Compare Listings

RetroOpatija, najboljša hrvaška zabava

RetrOpatija, retro Opatija

RetrOpatija je vrhunski retro spektakel, ki mesto Opatija napolni z glasbo, plesom in odlično zabavo. RetrOpatija je, preprosto rečeno, prireditev, ki je posvečena modi, glasbi in življenjskemu stilu zlatih dekad prejšnjega stoletja. Pod ogromno disko kroglo se vam obeta nepozaben tridnevni “žur stoletja”, na ulicah Opatije bo zaplesalo več tisoč obiskovalcev. Zabave polna RetrOpatija se bo leta 2023 zavrtela med 22. in 24. junijem.

RetrOpatija, retro Opatija

RetrOpatija je edinstvena prireditev, ki junija na tisoče ljudi popelje na popotovanje skozi “zlata desetletja” opatijske in svetovne glasbene zgodovine. Ljubitelji energične glasbe in norih ritmov 20. stoletja se bodo znašli na edinstvenem dogodku, ki slavi retro sti, retro glasbo in obožuje življenjski stil preteklega stoletja.

Dobra glasba in odlična atmosfera – RetrOpatija je že lani navdušila na tisoče obiskovalcev. Zakaj bi bilo leta 2023 drugače? Kakovost prireditve RetrOpatija, ki jo organizira Turistična skupnost Opatija in je z »zlatimi črkami« zapisana v koledarjih domačinov in številnih njihovih gostov, je prepoznala tudi strokovna komisija Hrvaške turistične skupnosti, ki je RetrOpatiji leta 2022 podelila najpomembnejšo hrvaško turistično nagrado v kategoriji »naj prireditve leta«. Poglejmo si prireditev RetrOpatija nekoliko pobliže.

Legendarni The Beatles, Depeche Mode in David Bowie v izvedbi najboljših hrvaških skupin, vrhunski glasbeniki na približno desetih prizoriščih v mestu in zabava do zore pod vedrim nebom in največjo disko kroglo bodo zaznamovali letošnjo izvedbo prireditve RetrOpatija, ko bo mesto v treh dneh preživelo zlato obdobje glasbe: od swingovskih dvajsetih do norih sedemdesetih …

Natupirajte lase, pristrizite si brke in si uredite »bundesligo« frizuro z briljantino, iz omare izvlecite najboljše kavbojke na trapez, havajske srajce in obleke »na volančke«, pobrišite prah s plesnih čevljev in znova vadite koreografijo za »vročico sobotne noči«, saj se zadnji teden junija vrača najbolj nora retro zabava na tem območju, nam sporočajo iz Turistične skupnosti mesta Opatija, ki letos od 22. do 24. junija 2023 ponovno organizira RetrOpatijo, priljubljeno prireditev glasbenih in modnih nostalgikov, a tudi vseh ljubiteljev dobre glasbe in odlične zabave.

Zlato obdobje glasbe, ko so na radijskih postajah prevladovali rockabilly, rock’n’roll, disko in boogie glasba, na plesiščih pa so kraljevali lokalni »Travolti«, bo znova zaživelo na dogodku RetrOpatija, kjer se celo mesto spremeni v oder, vsi obiskovalci pa postanejo aktivni udeleženci odbite zabave.

Izložbe opatijskih trgovin, restavracij in kavarn si bodo v času RetrOpatija nadele preobleko, ki sodi v eno izmed desetletij prejšnjega stoletja – od swingovskih dvajsetih do norih sedemdesetih in rockerskih osemdesetih – ob glasbenih programih na približno desetih lokacijah se bo plesalo in pelo na terasah in kopališčih, a tudi na glavni ulici, ki bo v soboto, 24. junija, zaprta za promet in odprta za množično zabavo z imenom RetrOpatija (glej fotografije). 🙂

Velika opatijska retro zabava RetrOpatija se bo začela v četrtek, 22. junija, pred Umetniškim paviljonom »Juraj Šporer«, pred katerim se bodo v naslednjih treh dneh izmenjevali vrhunski DJ-ji, glasbeniki in skupine. Vzdušje RetrOpatija bodo dodatno ogrele tudi številne plesne skupine, ki bodo s plesom pričarale zlato obdobje glasbe.

Desetine lokacij v mestu bo prizorišče nastopov celotne palete odličnih skupin, DJ-jev in plesnih skupin iz različnih glasbenih obdobij. Hrvaška ulica slavnih bo v treh dneh RetrOpatije gostila Retro sejem in Retro Art Corner, za vrhunsko glasbeno podlago pa bodo poskrbeli DJ-ji in skupine The messengers, Pacha Mamma, Dellboysi in Techno Vikingsi.

Vrhunec programa RetrOpatije bo v soboto, 24. junija, ko se bo na desetine odrov v mestu združilo v edinstveno glasbeno zgodbo, ki bo dosegla višek z zabavo do zore na Poletnem odru pod vedrim nebom in največjo disko kroglo. »Vročica sobotne noči« se bo začela ob 23. uri, končala pa se bo, ko bodo tudi najbolj vzdržljivi zapustili plesišče.

Več informacij je na voljo na www.visitopatija.com, kjer so zapisali približno takole: »RetrOpatija je glasbeni časovni stroj, v katerem se združujejo plapolajoči swing, igrivi rockabilly, čvrsti rock rifi, nebrzdane jazzovske improvizacije in električni disko ritmi ter ustvarjajo ultimativno zabavo, posvečeno ključnim desetletjem in glasbenim stilom prejšnjega stoletja.

Ta retro festival združuje vrhunske domače in tuje glasbenike, pin-up dekleta, plesalce, žonglerje in ulične glasbenike, vizažiste in frizerje, stare vespe in tomose, fičke in ostale oldtajmerje. Zaplešite na razgreti “žurki stoletja” pod največjo disko kroglo z več deset tisoč obiskovalci.

Izložbe in lokali Opatije v času prireditve RetrOpatija postanejo kulisa, celotno dvajseto stoletje pa je tema največje in najbolj množične opatijske manifestacije, ki zbere na stotine udeležencev in tisoče obiskovalcev ter obuja spomine na »swinging« trideseta, »nora« sedemdeseta, “rockerska” osemdeseta in vsa druga obdobja, ki jih predstavljajo moda, glasba, okrašeno mesto, tej rdeči niti pa z največjim veseljem sledita tudi ponudba gostincev in domačih obrtnikov«.

Po lanskem zaključku prireditve RetrOpatija je opatijski župan Fernando Kirgin za www.novilist.hr izjavil: »Retropatija se je s svojim edinstvenim konceptom in izvedbo izkazala kot prireditev, ki omogoča odlično zabavo, pa tudi kot močan motiv za prihod naših gostov, od katerih jih veliko »cilja« na čas, ko ta dogodek poteka.

Opatija je znana kot mesto festivalov in verjamem, da so kvalitetni dogodki eden od razlogov, da je naše mesto postalo celoletna destinacija, ki se lahko pohvali kot najuspešnejša na Kvarnerju v prvih petih mesecih leta. Z optimizmom pričakujemo rezultate osrednje turistične sezone, ki ji prireditve, kot je RetrOpatija, dajejo dodaten čar in privlačnost«.

Kaj povedati za sam konec? Ste se kdaj želeli vrniti v preteklost? RetrOpatija je zabaven in prekrasen svojevrsten glasbeni časovni stroj, ki vam bo ponudil nepozabno potovanje skozi zlata desetletja dvajsetega stoletja. Glasba in moda, ljubezen in svoboda, sreča in zabava: RetrOpatija je spet tukaj, se vidimo na plesišču, se vidimo v Opatiji?! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Opatija.

Sorodni članki

Center koral Zlarin

Center koral Zlarin, prvi tovrstni center na Hrvaškem, na zelo inovativen in zanimiv način pripoveduje zgodbo o večstoletni tradiciji nabiranja in obdelovanja koral na tem istoimenskem otoku šibeniškega arhipelaga. Centar koralja Zlarin (originalno hrvaško; slovensko bomo kar rekli Center koral Zlarin) je muzej, ki od junija 2023 pripoveduje edinstveno zgodbo o tem rdečem morskem zakladu, ki ga v končni obliki nežnega, čudovitega nakita obožujejo predvsem ženske. Ob tem se je treba zavedati tudi, da turistično zgodbo dopolnjuje dejstvo, da so (bile) čarobno lepe korale (nekoč) vtkane v prav vse pore (težkega) življenja na Zlarinu.

Nadaljujte z branjem

Rovinj pleše!

Summer Sensual Days in Summer Salsa Festival - skoraj osem tisoč plesalcev iz celega sveta ponovno osvaja Rovinj. Od 5. do 19. junija istrski Rovinj že tradicionalno postane ultimativno središče edinstvene zabave v karibskem in senzualnem plesnem ritmu. Se vidimo v Rovinju, na prazniku plesa in zabave?!

Nadaljujte z branjem

Meneghello Palmižana

Družina Meneghello živi na otoku Sv. Klement, ki je del arhipelaga Peklenskih otokov, že več kot 100 let. Družina Meneghello je začetnik turizma na otoku in se lahko pohvali z več kot 100-letno turistično tradicijo. Celoten zaliv Palmižana, kjer se nahaja njihov turistični resort, slovi po prijaznost, gostoljubnosti, prečudoviti naravi (park eksotičnih rastlin), dobrih jedeh (dve družinski restavraciji. Za spanje, preživljanje čudovitih dopustnih dni, pa so tukaj na voljo hotel, vile, sobe in bungalovi.

Nadaljujte z branjem