Compare Listings

Zaliv Dubovica na otoku Hvaru

Dubovica, dragulj Hvara

Dubovica, tudi zaliv Dubovica, na otoku Hvaru, le nekaj kilometrov oddaljena od čudovitega mesteca Hvar, velja za eno izmed najlepših evropskih plaž. Čeprav je hrvaška obala polna čudovitih plaž in skritih zalivčkov, nekatere plaže in zalivi preprosto izžarevajo posebno umirjenost in lepoto. Eden od njih je tudi zaliv Dubovica na otoku Hvaru, ki ga obožujejo tudi fotografi. Skratka: plaža Dubovica je – brez zafrkancije – raj na Zemlji.

Dubovica, dragulj Hvara

Zaliv Dubovica, Hrvati bi rekli »uvala Dubovica«, je ena izmed najlepših »miniatur Hrvaške«, je pravi turistični sladkorček in ena izmed najlepših plaž Dalmacije, modrozelenega Jadrana. Fotografi zaliv Dubovica obožujejo, foto razglednice Dubovice vsako leto preplavljalo svetovni splet. Pa je to upravičeno, je prodnata plaža Dubovica zares tako magična? Poglejmo nekoliko podrobneje.

Zaliv Dubovica se nahaja manj kot deset kilometrov od znamenitega, žurerskega Hvara, na južni strani istoimenskega otoka. Plaža Dubovica je svoj prostor našla pod glavno cesto Hvar – Stari Grad – Jelsa. Dubovica je od Starega Grada oddaljena okrog 8, do Jelse pa okrog 15 kilometrov. Iz Dubovice do naselja Milna je slabih 6 kilometrov, do naselbine pa tudi plaže Zaraće pa je manj kot tri kilometre poti.

Čeprav je plaža Dubovica zelo znana širom sveta, iz izkušenj povem, da ste lahko na njej – vsaj nekaj ur – tudi sami. Seveda pod pogojem, da se na njo odpravite dokaj zgodaj zjutraj. Mi smo bili na plaži okrog osmih zjutraj, pa ni bilo v zalivu Dubovica prav nikogar. Kopalci so začeli resno kapljati šele tam po deseti uri dopoldan.

Je pa res, da je bilo na plaži okrog 13.00, ko smo mi plažo že počasi zapuščali, tam bilo nekaj deset ljudi. Mimogrede, dopoldan lahko na plaži koristite naravno senco, šele po polovici dneva se namreč sončni žarki postopoma zavlečejo pod veje redkih dreves oziroma neznanih višjih grmovnic, ki so se ukoreninile ob sami plaži.

Sam dostop do plaže, zaliva Dubovica je več kot preprost. Prva možnost je plovilo, to je tudi najbolj elegantna rešitev. Če pa pridete z avtom, vam bo največji problem predstavljal »parking«. Če hočete na plažo Dubovica, morate parkirati kar ob glavni cesti (državna cesta D116), kjer pa je mest za avtomobile dokaj malo. Če že moram oceniti, in še to bolj tako »na oko«, mislim, da lahko parkira le okrog 20 do 30 avtomobilov.

Ko ste našli prostor za svoj avtomobil, vas čaka še nič kaj zahteven, približno 10-minutni sprehod, spust po dokaj strmi kozji stezi. Pričakovanja, zaradi čudovitih fotografij na spletu, so velika, toda zaliv Dubovica jih izpolni, neredko tudi preseže. Ko se namreč znajdemo v »uvali Dubovica«, hipoma ugotovimo, da je tukaj – preprosto – neverjetno čudovito. Verjetno je glavni krivec za »popolno sliko« podeželska hiša družine Kasandrić (baje iz preloma v devetnajsto stoletje), ki s »temelji skorajda stoji v morski vodi«, na robu prekrasne plaže.

Sicer o zgodovini zaliva Dubovica hrvaška wikipedija navaja približno takole: »Dubovica je bila del posestva Dubovi dol družine Grivičić, katerega vodni izviri se omenjajo že v trinajstem stoletju. V 16. stoletju se je lastništvo preneslo v družino Bartučević, naslednji lastniki pa so bili Raffaeli. Najstarejša hiša v Dubovici je slikovita enonadstropna hiša tik nad plažo. Ob njej so prostor našle tri manjše enonadstropne hiše in še ena večja enonadstropna hiša z ograjenim dvoriščem.«

Pa to v zalivu Dubovica, ki je v obliki podkve razpotegnjen v dolžini dobrih 200 metrov (spletni portali navajajo, da je sama plaža dolga okrog 150 metrov), niso edine zgradbe. Tam je nametanih še nekoliko hiš, ki več ali manj, po vsej verjetnosti »služijo turističnim namenom«, poslikal sem tudi manjšo cerkvico svetega Štefana ter konoba, dalmatinska gostilnica, ki pa v času našega obiska ni obratovala. Proti kopnu teče ozka soteska, v njeni ozki sredini so – če se prav spomnim – več ali manj zasajena oljčna drevesa.

Kaj reči za sam konec? Dubovica, zaliv oziroma plaža, vas bo pričakala s turkiznimi barvami morja, ki ga bo uokvirila s fotogeničnimi kamnitimi hiškami, barčicami in zelenjem. Prizor, ki vam bo zagotovo vzel dih. Zaliv Dubovica, v celoti, osvaja s svojo neverjetno lepoto, zato se je baje znašel tudi pod posebno državno kulturno zaščito.

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Hvar, novinarji portala www.pag.si in Hrvaška turistična skupnost (fotograf Vjeko Begović – naslovna fotografija).

 

Sorodni članki

Čikat, lepota na kvadrat

»Oaza luksuza. Stopnice raja. Prestiž v senci stoletnih borov. Čarobno ozračje zaliva Čikat«. To so le nekateri medijski naslovi, ki se klanjajo zalivu (in tudi polotoku) Čikat. Otok Lošinj v dolžino meri 33 kilometrov, medtem ko je širina otoka le od 4,75 do 0,25 kilometra, zaliv Čikat pa je nedvomno njegov najlepši, pa tudi najbolj prestižen, del. Tudi po našem osebnem mnenju je zaliv Čikat eden izmed najlepših koščkov celotnega hrvaškega Jadrana. No, v bistvu je čudovit celoten polotok Čikat, tam v neposredni bližini Malega Lošinja.

Nadaljujte z branjem

Grad Morosini Grimani – kaštel Morosini Grimani

Kako je večstoletni grad (»kaštel«) v osrčju Istre postal idealna destinacija za vse generacije obiskovalcev?! Danes vas popeljemo skozi preteklost. V naslednjih vrsticah vam bomo predstavili eno najbolj impozantnih zgradb istrskega polotoka in opisali globoko in bogato zgodovino, ki jo skriva, in kar je še pomembneje, predstavili vam bomo tudi aktualne dejavnosti, ki vas bodo navdušile. Drage bralke, dragi bralci, tukaj je grad Morosini Grimani oziroma v originalu kaštel Morosini Grimani.

Nadaljujte z branjem

Aquarium Pula – Akvarij Pulj

Na južnem delu istrskega mesta Pulj, v turističnem naselju na polotoku Verudela, v 135 let stari avstro-ogrski utrdbi, se nahaja magičen puljski akvarij, uradno ime - Aquarium Pula, ki obiskovalce razvaja z dvema različnima vsebinskima sklopoma. Prvi, seveda, kakor kot pove že samo naslovno, »glavno« ime projekta - Aquarium Pula -, prikazuje izredno pester morski ekosistem (poudarek je na življu Jadranskega oziroma Sredozemskega morja).

Nadaljujte z branjem