Compare Listings

Plaža Pupnatska Luka in Pupnat

Na otoku Korčuli, v zalivu Pupnatska Luka, se skriva ena izmed najlepših plaž na Jadranu. Plaža z istoimenskim imenom, torej Pupnatska Luka, se nahaja na južni strani otoka Korčula, najbližji kraj Pupnatske Luke pa je Pupnat (hrvaška enciklopedija: lokalno tudi Puknat).

Plaža Pupnatska Luka in Pupnat

Od plaže Pupnatska Luka, pa do turistično opevanega mesteca Korčule je 15 kilometrov asfaltirane ceste. Za to pot boste potrebovali okrog 20 minut (pot je – vsaj na začetku – strma in počasna). Od same plaže, na nadmorski višini 0 metrov in majhnega, najbližjega naselja Pupnat, na nadmorski višini okrog 300 metrov, je razdalja – po googlu – okrog 4 kilometre. Dokaj blizu, vzhodno od Pupnatske Luke sta tudi Čara – v notranjosti otoka (8 km) in vasica Zavalatica – ob obali, z znano plažo Žitna – (10 km). Dodaten info: Vela Luka (25 km).

Čeprav velja Pupnatska Luka za eno izmed najbolj čudovitih plaž na otoku Korčuli, predvsem zaradi svoje lokacije (»samotni« del otoka, majna poseljenost otoka v tistem delu, v bližini le manjša naselje) na sami plaži ni čutiti pretirane gneče niti na samem vrhuncu turistične sezone. No, resnici na ljubo je število kopalcev omejeno tudi zaradi majhnega, plačljivega, vendar dokaj lepo urejenega, parkirišča. Vsak parkirni prostor v Pupnatski Luki je dobesedno ukraden naravi, oziroma je »vsekan v strm hrib«, ki se dviguje proti naselju Pupnat).

Plažo Pupnatska Luka najdemo na koncu zaliva, ki je dolg okoli 350 in širok okoli 150 metrov, iz same plaže pa pogled seže tudi do Lastova. Zaliv Pupnatska Luka ponuja miren pristan in dobra sidrišča (globina morja je od 20 pa do 8 metrov), zato marsikateri kapitani svoja plovila radi zapeljejo na kratek ali daljši postanek v Pupnatsko Luko.

Pupnatska Luka, ki jo obkroža neokrnjena, bogata mediteranska vegetacija, zagotovo spada v kategorijo prodnatih plaž, pa čeprav jo nekateri spletni portali »hočejo narediti tudi za – vsaj delno – peščeno«.  Hm, mogoče pa je vendarle tu in tam v nizki globini nekaj peska, mi na njega – v času našega nekajurnega kopanja – nismo naleteli.

Ob samem zalivu je zraslo le nekoliko počitniških hiš, lastniki le-teh pa svoje apartmaje – verjetno – oddajajo dokaj zlahka, pa čeprav elektriko pridobivajo iz solarnih celic (voda je iz zajetja). Ob plaži je zraslo nekaj turističnih objektov (dva gostinska objekta – nekaj za popit in nekaj za pojest, možen je najem kajakov, ležalnikov in senčnikov ter poležavati tudi v manjši, skromno urejeni »wellnes coni«).

Čeprav je ta tekst namenjen predvsem plaži Pupnatska Luka, bomo kakšen odstavek namenili tudi bližnjemu naselju – Pupnatu. Osnovne geografske podatke Pupnata, tam so v davnih časih živeli tako Iliri kot Rimljani, nam ponuja wikipedija, ki zapiše točno tako: »Pupnat je naselje v notranjosti vzhodnega dela otoka. Leži ob cesti, ki poteka od Korčule do Vele Luke, v dolini med griči in je izhodišče za pohode na Klupco, najvišji vrh na otoku (568 metrov nadmorske višine), Klupco, do naselja Račišće na severni, ali zaselka Pupnatska Luka na južni obali otoka«.

Prebivalci, v Pupnatu jih živi okrog 400, se ukvarjajo predvsem s kmetijstvom (trta, oljke, zelenjava, prašiči in ovce) ter turizmom (na južni strani otoka Korčula je »njihova« Pupnatska Luka, na severni strani otoka pa so domačini iz Pupnata »lastniki, uporabniki zaliva Kneža«, kjer so v istoimenskem naselju zgradili številne apartmajske hiše).

Čeprav je naselje Pupnat dokaj idilično in fotogenično s svojimi – večinoma – strnjenimi, kamnitimi hišami, se Pupnat ne more pohvaliti z izrazitimi turističnimi zanimivostmi. Kljub temu smo našli dve privlačni »destinacijski točki«, ki sta vendarle vredni svoje turistične pozornosti. Prvo predstavlja »župnijska cerkev Gospe od Snijega«, ki stoji tik ob pokopališču, v starih listinah pa se prvič omenja že daljnega leta 1383.

Drugo pa predstavlja znamenita konoba Mate, ki se oglašuje z naslednjimi besedami: »Ustvarjamo hrano, ki obnavlja, polni in oživlja. Smo mala družinska konoba, ki neguje naravne okuse in tradicijo s pridihom sodobnega pristopa k gastronomiji«. Na odlični spletni strani https://mihafirst.si/, ki jo ureja zasedba slovenskih kulinaričnih navdušencev, lahko preberemo: »Konoba Mate v Pupnatu je institucija, ki kuha za zmerne denarje. Jedi so domače, a z zanimivimi prebliski«.

Še več, konoba Mate, v samem centru Pupnata, manjšo izpostavo pa ima tudi v Pupnatski Luki, se iz leta 2021 ponaša s priznanjem Bib Gourmand, ki pomeni dobro razmerje med ceno in kakovostjo.

Pri Michelinu, najbolj slovitem gastronomskem vodiču na svetu, so v obrazložitvi svojega priznanja zapisali približno takole: »Vredno se je odpraviti nekaj kilometrov v notranjost otoka, da bi jedli konobi Mate, v tej očarljivi družinski krčmi, kjer lastniki ne gojijo le koz in piščancev, ampak tudi sami pridelajo zelenjavo, uporabljeno v njihovih jedeh. Vsa družina se trudi ustvariti preprosto, a okusno hrano, ki jo strežejo tukaj. Glavna hišna posebnost je meso na žaru«.

Tako, pa smo na koncu prispevka. Škoda le, da ob koncu tega branja nismo v Pupnatski Luki, že naslednji trenutek bi lahko namreč čofotali v kristalno čisti morski vodi. 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Korčula (TZ Kočula) in novinarji www.pag.si, slovenskega portala o hrvaškem turizmu.

Sorodni članki

Kraljičina plaža, Nin

Kraljičina plaža je najdaljša hrvaška peščena plaža. Ameriški turistično-medijski gigant Travel Channel je Kraljičino plažo v kraljevskem Ninu uvrstil med 100 najlepših plaž sveta. V neposredni bližini Kraljičine plaže je tudi največje najdišče zdravilnega blata na Hrvaškem.

Nadaljujte z branjem

Vela Luka – plaže

»Tako različne, tako čudovite«. Tako nekako opišejo plaže v Veli Luki (otok Korčula) in njegovi okolici tuji turisti. V Veli Luki bodo svojo idealno plažo našle družine z majhnimi ali malo večjimi otroci. Pa tisti, ki želijo biti na plaži skorajda sami. Na voljo pa je npr. tudi mestna plaža, ki ob vrvežu ponuja številne vsebine. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Proizd, čaroben otok

Ali veste, kako otoček Proizd pri otoku Korčuli reklamira turistična skupnost iz bližnje Vele Luke? Nekako takole: »Če ste zaljubljeni, se sprehodite do plaže Veli bok, se poljubite na mozaični točki za poljubljanje in za večno shranite v spomin ta trenutek in ta čudoviti prostor otoka Proizd«. Neverjetne publicitete je otoček deležen že od leta 2007, ko je Hrvaška turistična skupnost razglasila, da ima Proizd najlepše plaže na Jadranu.

Nadaljujte z branjem

Povej svoje mnenje

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.