Compare Listings

Plaža Pupnatska Luka in Pupnat

Na otoku Korčuli, v zalivu Pupnatska Luka, se skriva ena izmed najlepših plaž na Jadranu. Plaža z istoimenskim imenom, torej Pupnatska Luka, se nahaja na južni strani otoka Korčula, najbližji kraj Pupnatske Luke pa je Pupnat (hrvaška enciklopedija: lokalno tudi Puknat).

Plaža Pupnatska Luka in Pupnat

Od plaže Pupnatska Luka, pa do turistično opevanega mesteca Korčule je 15 kilometrov asfaltirane ceste. Za to pot boste potrebovali okrog 20 minut (pot je – vsaj na začetku – strma in počasna). Od same plaže, na nadmorski višini 0 metrov in majhnega, najbližjega naselja Pupnat, na nadmorski višini okrog 300 metrov, je razdalja – po googlu – okrog 4 kilometre. Dokaj blizu, vzhodno od Pupnatske Luke sta tudi Čara – v notranjosti otoka (8 km) in vasica Zavalatica – ob obali, z znano plažo Žitna – (10 km). Dodaten info: Vela Luka (25 km).

Čeprav velja Pupnatska Luka za eno izmed najbolj čudovitih plaž na otoku Korčuli, predvsem zaradi svoje lokacije (»samotni« del otoka, majna poseljenost otoka v tistem delu, v bližini le manjša naselje) na sami plaži ni čutiti pretirane gneče niti na samem vrhuncu turistične sezone. No, resnici na ljubo je število kopalcev omejeno tudi zaradi majhnega, plačljivega, vendar dokaj lepo urejenega, parkirišča. Vsak parkirni prostor v Pupnatski Luki je dobesedno ukraden naravi, oziroma je »vsekan v strm hrib«, ki se dviguje proti naselju Pupnat).

Plažo Pupnatska Luka najdemo na koncu zaliva, ki je dolg okoli 350 in širok okoli 150 metrov, iz same plaže pa pogled seže tudi do Lastova. Zaliv Pupnatska Luka ponuja miren pristan in dobra sidrišča (globina morja je od 20 pa do 8 metrov), zato marsikateri kapitani svoja plovila radi zapeljejo na kratek ali daljši postanek v Pupnatsko Luko.

Pupnatska Luka, ki jo obkroža neokrnjena, bogata mediteranska vegetacija, zagotovo spada v kategorijo prodnatih plaž, pa čeprav jo nekateri spletni portali »hočejo narediti tudi za – vsaj delno – peščeno«.  Hm, mogoče pa je vendarle tu in tam v nizki globini nekaj peska, mi na njega – v času našega nekajurnega kopanja – nismo naleteli.

Ob samem zalivu je zraslo le nekoliko počitniških hiš, lastniki le-teh pa svoje apartmaje – verjetno – oddajajo dokaj zlahka, pa čeprav elektriko pridobivajo iz solarnih celic (voda je iz zajetja). Ob plaži je zraslo nekaj turističnih objektov (dva gostinska objekta – nekaj za popit in nekaj za pojest, možen je najem kajakov, ležalnikov in senčnikov ter poležavati tudi v manjši, skromno urejeni »wellnes coni«).

Čeprav je ta tekst namenjen predvsem plaži Pupnatska Luka, bomo kakšen odstavek namenili tudi bližnjemu naselju – Pupnatu. Osnovne geografske podatke Pupnata, tam so v davnih časih živeli tako Iliri kot Rimljani, nam ponuja wikipedija, ki zapiše točno tako: »Pupnat je naselje v notranjosti vzhodnega dela otoka. Leži ob cesti, ki poteka od Korčule do Vele Luke, v dolini med griči in je izhodišče za pohode na Klupco, najvišji vrh na otoku (568 metrov nadmorske višine), Klupco, do naselja Račišće na severni, ali zaselka Pupnatska Luka na južni obali otoka«.

Prebivalci, v Pupnatu jih živi okrog 400, se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom (trta, oljke, zelenjava, prašiči in ovce) ter turizmom (na južni strani otoka Korčula je »njihova« Pupnatska Luka, na severni strani otoka pa so domačini iz Pupnata »lastniki, uporabniki zaliva Kneža«, kjer so v istoimenskem naselju zgradili številne apartmajske hiše).

Čeprav je naselje Pupnat dokaj idilično in fotogenično s svojimi – večinoma – strnjenimi, kamnitimi hišami, se Pupnat ne more pohvaliti z izrazitimi turističnimi zanimivostmi. Kljub temu smo našli dve privlačni »destinacijski točki«, ki sta vendarle vredni svoje turistične pozornosti. Prvo predstavlja »župnijska cerkev Gospe od Snijega«, ki stoji tik ob pokopališču, v starih listinah pa se prvič omenja že daljnega leta 1383.

Drugo pa predstavlja znamenita konoba Mate, ki se oglašuje z naslednjimi besedami: »Ustvarjamo hrano, ki obnavlja, polni in oživlja. Smo mala družinska konoba, ki neguje naravne okuse in tradicijo s pridihom sodobnega pristopa k gastronomiji«. Na odlični spletni strani https://mihafirst.si/, ki jo ureja zasedba slovenskih kulinaričnih navdušencev, lahko preberemo: »Konoba Mate v Pupnatu je institucija, ki kuha za zmerne denarje. Jedi so domače, a z zanimivimi prebliski«.

Še več, konoba Mate, v samem centru Pupnata, manjšo izpostavo pa ima tudi v Pupnatski Luki, se iz leta 2021 ponaša s priznanjem Bib Gourmand, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Pri Michelinu, najbolj slovitem gastronomskem vodiču na svetu, so v obrazložitvi svojega priznanja zapisali približno takole: »Vredno se je odpraviti nekaj kilometrov v notranjost otoka, da bi jedli konobi Mate, v tej očarljivi družinski krčmi, kjer lastniki ne gojijo le koz in piščancev, ampak tudi sami pridelajo zelenjavo, uporabljeno v njihovih jedeh. Vsa družina se trudi ustvariti preprosto, a okusno hrano, ki jo strežejo tukaj. Glavna hišna posebnost je meso na žaru«.

Tako, pa smo na koncu prispevka. Škoda le, da ob koncu tega branja nismo v Pupnatski Luki, že naslednji trenutek bi lahko namreč čofotali v kristalno čisti morski vodi. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Korčula (TZ Kočula) in novinarji www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Plaža Sakarun, najlepša hrvaška plaža?!

Plaža Sakarun se redno uvršča na sam vrh različnih seznamov najlepših hrvaških, evropskih in svetovnih plaž. "Plaža Sakarun, nedaleč od severne konice Dugega otoka v zadarskem arhipelagu, je neverjetna eksplozija barv, temno zelenih borovcev, penečih belih se kamenčkov in modrega morja. Plaža Sakarun je eden izmed najlepših krajev na Hrvaškem," so zapisali v enem izmed britanskih časopisov. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Monty’s Dog Beach & Bar

Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici (»pasja franšiza« se je razširila tudi na Rab) je pasja plaža in pasji bar. Da, pravilno ste prebrali, Monty's Dog Beach & Bar v Crikvenici, je prvi tovrstni bar na Hrvaškem, ki ponuja pivo, sladoled, pecivo in zdravilne čaje za vaše pse. Plaža Monty's Dog Beach & Bar oz. plaža »Podvorska« (takšno je njeno uradno ime), neuradno pa velja celo za najboljšo plažo za pse na Hrvaškem, odprta je od julija 2010 in od takrat vsako leto ponuja dodatne vsebine.

Nadaljujte z branjem

Plaža Oprna

Daleč od živčnega mestnega vrveža so na otoku Krku skriti številni majhni zalivi s peščenimi in prodnatimi plažami, plaža Oprna pa brez dvoma velja za eno izmed lepših. Še več: plaža Oprna neredko slovi celo kot najlepša plaža na otoku Krku, mnogi »oboževalci plaž« pa jo smatrajo celo za eno najlepših plaž na celotni hrvaški obali.

Nadaljujte z branjem