Compare Listings

17. Panč – festival standup komedije

Panč, festival standupa v Ljubljani

Panč je največji pregledni festival standup komedije v širši regiji. Festival Panč se bo odvil konec poletja, od 21. do 25. 8. 2024, na ljubljanskem gradu. To bo že sedemnajsti Panč po vrsti. Pod taktirko Andreja Težaka Teškyja in Maje Monrue bo obiskovalce Panča zabavalo več kot 25 izbranih komikov iz Slovenije, bratske soseščine in sveta, na kar petih tematskih večerih.

Panč, festival standupa v Ljubljani

Festival Panč v Ljubljani ostaja eden najtrdnejših stebrov domačega »standupa«, saj že več kot desetletje in pol gosti smetano domače in regionalne scene, vzgaja občinstvo in nove komike, se poklanja legendam ter poskrbi za obilo smeha in dobre volje. Tako, kot se razvija standup, se razvija tudi Panč, ki je v zadnjih dveh letih ob tradicionalnih dnevnih in festivalskih vstopnicah požel odličen odziv tudi s ponudbo gurmanskih in VIP vstopnic.

“S tem bomo nadaljevali tudi letos, leta 2024, v programskem pogledu pa je ena glavnih novosti Petek brez cenzure. Večeri črne komedije so tudi v Sloveniji že nekaj let zelo priljubljeni, to pa je korak naprej: ne bomo le črni, ampak bomo segali čez vse meje … Pa da vidimo pogumneže, ki si bodo upali sesti v prvo vrsto,” meče rokavico standupa sladokuscem Maja Monrue, ki se je v zadnjih letih utrdila v organizacijskem tandemu ob ustanovitelju festivala, Andreju Težaku.

Tešky bo sicer po tradiciji gostitelj treh slovenskih standup večerov, pri dveh pa bo taktirko predal Marini Orsag, ki ima prav tako že inventarno številko Panča. Na petkovo divjo vožnjo po robu prepada brez zavor vas vabijo medijsko vsestranska mojstra komedije Aleksander Pozvek in Admir Baltić, vedno zelo črna Alen Borišek, Eldar Omerčić in vroči debitant Rene Volker.

“Na Panču vedno poskušamo zajeti vso širino scene in stopiti tudi malo čez: gostimo pionirje in prvokategornike standupa, RTV osebnosti, neklasične stendaperje (letošnji debitant Domen Valič, tudi Aleksander Pozvek), vsako leto pa predstavimo tudi kakšnega odličnega novinca, ki praviloma pomete s konkurenco,” povzame recept z sestavo atraktivnega programa Tešky in doda, da je: “Očitno tak pristop dober, saj skoraj vse Panč predstave razprodamo vnaprej.”

Kot je že v navadi bo izbrana domača selekcija zaznamovala tudi prvi in zadnji večer Panča: Domen Valič, Sašo Stare, Tanja Kocman, Uroš Kuzman, Alen Mastnak, David Gorinšek, Lucija Ćirović, Rok Škrlep in Dino Kapetanović – piko na i 17. Panču pa bo z vpogledom v svoj novi celovečerni šov postavil MVP slovenskega standupa, Perica Jerković.

V četrtek se boste lahko z vzpenjajočimi se mojstri komedije iz različnih koncev sveta (Maureen Langan, povratnik Igor Merson, Nicolas Moulin in gost presenečenja) smejali v angleščini, sobotni ‘Vozi miško najt’ pa bodo v jezikih bratskih republik spletli Dragitza Raštegorac, Tomislav Primorac, Igor Drljo, Nenad Stefanovski in Branko Krsmanović.

Ne pozabimo, da so bili lanski večeri Panča skoraj vsi razprodani, zato si priskrbite vstopnice že danes. Nekaj VIP vstopnic Panča je še na voljo, te prinašajo posebno doživetje, medtem ko bodo za ljubitelje dobre hrane na voljo gurmanske karte. Vabljeni, da se standup komikom pridružite pod »ljubljanskimi zvezdami« in doživite nepozaben večer smeha! Vstopnice so že v prodaji na spletni strani https://vstopnice.panc.si/. Mimogrede, če bo deževalo, bo Panč dogodek iz ljubljanskega gradu prestavljen v Festivalno dvorano. 🙂

Pohitite, da si zagotovite svoj sedež na najbolj zabavnem dogodku v Ljubljani. Ne pozabimo, v minulih letih je Panč postal pravi hit poletne zabavne ponudbe slovenske prestolnice. Smeh in krohot sta na Panču 100-odstotno zagotovljena. 🙂

Za vsaj primer pojasnjujemo: »Stand-up komedija je komična zvrst, v katerem komik nastopa pred občinstvom v živo in jih običajno neposredno nagovarja. Izvajalca te zvrsti lahko nazivamo kot komik, stand-up komik, komedijant«. Wikipedija, ki nam ponuja tudi seznam slovenskih stand-up komikov, dodaja: »V svojem nastopu komik nagovarja občinstvo v obliki pogovora, medtem pa izvaja vnaprej določeno rutino, sestavljeno iz serije šaljivih monologov, zgodb, šal in enovrstičnic. Nekateri stand-up komiki uporabljajo v svojih nastopih rekvizite, glasbo ali čarovniške trike kot nadgradnjo nastopa«.

Novinarka Jela Krečič je za časopis Delo, v članku z naslovom Stand-up komedija: »Kaj je šala? Pot od A do B po drugi poti«, davnega leta 2012, ko je bil (slovenski standup) vendarle še dokaj neznan, zapisala: »Žanr, izrazito usmerjen v občinstvo, se je rodil v anglosaksonskem svetu in je danes razširjen po vseh celinah. Stand-up komedija je že vrsto let priljubljena v svetu. Dolgo­ tradicijo ima predvsem v anglosaksonskem svetu in je s komiki,­ kot so Robin Williams, Eddie Murphy, Jerry Seinfeld in Louis CK, njihovim prodorom v film ali na televizijo, postala globalni fenomen. Zadnja leta smo predstavnike tega žanra dobili tudi v Sloveniji.

Stand-up je forma in format iz popularne ali množične kulture, njen avtentični prostor je komorno prizorišče: klub, bar, variete, kabaret, café-théâtre, pa tudi gledališka oziroma prireditvena dvorana ali prizorišče na prostem, osnovne parametre žanra podaja Blaž Lukan,­ dramaturg in profesor na AGRFT. Navadno gre za nastop pred živim občinstvom, vendar je pogosto namenjen televizijskemu avditoriju«.

Za konec mogoče le še pojasnilo zakaj se festival stand upa v Ljubljani imenuje Panč?! Takole so (v »angleški maniri«) zapisali na uradni spletni festivalski strani, https://festivalstandupkomedije.si/: PANČ = PANČ LAJN = PUNCH LINE. A punch line (a. k. a. punch-line or punchline) concludes a joke; it is intended to make people laugh. It is the third and final part of the typical joke structure. It follows the introductory framing of the joke and the narrative which sets up the punch line. In a broader sense, “punch line” can also refer to the unexpected and funny conclusion of any performance, situation, or story.

Zanimiv pa je tudi članek »Od Hribarja in Zrneca do Teškyja, Pižame in naprej do Panča: Kako se je pri nas razvil stand-up?«, ki je bil objavljen na www.rtvslo.si ob premieri dokumentarnega filma Sam pred vsemi avtorja Bojana Krajnca.

Novinarji MMC RTV so leta 2021 zapisali: “Mislili so, da je stand-up nekaj, kar je zelo poceni in za kar se nič ne potrebuje: ‘Ja, luči nimamo, pa saj ni treba, da te vidijo, odra nimamo, pa saj je okenska polička, mikrofona nimamo, pa saj nas bo samo 150.’ Tako so razmišljali in jaz sem moral biti zelo strikten s tem teženjem po telefonu: ‘Glej, to so osnove, če nimate, bomo mi s seboj pripeljali, samo mora biti,'” se začetkov v filmu spominja producent, menedžer in stand-up komik Andrej Težak – Tešky.

In kako se je stand-up sploh razvil? “Zakaj se mu reče stand-up? To pač pomeni, vstani in nekaj povej /…/ Stand-up komik je človek, ki mora imeti kaj povedati, niso to samo vici, nekaj, kar je vsem že tako smešno, ampak je zadaj neko sporočilo …” pojasni Tešky. Vid Valič pa dodaja: “Da je res dobra fora, mora imeti malo družbene kritike, lahko tudi politične, nekaj elementov, s katerimi se lahko večina poistoveti, in dovolj močen obrat, ki ga ne pričakuješ.”

Še to, vas morebiti jezi, kako smo na www.pag.si – po novem – zapisali »standup«?! No, pogledali smo na spletno stran zmeraj zelo uporabne »jezikovne svetovalnice«, zadovoljiv odgovor smo našli v prispevku z naslovom Kako zapisati zvezo »standup komedija«? ??

Ps. Fotografije: https://festivalstandupkomedije.si/.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Center Noordung: poletimo v vesolje

Poletimo v vesolje. Vstopimo v svet neskončnosti. Mimo zvezd, v osrčje neznanega. V Centru Noordung v Vitanju, v markantni stavbi, ki arhitekturno spominja na vesoljsko ladjo, nas bo pozdravila robotka Vita, spoznali bomo delo slovenskega vesoljskega vizionarja Hermana Potočnika Noordunga. Osupnile nas bodo številne razstave, ki nam bodo omogočile, da – na zelo zanimiv način – pokukamo ekstremno daleč v vesolje. S pomočjo virtualnih očal se bomo počutili kot piloti ali astronavti. Za vogalom nas pričakujeta umetniška inštalacija in – najnovejša pridobitev - »vesoljska soba pobega«. Že uvodoma naj poudarimo, da je Center Noordung v Vitanju odlična izletniška izbira za prav vse družine, za prav vse generacije.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem