Compare Listings

Ustvarjanje lepih spominov v pesku

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Festival peska Nin

Festival peska v kraljevskem Ninu prinaša čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Vsi jih neumorno iščejo, o njih govorijo in o njih pripovedujejo. In potem pravijo, da jih odneseta veter in morje. Peščene plaže so oaze spomina. So morje ob morju. Prijetne in domiselne, peščene plaže ustvarjajo žive spomine, vedno nove, vedno drugačne.

V Ninu, kraljestvu peščene lepote, ki očara s kombinacijo kamna, morja in predvsem peska, se je leta 2023 že devetič odvil Festival peska. Kraljičina plaža in plaža Ždrijac sta tako postali svojevrstni umetniški platni. Festival peska je nekakšen vodnik umetnosti na plaži, vodnik po domišljiji in povabilo umetniku, ki ga vsak skriva v sebi.

Zjutraj, ko je sonce še blago in so ljudje zaspani, je pravi čas za ustvarjanje novega, zato se Festival peska v Ninu začne ob 7.00. Nov dan je nova priložnost za nov peščeni stolp, uro, rožo, ptico ali nekaj vaše osebne peščene domišljije. Ne po naključju, ne le bežno, zbližajte in spoprijateljite se s plažo. Ona ni več razdeljena na dvoje, kot to večinoma znata biti sonce in morje, plaža postane kombinacija, simbioza sonca in morja. In nekje vmes je vaša domišljija.

Če se bojite, da bi vaše peščene skulpture prehitro izginile, Turistična skupnost mesta Nin poskrbi tudi za to. Na poti do trdnih in trajnejših peščenih skulptur vas bodo na Festivalu peska spremljali in vam ob ustvarjanju pomagali že izkušeni umetniki peska.

Sicer je Festival peska v Ninu prireditev, na kateri sodelujejo vsi, občinstvo ni le nemi opazovalec, ampak nemalokrat udeleženec in vsi gradijo. Nekateri ob tem še ocenjujejo, zato so najbolj spretne roke graditeljev v pesku nagrajene. Vsi ostali bodo slavili lepote dolgih ninskih plaž, festival pa bo trajal, dokler sonce ne doseže sredine neba.

Plima bo do jutra peščene skulpture Festivala peska odnesla v morje in novo jutro bo ponudilo novo priložnost. Trenutki naredijo življenje, trajno in neizbrisno. Poglejte lepoto, ki nastane in izgine, a nekako tudi najde pot, da ostane. Kajti sreča se ne pozabi, na peščenih plažah Nina pa so srečni – vsi.

Nekoliko bolj veseli, kot je to pač običajno, so zmagovalci Festivala peska. Leta 2023 so bile na Festivalu peska najbolj srečne poljske in hrvaške tekmovalne ekipe, zmagovalni motivi so bili zmaj Ferdo, David proti Goljatu, potapljač, šahovnica, morski fotelj in morski snežak. Vidiš, vse je mogoče ustvariti, tudi (morskega) snežaka sredi vročega poletja. Sneženi ali morski snežak, oba izginjata. Vendar ju lahko zmeraj, vsako leto znova, nekdo znova poustvari.

Turistična skupnost Nin bo prihodnje leto avgusta ponovno organizirala Festival peska. Do takrat pa vadite na peščenih plažah Nina, rišite, gradite, si predstavljajte in uživajte. Samo ena plaža je Kraljičina in na njej je vsaka zmaga slajša. In ko izčrpate svoje umetniške ideje, se osvežite v morju! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Nin, fotograf Ivan Alerić.

Sorodni članki

Cinehill, filmski festival v Gorskem Kotarju

Cinehill, naslednik popularnega motovunskega festivala, vabi na ogled kopice filmov nagrajenih filmov na najprestižnejših festivalih. Prvo »samostojno Cinehill« izvedbo, tokrat prvič v celoti samo v Gorskem kotarju, bodo zaznamovali tudi številni znani gostje. Odlični filmi, ki jih redko vidite, tisti, ki sproščajo ali odpirajo pomembne teme, ter veliko glasbe, zabave in druženja - to je recept, ki ga festival Cinehill uspešno prenaša iz istrskega Motovuna v Gorski kotar, leta 2024 se bo festivalski program odvil med 24. in 28. julijem.

Nadaljujte z branjem

Oliver Dragojević in »Trag u beskraju«

Sled v večnosti (po hrvaško Trag u beskraju) je v prvi vrsti pesem v genialni izvedbi Oliverja Dragojevića. »Trag u beskraju« pa je hkrati tudi ime glasbene prireditve, ki jo vsako leto, po smrti velikana hrvaške glasbe, 29. julija leta 2018, sredi poletja prirejajo v Veli Luki, »Oliverjevi domači luki«, na otoku Korčuli. Na koncertu v čast in v spomin na Oliverja Dragojevića je zmeraj slovesno, solze pa še zmeraj tečejo v potokih.

Nadaljujte z branjem

Srednjeveški festival v Svetvinčenatu

Leta 2024 od 2. do 4. avgusta! Vitezi, sokolarji, žonglerji ognja in številni drugi artisti so lani, avgusta 2023, ponovno – tokrat že enajstič - navduševali obiskovalce Srednjeveškega festivala v Svetvinčentu. Že več kot deset let se Svetvinčenat, ta majhen kraj v Istri, ki je dobrih 20 kilometrov oddaljen od Rovinja, za tri dni spremeni v pravo srednjeveško pravljico. V času turistične prireditve Srednjeveški festival se Svetvinčenat, ko gosti konjenike, srednjeveške dame, viteze, dvorne norčke in tako naprej, popolnoma preoblikuje. Poglejmo podrobneje.

Nadaljujte z branjem