Compare Listings

Plaža Slanica, »lepa kot slika«

Plaža Slanica na Murterju

Plaža Slanica v zalivu Slanica je svojevrstna, skorajda glavna plaža letovišča, turistične destinacije, kraja Murter na istoimenskem dalmatinskem otoku Murterju. Plaža Slanica je hkrati tudi ena najlepših in najbolj priljubljenih plaž na otoku Murterju. Še več, plaža Slanica skorajda zagotovo sodi v skupino najlepših, zagotovo pa tudi najbolj obiskanih, (peščenih) plaž na celotnem Jadranu.

Plaža Slanica na Murterju

Plaža Slanica je bogata tudi s številnimi dodatnimi turističnimi vsebinami, na voljo je tudi precej raznolike gostinske ponudbe. Poglejmo si plažo Slanica nekoliko podrobneje.

Plaža Slanica, kakor smo že uvodoma povedali, se nahaja na otoku Murterju (ta pa je svoj prostor našel nekje na sredi poti med Zadrom in Šibenikom, v bližini otoka so kraji Pirovac, Pakoštane – ob ptičjem Vranskem jezeru -, Biograd na moru, na jugu pa omenimo slikovit Tribunj in živopisane Vodice). Plaža Slanica se je že skorajda naslonila na zahodni del kraja Murter, do centra Murterja pa je,  če verjamemo zemljevidu googla, okrog kilometer in pol do dva kilometra.

Dostop do same plaže Slanica je zelo enostaven, večina dnevnih izletnikov iz vseh koncev otoka Murterja in kopalcev iz samega kraja Murter (ki se – resnici na ljubo – radi zmočijo tudi na njihovi »najbližji, mestni plaži Luke«) se pripelje kar z avtom do uradnega, velikega parkirišča (do plaže je okrog 100 metrov), ki pa je plačljivo vse do sedemnajste ure. Seveda plažo Slanica pridno polnijo tudi kopalci, ki imajo prenočišča v neposredni bližini.

Tukaj sta namreč dva kampa: kamp Rehut in kamp Slanica (večkrat nagrajen kamp v kategoriji manjših dalmatinskih kampov), hotel Colentum Resort Murter (v lasti Franca Jagerja, še pred časom edinega lastnika slovenske trgovinske verige Jager), ter številne apartmajske hiše, ki so večinoma postavljene ob celotni obali jugovzhodnega dela zaliva Slanica (in še naprej).

Plažo Slanica večina spletnih portalov in tiskanih medijev uvršča v kategorijo peščenih plaž. Temu lahko pritrdimo le delno. Res je, da centralni (vhodni) del plaže v celoti prekriva mivka, vendar so ob strani (zaliva) tudi (delno zabetonirane) skale, ki pa kopalcem ponujajo dodatne možnosti vstopa v jadransko morje. Ta kamnita obala plažo oz. zaliv Slanica zagotovo le polepša, jo naredi še nekoliko atraktivnejšo in zanimivejšo.

Mivka se vije daleč v morje, ki dolgo sploh ni globoko, baje lahko človek s povprečno višino stoji na peščenem morskem dnu, ko je že trideset metrov od suhe črte obale. Ker je morje plaže Slanica kar nekaj deset metrov zelo plitvo, je plaža Slanica zelo primerna za otroke, neplavalce in uživanje ob piciginu (družabna igra z majhno žogico v morski vodi).

Načeloma slovita plaža Slanica nima veliko sence. Predvsem je »primanjkuje« na osrednjem, peščenem delu plaže Slanice. Mnogo več zelo prijetne sence pa je možno poiskati na levi ali desni strani zaliva Slanica, kjer je večinoma skalnati del plaže, pred žgočim soncem se lahko namreč zlahka skrijete v senci številnih dišečih borovih dreves.

Seveda pa morate biti za »rezervacijo sence« dokaj hitri oziroma zgodnji, saj je splošno znano, da se zna na plaži Slanica kaj hitro ustvariti razmeroma velika gneča. Še več, iskreno moramo poudariti, da je na plaži Slanica (skorajda) vedno zelo velika gneča in morda zato ta plaža ni najboljša izbira za vse tiste, ki si želite preživeti počitnice ali dopust v miru in spokojni tišini.

Če nam kljub senci in osvežitvi v morju postane prevroče, zlahka poiščemo lokal s hladno pijačo. Ob plaži Slanica je namreč postavljeno lepo število gostinskih lokalov, ki nudijo zelo raznoliko pijačo in hrano.

Tudi za ljubitelje športa je tukaj zelo lepo poskrbljeno. Obiskovalci plaže Slanica lahko igramo odbojko na mivki, tenis in podobno. Mlajši, otroci in najstniki, pa bodo verjetno najbolj uživali v bližnjem, manjšem zabaviščnem parku (vodni tobogani, trampolini).

V morju sta postavljena tudi dva velika »plastična igralna otoka«, mogoč je tudi najem različnih čolnov, skuterjev, supov in podobno. Če pa bo ob tej bogati ponudbi kljub temu komu še dolgčas, si lahko omisli snorkljanje ali pa si privošči raziskovanje jadranskega podmorja z rdečo polpodmornico.

Peščeno dno plaže Slanica in predvsem turkizna barva morja v turistični sezoni privabljata številne kopalce. Plaža Slanica je tudi zaradi tega ena izmed najbolj priljubljenih plaž na otoku Murterju.

Plaža Slanica se lahko neredko pohvali z izborom med top 5 najlepših peščenih plaž na hrvaškem Jadranu. Plaža Slanica je brez dvoma prava zvezda med čudovitimi plažami. S svojo šokantno turkizno barvo morja nas dobesedno omami in začara. Če ob tem dodamo še posebej lepe poglede  proti odprtemu morju in otočki Kornatov, med katerimi radovedno krožijo snežno-bele jadrnice, pa nam bo takoj jasno, zakaj spletni portali plažo Slanica redno uvrščamo tudi med najbolj romantične plaže na Jadranu.

Na hrvaškem »apartmajskem portalu« www.apartmanija.hr si je plaža Slanica med drugim zaslužila približno naslednje pohvalne besede: »Plaža Slanica vas bo pritegnila z neustavljivo privlačnostjo modrooke lepotice, s svojimi čudovitimi 50 odtenki modre, ki se izmenjujejo v plitvinah in globinah morja. Zaliv obdajajo gosti borovci, ki s svojimi dišečimi dotiki zapeljujejo naše čute in zdravijo dušo. Plaža Slanica ima večinoma peščeno dno, zato jo obožujejo otroci, ki jim tu nikoli ne zmanjka navdiha za smeh«.

Kaj povedati ob samem koncu članka o plaži Slanica? Čeprav »imajo vsake oči svojega malarja« (vsakdo ima drugačna lepotna merila, drugačen okus) lahko tudi mi na www.pag.si, spletnem portalu o hrvaškem turizmu, brez kančka slabe vesti zapišemo, da je plaža Slanica, kljub strašni konkurenci na samem otoku Murterju (omenjamo samo plažo Podvrške in plažo Kosirina) zagotovo ena izmed najlepših na otoku Murterju, mogoče pa tudi na celotnem Jadranu.

Fotografije: Turistična zveza Hrvaške (fotografa Ivo Bioćina in Aleksandar Gospić – tudi v naslovnici) ter novinarji www.pag.si v nekoliko deževnem dnevu.  

Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Nadaljujte z branjem