Compare Listings

Mesto Hvar: turistični sladkorčki

Mesto Hvar: top 10 znamenitosti

Ena izmed najbolj znanih turističnih destinacij na Hrvaškem je mesto Hvar. To prekrasno dalmatinsko mesto Hvar ponuja izredno bogato zgodovino in čudovito naravo, ponaša pa se tudi s sanjskimi razgledi in pogledi.

Mesto Hvar: top 10 znamenitosti

Hvor ali For je čakavsko ime za Hvar, spektakularno mestece na istoimenskem, sončnem otoku Hvaru. Grško ime za mesto Hvar je Pharos, poleg Grkov pa so tu vladali še Italijani, Francozi in Avstrijci. Celo Turki so poskušali osvojiti mesto Hvar.

Danes mesto Hvar pripada srednji Dalmaciji, natančneje Splitsko-dalmatinski županiji. Nahaja se na zahodnem delu otoka Hvara (glej tudi prispevek z naslovom Otok Hvar – 10 top turističnih zanimivosti), vendar je večina mesteca obrnjena proti jugu, proti   prekrasnim Paklenskim otokom (slovensko – Peklenski otoki), ki jih sestavlja 16 zimzelenih otočkov. Mesto Hvar je tudi največje naselje na otoku Hvar s približno 4.250 prebivalci.

Mesto Hvar je eno najbolj sončnih mest na Hrvaškem. Ima približno 2726 sončnih ur na leto, najbolj sončni dnevi v letu pa so sredi julija. Podnebje v tem mestu je izjemno ugodno za vse ljubitelje sredozemskega podnebja, tako da boste v obdobju od junija do septembra lahko uživali v povprečni temperaturi 20 stopinj Celzija. Le januar in februar sta nekoliko hladnejša s povprečno temperaturo okoli 10 stopinj Celzija.

Ugodna sredozemska klima vpliva tudi na temperature morja, tako da povprečna temperatura morja od junija do oktobra pogosto preseže 20 stopinj Celzija, v najbolj vročem obdobju poletja se zna dvigniti tudi na – morebiti že pretoplih – 27 stopinj Celzija.

Poletje v mestu Hvar je dolgo in toplo, zima in jesen pa sta blaga in kratka. Sneg zapade enkrat v desetih letih, ko pade, vsi hitijo ven in uživajo v tem nenavadnem pojavu.

Navtični položaj pristanišča v mestu Hvar je že od antičnih časov nudil varno zavetje pred vetrom številnim ladjam. Poleg tega je hvarsko pristanišče središče plovnih poti na Jadranu, zato je tudi za en dan neizogibna destinacija za ljubitelje navtičnega turizma.

Če se poleti sprehodite ob sami obali (slavni »rivi«), boste videli številne čolne, pa tudi luksuzne jahte futurističnega videza.

Mimogrede, eno najzgodnejših znanih naselij na Hrvaškem se nahaja v današnjem mestu Hvar. Že Iliri, staroselci, so namreč tukaj ustanovili močno »gradino«, manjšo utrdbo. Od takrat do danes mesto Hvar navdušuje s svojim videzom.

Priporočljivo je, da Hvar obiščete poleti, saj je takrat mestece tudi najbolj živahno. Turistično atraktivnega ga dodatno naredijo številni tradicionalni festivali, kot je npr. Hvarsko poletje, ki poteka neprekinjeno že od leta 1961. Ta festival je znan kot eden najstarejših festivalov na Jadranu, zaznamuje ga bogat kulturni program in pa tudi klapsko petje, ki je zaščiteno na Unescovem seznamu svetovne, nesnovne in kulturne dediščine.

In kaj si še lahko ogledate in obiščete v Hvaru, tem čudovitem mestu? Berite naprej in začnite načrtovati svoje nove počitnice, saj vas sončno mesto Hvar že pričakuje.

1. Trg sv. Stjepana na Pjaci

Trg sv. Stjepana je glavni trg v mestu Hvar in se – na kratko, popularno med ljudmi – imenuje samo Pjaca (po slovensko bi lahko preprosto rekli trg). Hvarska Pjaca se ponaša celo z naslovom največjega trga v celotni Dalmaciji.

V preteklosti je bila Pjaca globok zaliv, kasneje pa je tvorila prostor med dvema takrat utrjenima mestoma Grode in Burg. Trg sv. Stjepana oz. Pjaca je nastal v 15. stoletju, v njegovem središču pa je zgrajen skupni vodnjak. Trg sv. Stjepana je bil leta 1780 v celoti tlakovan, hoja po trgu te v trenutku teleportira v daljno preteklost. In še prijazen nasvet vsem ženskam: precej neprijetno je hoditi po trgu v visokih petah, še posebej takrat, ko dežuje.

2. Poletna »rezidenca« pesnika Hanibala Lucića

Zanimiv (poletni) počitniški dvorec, kamnita vila, pesnika Hanibala Lucića se nahaja tik ob starodavni cesti iz antičnih časov. Ta cesta je bila že od antičnih časov povezava med Hvarom in Starim Gradom. Letni dvorec hrvaškega renesančnega pesnika je bil zgrajen sredi 16. stoletja in je precej impresiven za vse ljubitelje arhitekture, zgodovine in kulturne dediščine. Kamnito vilo krasi bogat vrt, zasnovan je bil v renesančnem slogu.

Če imate radi muzeje, ne zamudite obiskati tega letnega dvorca, saj je od leta 1950 v njem Muzej hvarske dediščine. V muzeju se pogosto odvijajo različni dogodki, promocije raznih knjig in druge zanimivosti. Muzej je včasih lahko zaprt, zato je najbolje, da pokličete na telefonsko številko, navedeno na spletni strani muzeja in se tako prepričate, da bodo vrata odklenjena.

3. Benediktinski samostan in cerkev sv. Antona Opata in Janeza Krstnika

Če vas zanimajo stari in sakralni objekti, imamo za vas še en manjši turistični sladkorček. Benediktinski samostan je bil zgrajen leta 1664 in se nahaja ob baročni cerkvi sv. Antona Opata in Janeza Krstnika.

Samostan je bil prvotno del stanovanjskega kompleksa družine pesnika Hanibala Lucića (1485-1553), ki ga je njegova nevesta Julija leta 1591 zapustila benediktincem.

V samostanu je na ogled tudi bogata zbirka čipk iz nitk kaktusa agave. Fascinantno čipko že od 19. stoletja ročno izdelujejo redovnice. Pomembnosti teh čipk potrjuje dejstvo, da so uvrščene na Unescov seznam kulturne (nesnovne) svetovne dediščine.

4. Fortica – mestna trdnjava Španjola

Impozantna trdnjava Fortica (domačini jo imenujejo tudi Španjola) na hribu iznad samega mesta Hvara je, po hvarskem pristanišču in t.i. rivi (obali), morda ena prvih »stvari«, ki vam bo nemudoma padla v (turistične) oči.

Gradnja Fortice se je začela v 13. stoletju, ko je Hvar padel pod oblast Benetk. Trdnjava skupaj z dokaj dobro ohranjenim mestnim obzidjem kaže edinstven obrambni sistem iz preteklosti. Leta 1551 je bila na istem mestu kot stara zgrajena nova trdnjava. Žal je bila trdnjava v času aktivnih napadov Turkov v zadnjih desetletjih šestnajstega stoletja precej poškodovana. Šele v 17. stoletju so jo dogradili in obnovili, danes pa je odprta za javnost.

Obisk trdnjave Fortica stane slabih šest evrov 40 kun (za otroke po polovični ceni). Poleti je Španjola odprta vsak dan, priporočamo pa, da dodatno preverite, ali je odprta med prazniki in do katere ure zvečer, saj se delovni čas iz leta v leto lahko spreminja.

V trdnjavi je zbirka amfor, obiskovalci pa lahko znotraj trdnjave obiščejo tudi zapor. Priporočamo udobne čevlje, saj se je treba povzpeti v hrib, kar pa sploh ni lahko. Na poti boste šli skozi bujno rastlinstvo in edinstven vrt sredozemskih rastlin. Na vrhu utrdbe vas bo čakal neverjeten razgled za milijon dolarjev, ki ga je težko opisati in ga preprosto morate doživeti.

5. Loggia (loža) ter stolp z uro (Leroj)

Hvarska »loggia« (loža)  je še ena zanimiva zgodovinsko-kulturna zgradba v mestu Hvar. Prva hvarska loža se omenja že leta 1289. O njej se je našel zapis v hvarskem statutu iz leta 1331, ne vemo pa, kako je ta »prva loža« izgledala in kje je bila postavljena.

Gradnja nove lože se je začela šele v petnajstem in je bila dokončana v šestnajstem stoletju. Današnjo in dokončno podobo je dobila v sedemnajstem stoletju in je danes uvrščena na seznam zaščitenih kulturnih dobrin Republike Hrvaške.

V času beneške vladavine je loža služila tudi kot javna sodna dvorana, pa tudi kot prostor za javne dražbe in skladišče. V mestni loži so v preteklosti sprejemali pomembne odločitve, danes pa ima isti namen – v njej potekajo mestne skupščine. Loža po letu 1868, po ustanovitvi enega prvih turističnih društev v Evropi, izboljša svoj status in postane t.i. »kursalon« (kraj zbiranja in druženja meščanov). Kursalon postane hotelska kavarna, čitalnica, plesna dvorana in zbirališče hvarske družbene elite.

Loža največ pozornosti pritegne s svojim fenomenalnim videzom in rumeno kremasto barvo, ki spominja na drag kamen. Domneva se, da je bila v preteklosti okrašena z različnimi barvami. Pročelje, ki ga krasi balustrada (ograja iz modeliranih stebričkov) in je sestavljena iz niza stebrov s piramidalnimi ornamenti, dobi končno podobo v začetku 17. stoletja Ta elegantna fasada je delo mojstra Tripuna Bokanića.

Loža svojo krasoto kaže tudi s skladnimi oboki, na katerih so vklesane človeške glave, ki naj bi bile upodobitve obsojenih voditeljev ljudske vstaje, ki so jih postavili v opozorilo Hvarčanom. Ker pa so izklesane tudi štiri ženske glave, »ta teorija skorajda zagotovo pade v vodo«.

Dodajmo še, da je na hvarsko ložo prislonjen krasen stolp z uro. Stolp z uro (imenovan Leroj) je prvotno v sistemu mestnega obrambnega obzidja pripadal Kneževi palači, ki pa je bila na začetku dvajsetega stoletja, med gradnjo hotela Palace, najstarejšega hotela v Hvaru, porušena.

Leroj je bil na začetku srednjeveški romanski kvadratni obrambni stolp znotraj jugozahodnega roba mestnega obzidja.

V drugi polovici petnajstega stoletja, leta 1466, po odločitvi kneza Venierja, je bila v stolp nameščena ura. Od takrat Hvarani stolp imenujejo Leroj. Mestna javna ura je pozneje dobila z verskimi motivi okrašen zvon, ki se je nahajal na vrhu stolpa in je do nedavnega označeval čas. Leroj je bil v takšno podobo, kot jo poznamo danes, več ali manj preurejen koncem sedemnajstega stoletja.

6. Katedrala sv. Stjepana

Sveti Štefan je bil papež in mučenik, v njegovo čast pa je bila v Hvaru zgrajena cerkev sv. Stjepana (slovensko – cerkev svetega Štefana). Cerkev sv. Stjepana se nahaja se na osrednjem, istoimenskem trgu,  ki je imenovan tudi Pjaca.

Cerkev sv. Stjepana, ki so jo skozi stoletja mnogokrat spreminjali, izboljševali in lepšali, je bila sprva del benediktinskega samostana z imenom Marija od Lesne. Nekateri menijo, da je katedrala postala v 13. stoletju, ko naj bi škof svoj sedež iz Starega Grada (kjer je danes tudi cerkev sv. Štefana) preselil v mesto Hvar.

Današnjo podobo je katedrala sv. Stjepana dobila v sedemnajstem in osemnajstem stoletju in predstavlja sintezo gotskega, renesančnega, manirističnega in baročnega sloga z romanskimi prizvoki, vidnimi v zasnovi zvonika in nadstreška nad vhodnim portalom.

Katedrala sv. Stjepana je danes izjemno veličasten sakralni objekt, ki ga ne morete (ne smete) zgrešiti. Katedrala sv. Stjepana je triladijska zgradba, ki ima obliko kvadratno svetišča, tam stoji tudi prekrasen renesančni zvonik iz leta 1549.

Notranjost katedrale je bogata z gotskimi predmeti. Za mnoge bo katedrala svetega Štefana le še ena v nizu zgodovinskih in sakralnih objektov, za mnoge druge obiskovalce pa bo predmet iskrenega občudovanja.

Ob katedrali si lahko ogledate tudi škofovsko dvorišče in muzej z dragocenimi liturgičnimi predmeti. Ne zamudite obiska katedrale sv. Stjepana, ker je za mnoge ena najlepših katedral na Hrvaškem. Pazite pa, kako ste oblečeni, saj se tudi v vročih poletnih hvarskih dneh, za vstop v katedralo  od vas pričakujejo primerna oblačila.

7. Frančiškanski samostan in cerkev sv. Marije od milosti

Čudovita cerkev sv. Marije od milosti (sv. Marija usmiljenja) je bila zgrajena v petnajstem stoletju, na mestu, kjer je prej stala kapela sv. Križa. Cerkev sv. Marije od milosti je bila zgrajena predvsem z donacijami ladijskih kapitanov in hvarskih plemičev.

Po izgradnji je postala »cerkev mornarjev«, kar je mogoče razbrati iz vrste različnih napisov beneških mornariških poveljnikov znotraj in okoli cerkve.

Cerkev sv. Marije od milosti je enoladijska in je pravi primer gotske arhitekture. V notranjosti cerkve je na ogled prava mojstrovina, kip Gospe z otrokom, ki ga je izdelal slavni Nikola Firentinac, ki ga nekoliko poznamo že zaradi slavne šibeniške katedrale. V notranjosti cerkve sv. Marije od milosti je tudi grob slavnega hvarskega pesnika Hanibala Lucića, ki smo ga že omenjali v tem tekstu. Samostan ima na ogled tudi muzejsko zbirko in knjižnico.

8. Arsenal, eno izmed najstarejših gledališč v Evropi

Če ste pravi ljubitelj kulture in zgodovine, ne zamudite obiska enega najstarejših, ljudskih gledališč v vsej Evropi. To hvarsko gledališče je z razlogom zaščiten kulturni spomenik. Videti je fenomenalno in precej dobro ohranjeno glede na to, da je bila sama stavba Arsenala zgrajena že v trinajstem stoletju, svojo današnjo obliko je Arsenal dobil šele v sedemnajstem stoletju.

Hvarski Arsenal je pravi turistični sladkorček, ena izmed najbolj spektakularnih zgradb v mestu Hvar. »Prvotni« Arsenal je bil dokončno zgrajen na začetku štirinajstega stoletje in sicer kot ladjedelnica, tam so predvsem vzdrževali galeje in druge ladje/čolne, služil pa je tudi kot priročno skladišče.

Skozi zgodovino se je Arsenal spreminjal in dobival dodatne funkcije. Najbolj izstopa »funkcija« gledališča, ki je bilo zgrajeno leta 1612 (leta 2012 je bila že 400-ta obletnica obstoja hvarskega gledališča!), na vzhodnem delu prvega nadstropja Arsenala. Danes je Arsenal večnamenski kulturni objekt, katerega glavna funkcija je gledališče.

Hvarski knez Pietro Semitecolo je to gledališče zgradil po vzoru italijanskih gledališč, v baročnem stilu. To gledališče je bilo eno izmed prvih javnih gledališče v Evropi in je nastalo v času razcveta hvarske dramatike, katerega perjanico sta nosila predvsem Hanibal Lucić in Marin Gazarović. Obisk Arsenala je zagotovo vreden vsakega centa, ki ga bomo dali za vstopnico.

9. Razgledišče Napoleon

Razgledišče Napoleon s čudovitim panoramskim razgledom se nahaja še višje nad trdnjavo Fortico oz. Španjolo. Če se odločite za obisk tega »francoskega razgledišča«, boste uživali v pogledu na mesto Hvar in njegovo staro mestno jedro, promenado (rivo), pristaniščem (ki ga večinoma napolnijo nesramno drage jahte in jadrnice) ter eksotične Peklenske otoke v neposredni bližini otoka Hvara.

Priporočam, da se obiskovanja razgledišča Napoleon lotite ob sončnem zahodu ali sončnem vzhodu, ko je razgled najlepši.
Mimogrede, do tega razgledišča se lahko po asfaltu nekoliko slabše kakovosti pripeljete tudi z avtom. Zato bi bilo idealno imeti džip ali vsaj močnejši, bolj vzdržljiv avto. Vsekakor pa obstaja tudi druga možnost – taksi.

Če se boste pa na razgledišče Napoleon odpravili peš, celoten vzpon načrtujte pred enajsto in po sedemnajsti uri, saj je poleti tukaj nevzdržno vroče. Starejšim z rahlimi, predvsem pa nekoliko večjimi, zdravstvenimi težavami vzpon vsekakor odsvetujemo, ker zna biti hribolazenje na razgledišče Napoleon za marsikoga zelo naporno in dolgotrajno.

10. Sprostite se v enem od barov na plaži

Mesto Hvar je polno zanimivih beach barov (barov na plaži), ki zagotavljajo počitek, hedonizem, zabavo, a tudi odlično hrano in pijačo. Nekateri najbolj znani bari na plaži so Hula Hula, Plaža Bonj in Amfora Hvar Grand Beach Resort.

Na Peklenskih otokih lahko najdete še druge zanimive bare na plaži, zanje pa potrebujete zasebni prevoz s čolnom (tja trajekt ne pelje).

Najbolj znani hvarski bari na plaži so zlahka dosegljivi, načeloma so iz centra mesteca Hvar oddaljeni največ 15 minut hoda.

Zaenkrat, tekst objavljamo leta 2021, lahko zapišemo, da sta Bonj in Amfora nekoliko bolj elitna in dražja od Hula Hule. V Huli Huli se zbira tudi mlajša populacija, čez dan pa tik ob morju organizirajo koncerte in zabave v živo.

Če pridete v času, ko ni zabave, vedite, da se uporaba ležalnika mastno zaračuna (kot v vsakem beach baru v mestu Hvar, kot že skorajda povsod po Jadranu). 🙁

Cene pijače in hrane v barih na plaži vsekakor niso nizke, upoštevajte to, bodite previdni pri naročilih. Če pa morebiti znaš naročati v »forskem dialektu« (narečje z otoka Hvara), ti bodo morda pogledali skozi prste in ti dali vsaj majhen popust. 🙂

Mesto Hvar je vsekakor znano po svojih razkošnih »beach barih in dih jemajočih zabavah ob morju«, zato se splača vsaj tu in tam obiskati kakšen tak »žurerski kraj«, tam posedeti kakšno uro, si naročiti koktajl ali dva in uživati v okolju, kakršnih na Jadranu (Evropi?!) zagotovo ni zelo veliko.

Tako, pa smo končali z našo izbiro Top 10 znamenitosti mesta Hvar. Mogoče smo kaj izpustili, ampak – hej – saj nismo rekli, da je to naš zadnji članek o Hvaru, kajne?! 🙂

Ps. Ta tekst, tokratna izbira napisana koncem leta 2021, je delo naše »zunanje sodelavke«, energične in vseprisotne Valentine Vučičić iz kookylovestotravel.com, ki je prispevala tudi nekaj fotografij. Večino fotografij za objavo pa sta prispevala Turistična skupnost Hvar in Turistična skupnost Hrvaške.

Sorodni članki

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Peroj ima črnogorsko srce

Hrvaška Istra na svoji zahodni obali v senci drugih bolj znanih turističnih destinacij skriva sramežljiv biser – majhno, srčno naselje z dušo in arhitekturo, ki ti da občutek domačnosti ter z mamljivimi plažami. To domače mesto je »ljepo i naše« – s prvim obiskom pa za vedno tudi vaš – Peroj.

Nadaljujte z branjem

Raša – speči rudniki ob morju

Raša je najmlajše mesto v Istri, zgrajeno za učinkovitejšo izkoriščanje premoga, ki so ga na tem področju začeli kopati že leta 1626, v času Beneške republike. Rudarsko mestece Raša je bilo pod patronatom italijanske fašistične oblasti zgrajeno rekordno hitro, v le 397 dneh. Leta 1937, ko je bila Raša dokončana, je to istrsko mestece veljala za zelo napredno, saj je bila zgrajeno po najmodernejših premisah takratnega urbanizma in arhitekture. Slabih 50 let je bilo v Raši vse podrejeno rudarstvu, sedaj pa se to mestece v neposredni bližini Labina »že nekaj let« vse bolj obrača tudi proti turizmu.

Nadaljujte z branjem