Compare Listings

Popolna sprostitev

Pakoštane – magnetna privlačnost

Pakoštane so majhno, čudovito dalmatinsko turistično mestece 6 km južno od Biograda na moru, slabih 50 kilometrov južneje od Zadra. Imajo odličen položaj med Vranskim jezerom in Jadranskim morjem.

Pakoštane – magnetna privlačnost

Pakoštane so prepoznavne predvsem zaradi bližine narodnih parkov in raznih drugih naravnih lepot. Obkrožajo jih štirje nacionalni parki (Kornati, Krka, Paklenica in Plitvička jezera) ter dva naravna parka (Telašćica in v neposredni bližini Pakoštan čudovito Vransko jezero). Telašćica je potopljena v slano, Vransko jezero pa v sladko vodo.

Pakoštane so središče občine Pakoštane, kamor sodijo še tri druga mesta: Drage, Vrgada, Vrana. Imajo komaj 3.880 prebivalcev, pa vendar so zelo živo mestece. Je dobro zaščiteno pred južnimi in jugozahodnimi vetrovi, blizu naselja pa so prekrasne naravne peščene, prodnate in kamnite plaže in avtokamp. Morje je zelo čisto in prekrasne turkizne barve ter je pravi raj za navtike. Pogled z obale seže do bližnjih treh otočkov, ki so, ob cerkvi, zgodovinski simbol mesta in do katerih lahko priplavate ali priplujete.

Vransko jezero

V zaledju Pakoštan je v neposredni bližini Vransko jezero, oziroma naravni park, v katerem je tudi ornitološki rezervat, ki je prepoln rastlinskega in živalskega sveta, katerega lahko enostavno doživite in se z njima seznanite na poučnih turističnih poteh. Je največje jezero na Hrvaškem. Meri 14 km v dolžino in 2 v širino, globoko pa je okoli 4 m. V parku je nedotaknjen habitat vodnih ptic, mokrišče visoke biotske raznovrstnosti in izjemne ekološke ter znanstvene vrednosti. V sklopu parka sta ribogojnica in park, ki ponujata obilo kakovostnih rib za športni ribolov.

Okoli Vranskega jezera vodi 48 km kolesarskih poti za vse tiste, ki so željni adrenalina in čiste nedotaknjene narave. Z razgledišča Ćelinka je prekrasen pogled na na vse štiri strani neba, na modro morje s prgiščem otočkov, na Kornate in otok Murter ter celo Vransko jezero.

Blizu Vranskega jezera so še druge zanimivosti, na primer izvir Pećina,  Kamenjak. Crkvine. Turisti, ki pridejo prvič, se radi vračajo, saj v resnici lahko rečemo, da se teh naravnih bogastev in veličastnega razgleda ne da kupiti.

Vrana

Pomembno vlogo v hrvaški zgodovini je imelo mesto Vrana, kjer je bila trdnjava in benediktinski samostan vitezov templjarjev (10.-16.st.), znana kot Staro mesto Vrana. v Vrani je bival prior, pomemben mož v hrvaškem in hrvaško-madžarskem kraljestvu. V samostanu so hranili krono hrvaških kraljev.

Leta 1500 so Turki iz Vrane in okolice v ujetništvo odpeljali 3.000 ljudi in nekaj tisoč glav živine. Po padcu Starega mesta Vrana so se prebivalci umaknili na otok Murter, delno pa tudi v južno Istro. Pod mletsko oblastjo so mesto utrdili in dokončno odgnali turške osvajalce. Po zmagi so na otočku Sv. Justin zgradili novo cerkev na temeljih stare.

V Vrani je Gradina, srednjeveški spomenik iz 17. st. ter eden najstarejših ohranjenih spomenikov turške arhitekture na svetu ter najzahodnejša stavba nekdanjega otomanskega cesarstva. „Maškovića Han“ lahko obiščete kot turistično znamenitost.To bi naj bila rezidenca in počitniška točka Jusufpaše Maškovića, visokega dostojanstvenika na turškem dvoru in vrhovnega admirala turške flote, rojenega prav tu. Han ni bil nikoli dokončan, saj so ga ubili lastni vojaki zaradi izkazanega usmiljenja do poraženih mletskih ujetnikov v času Kandijske vojne. Po nalogu sultana so mu odsekali glavo.

Vrgada

Otok Vrgada je prav posebna oaza nedotaknjene narave, kjer besedi mir in spokojnost zaživita v svojem pravem pomenu. To je otok, na katerem se ne sliši zvok avtomobila, temveč le šumenje valov in kakšne ribiške barke v pristanišču. O otoku Vrgada je v svojih spominih pisal tudi bizantinski car Konstantion Porfirogenet. Vrgada ima obilico lepih peščenih plaž z naravno senco, znana je rdeča plaža. Na Vrgado lahko prispete z ladjico, ki pluje med mestoma Pakoštane in Vrgada.

Kornati

Narodni park na morju, v katerega sodi naravni park Telašćica, je mesto posebne vrednosti, mesto, kjer so vse rastlinske in živalske vrste zaščitene in edinstvene. Med potapljanjem na Kornatih lahko doživite nedotaknjen podvodni svet, kakršen je bil nekoč. Na poti do Kornatov boste srečali delfine, za katere se zdi, da vas spremljajo na poti.

PAKOŠTANE NEKOČ

Na mestu današnjih Pakoštan so živeli prebivalci že v davnih časih. Že v kameni dobi so tu bile naselbine, našli so tudi nekaj bojnih sekir iz bronaste dobe.   Na več krajih v bližnji okolici so pri arheoloških raziskavah odkrili ostanke antičnega naselja Blandona. V samih Pakoštanah so pri pokopališču tik ob morski obali našli ostanke rimskega dvorca (ville rustice). V morju med kopnim in majhnim otočkom v pristanišču pa so vidni ostanki rimskega valobrana. Fragmenti rimskih napisov, vgrajenih v Maškovića han, ter drugi, najdeni na področju rimskega akvedukta, potrjujejo veliko gospodarsko aktivnost cesarstva na tem področju. Zgodovinski zapisi pa prvič omenjajo naselje Pakoštane v začetku 15. st. Nekdaj se je imenovalo Pakosene,  Pachoschiane, Pacoschane, otočani pa ga imenujejo Pakošćane. Do polovice 20. st. je zaradi bližine Vranskega jezera tukaj kosila malarija.

PAKOŠTANSKE PLAŽE

Če greste na dopust z družino in otroki, so vam na voljo prekrasne plaže, od katerih izstopata dve najbolj znani:

Pilatuša – plaža, ki je idealna za otroke in odrasle, saj ima veliko zalivčkov, ki so hkrati peščene, prodnate in kamnite. Krasi jo tudi gost borov gozdiček.

Plaža Kozarica v avtokampu Kozarica je prav tako kamnita plaža ob gostem borovem gozdičku in idealna tako za odrasle kot za otroke. Na sami plaži je tudi majhen bazenček za malčke.

Tudi druge plaže so čudovite.

Plaža Punta je prekrasna  peščena plaža. Blizu plaže so kavarnice in koktajl bar, kjer se lahko sprostite ob prekrasnem pogledu na plažo, pa tudi svoje otroke lahko budno spremljate kar iz bara. Na plaži so vabljive vsebine, kot je tobogan na morju in trampolin. Del te plaže je prodnat  in je idealen za otroke, saj imam položen dostop v morje.

Plaža Janice se nahaja v samem cetru mesta, del te plaže je prav tako peščen, delno pa prodnat. Popestrijo jo zabavne vsebine za otroke, kot je tobogan na morju, trampolin, odbojka na mivki. Blizu plaže so tudi razni lokali, v večini je tudi zadostna ponudba hrane.

Ena bolj znanih peščenih plaž je Pine Beach. V prekrasni uvali je veliko poletnih aktivnosti, obožujejo pa jo tako otroci kot odrasli. Njena posebnost je položen dostop v morje. Velik del plaže je plitvina. Tu je bilo nekdaj zanimivo turistično naselje s slamnatimi hiškami polinezijskega tipa kot del znane verige Club Med.

To so nekatere od bolj znanih plaž v Pakoštanih, še poseben čar plaž in mesta pa so trije otočki, Sv. Justina, Veliki Školj in Babuljaš. Meščani jih imenujejo tudi otoki vere, upanja in ljubezni. Če si želite popolnega miru, lahko do njih priplavate ter uživate v prekrasnem pogledu na mesto, šumenju morja in kriku galebov.

POLETNI DOGODKI V PAKOŠTANAH IN OKOLICI

Turistično mesto ponuja številne poletne aktivnosti, kot so: šola jadranja, odbojke na mivki, potapljanja, jahanja, športni ribolov, rent a boat, rent a bike, taxi boat, glass boat. Večere lahko v Pakoštanih preživite v številnih restavracijah, kjer nudijo domače vino in ribje specialitete, pripravljene na tradicionalen način. Za tiste željne norih zabav pa so na voljo številni bari in Disco klub. Letos (2017) odpirajo med Biogradom in Pakoštani prvi hrvaški zabavni park, kjer bo vaš adrenalin lahko poskočil v nebo.

Prirejajo poletne dogodke, ki vsako leto znova navdušujejo  turiste. Termini poletnih dogodkov so navedeni na uradni spletni strani turistične zveze občine Pakoštane.

Od pomembnejših naj omenimo Dneve Vranskih vitezov, Materine užance (praznik), Poletni karneval, Festival klap Školjka ter razne glasbeno- zabavne programe. Pogosto te dogodke spremljajo domače  jedi, kot so sardele, domače fritule in bevanda.

V času prireditve Dnevi vranskih vitezov, ki poteka zadnji vikend v avgustu, bodo najbolj uživali zaljubljeni v srednji vek, čas čarovnikov, vitezov in princes. Doživite ga ob uprizoritvi „Bitke za Vrano“, kjer oživljajo like in kulise iz davnih časov. Ob bogati ponudbi srednjeveških jedi in pijače lahko spoznate viteze templjarje, turške paše, papeževe glasnike, vranske priorje, sokolarje, navadno ljudstvo, žonglerje, viteze in konjenike iz cele Hrvaške,  ter mnoge druge, ki merijo svoje moči na viteških turnirjih in tekmovanjih. Prikazali bodo srednjeveške tabore, stare obrti, igre.

Materine užance ali Običaji naših mam

Zgodovine niso ustvarjali le vojaki, topovi, uniforme in osvajalci. Doma so ostajale žene, ki so negovale veščine obrti, skrbele za dom in svojim osvajalcem in poražencem pripravljale okusne obede. Nekajkrat med poletnimi meseci lahko na kamnitih uličicah mesta, med zidovi minulih časov, spoznate plese, pesmi in predvsem poskusite hrano naših mam, babic in prababic: enolončnico pašta fižol (čućke), svaljke, kuhane hobotnice, klapavice, pršut, sir, …, slano in sladko: mandlje v sladkorju, kvašene in krhke flancate, fritule, mimce,…

Poletni karneval je dejanje pravega ljudskega in turističnega veselja. Karnevale imamo radi, saj obudimo vse tisto pogansko, ki se skriva v nas. Tukajšnja maškaradna pakoštanska norost se odvija sredi julija. V pisanih kostimih, v kratkih hlačah ali bikiniju se domačini in turisti družijo sredi vročega sonca, vina, glasbe in domače hrane.

Festival klap Školjka se dogaja na odru v obliki školjke, na njem se vrstijo čudoviti glasovi najboljših klap Zadarske in Šibensko-Kninske županije z najboljšimi klapskimi pevci Hrvaške. Posebnost tega festival je, da so tu pričeli z izobraževanjem za klapsko petje. Temu festival sledi tudi zimska klapska šola petja, edina na Hrvaškem, ki hkrati postaja tradicionalno druženje klap.

In za konec še to, Pakoštane imajo za svoje goste in obiskovalce na pretek raznih vrst apartmajev in kampov. Ko pridejo turisti v Pakoštane, jih gostoljubnost domačinov vedno prevzame in očara.

Ps. Za fotografije se zahvaljujemo Turistični skupnosti Pakoštane, več o turizmu v Pakoštanih najdete na njihovi lepi spletni strani (tudi v slovenščini!): https://www.pakostane.hr.

Sorodni članki

Vrnik, otok Vrnik

Otoček Vrnik (ali – preprosto - Škoj, kot ga kličejo nekateri domačini) v neposredni bližini otoka Kurčula so odkrili (tudi) domači in tuji zvezdniki. Pravljični otok Vrnik, nekoč znan predvsem po svojem odličnem belem kamnu, so med drugim turistično spoznavali Novak Đoković, Beyonce, Jay-Z, Chris Rock, Matthew McConaughey, Woody Harrelson in hrvaške pevke Severina, Nina Badrić, Maja Šuput, Danijela Martinović. Verjetno že zaradi teh slavnih oseb otok Vrnik ne potrebuje dodatne reklame, se pa spodobi, da ga na www.pag.si vendarle spoznamo nekoliko pobliže. Poglejmo skupaj.

Nadaljujte z branjem

Jelsa, nekoč tudi Jelša

Jelsa se nahaja v dobro zaščitenem zalivu v osrednjem delu prestižnega otoka Hvara, na njegovi severni obali. Z bogato in kakovostno ponudbo namestitvenih kapacitet, ki jih ponujajo hoteli, apartmaji in kampi, je Jelsa eno izmed najbolj zaželenih in najbolj obiskanih turističnih središč na otoku Hvaru. Večino turistov očara predvsem številna kulturna in sakralna dediščina, ki jo je opaziti po vsej občini Jelsa, sestavljeni iz kar dvanajstih naselij.

Nadaljujte z branjem

Seget Vranjica, mir in sproščenost

Seget Vranjica je obmorsko dalmatinsko naselje v občini Seget, upravno gledano je del t.i. Splitsko-dalmatinske županije. Seget Vranjica je majhen kraj v prijetnem sredozemskem okolju in (načeloma) ima vse, kar potrebujete za prijeten in (predvsem) miren turistični dopust. V Seget Vranjici ne pričakujte hrupnih in velikih zabav (razen, če si jih ne boste naredili sami), zagotovo pa Seget Vranjica nudi prav vse možnosti za »blaženo umirjeno morsko sproščenost«. Poglejmo nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem