Compare Listings

TOP plaže otoka Visa

Najlepše plaže otoka Visa

Predstavljamo vam deset najlepših plaž, ki jih morate obiskati na otoku Visu. Oddaljen, »filmičen« otok Vis skriva več kot 80 čudovitih plaž, številne med njimi se zagotovo splača obiskati.

Najlepše plaže otoka Visa

Hrvaški otok Vis je znan po čudovitih prodnatih in delno tudi peščenih plažah. Glede na samo velikost (oz. bolje bi bilo reči majhnost!) otoka, ni otoka na Hrvaškem, kjer bi bilo toliko čudovitih plaž, kot jih je na otoku Visu. V tem članku boste izvedeli, katere so najlepše plaže na otoku Visu, zraven pa bomo dodali še nekaj koristnih informacij, če se jih boste odločili obiskati.

1. Stiniva, zaliv in plaža

Stiniva je zagotovo eden najlepših in najbolj znanih zalivov na otoku Visu. Redno se pojavlja na svetovnih medijskih naslovnicah ter osvaja visoka, najvišja mesta v kategoriji »najlepših svetovnih plaž«. Ta nenavadna plaža eksotične lepote se nahaja na južni strani otoka Visa. Značilnosti zaliva Stiniva so predvsem visoke skale, ki skrivajo majhno, eksotično prodnato plažo, ki se odpre v ozadju ozkega zaliva.

Kamnite stene dovoljujejo le štiri metre širok vhod iz morja (mnogokrat se nagnete ladjic, čolnov, jadrnic pred sam morski vhod v zaliv). Ko vstopite skozi ta naravna, ozka in morska, vrata, se vam razpre neverjeten pogled na zaliv, na plažo. Vse skupaj zgleda »božansko  lepo«, kar dokazuje tudi podatek, da je zaliv Stiniva že od leta 1967 zakonsko zaščiten naravni spomenik.

Domneva se, da je ta majhen, naravni zaliv nastal zaradi porušitve oboka jame. V tem zalivu imate majhno restavracijo s pijačo in hrano (taverna Peruka), ob njej pa stoji še nekaj nenaseljenih, kamnitih ribiških koč. A ne pozabite, da so cene tukaj precej visoke v primerjavi s Komižo ali mestom Vis. Na tej plaži je, vsaj na eni strani zaliva, vedno senca. Narava tukaj je precej divja in če imate čas, se povzpnite nad zaliv Stiniva in raziskujte bližnjo pokrajino.

Do Stinive je najlažje priti s plovilom, vendar zna biti to dokaj drago. Lastniki ali najemniki svoja (večja) plovila večinoma privežejo na eno izmed številnih boj v »globokem delu« zaliva, nato pa se večinoma z gumenjakom, kajakom, supom skozi kamnita »vrata« pripeljejo na svetovno znano plažo.

Do Stinive je mnogo težje dospeti, vendar je to brezplačno, peš iz naselja Žužeca. Dokaj zahtevna kozja pot nas v dobrih dvajsetih minutah pripelje do plaže, zaliva Stiniva. Strma kozja pot teče vse od stranske ceste, ki se kmalu priključi na lokalno cesto, ta pa povezuje otoška zaselka Podšpilje in Plisko Polje. Na tej »izgubljeni cesti«, v naselju Žužeca, lahko tudi parkirate svoj avto ali skuter.

Kaj je najboljše na plaži Stiniva, kaj moramo pohvaliti? Predvsem fantastičen videz celotnega zalivčka, čudovito naravo z visokimi skalami, kamnitimi previsi, ki zakrivajo samo plažo, na plaži Stiniva se zlahka počutimo kot v majhnem dalmatinskem raju. Stiniva je, na koncu koncev, tudi zelo fotogenična in atraktivna, dobesedno obožujejo jo t.i. instagram vplivneži. 🙂

2. Plaža Ruda

Torej, če imate radi osamljene plaže, brez veliko ljudi, v osrčju narave – potem je plaža Ruda idealna za vas. Mimogrede, Ruda je zaliv, ki ga najdete na južni strani otoka Visa, med bolj znanima zalivoma Srebrna in Velika Travna. Nekoč je bilo tukaj naselje s številnimi ribiškimi hišami v lasti prebivalcev bližnjih vasi Marinje Zemje in Plisko Poje, danes pa je Ruda večinoma naselje z vikendi. S temi naselji je Ruda povezana s starodavno, antično poljsko cesto, ki se je ohranila vse do danes.

Mini naselje Ruda sploh ni priključeno na električno omrežje, tako da tukaj ni kavarn, trgovin, konob ali česa podobnega. Zato pa je Ruda idealna za zanimiv robinzonski turizem. Tukaj ni peščene plaže, je pa zato lepa prodnata plaža. Na plaži lahko brezskrbno uživajo vse generacije, razen najmanjših otrok saj »manjka peska«, moti pa lahko tudi relativna globina, takoj, ko se vstopi, skoči v morje. Pozitivno je, da je plaža odlično zaščitena pred severnimi in zahodnimi vetrovi.

Če pa vas ne moti vstopiti v morje čez ostrejše skale, ne pojdite vse do plaže Rude, ampak zavijte že nekoliko prej, dobesedno takoj, ko začnete hoditi po makadamski cesti nad skalami in morjem. Če boste pozorno gledali na levo, boste zagledali majhno pot, ki vas bo vodila do absolutne popolnosti narave. Dodajam le, da je v bližini Rude kraj Rukavac, turistično naselje s številnimi dopustniškimi vilami in apartmaji, ki popolnoma izstopa iz  slike te divje narave.

Kako priti do plaže Ruda? Do plaže se lahko pripeljete po res dokaj slabi makadamski cesti in z vzdržljivim avtomobilom (sporočite, če bo kakšna sprememba :-)). Cesta je priporočljiva samo za vzdržljive terenske avtomobile. Vsekakor se priporoča, da svoje vozilo parkirate takoj, ko se cesta preveč »poslabša za normalno vožnjo« ter ostali preostanek poti do plaže raje opravite peš.

Sicer se do po plaže Ruda lahko pripeljete iz Gornjega Rukavca in sledite zemljevidom, ki vas bodo pripeljali točno do cilja. Če pa prihajate s čolnom, privežite čoln na eno od nastavljenih boj. Nikakor se ne približujte sami plaži in ne motite kopalcev in drugih obiskovalcev.

Kaj je najboljše na tej plaži? Plaža Ruda pripada južni obali otoka Visa, ta obala pa je zgrajena predvsem iz apnenčastih školjk morskih organizmov. Plaža Ruda ima zelo veliko koncentracijo fosilov v kamnu, ki je nastal iz življenja na dnu morja. O tem pričajo fascinantni in spektakularni grozdi fosilov, t.i. rudistov (opomba: rudist je v kredi izumrla morska školjka, prirasla na podlago, z rogu podobno lupino).

Rudisti so najštevilčnejši veliki plitkovodni fosili, ki jih najdemo v kamninah jadranske karbonatne platforme iz obdobja krede. Če še niste vedeli, so rudisti školjke nenavadnih oblik in večinoma, ob dobri domišljiji, izgledajo kot kornet – skorjica sladoleda.

Mimogrede, rudisti so izumrli skupaj z dinozavri zaradi enega samega udarca asteroida že pred 66 milijoni let. Poleg rudistov je tu še veliko drugih makrofosilov. Skale, oziroma t.i. sike – ostre skale, so videti res neverjetno in (previdna) hoja po njih je pravo potovanje v preteklost. To je zagotovo najboljši del Rude, fascinantni pa so tudi mir, tišina in divjina, ki obdajajo plažo. Na plaži Ruda boste lahko neizmerno uživali v potapljanju in plavanju v kristalno čistem morju s čudovitim, skalnatim podvodnim svetom.

3. Plaža Mala Travna

Mala Travna ali po domače – Molo Trovna je še eden od prekrasnih zalivov na južni strani otoka Visa, v bistvu je sosed zaliva Stiniva. Plaža Mala Travna je prodnata, dopolnjujejo jo ravne in poševne skale, plošče. Dno plaže je kamnito in globoko – od šest do deset metrov.

Mimogrede, treba je vedeti, da je morje v Mali Travni zaradi podzemnega vira sladke vode in zahodnega toka skoraj vedno nekoliko hladnejše kot na kakšni bližnji plaži. Ob plaži je postavljenih nekaj vikendov, počitniških hišic, na voljo pa je tudi manjša konoba, gostilnica.

Kako priti do plaže Mala Travna? Od Marinje Zemlje pa vse do Male Travne se lahko pripeljete z avtom po makadamski cesti. Vožnja bo trajala približno 15 do 20 minut, od parkirišča pa vse do plaže pa boste potrebovali le slabi 2 minuti hoje.

Mimogrede, ta zaliv je znan kot destinacija za jahte, zato je morda najbolje, da pridete s čolnom, vendar se prepričajte, da je vaše sidro zaradi globine morja dobro ‘ujeto’. Če se odločite za obisk Male Travne, vsekakor obiščite konobo, ki jo vodi Senko Karuza. Tam boste, skorajda zagotovo, doživeli pristno viško vzdušje in eno najboljših gastronomskih ponudb na otoku.

4. Plaža Oključna

Oključna je pravzaprav majhen zaliv na severni strani otoka Vis. Nad zalivom Oključna se nahaja istoimenski kraj z le nekaj kamnitimi hišami, cerkvico in čudovitim razgledom na morje. Plaža Oključna je naravno dobro zaščitena, je prodnata in čista z veliko sence. Tudi ob samem morju stoji nekaj zgradb, večino so to (zapuščene) ribiške koče in majhni vikendi.

Kako priti do plaže Oključna? Do plaže se lahko pripeljete s čolnom ali z avtomobilom iz vasi Oključna. Opozarjamo: do morja vodi zelo slaba makadamska cesta, zato ne priporočamo vožnje z avtomobili, ki so navajeni le gladkih, asfaltiranih cest.

Kaj je najboljše na tej plaži? Intima, čisto morje in voda, ki je polno življenja. Tukaj boste videli morda največje število morskih živali. Na poti nazaj ali ob prihodu se sprehodite po vasi Oključna, če najamete vodnika, pa obiščite tudi Kraljičino jamo, ki je kljub težki dostopnosti, »turistični sladkorček« tega območja.

5. Plaža Komarča

Plažo Komarča najdemo blizu mesta Visa, najbliže plaži Komarči je naselje Rogačić. Plaža Komarča je idealna za vse ljubitelje narave in miru. Tu nikoli ni veliko ljudi, niti na samem vrhuncu turistične sezone, še posebej je prazna zjutraj, ko se večina turistov iz mesta Vis odpravi na kakšne druge, večinoma bolj znane plaže.

Popoldne bo na Komarči že več ljudi, saj prihajajo v to smer (Parje) številni radovedneži raziskovat nekdanja atraktivna JNA zaklonišča za podmornice.

Kako priti do plaže Komarča? Do plaže Komarče se najlažje pripeljete z avtomobilom, do katerega lahko pridete precej blizu morja, vendar le, če imate »dober« avto. Pravzaprav je po vsem otoku Visu najbolje imeti večji, zmogljivejši in vzdržljiv avto, še posebej, če se nameravate z njim odpraviti na večino plaž, do katerih vodi le slabša makadamska cesta.

Kaj je najboljše na plaži Komarča? Turkizno čisto morje, čeprav s številnimi morskimi ježki, je značilnost te izjemne plaže. Plaža Komarča izgleda kot majhen polotok na otoku Visu, to jo naredi dokaj impresivno. Pozitivne plati plaže Komarča so tudi mir in samota, čistoča plaže in morja, že omenjen zanimiv videz plaže in bližina vojaških objektov, ki jih je mogoče brezplačno raziskati tudi brez vodnika. Kaj slabega pripisati plaži Komarči? Zagotovo nima lepih vstopov v samo morje, pa tudi naravne sence nima.

6. Plaža Srebrna

Srebrna je ena izmed najbolj priljubljenih in najlepših plaž na otoku Visu. Še več, spletni portal naoff.si jo je lepo opisal že z naslednjimi uvodnimi besedami: »Plaža Srebrna se nahaja v vasici Rukavac in velja za eno najlepših plaž na Visu in nasploh Jadranu. Ta izjemna plaža je dobila ime zaradi velikih ovalnih kamnov, ki dobijo (ponoči?!) svetlikajočo srebrno barvo, ko morski valovi udarjajo vanje. Na plaži je tudi borov gozdiček, ki ponuja veliko sence in sega skoraj do morja«.

Plažo Srebrno krasijo nenavadni beli kamni in kamenčki, a tudi ravne skale, kjer se lahko sončite. Za vse tiste, ki se radi izogibate soncu, ima plaža Srebrna tudi mnogo naravne sence. V gostem borovem gozdičku je svojo senco našel manjši bar, ki nam ponuja »najnujnejšo okrepčilo«.

Mimogrede naj omenimo, da je le nekaj minut hoda od Srebrne oddaljena Mala Srebrna, ki pa je veliko manjša in tudi manj obiskana plaža. Lastniki čolnov naj bodo pazljivi, saj ima plaža Srebrna več ali manj trdo kamnito morsko dno, zato je sidranje tukaj dokaj problematično.

Kako priti do plaže Srebrna? Do plaže Srebrna, ki jo krasijo predvsem kamni zanimivega videza, lahko pridete iz kraja Rukavac. Parkirišče se nahaja približno 200 do 300 metrov od plaže, le 5 do 10 minut hoje je do morja, vmes je senčna potka, saj se vije skozi manjši borov gozd.

7. Plaža Stončica

Stončica je tudi vas, ki se nahaja na sevrovzhodni strani otoka Vis, do mesta Vis je manj kot 9 kilometrov, okrog 15 minut vožnje z avtom. Tu lahko najdete tudi zaliv in rt s svetilnikom, ki je bil zgrajen leta 1865, Višani mu pravijo tudi »velika lanterna«.

Na portalu emorje.com so o svetilniku Stončica zapisali: »Že na daleč je viden in zelo markanten tako iz smeri Hvara in Paklenih otokov, kakor tudi iz smeri Korčule, kot da bi zasedal ves Viški kanal«.

V prelepem zalivu Stončica dominira impresivna peščena plaža, kjer je igrišče za odbojko, pa tudi restavracija – konoba, ki je eno izmed najljubših krajev domačinov – Višanov. Plaža Stončica je idealna za družine z otroki, saj je peščena in velika ter ima veliko sence. Morje na Stončici je plitko celo do 30 metrov od obale, zato je plaža idealna za družine z otroki.

Zaliv Stončica je precej razveden globok v notranjost in zato je zaliv dokaj varen za jadrnice. Sidrišče je tudi sredi zaliva, kjer morje doseže globino do 6 metrov. Plaža je obdana z bujno vegetacijo, kamor se lahko zlahka skrijete pred vročim soncem. Kako priti do plaže Stončica? Do te plaže boste najlažje prišli z avtom iz mesta Vis, del poti pa boste morali hoditi po ozki, toda nezahtevni poti – približno 5 do 10 minut. Kaj je najboljše na tej plaži? Sončni zahod, pesek.

8. Plaža Parja

Parja je pravzaprav zaliv, ki se nahaja na severovzhodni strani otoka, blizu otoka Vis, v neposredni soseščini kraja Rogačić. Ta zaliv je ozek, plaža nima ustrezne sence, zato je bolje, da plaže Parja ne obiščete sredi dneva, ko je sonce najbolj škodljivo. Severno od zaliva je polotok Škojić in plaža Nova pošta.

Kako priti do plaže Parja? Do zaliva se lahko pripeljete z avtom iz Visa in ta zaliv je zadnji na tej strani otoka, do katerega se lahko pripeljete z avtomobilom. Kaj je najboljše na tej plaži? Največja znamenitost te plaže, po kateri slovi, je okrog sto metrov dolg in približno deset metrov širok vojaški morski tunel imenovan Jastog.

Jastog so zgradili za zavetje vojaških ladij in podmornic, ki jih je uporabljala nekdanja Jugoslovanska ljudska armada. Jastog je v skalo vklesan rov za vojaške ladje in podmornice z dodatnimi prostori za strelivo, zaklonišči za ljudi. Pomembno je poudariti in opozoriti, da ne tvegate svojega življenja in ne skačete s približno 10 metrov visokega nekdanjega visokega vojaškega tunela, saj je ta kraj že znan po nesrečah neprofesionalnih skakalcev.

9. Plaža Grandovac

Plaža Grandovac se nahaja v majhnem zalivu in je del vzhodnega dela večjega Viškega zaliva (do centra mesta Visa so štirje kilometri). Tu lahko najdete prodnato podlago, senco, ploščad za sončenje, pa tudi restavracijo za osvežitev, ki pa žal ne deluje vedno. Plažo Grandovac »ograjujejo« kamniti zidovi in čudovit borov gozd (na sami plaži ni sence).

V bližini plaže Grandovac se najdejo tudi sprehajališče, cerkev sv. Juraja in »žalostno zapuščena« Češka vila. Plaža Grandovac je idealna za snorkljanje, srednje veliki kamenčki pa bodo idealen material za ustvarjalno igro manjših otrok.

Kaj je najboljše na plaži Grandovac? Čudovita barva morja, skale, lokacija plaže – idealna je za opazovanje sončnega vzhoda. Za konec dodamo še zanimivost: baje naj bi bila plaža Grandovac v bistvu umetna, nekateri trdijo, da je nastala z nasipanjem materiala, ki so ga izkopavali vojaki JLA, ko so gradili morska zaklonišča za svoje ladje in podmornice.

10. Plaža Tepluš

Plaža Tepluš je še ena izmed lepših na vzhodni strani otoka Visa, leži »pod krajem Rukavac«, domačini jo obožujejo. Plaža Tepluš je idealna za otroke, ki jo imajo radi predvsem zaradi mehkobe belega prodnatega peska, (dokaj) plitvega morja in naravne sence.

Kako se pride do plaže Tepluš? Iz Rukavca se zlahka pripeljete do plaže Tepluš. Tudi če nimate digitalnega zemljevida, lahko zlahka sledite oznakam za Diamond Beach – Lounge Bar – Fish & Wine House in takoj boste prispeli na lokacijo plaže Tepluš. Parkirišče je okrog 250 metrov oddaljeno od plaže.

Kaj »dobrega nas čaka« na plaži Tepluš? Možnost najema kajakov, supov in pedalinov, restavracija oz bar. Plaža je najlepša zgodaj zjutraj, popoldne zna biti na plaži Tepluš veliko (preveč?!) ljudi.

Tako pa smo končali z našim seznamom najlepših plaž na otoku Visu. Kaj povedati za sam konec? Vis je biser Dalmacije. Vis je eden izmed najlepših in najbolj čarobnih otokov Jadrana. Njegove plaže redno najdejo svoje mesto na seznamih najlepših plaž na svetu. Poleg že omenjenih in opisanih plaž je na otoku Visu še veliko prekrasnih zalivov in plaž, ki bi si morebiti zaslužile uvrstitev na naš seznam.

Vendar je pač tako, da bodo morale plaže Smokova, Pritišćina, Varatalac (tudi imenovana Pasja plaža), Gusarica, Lucica, Zaglav, Stonca in Prirovo (v mestu Vis), pa nudistične Templuž, Novo pošta, Storo pošta in Punta od Biskupa, kljub svoji dokazani lepoti, počakati na neke druge oči, na nekega drugega avtorja podobnega turističnega prispevka.

Ta tekst, tokratna izbira napisana koncem leta 2021, je delo naše »vseprisotne zunanje sodelavke«, energične Valentine Vučičić iz kookylovestotravel.com.

Fotografije, nekatere žal samo simbolične, so prispevale: TZ Vis, TZ Komiža in Turistična skupnost Hrvaške (naslovna fotografija fotograf Ivo Bioćina) ter Valentina Vučičić iz kookylovestotravel.com.

Sorodni članki

Vela plaža, Baška, otok Krk

Vela plaža v Baški na otoku Krku je ena izmed najbolj slavnih in prepoznavnih jadranskih plaž. S svojo dolžino, meri kar 1.800 metrov, pa je tudi ena izmed največjih na celotnem (hrvaškem) Jadranu. Vela plaža v Baški v prvi vrsti velja za družinsko plažo, že pogled na njo pa bo v nas zagotovo zdramil tudi »nekoliko zaspane romantične čute«.

Nadaljujte z branjem

Drvenik Veli in Drvenik Mali sta “otočić” in “mali otočić”

Drvenik Veli in Drvenik Mali (med domačini znan kot Ploča) sta čudovita majhna otoka v srednji Dalmaciji. Drvenik Veli, še posebej pa Drvenik Mali, sta zelo redko poseljena, infrastruktura je – posledično – dokaj šibka, zato pa redke turiste pričaka neokrnjena, od vseh obiskovalcev hvaljena, čudovita narava. V tem prispevku bomo nekaj dodatnih stavkov namenili tudi neverjetni Plavi laguni v sidrišču Krknjaši. Dopustniki, pridružite se nam, plujemo v smeri Drvenik Veli, Drvenik Mali.

Nadaljujte z branjem

Drvenik – plaže

Kakšne so plaže v Drveniku, tam proti južnem delu Makarske riviere? Krasne, čudovite, polne ljubezni, zagotovo vredne naše pozornosti in obiska. Plaže so večinoma prodnate, z mnogo sence, borovci so postavljeni »kot iz sanjske slike«. Dodatek v uvodu, Drvenik – Donja Vala ponuja tudi mini plažo za pse, ki pa ni »le pasja, ampak je že skorajda rajska«.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.