod skozi Tunel Grič (še ena svetlobna inštalacija, ki pa jo najdemo v bližini spodnje postaje vzpenjače).

Za dodatno zaključno informacijo bomo le še našteli ostale prireditve, ki jih reklamira uradna spletna stran Adventa v Zagrebu – http://www.adventzagreb.com/:  Filmska čarolija v prehodu sester Baković, advent Stara Tkalča, Caffe de Matoš (Strossmayerovo šetalište, vzhod), advent na Prekrižju, advent v Maksimiru, »Kul advent«, »Adventski vjenčić«,  advent zagrebških obrtnikov …

Še enkrat opozarjamo tudi na odlična razstavišča, ki jih ponuja Zagreb. Prav tako ne pozabite, da se »božična pesem« ponavadi preigrava po vseh mestnih cerkvah, večje koncertne dvorane pa ponujajo večje in pomembnejše koncerte, seveda ne smemo pozabiti tudi na številna gledališča, ki bodo s humorjem ali pa dramo hranila našo človeško dušo. Za materialne skrbi in nakupe daril bodo poskrbele številne trgovine, trgovski centri, butiki in prodajalne spominkov.

Vsekakor pa bomo ob obisku Zagreba najbolj veseli prešernega, veselega uličnega vzdušja, ki se bo preselilo tudi v naše srce. Pa naj bo dovolj besed. Le še fotogalerijo dodamo in zapišemo iskreno univerzalno novoletno voščilo: VESEL BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO!

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem