Compare Listings

Tučepi, še en čudovit kraj Makarske riviere

Tučepi čepijo med Biokovim in Jadranom

Na prečudoviti Makarski rivieri, le štiri kilometre južno od »glavne« Makarske, se nahaja dokaj veliko turistično naselje Tučepi. Bližina mesta Makarska na severozahodu in prekrasne planine Biokovo na severovzhodu kraj Tučepi determinira kot idealno geografsko in – predvsem – turistično destinacijo.

Tučepi čepijo med Biokovim in Jadranom

Okoliške vasice kraja Tučepi s tradicionalnim primorskim načinom dalmatinske kamnite gradnje, raztresene po širokem pobočju, so bogate z naravnimi sladkimi izviri vode, na terasastih kmetijskih zemljiščih pa se nahajajo številni manjši vinogradi in oljčni nasadi. Seveda pa turisti najbolj uživamo na štirih kilometrih prekrasnih jadranskih plaž. Poglejmo si kraj Tučepi nekoliko bolj podrobno.

Tučepi so le eden od manjših krajev na celotni in s strani turistov oboževani Makarski rivieri, ki se nahajajo le slabih 5 kilometrov jugovzhodno ob obali od večje Makarske (od tam vozi trajekt na otok Brač, ki na ogled ponuja zares številne turistične znamenitosti) in približno 70 kilometrov od Splita, glavnega mesta Dalmacije. Tučepom sosednji kraj je Podgora, ki se skriva v objemu galebjih kril. Če nadaljujemo z vožnjo po slavni Jadranski magistrali proti jugu bomo se bomo po nekaj kilometrih znašli v Igranah, kjer nas ob cesti pozdravlja strumen rimski vojak.

Drvenik, odkoder vozi trajekt na sončni otok Hvar, je od Tučepov oddaljen le 26 kilometrov oziroma pol ure vožnje z avtomobilom. Mimogrede, od kraja Tučepi do slavnega Dubrovnika je 170 kilometrov in kar dve uri in pol vožnje, zato bo zapriseženim izletnikom bolj všeč podatek, da je polotok Pelješac, po odprtju slavnega »slovenskega mosta«, iz Tučepov oddaljen le dobrih 90 kilometrov. Seveda priporočamo tudi postanek na izlivu Neretve, glej članek z naslovom Kajtanje na Neretvi.

Če smo se že lotili izletov, pa povejmo, da se morate tisti, ki počitnikujete v Tučepih, obvezno odpeljati na prečudovito planino Biokovo, zelo blizu Tučepov je tudi slovito razgledišče, ki smo ga mi opisali v članku z naslovom Skywalk, nebeško sprehajališče na Biokovu. Naš predlog za odličen dnevni izlet je Imotski, ki vas bo – tako kot nas – zanesljivo očaral z Modrim in Rdečim jezerom. Seveda ne boste obžalovali odločitve, če se boste odpeljali proti severozahodu in obiskali gusarski Omiš (oddaljenost od Tučepov – 41 kilometrov).

Tučepi so sicer priljubljena počitniška destinacija, o čemer priča tudi velika izbira hotelskih (npr. Alga, Jadran, Tamaris, Neptun, Afodita, Laurentum, Kaštelet) in zasebnih nastanitev (apartmaji in vile), in kraj, kjer se lahko na dopustu popolnoma sprostite, podnevi uživate na prekrasnih plažah, zvečer pa v prijetnih večerjah, ki jim sledi sprehod po dolgi obmorski promenadi. Med turistično sezono Tučepi – večinoma v večernih urah – ponujajo številne prireditve.

Wikipedija zapiše: »Konec junija v hotelu Kaštelet poteka tradicionalni festival klapske pesmi. Domačini in gostje uživajo v ribiških večerih, koncertih zabavne glasbe, nastopih folklornih skupin in klap v lučici Tučepi. Stoletni mir starih zaselkov prekinjajo gledališke predstave, ki se tradicionalno odvijajo pod imenom Ka kultura v tučepskih zaselkih«.

Poudarjamo, da se turisti v Tučepih podnevi večinoma zabavajo na kilometre dolgih plažah (Slatina, Lučica, Jadran, Kraj; glej tudi tekst z naslovom Plaža Nugal, lepotica Makarske riviere), kjer ne manjka klasičnih (športnih) obmorskih storitev za turiste (glej fotogalertijo). Tisti, ki si želite nekoliko več adrenalina, se lahko podate tudi na zipline. »Spuščanje po vrvi od enega do drugega dela trase, na različnih nadmorskih višinah. Pogled je neponovljiv, občutek rasti adrenalina senzacionalen. To je doživetje, ki ga bo težko pozabiti. Recite JA!«, zapišejo na spletnih straneh https://www.valamar-experience.com/.

Sam kraj Tučepi se ne ponaša s kakšnimi posebnimi turističnimi znamenitostmi, sladkorčki, turistom je ob številni sakralni dediščini (manjše cerkvice in kapelice) še najbolj zanimiva, in vredna našega obiska, cerkev sv. Ante.

Župnijska cerkev sv. Antona Padovanskega, krajše cerkev sv. Ante, je bila zgrajena v naselju »Srida« med letoma 1898 in 1901, iz klesanega kamna v neoromanskem slogu, po načrtu inženirja Parišića. Cerkev sv. Ante je bila zgrajena na vzvišenem dvorišču, na katerega se povzpnemo po lepem stopnišču. Nad glavnimi vrati cerkve je veliko polkrožno okno z z barvnim steklom. Na vrhu pročelja je kip Svetega Odrešenika. Ob prezbiteriju ima cerkev dve župnijski kapeli, tloris fotogenične cerkve, ki ima tri oltarje, je v obliki rimskega križa.

Tučepi imajo le okrog dva tisoč prebivalcev, ki živijo predvsem od turizma. Kakšna je sama zgodovina tega kraja? Z informacijami nam je pomagala občina Tučepi, ki je na svojih spletnih straneh o svoji preteklosti zapisala približno takole: »Župnija Tučepi se nahaja v istoimenski občini Splitsko-dalmatinske županije. Do potresa leta 1962 in izgradnje jadranske magistrale je večina Tučepljanov živela v zaselkih Podpeć, Čovići, Srida sela, Šimići in Podstup na rodovitnih pobočjih Biokova, ki so se ukvarjali s kmetijstvom, predvsem z oljkarstvom in vinogradništvom.

Po potresu je ob mirni, prodnati obali nastalo novo in moderno naselje Kraj, ki svoj razcvet temelji na turizmu. Območje Tučepov je bilo poseljeno že v času Ilirov (dodana opomba iz Hrvaške enciklopedije: »Na tem območju se je verjetno nahajalo starodavno naselje Biston«), pa tudi v zgodnjem srednjem veku, o čemer priča zgodnjekrščanska cerkev iz 5. ali 6. stoletja, okrog nje so najdeni srednjeveški nagrobniki – t.i. stećki.

Na južnih pobočjih hriba Sutvid so ostanki hrvaške srednjeveške cerkve. V začetku 20. stoletja so na tem mestu odkrili skeletne grobove, raznovrsten nagrobni inventar in več primerkov rimskih novcev iz četrtega stoletja.

Visoko pod Biokovom, v kraju Grebište, iznad Gornjih Tučepa, so ostanki starohrvaške cerkve sv. Martina z nekropolo iz enajstega ali dvanajstega stoletja. Tlakovana je bila z domačimi kamnitimi ploščami. Oblika apside je na zunanji strani štirikotna, na notranji strani pa polkrožna, kar lahko povežemo s podobnimi oblikami dalmatinskih cerkva iz tega obdobja.

Vas Tučepi je bila prvič omenjena leta 1434. v t.i. »Kreševski listini« (originalno, hrvaško: Kreševskoj povelji). Od petnajstega do sedemnajstega so na tem območju vladali Turki, pa tudi kasneje, ob vzpostavitvi beneške oblasti, je v osemnajstem stoletju lokalno prebivalstvo zaradi specifičnosti položaja na meji s turškim cesarstvom, sodelovalo v beneško-turških spopadih.

Iz tega obdobja se je na širšem območju Gornjega Tučepa ohranilo več utrdb ali »utrjenih stanovanjskih objektov« z obrambnimi stolpi, z značilnostmi ljudskega stavbarstva: Šarića kula, Bušelića kula, Lalića kula, v istoimenskih naseljih, ki so služila za obrambo pred turškimi napadi. Od prihoda frančiškanov v Makarsko leta 1502 do danes župnijo upravljajo frančiškani iz makarskega samostana. Župnija je nekaj časa spadala pod makarsko škofijo, od leta 1830 pa je podrejena splitsko-makarski škofiji, danes nadškofiji«.

Kaj napisati za sam konec o turistični destinaciji Tučepi? Sami v uredništvu www.pag.si težko izumljamo toplo vodo, zato sedaj besedo predajamo turističnemu podjetju Bluesun, kjer so na njihovih spletnih straneh zapisali: »Tučepi, Makarska riviera – kraj za obisk, čas za spomin. Pridite z odprtim srcem. Napolnite ga tukaj, ob vznožju veličastnega Biokova. Vzemite s seboj svoje najdražje in si zagotovite počitnice, ki jih boste pomnili. Z vami bomo delili kakovosten čas«. Sliši se prav obetavno, kajne? Imamo dovolj razlogov, da obiščemo Tučepe?! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Tučepi.


Sorodni članki

Velo Grablje (in Malo Grablje)

Naselje Velo Grablje najdemo na otoku Hvaru, od znamenitega mesta Hvar, ki mu tudi administrativno pripada, je oddaljeno le slabih 10 kilometrov. Danes je mini vasica Velo Grablje zelo redko naseljena in ima le nekaj stalnih prebivalcev, pa čeprav je bila še dobro stoletje nazaj relativno bogata in uspešna, znana po pridelavi medu, dobrega vina in oljčnega olja. Predvsem pa je Velo Grablje po svetu, nedvomno pa po celi Evropi, slovelo predvsem po izdelavi eteričnega, predvsem sivkinega, olja. Sosednja naselbina Malo Grablje, na nekoliko nižji nadmorski višini, pa je danes skorajda popolnoma zapuščena, kot takšna pa velja za svojevrstno hvarsko turistično atrakcijo. Poglejmo si Velo Grablje in Malo Grablje nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem

Sveta Nedjelja tudi Sveta Nedilja

Na otoku Hvaru, v srcu dalmatinskega Jadrana, se nahaja idiličen kraj Sveta Nedjelja, predvsem domačini vasico neredko imenujejo nekoliko drugače - Sveta Nedilja. Slikovito naselje Sveta Nedjelja leži na dokaj strmem pobočju, stisnjeno je med morjem in kamnitim masivom, v katerem izstopa hrib sv. Nikola, ki je s 628 metri najvišji hrib celotnega otoka Hvara.

Nadaljujte z branjem

Radoboj, majhen veliki kraj

Če ste ljubitelj zgodovine in narave, le slabih 50 minut vožnje od centra Zagreba, približno enako časa porabite do Maribora, je Radoboj v Hrvaškem Zagorju destinacija, ki jo morate obiskati. V Radoboj ob zeleni naravi vabijo še: arheološko najdišče prazgodovinske nekropole pod »tumulima« Podstenje (podstenskimi gomilami), kapela sv. Jakoba (cerkev sv. Jakoba) na Gorjanima Sutinskim, župnijska cerkev Svete Trojice, Radobojski trnac, muzej "Radboa", Center narave Zagorje, Hiža vinove loze in Hiža štruklji z roko v roki z lokalnimi vinarji. Poglejmo si Radoboj nekoliko podrobneje.

Nadaljujte z branjem