Compare Listings

Stiniva, plaža iz raja

Plaža Stiniva, otok Hvar

Če ste turist, ki je našel nastanitev v čudovitem mestecu Hvar na istoimenskem otoku, lahko poiščete morsko osvežitev v številnih majhnih zalivčkih plavega Jadrana. Domačini, Hvarčani, vam bodo povedali, da se oni najraje usedejo v (lasten) čolnič in se na kopalni izlet odpeljejo na eno izmed številnih prekrasnih plaž na raznolikih, sanjskih Peklenskih otokih.

Plaža Stiniva, otok Hvar

Ob Peklenskih otokih (hrvaško: Paklinski otoci) so Hvarčanom, pa vsem tistim, ki dopustujejo v samem mestecu Hvaru, na otoku Hvaru, zelo zanimive naslednje bližnje plaže in zalivi: Križna Luka, Lučica, Bonj, Hula Hula in Pokonji Dol, ki so več ali manj dokaj enostavno dostopne tudi tistim, ki nimajo lastnega prevoza. Primer, Pokonji dol, ki je največja plaža mesteca Hvara, je pešcem iz strogega centra mesta Hvar oddaljena okrog 30 minut dokaj počasne hoje.

Nekoliko bolj oddaljene so plaže in zalivi: Milna, Zaraće, Dubovica. Te plaže ležijo na južni strani otoka Hvara, blizu »glavne otoške ceste«, ki od mesta Hvar pelje naprej npr. proti Staremu gradu, Vrboski in Jelsi. Če bi se peljali še daleč naprej bi na vzhodu otoka dosegli Sućuraj, odkoder pelje trajekt v Drvenik, ki leži na slavni Makarski Rivieri.

Ampak vrnimo se nazaj k hvarskim plažam, tistim v bližini mesteca Hvar. Še posebej pa tistim, ki so – popolnoma neupravičeno – vsaj nekoliko spregledane. Govorimo predvsem o tistih plažah, ki so svoj prostor pod soncem našle na severni strani otoka Hvara, na odseku smeri mestece Hvar – naselje Brusje.

O kraju Brusje so na v Turistični skupnosti Hvar na kratko zapisali približno takole: »Brusje, naselje 6 kilometrov vzhodno od Hvara. Prvotno pastirsko naselje (iz šestnajstega stoletja), nato vas pridelovalcev vina, oljčnega olja, rožmarinovega olja in medu. Danes je Brusje predmestje Hvara (?!; opomba – to ravno ne drži) in priljubljena izletniška destinacija za vse, ki želijo videti in občutiti izvirno vaško vzdušje Hvara. Brusje je pristna tradicionalna dalmatinska vas, v kateri se že desetletja ni veliko spremenilo. 23. april je poseben dan za Brusje, saj takrat celotna vas praznuje praznik svojega zavetnika, svetega Jurija«.

Danes, ko se zapeljete skozi Brusje, ki ga še zmeraj krasijo številne rustikalne kamnite hiše, boste v času turistične sezone ob cesti naleteli na številne stojnice, kjer domačini veselo prodajajo raznolike domače izdelke, predvsem iz sivke (priporočamo klik na članka z naslovom Festival sivke – Velo Grablje, otok Hvar in Sivka, blagodejna rastlina).

Če ste na otoku Hvaru s svojim avtomobilom vam bodo plaže med mestecem Hvarom in Brusjem zelo všeč. Sami smo leta 2023 obiskali plažo Stinivo (pa ne tisto – slavno – na otoku Visu :-)), dostop do nje pa je bil z avtom (delno asfalt, delno makadam) dokaj enostaven, verjamemo pa, da več ali manj enako velja tudi za ostale sosednje bližnje plaže.

Z »lokalne, dokaj ozke ceste« Hvar – Brusje (ki jo na enem odseku dodatno kazi zelo grdo »hvarsko smetišče«) se namreč dokaj strmo spuščate do različnih morskih zalivov in zalivčkov, plaž Jagodna, Zastupac, Stiniva, Sviračina, Lozna, Fra Petra bok – Bruške itd.

Za konec le še nekaj stavkov o sami plaži/zalivu Stiniva. Ko se po strmem bregu z vozilom spustite do morja, avto preprosto parkirate ob manjši cerkvici. Do plaže Stiniva vas deli le še nekaj minut lenobne hoje. Kaj hitro boste ugotovili, da je Stiniva miren in tih zaliv, idealen za ljudi, ki se hočejo umakniti od napornega vsakdanjega življenja in preživeti počitnice v sožitju z naravo.

Na plaži Stiniva boste, vsaj v prvi polovici dneva, zlahka našli prostor v senci. V času našega obiskovanja na plaži Stiniva skorajda ni bilo ljudi, ambient plaža-sonce pa je fantastičen. V zaliv Stiniva se na obisk rade pripeljejo manjše jahte in jadrnice, ki se zlahka zasidrajo ob dolgem pomolu (sklepam, da so nekoč tukaj redno pristajale tovorne ladjice, ki so iz Hvara izvažale vino in izdelke iz sivke, pa tudi rožmarin).

Z nami je bila na plaži Stiniva tudi naša kuža, Frida, ki je z veseljem skakala v morje. Mi pa tudi. Za konec priporočamo ogled fotografij, saj bo Stiniva – ta sanjska plaža – dobila popolnoma realne obrise. 🙂

Ps. Fotografije: novinarji, sploh ne fotografi, iz uredništva www.pag.si.


Sorodni članki

D’OR Beach Club

»Tam, kjer so se luksuz, trajnostni razvoj in narava združili v eno zlito celoto, je na zahodni obali Istre nastala nepogrešljiva postojanka za vse hedoniste. D`OR Beach Club je postavljen na obali, v Funtani, korak do Poreča. Tam, kjer se prepletajo modri odtenki neba in morja, je D`OR Beach Club sonce obsijalo z zlatimi odtenki. Pri opremljanju D`OR Beach Club-a so bili uporabljeni izključno naravni materiali s poudarkom na lesu kot simbolu narave.

Nadaljujte z branjem

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Dubovica, dragulj Hvara

Dubovica, tudi zaliv Dubovica, na otoku Hvaru, le nekaj kilometrov oddaljena od čudovitega mesteca Hvar, velja za eno izmed najlepših evropskih plaž. Čeprav je hrvaška obala polna čudovitih plaž in skritih zalivčkov, nekatere plaže in zalivi preprosto izžarevajo posebno umirjenost in lepoto. Eden od njih je tudi zaliv Dubovica na otoku Hvaru, ki ga obožujejo tudi fotografi. Skratka: plaža Dubovica je – brez zafrkancije - raj na Zemlji.

Nadaljujte z branjem