Compare Listings

Plaža Stiniva – dragulj otoka Visa

Otok Vis – otok sreče

On je počasen, on je enostaven. Ne, življenje na otoku Visu je enostavno. Narejeno po meri človeka, ki se mu ne mudi, ki zna in hoče uživati življenje. Višani znajo povedati, da je otok Vis bogat s časom, je otok na katerem se je čas ustavil. Zato se bomo ponovno vrnili na Vis.

Otok Vis – otok sreče

Otok Vis navdihuje obiskovalce z rajsko lepoto narave, turkiznim morjem v skritih zalivčkih ter vulkanskimi otočki svojega arhipelaga. Preko poletja ponuja številne ribiške fešte, avtentične okuse svojih specialitet in, za večino nepričakovan, mednarodni balet.

Vis je hrvaški otok v srednjem Jadranu in je s površino 90,3 km² deseti največji otok na hrvaški obali. Ima 77 kilometrov obale. Na njem živi okoli 3700 prebivalcev. Od italijanske obale je oddaljen okrog 80 kilometrov. Podnebje na otoku Vis je milo, padavin je zelo malo (samo 560 mm letno), temperature se prijetne, srednja januarska temperatura je okrog 9 °C, povprečna julijska pa 24 °C.

Najvišji vrh na otoku Visu je Hum (587 m nadmorske višine). Ob zahodni obali otoka je prostran Komiški zaliv s peščenim dnom. Južna obala ima več manjših zalivov (Travna Vela, Stiniva, Teleška Vela, Ploče in druge). Najboljše pristanišče na otoku je v mestu Vis, ki leži na severni obali, kjer pristaja tudi trajekt iz Splita (vožnja traja nekaj več kot 2 uri), s katerim je otok vsakodnevno povezan.

Obdan je s čudovitimi manjšimi otoki in otočki: Ravnik, Budikovac, Biševo (in njegova slavna Modra špilja!), Jabuka, Brusnik in Palagruža.

Na otoku Vis sta dva večja kraja: Vis (severovzhod) in Komiža (jugozahod). Povezuje ju 10 kilometrska asfaltirana cesta, ki je bila zgrajena 1983 leta. . Poleg teh dveh naselij pa je še nekaj manjših vasi: Dračevo Polje, Duboka, Marinje Zemlje, Milna, Oključna, Podstražje, Podšpilje, Rogačić, Rukovac, Stiniva, Stončica in Žena Glava. Samo mesto Vis je nastalo z združitvijo in skupnim poimenovanjem naselij Kut in Luka.

Plaža Stiniva, foto Ivo Bioćina in HTZ

Otok Vis se lahko pohvali s čudovitimi naravnimi plažami:

Plaža Stiniva je majhna prodnata plaža, ki se nahaja v globokem zalivu na jugu otoka. Ta plaža je po določenih karakteristikah unikatna in se zato pojavlja na številnih seznamih najlepših plaž v Evropi. Do nje lahko pridete iz kopnega ali iz morske strani. Iz kopnega vodi do plaža strma steza z vrha hriba, iz vasi Žužeca. Za spust boste porabili okrog 20 minut. Če se v zaliv Stiniva, ki je dolg 600 metrov, približujete iz morske strani boste opazili, da ima na obeh straneh visoke skalnate navpične stene. Ko se pripeljete povsem blizu se pokaže odprtina, ki je široka samo 4 metre in za njo se razpostira čudovita plaža Stiniva.

Plaža Srebrna je najbolj popularna plaža na otoku Vis. Pogosto jo imenujejo tudi plaža Srebrena ali Srebrana. Ta izjemna plaža je dobila ime zaradi velikih ovalnih kamnov, ki dobijo svetlikajočo srebrno barvo, ko modri morski valovi udarjajo vanje. Na plaži je borov gozdiček, ki nudi veliko sence, saj sega skoraj vse do plaže. Plaža je razdeljena na tri dele, prvi del je sestavljen iz velikih ovalnih kamnov, drugi del iz ravnih skalnih plošč, tretji del pa je sestavljen iz ravnih plošč, ob velikih stenah in je večinoma namenjen nudistom.

– Plaža Milna je peščena plaža, ki se nahaja v zalivu Milna, na jugovzhodnem delu otoka. Plaža je izjemno popularna predvsem zaradi nizke vode, ki sega do kolen tudi 30 metrov od obale. Slabost na tej plaži je, da ni naravne sence, si pa lahko najamete senčnike in ležalnike.

– Plaža Zaglav je ena izmed najlepših peščenih plaž na Jadradskem morju, predvsem zaradi svetlega in lesketajočega peska, ki se razpostira po celotni plaži. Nahaja se na jugovzhodnem delu otoka in je dobra zaščitena pred severnimi vetrovi. Dostop do nje je mogoč s strani kopnega in morja.

– Plaža Mala Travna se nahaja v čudovitem majhnem zalivu na jugu otoka. Plaža je prodnata, znana je po kristalno čisti vodi in morje tukaj ima vedno kakšno stopinjo ali dve manj, kot pa na bližnjih plažah Srebrna ali Stiniva. Razlog za to so novi izviri vode v zalivu ter konstanten zahodni tok sveže morske vode iz odprtega morja.

– Plaža Prirovo se nahaja na polotoku Prirovo, blizu pristanišča in je najbolj popularna plaža v mestu Vis. Plaža je prodnata in je dolga približno 100 metrov. Na njen boste našli kar nekaj naravna sence. Čeprav se plaža nahaja blizu pristanišča, je morska voda zelo čista, saj morski tokovi konstantno prinašajo svežo vodo iz odprtega morja.

– Plaža Grandovec se nahaja na vzhodni strani mesta Vis, blizu vasice Kut, od katere je oddaljena 15 minut lahkotne hoje. Plaža je prodnata in je 60 metrov dolga, s kristalno čisto vodo in veliko naravne sence, ki jo dajejo borovci. Na plaži je majhen bar, kjer lahko v sproščujočem vzdušju uživate v vaši najljubši pijači.

– Plaža Stončica se nahaja na vzhodni strani otoka in je ena od bolj popularnih plaž na otoku Vis. Plaža je peščena in ima zelo plitko dno – tudi 30 metrov stran je voda še povsem plitka. Na tej plaži boste na račun prišli športni navdušenci, saj je na njej igrišče za odbojko in goli za igro nogometa na mivki.

Plaža Stončica, foto Petar Veić in HTZ

Otok Vis vas bo prevzel tudi zaradi svoje zgodovine, saj je bil otok poseljen že v obdobju neolitika. Antična zgodovina Dalmacije vleče svoje korenine iz 4 st.pr.št., in sicer iz otoka Vis. Ljubitelji zgodovine si lahko ostanke največje grške kolonije Isse ogledajo na vzpetini Gradini ter v arheološkem parku Martvilo. Mesto je znano tudi po samostanu iz 16.st., ki je vzniknil nad ostanki antičnega teatra na polotoku Prirovo. Vis odkriva v Gospini batariji – nekdanji utrdbi iz 19.st. – arheološko zbirko z najlepšo bronasto glavo boginje Artemide.

Otok je okrašen s prekrasnimi poletnimi rezidencami iz obdobja renesanse ter cerkvami, med katerimi se izpostavlja cerkev Sv. Nikole iz 13.stoletja, ki se nahaja nad Komižo. Novejša zgodovina je za seboj pustila številne vojne utrdbe, ki spominjajo na težke vojne dni (tudi maršal Tito je bil med drugo svetovno vojno na Visu, v »špilji«), ko je bil otok Vis prepovedan za tujce. Zaradi svoje strateške lege je bil v preteklosti veliko let izkoriščen za vojaško dejavnost. Šele po osamosvojitveni vojni je postal popolnoma odprt za obiskovalce in danes velja za eno najpopularnejših turističnih destinacij na Hrvaškem.

Foto Ivan Pervan in HTZ

Otok Vis je svojo ribiško tradicijo ohranil v edinstvenem ribiškem muzeju, ki se nahaja v komiški kuli iz 16.stoletja. Praznovanje te tradicije predstavlja eno najboljših ribiških fešt na Jadranu. Takrat lahko obiskovalci Komiže uživajo ob številnih glasbenih nastopih in predstavljanju viških specialitet – komiške pogače s sardelami.

Otok Vis ponuja avtentične okuse svoje najbolj znane vinske sorte Vugava, ki dozoreva okoli vasi Podšpilja, in Issete – travarice iz zdravilnih viških trav. Po drugi, umetniški strani, mednarodna baletna šola že nekaj let preživlja svoja poletja v Komiži. Takrat plesalci iz celega sveta s svojim velikim baletnim koncertom navdahnejo celoten Vis. Sanjsko.

In sanjsko življenje turističnega Visa zna biti boljše (ali mogoče slabše zaradi množice instant turistov?) tudi po letu 2017, po nadaljevanju uspešnega filmskega muzikala Mamma mia!, v katerem igrajo zvezdniki kot so Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Amanda Seyfried in Dominic Cooper. Čudovite grške otoke bo namreč imitiral, in to zagotovo uspešno, čudovit otok Vis.

Navdihuje pa tudi viška življenjska filozofija, če ji lahko tako rečemo. Ni komplicirana, v slovenščini bi jo lahko zapisali v eni sami besedi: počasi (v hrvaškem besednjaku: polako). In lahko bi nadaljevali, da imajo Višani prav glede svojega življenja, saj tudi ljudska modrost pravi, da se počasi daleč pride.

In zakaj »počasi«? Domačini to razložijo na primeru: »Naši stari so nas učili. Delaj štiri ure na dan. To je dovolj. Enkrat boš že končal z delom, ki si ga začel. In še … Pride turist k nam. On bi rad videl v dveh dnevih Hvar, pa Bol … In to v dveh dnevih. Počakaj. Ne gre to tako hitro. Ob svoji hitrosti ne boš vključil svojih čustev, občutkov. Zadihaj. Počasi. Občuti. Vse. Vonj, okuse, čustva. To je Vis, to je počasi.

Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem