Compare Listings

Ustvarjanje lepih spominov v pesku

Festival peska Nin

Festival peska v Ninu (hrvaško: »Festival pijeska Nin«) pokaže čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Če imate radi pesek, vam bo mestece Nin zelo všeč. Peščene plaže mesteca Nin so dolge kar 8 kilometrov, odlikuje pa jih kakovosten pesek in čisto morje. Zato nikakor ne preseneča, da se v Ninu od leta 2015 vsak avgust prireja Festival peska, kjer lahko umetniki, prebivalci, turisti in otroci pokažejo svoj kiparski talent pri izdelavi peščenih motivov, skulptur. Poglejmo podrobneje.

Festival peska Nin

Festival peska v kraljevskem Ninu prinaša čarobnost, ki se ustvari v pesku in ostane v spominu. Vsi jih neumorno iščejo, o njih govorijo in o njih pripovedujejo. In potem pravijo, da jih odneseta veter in morje. Peščene plaže so oaze spomina. So morje ob morju. Prijetne in domiselne, peščene plaže ustvarjajo žive spomine, vedno nove, vedno drugačne.

V Ninu, kraljestvu peščene lepote, ki očara s kombinacijo kamna, morja in predvsem peska, se je leta 2023 že devetič odvil Festival peska. Kraljičina plaža in plaža Ždrijac sta tako postali svojevrstni umetniški platni. Festival peska je nekakšen vodnik umetnosti na plaži, vodnik po domišljiji in povabilo umetniku, ki ga vsak skriva v sebi.

Zjutraj, ko je sonce še blago in so ljudje zaspani, je pravi čas za ustvarjanje novega, zato se Festival peska v Ninu začne ob 7.00. Nov dan je nova priložnost za nov peščeni stolp, uro, rožo, ptico ali nekaj vaše osebne peščene domišljije. Ne po naključju, ne le bežno, zbližajte in spoprijateljite se s plažo. Ona ni več razdeljena na dvoje, kot to večinoma znata biti sonce in morje, plaža postane kombinacija, simbioza sonca in morja. In nekje vmes je vaša domišljija.

Če se bojite, da bi vaše peščene skulpture prehitro izginile, Turistična skupnost mesta Nin poskrbi tudi za to. Na poti do trdnih in trajnejših peščenih skulptur vas bodo na Festivalu peska spremljali in vam ob ustvarjanju pomagali že izkušeni umetniki peska.

Sicer je Festival peska v Ninu prireditev, na kateri sodelujejo vsi, občinstvo ni le nemi opazovalec, ampak nemalokrat udeleženec in vsi gradijo. Nekateri ob tem še ocenjujejo, zato so najbolj spretne roke graditeljev v pesku nagrajene. Vsi ostali bodo slavili lepote dolgih ninskih plaž, festival pa bo trajal, dokler sonce ne doseže sredine neba.

Plima bo do jutra peščene skulpture Festivala peska odnesla v morje in novo jutro bo ponudilo novo priložnost. Trenutki naredijo življenje, trajno in neizbrisno. Poglejte lepoto, ki nastane in izgine, a nekako tudi najde pot, da ostane. Kajti sreča se ne pozabi, na peščenih plažah Nina pa so srečni – vsi.

Nekoliko bolj veseli, kot je to pač običajno, so zmagovalci Festivala peska. Leta 2023 so bile na Festivalu peska najbolj srečne poljske in hrvaške tekmovalne ekipe, zmagovalni motivi so bili zmaj Ferdo, David proti Goljatu, potapljač, šahovnica, morski fotelj in morski snežak. Vidiš, vse je mogoče ustvariti, tudi (morskega) snežaka sredi vročega poletja. Sneženi ali morski snežak, oba izginjata. Vendar ju lahko zmeraj, vsako leto znova, nekdo znova poustvari.

Turistična skupnost Nin bo prihodnje leto avgusta ponovno organizirala Festival peska. Do takrat pa vadite na peščenih plažah Nina, rišite, gradite, si predstavljajte in uživajte. Samo ena plaža je Kraljičina in na njej je vsaka zmaga slajša. In ko izčrpate svoje umetniške ideje, se osvežite v morju! 🙂

Ps. Fotografije: Turistična skupnost Nin, fotograf Ivan Alerić.

Sorodni članki

CRO Race

Osma izvedba mednarodne kolesarske dirke CRO Race bo potekala od 26. septembra do 1. oktobra 2023. Cro Race bo štartal v obmorskem Primoštenu, zaključil pa se bo v hrvaškem glavnem mestu, Zagrebu. Lani, torej leta 2022, je na dirki CRO Race zmagal Slovenec Matej Mohorič, ki je »za dlako«, zaradi bonifikacijskih sekund, ugnal svetovnega zvezdnika, Jonasa Vingegaarda iz Danske. Na preteklih dirkah CRO Race so sodelovale tudi nekateri drugi asi svetovnega kolesarstva: Mark Cavendish, Vincenzo Nibali, Giacomo Nizzolo, Adam Yates.

Nadaljujte z branjem

Visualia Festival Pulj

Visualia Festival (of Light) je festival na Hrvaškem, ki se vsako leto septembra odvija v mestu Pulj (hrvaško Pula). Visualia festival je posvečen sodobnim umetniškim izrazom in inovativni uporabi tehnologije v umetnosti. Poleg edinstvene priložnosti, da obiskovalci doživijo umetniška dela na drugačen način, Visualia Festival ponuja tudi platformo za umetnike z vsega sveta, da izrazijo svojo ustvarjalnost in inovativnost. Če želite doživeti inovativno umetnost in tehnologijo na enem mestu, če želite doživeti neko drugo dimenzijo, čarobnost, ne zamudite priložnosti obiskati Visualia Festivala med 21. in 23. septembrom 2023 v istrskem Pulju.

Nadaljujte z branjem

Burger Festival Zagreb plus Zagreb Street Art Festival

Od 7. do 17. septembra 2023 bo v sklopu Zagreb Burger Festivala postavljenih kar 20 stojnic najbolj kreativnih gastro čarovnikov, pet koncertov v živo, nemi kino, kulinarične delavnice, dnevni domiselni program za otroke in Zagreb Street Art Festival z več kot 165 umetniki z vsega sveta (33 držav). Z veliko nestrpnostjo čakamo 7. september 2023, ko bo na zagrebškem Trgu dr. Franja Tuđmana štartal deset dni dolg razkošen, nam ljubi Burger Festival Zagreb.

Nadaljujte z branjem